4/5/2010

Audacity op ubuntustudio, openSuse

Filed under: — cybrarian @ 10:16 pm

audacity Een pc voorbehouden voor opname van lp’s geïnstalleerd met

  • Ubuntu studio – sorry versienr kwijt: De audioprogramma’s hadden het echt moeilijk, en verloren regelmatig het contact met de geluidskaart, terwijl ik hoopte dat deze distro enigszins geoptimaliseerd zou zijn en toch zou draaien op deze hardware.* Kon me niet overtuigen.
  • openSuse 11.1 (de meest recente suse die nog de KDE 3.5 desktop aan boord heeft) daarna op dezelfde hardware. Hier liep Audacity V. 1.3.5-beta iets beter (Yast: 1.3.5-49.12.1 uit “repo-update”). Audacity geraakt wel af en toe volledig geblokkeerd, steeds op momenten van een “edit” in de opname, of bij het omzetten naar “ogg”, zwaar processorwerk veronderstel ik. Ook irritant is de ingave van de velden met info over de ogg-track, als albumtitel, enz; je moet bevestigen met enter (Tab werkt niet) maar soms ben je plots uit het venster terwijl je nog niet alles ingevuld had.
    Ik weet niet of het systematisch was, maar ik merkte bij het afspelen af en toe een stilte op een van de twee stereosporen, alsof de recorder even niet kon volgen. Na opname het scherm zo uitzoemen dat je de hele opname kan overzien is aangewezen dan.
  • Ik probeer nog een andere versie van Audacity… uit repository packman die zich voorstelt als 1.3.11-beta. Ik moet terug de audio-apparaatinstellingen doen in Edit, Preferences: ik kies interface host: ALSA, Playback device: standard, Recording: Device (het intel apparaat staat nog een aantal keer vermeld met “micro”): Intel 82801DB-iCH4 (hw:0,0) met channels 2 (stereo). De invoer van de ogg-track gegevens kan nu op een normale manier door met de TAB toets naar het volgend veld te springen; veel handiger!

Update: ondertussen al een paar lp’s opgenomen met deze versie, zonder problemen voorlopig.

* Intel Pentium 4 CPU 2.40GHz met 1 Gb geheugen.
Intel 82801DB-ICH4 with AD1981A DUPLEX
met drivers Type 10 Alsa emulation.
op Kernel 2.6.27.45-0.1-pae

Powered by WordPress