31/1/2022

Hercules DJ Control MP3 e2

Filed under: — cybrarian @ 1:49 pm

MSpecifike hardware op Linux laten draaien is soms een uitdaging… en zeker als die meer dan 10 jaar oud is..
(meer…)

KDE Desktops: CTRL-F5, CTRL-F6 enz

Filed under: — cybrarian @ 12:51 pm

Als je in KDE desktops bijmaakt kan je die bereiken met CTRL-F2, terug met CTRL-F1, of verder met CTRL-F3, CTRL-F4.
Maar vanaf de 5e desktops werkt dat systeem niet meer: CTRL-F5 CTRL-F6, ..werken niet.

Update 2023 KDE5/Plasma:

Bij het traditionele menu:
– Menu Instellingen, SysteemInstellingen (eigenlijk desktop instellingen)
– Werkruimte, Sneltoetsen
– Sneltoetsen, Systeemservices: Selecteer KWin
– Zoek “Schakel naar bureaublad5” (zowel 5 als 6 zijn standaard leeg achteraan)
– selecteer
– Aangepaste sneltoets toevoegen, druk de combinatie CTRL-F5
– Bevestigen met “Toepassen” en sluiten.
Klaar. Ctrl-F5 en Ctrl-F6 werken nu om de virtuele desktops te selecteren.

De instellingen zijn sinds KDE 4 van plaats veranderd.

Piste 1:
Rechtsklik boven de verkleinde weergave van de verschillende desktops, meestal links onder in de takenbalk, naast de menu knop:
– “configure virtual desktops”: hier kan het aantal rijen instellen, burobladen bijmaken, bv een 5e en een 6e, en ze een naam geven. Maar (helaas!) niet de toetsencombinatie controleren.
– Je ziet linksonder dat het aantall desktops is toegenomen. Daar kan je ook klikken om een desktop te selecteren, of in de tooltip zien welke programma’s er open staan.
– “configure pager”: In Pager settings, onder Keyboard shortcuts kan je NIET de desktop shortcuts instellen.

Piste 2:
Op zoek naar toetsenbordinstellingen in “System Settings”, “Workspace”, “Shortcuts”: Global shortcuts geeft onder “other shortcuts” toegang tot de Activity switching shortcuts.
Desktop switching staat er niet bij, maar uit (KDE4) weten we nog dat het te maken heeft met “KWin”, dus kies die. Daaronder vind je actions die te maken hebben met schakelen naar desktops, en er zijn er zelfs 20 voorzien! Bij de eerste vier staan de “global shortcuts” ingevuld. Bij de volgende desktops is die kolom leeg.

Klik rechts naast “Switch to Desktop 5”. Er gaat een venstertje oppen dat op “Default: None” staat. Klik op “Custom” en daarna kan je de toetsencombinatie tikken die je er voor wil gebruiken, hier CTRL + F5. Dat wordt dan ook ingevuld.
Klik op Apply.
Vanaf dat moment kan je met CTRL-F5 omschakelen naar desktop 5.

25/1/2022

Spookbestanden

Filed under: — cybrarian @ 3:55 pm

Spookbestanden verschijnen en verdwijnen
Ik heb mezelf opgezadeld met een zeer vreemde configuratie, waar ik niet uitgeraakte. Ik zie in de /home/mijngebruiker directory andere bestanden als ik start van schijf B, dan als ik start van schijf A en schijf B “mount”, en dan naar /home/mijngebruiker ga.
– gestart van schijf B zie ik een verse reeks mappen, niet gevuld.
– gestart van schijf A zie ik op de gemounte disk de kopie van de directories van mijn schijf A gebruiker, die ik voordien daarnaartoe heb gedaan.
Ik heb vanuit user en vanuit root gekeken vanop beide systemen; het blijft hetzelfde. Ik boot verschillende keren heen en weer, sluit schijf A/B af en aan, enz.
Uiteindelijk vind ik vanuit systeem B gestart de geheimzinnige kopie van de A bestanden wel terug onder .snapshot directories.

ps: Ik heb het systeem op hdb opnieuw geïnstalleerd, dus er komt geen “oplossing”, alleen een beschrijving.

Beginsituatie:
Werkstation op OpenSUSE 15.2 met twee schermen en twee harde schijven. De schijven zijn beide geïnstalleerd, zodat als een schijf kapot gaat, de andere onafhankelijk kan starten.

De tweede schijf wordt af gemount als ik opgestart ben vanop systeem A, om een backup naar B te maken met rsync.

Dat stuk werkte perfect. Tot de tweede schijf, eigenlijk de backup dus, kapot ging.

Wijzigingen
Ik installeer een nieuwe tweede schijf, installeer met hetzelfde systeem als op de eerste (was aan openSUSE 15.2 gekomen na een aantal updates vanuit 42.3; ik begin voor B vanaf openSUSE 15.2).

En dan begint het fout te gaan – maar ik weet niet welke oorzaken kunnen zijn van het vreemde eindresultaat.
– Ik heb bij installatie Nederlands, België enz gekozen, zag ik achteraf, terwijl systeem A geïnstalleerd was als Engels US. Gevolg: de mappen heten Documents tov Documenten, Videos tov Video’s enz..
– de installatie eindigt in een zwart scherm met een wit pijltje, ik vermoed dat de installatie klaar is, normaal zou het dan moeten herstarten… Ik verwijder de usb en herstart; ok lijkt me.
– ik heb wat problemen met de twee schermen, die ik in portrait (vertikaal) opgesteld gebruik, en na die instelling blokkeert systeem B met een onleesbaar scherm.
– ik heb een kopie gemaakt van de hele home directory na de B-drive gemount te hebben vanuit systeem A; ik weet niet meer of dat voor of na het volgende punt was:
– Ik had de gebruiker een andere naam gegeven dan op systeem A. Dit heb ik proberen recht te zetten door op systeem B de gebruiker te hernoemen vanuit Yast; waarna ik nog wat dingen manueel moest aanpassen om het goed werkend te krijgen op systeem B.

Verklaring
Met btrfs is home gedefinieerd als subvolume, en dat moet apart gemount worden in /home. Als je de disk dus aansluit en mount, zie je een lege directory, namelijk de plaats waar die moet gemount worden.
En dan wordt bovenstaande plots verklaarbaar, want in de niet-gemounte versie was dan een hele kopie gekopieerd vanuit het ander systeem.

Opnieuw geïnstalleerd
Misschien was het dus niet nodig om opnieuw te installeren, maar dat is nu toch al gebeurd.
Wel moet ik op systeem A het bootmenu aanpassen omdat de verwijzing voor boot naar systeem B nog naar de kapotte en verwijderde disk wijst.

Ik zit nu met een rommeltje van boot keuzes, waarbij sdb bv twee keer voorkomt:

De eerste keuze heeft nog een “meer opties”, waarna:

openSUSE Leap 15.2 (on /dev/sdb2) – lijkt te booten alsof er alleen de sdb was.
openSUSE Leap 15.2 with Linux 5.3.16-lp152.106 (on /dev/sdb2)
openSUSE Leap 15.2 with Linux 5.3.16-lp152.19 (on /dev/sdb2)

Oplossing
De oplossing voor het probleem dat ik nog niet ben tegengekomen (omdat ik het export script nog niet gedraaid heb van A – dat dus niet meer werkt omdat ik niet juist kan mounten naar B), is dat ik het B- systeem zal starten, en van daar een import zal doen van de gemounte disk van systeem A (die ook op btrfs maar zonder snapshots werkt).

24/1/2022

Van naam veranderen

Filed under: — cybrarian @ 11:14 pm

De naam van een gebruiker veranderen in Linux is niet zo gemakkelijk, omdat de home directory en allerlei instellingen enz die gebruikersnaam kunnen gebruikt hebben. Als je de naam verandert kan je ofwel alles manueel gaan doen, ofwel vertrouwen op systeemtools als Yast.

In Yast, gebruikers, naam wijzigen.
Dan is bv in /etc/passwd de home directory verzet naar de nieuwe naam.

Nadien duiken er toch (kleine) problemen op, want niet in alle omstandigheden werd/wordt %U gebruikt, de universele manier om naar de gebruikers-naam te verwijzen zonder die letterlijk te schrijven.

De home map verwijst naar de vorige naam… en als je op het huisje/home symbool klikt, krijg je een foutmelding dat die directory niet bestaat (je ziet daarin de naam van voorheen).

grep 'oudenaam' *
in .config helpt al een beetje: katemetainfos, plasma iets, qtproject.conf,
in .local/share/user-places.xbel, recently-used.xbel, Trash/info/org.kde.Help.desktop.trashinfo
in .mozilla/firefox prefs.js en pkcs11.txt

Of recursief, ook in submappen zoeken:

grep -r 'oudenaam'

De bestanden zijn met kate, of mcedit gemakkelijk te corrigeren.

Grafische scherm onleesbaar

Filed under: — cybrarian @ 10:02 pm

Een probleem dat is ontstaan door twee aangesloten beeldschermen in te stellen op vertikale stand in plaats van horizontaal. In eerste instantie leek dat te gaan, maar nadien was het scherm helemaal tot onleesbare mozaiek geworden, en kon ik ook niet meer aan de instellingen om het terug te zetten.

Als je door het uitproberen van instellingen je grafisch scherm onleesbaar hebt gemaakt, en het blijft dat ook na uitloggen/inloggen of herstarten, kan je op zoek naar het bestand met die instellingen.

Als je toch nog dingen uit een grafische interface (je desktop dus) wil doen, kan je een gebruiker bijmaken, tijdelijk, en log daarmee in. Dan kan je met bv fish://user2@localhost werken.
Als je gebruiker automatisch inlogde, kan je vanop de commandolijn in een terminal (bv CTRL-ALT-F2) en de tekstversie van Yast de nodige wijzigingen doen.

openSUSE 15.2 KDE

Ik ben blij het bestand gevonden te hebben met de instellingen, in de map (onder gebruiker):
.local/share/kscreen
daarin zie je een map outputs, en een bestand met een onleesbare lange naam. Daarin blijken de instellingen geschreven te staan.

Ofwel verander je een detail, zoals de orientatie.
Ofwel wis je de bestanden om terug op standaard instellingen te komen.

Nadien kon ik op een vergelijkbaar systeem zien dat daar een andere compositor was ingesteld, nl XRender ipv OpenGL 2.0, in Menu Systeeminstellingen, Compositor
(Systeeminstellingen 5.18.5 in KDE Frameworks 5.71.0; Qt 5.12.7, xcb venstersysteem).

checksum

Filed under: — cybrarian @ 9:34 am

ISO
De openSUSE images voor installatie (ISO om op DVD/USB te “branden”) worden voorzien van een bijhorende checksum. Die dient om te controleren of het bestand van de ISO perfect gekopieerd is.

Checksum
Vroeger werd md5 (md5sum …) gebruikt, nu sha256, en voor Leap 15.3/Tumbleweed ook GPG.
Het controleren kan door het sha256sum commando ineens op het controlebestand toe te passen; het gaat automatisch afleiden over welk te controleren bestand het gaat (zelfde naam maar zonder .sha256).

bv
sha256sum openSUSE-Leap-15.2-DVD-x86-64.iso.sha256

De computer rekent enkele tientallen seconden en geeft dan een resultaat.
In de uitvoer komen allerlei opmerkingen voor over “formatterings fouten”, maar die kan je negeren. Het belangrijkste is dat er in voorkomt:

sha256sum openSUSE-Leap-15.2-DVD-x86-64.iso: OK

(niet OK? zie “Herstel”).

GPG

Ondertussen wordt ook GPG handtekening gebruikt als een extra zekerheid.

Je moet eerst de handtekening van het project afhalen:

gpg --recv-keys 0x22C07BA534178CD02EFE22AAB88B2FD43DBDC284
# If you experience a "Failed to receive key from key server: no name" error, try this instead:
gpg --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 0x22C07BA534178CD02EFE22AAB88B2FD43DBDC284

gpg --fingerprint "openSUSE Project Signing Key "

ASC
Voor Leap 15.3/Tumbleweed, … wordt een “asc” bestand gemaakt.

Dat staat in dezelfde directory waar de download staat:
https://download.opensuse.org/distribution/leap/15.3/iso/

[ ]
	
openSUSE-Leap-15.3-2-DVD-x86_64-Build24.5-Media.iso
	05-Nov-2021 08:11 	4.3G 	
Details
[ ]
	
openSUSE-Leap-15.3-2-DVD-x86_64-Build24.5-Media.iso.sha256
	08-Nov-2021 13:28 	118 	
Details
[TXT]
	
openSUSE-Leap-15.3-2-DVD-x86_64-Build24.5-Media.iso.sha256.asc
	08-Nov-2021 13:28 	481

Afhalen met:

wget https://download.opensuse.org/tumbleweed/iso/.iso.sha256.asc

Check de handtekening met :

gpg --verify .iso.sha256.asc .iso.sha256

Meer info op https://en.opensuse.org/SDB:Download_help#Repairing_a_download

Herstel

Als de download niet perfect was, kan je hem zelfs repareren met rsync.

Check eerst de directory op de server:

rsync rsync:////

Als je de juiste subdirectories hebt gevonden:

touch rsync -avP rsync:///

Daarbij worden enkel de verschillen afgehaald.

13/1/2022

openSUSE: van server naar desktop

Filed under: — cybrarian @ 3:54 pm

Minimale (server) installatie gedaan, nadien uitgebreid naar desktop (KDE).
Bij opstarten start de computer in een command prompt. De gebruiker logt in, geeft wachtwoord, en tikt daarna “startx”. De grafische console zit daarna bv onder CTRL-F2 of CTRL-F1.
Bij een desktop installatie logt de computer automatisch in met een grafisch systeem en krijg je nadien een gebruikers/login keuze, ofwel wordt de standaard gebruiker ingelogd zonder een wachtwoord te vragen. Als je omschakelt naar een CTRL-F1 console, kan je met CTRL-F7 terug naar het grafisch scherm.

Yast, Servicesbeheer

Je ziet in de lijst dat display-manager status: Niet aktief is bij de originele server.
Bij de originele desktop is dat “aktief”.

De wicked, wickedd-auto4 -dhcp4/6 en -nanny zijn aktief io de servern buet aktief bij de desktop, waar dan weer de NetworkManager, -dispatcher, -wait-online starten bij opstarten systeem.

Dat zullen zowat de belangrijkste verschillen zijn.

En dan een samenvattende keuze die ons toelaat om te schakelen: Standaardsysteemdoel
– staat op “Systeem voor meer gebruikers” bij de orignele server.
Zet naar Grafische interface. Bevestigen.

Bij herstarten kom je mooi in het grafische scherm terecht, en zit dat ook onder CTRL-F7.

12/1/2022

Vast in scherm (KDE desktop)

Filed under: — cybrarian @ 1:12 pm

Vast in scherm
Ik heb het gevoel “vast” te zitten in het scherm op sommige momenten:
– Het scherm staat helemaal vergroot, en niet de hele desktop is zichtbaar.
– Firefox neemt heel het scherm in en ik heb geen menu meer bovenaan en geen takenbalk onderaan (komt wel terug als ik aan de rand van het scherm ben met het pijltje.
– Moet ineens wachtwoord ingeven
– heb ineens een zwart scherm met alleen lettertjes (console)

Ingezoomd
– op oudere KDE: meta shift 0 zet normaal; meta = zoomt in, meta - zoomt terug uit ;meta is de toets met het systeemlogo of desktoplogo (niet ctrl, alt, altgr, fn)
– afzetten met systeem-shift-nul? (nog checken, misschien niet de nul van het cijferklavier, maar de andere).
– desktop effects, accessibility, zoom..

Volledig scherm ingenomen door Firefox
– F11 wisselt tussen volledig scherm en terug normaal.
– ga naar boven met muis tot titelrand van Firefox terug tevoorschijn komt, rechtsklik, verlaat volledig scherm.

Springen
Als ik een venster verzet, springt het plots helemaal groot, of verandert de hele schermindeling van vensters plaats/grootte.
– (standaard) instellingen van je desktop aanpassen: system settings, workspace behaviour: screen edges aktief?

Scherm vast
Vraagt login wachtwoord
– desktop instellingen in system settings, workspace, screen locking, lock screen na .. minuten aktief, after waking from sleep aktief?

console scherm
Ik sta in een “zwart tekstscherm” met lettertjes en pinkende cursor.
– Probeer terug te schakelen naar de grafische sessie met ALT-F7 of ALT-F2
– indien pas opgestart maar al ingelogd: probeer de grafische mode te starten met bv startx

10/1/2022

OpenSUSE desktop: (netwerk)printer instellen

Filed under: — cybrarian @ 3:52 pm

Er zijn enkele “gemakkelijke” manieren om een printer in te stellen in openSUSE:
– Via Yast
– via CUPS
– software van leverancier/printerfabrikant

Handigste is op voorhand het ip-adres te weten, dan kan je het zoeken op het netwerk overslaan.

Yast
Voor veel printers is het handig om “hplip” geïnstalleerd te hebben (softwarebeheer).
Dan kan je vanuit Yast proberen met het ip adres en veel kans dat je printer gevonden en aangeboden wordt; hier moet je dan minder intikken want het model wordt al ingevuld.
Nadeel: je moet nadien met wijzig het standaard bladformaat instellen. Eigenaardig genoeg houdt die geen rekening met de reeds gekozen instellingen voor de desktop…

Printerconfiguraties:
– Aanvankelijk is printerconfiguraties leeg: “er is geen afdrukwachtrij” (voor iedere printer wordt er een wachtrij aangemaakt omdat een printer niet altijd onmiddellijk kan reageren)
– hier kan je kiezen voor lokaal (bv printer op usb)/op afstand (= via netwerk)
– “Toevoegen”: begint te zoeken; soms zal er helemaal niets gevonden worden omdat de firewall aktief is.
– Best kijk je of je een HP printer hebt, dan kan je overschakelen naar op “hp setup uitvoeren”, anders kan je Assistent voor verbinding gebruiken.
Assistent: Je kan dan zelf het adres van de printer ingeven nadat je netwerkprinter gekozen hebt, bv “TCP-poort”, enz.
HP Setup: Ook hier kies je bv Netwerk, en kan de firewall het detecteren tegenhouden; daar kan je met “manual discovery” een mouw aan passen; geef daar het ip-adres in en het programma vult zelf de gegevens van de printer in (merk, model). Je kan beschrijving en plaats van de printer aanvullen in het volgende scherm. Nadien moet je met “bewerken” het papiersoort op A4 zetten.

CUPS
– je moet root rechten hebben.
– start cups in Firefox met de URL localhost:631/admin
– Tab Administration
– Add printer

bv: socket://192.168.1.240:9100

Daarna:
Name: best de naam van de printer, met model, zodat je gemakkelijk kan kiezen in je print-menu (zal soms afwijken van de naam van de driver, die voor een hele reeks gebruikt wordt; opgelet als die naam automatisch ingevuld wordt op basis van de driver)
Description: hier eerder het doel vermelden (bv A4 facturen, A3 kleurenprinter, enz)
Location: de ruimte, bv Kantoor, Onthaal, ..
(Share: nee meestal; ik ga van mijn desktop geen printerqueue maken)
Make: hier moet je het merk kiezen.
Daarna krijg je keuze uit modellen; hopelijk vind je je model, kies anders iets algemeens (als hp PLC 6). Je kan hier ook ctr-F doen om te zoeken, soms komt een naam voor in stukjes gekapt of gecombineerd met een ander model (bv LaserJet en elders Laser Jet enz).
Media size: Stel de bladgrootte in .. bv A4
Set options .. worden bewaard.

Soms moet je ook andere opties instellen, zoals aanwezige papierlade enz.

Printerdrivers fabrikant
Soms heeft de fabrikant eigen drivers die je kan downloaden, meestal heb je dan een printerdriver.tar.gz bestand dat je kan uitpakken met je bestandsbeheerder of met “tar -xzvf printerdriver.tar.gz
PPD
Als het enkel een printerdriver.ppd bestand is, kan je dat in de printerconfiguratie aanbieden. Bv via Yast, toevoegen, Assistent voor verbindingen, Netwerkprinter TCP-poort, 192.168.1.123, TCP poort 9100, waarna “Test verbinding” je vertelt of het ok is. Dan moet/kan je een fabrikant ingeven, maar in het volgend scherm kan je “apparaatstuurpaketten” kiezen (duidt manufacturer-PPDs aan), en krijg je een kans met bladeren de locatie te zoeken waar jij je .ppd bestand hebt staan.
Script
Soms is er een shell* script voorzien dat de printerdriver installeert, dan moet je dat uitvoeren, met root-rechten.
(* Of een perl script, …)
Dat kan bv de bestanden installeren in /usr/share/cups/model voor de PPD’s en /usr/lib/cups/filter voor de filters.
Het kan ook aangeven welke geïnstalleerd gaan worden, bv KMbeuEmpPS.pl (cups filter) en KMbeuEnc.pm (encrypty module).
Mogelijk moet je ook het model kiezen, bv “KMbeuC368ux.ppd” (compatibel met je printer, die kan zelf ander nummer hebben) – of je kan ook standaard alles aan laten staan, dan heb je ze allemaal.
Daarna moet je CUPS herstarten om de wijzigingen te zien. Nu zijn de drivers er en kan je de printer installeren in CUPS (webinterface); daar is in de lijst van printerfabrikanten de geïnstalleerde bijgekomen (indien die er nog niet was). Als je één driver (model) geselecteerd hebt, krijg je dat onmiddellijk te zien, anders moet je in de lijst gaan zoeken. In de options achteraf kan je onderaan nog meer specifiek je model aangeven, daar zie je dan bv een keuze uit “C368, C308, C258, C287, C227”.

Konica Minolta op Linux: drivers en CUPS

Filed under: — cybrarian @ 2:36 pm

Als je op Linux geen vriendelijke installatieprogramma hebt, moet je soms wat zoeken om de drivers te vinden die passen voor je machine; meestal zijn drivers compatibel met een aantal toestellen en komt de driver naam dus niet overeen met je printer model.

bv: Konica Minolta C258 is het type van de printer, maar als driver moet je daarvoor installeren: KONICA MINOLTA C368SeriesPS(P) BEU v1.4 (color)

Die is blijkbaar geldig voor “C368, C308, C258, C287, C227”.

Voorbeeld op openSUSE 15.3

Als je de naam kan invullen, zet in de naam het juiste type van printer ipv de “series” naam van de driver die misschien niet overeenkomt.


Driver: KONICA MINOLTA C368SeriesPS(P) BEU v1.4 (color)
job-sheets=none, none media=iso_a4_210x297mm sides=one-sided
Connection: socket://192.168.1.123:9100

Software afgehaald van support site:
unzip KonicaMinolta.zip
extracting: ...

geeft:

BEU Linux CUPS Driver Guide.pdf
GenericBeuUXv1_24_multi_language.tar.gz
KMbeuUXv1_24_multi_language.tar.gz
bizhub_driver-naming_nl_1-1-0.pdf
KMbeuUXv1_24_multi_language

Je zal ook het document “bizhub_driver-naming_nl_1-1-0.pdf” vinden, dat een mooi overzicht bevat van welke modellen van printer hoe genoemd worden in de stuurprogramma’s. Spijtig dat je deze informatie pas krijgt als je de juiste printerdrivers al hebt gevonden…

In die laatste uitgepakte map staat een install script in perl
Je moet het starten als root (of met sudo).
Het geeft de keuze uit:

┌─────────────────────────────Select PPD files───────────────────────────────┐
│ Please select PPD files to be installed.                  │ 
│ The version number in brackets shows already installed PPD version.    │ 
│ ┌──────────↑(-)──────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 
│ │   [*] KMbeu754ux.ppd  KONICA MINOLTA 754SeriesPS/P v1.7      │ │ 
│ │   [*] KMbeu958ux.ppd  KONICA MINOLTA 958SeriesPS/P v1.4      │ │ 
│ │   [*] KMbeuC35ux.ppd  KONICA MINOLTA bizhub C35 PPD v1.5     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC360iux.ppd KONICA MINOLTA C360iSeriesPS/P v1.0     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC360ux.ppd  KONICA MINOLTA C360SeriesPS/P v1.6     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC364ux.ppd  KONICA MINOLTA C364SeriesPS/P v1.7     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC368ux.ppd  KONICA MINOLTA C368SeriesPS/P v1.4     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC3850ux.ppd KONICA MINOLTA C3850 Series v1.2      │ │ 
│ │   [*] KMbeuC3851ux.ppd KONICA MINOLTA C3851SeriesPS/P v1.1     │ │ 
│ │   [*] KMbeuC554ux.ppd  KONICA MINOLTA C554SeriesPS/P v1.7     │ │ 
│ └──────────↓(+)──────────────────────────────────────────────────70%─────┘ │ 
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ 

en na selectie van KMbeuC368ux volgende bestanden klaarzet:
KMbeuEmpPS.pl (cups filter) en KMbeuEnc.pm (encrypty module)

Installation procedure finished! Please restart CUPS deamon now.
Depending on OS you may use:                       │ 
# service cups restart                          │ 
# /etc/init.d/cups restart                        │ 
# /etc/init.d/cupsys restart                       │ 
# /etc/rc.d/rc.cups restart
After restarting CUPS deamon, printers can be installed using the CUPS web interface or any CUPS printer administration tool.

Onze manier van starten staat er niet bij:

systemctl restart cups

Het volgende probleem is weten welke opties er in gebruik zijn, zoals de lades voor het papier (“papierbron”). Die hebben eveneens een cryptische notering (LU302, PC110, PC114, PC110+LU302, ,PC210, PC214, PC410, PC414..) het zou handig zijn dat die ook op de betreffende lade genoteerd staat, zodat je gewoon naar je printer kan kijken om te weten wat je moet aanvinken.
Het helpt als je hun denkwijze en taaltje verstaat: “Double paper feed cabinet” is PC 210 en bestaat uit 2 schuiven!
Maar als je geluk hebt, zit in het vakje aan de achterkant wel het handboek van de printer, waarin de modules opgelijst zijn, en met een beetje geluk de werkelijk geïnstalleerde ook aangeduid zijn.

OpenSUSE Desktop configuratie script

Filed under: — cybrarian @ 9:50 am

Lang geleden publiceerden we een script om standaard mappen te maken voor een gebruiker na installatie van Linux (2006: mapjes organiseren..). Ondertussen doen de distributies dat zelf, en heb je misschien enkel wat eigen uitbreidingen (ook voor root):

Root
Script om op uniforme manier mapjes voor te bereiden in de root directory om later drivers en software bij te installeren die langs een andere weg komen dan de eigen packet manager:

configNewRoot.sh

cd /root
mkdir install-log
touch install-log/install-log.txt
mkdir install-drivers
mkdir install-software

In install-log.txt kan je met datum toevoegen wat je (als root) verandert aan een systeem.
De map install-drivers kan bv gebruikt worden om een afgehaalde .tar.gz voor een printerdriver in neer te zetten en uit te pakken, en van daaruit te installeren.

Gebruiker
Script dat gebruikt werd om een aantal desktops gelijkaardig in te stellen:
– een “onzichtbare” .MyConfig directory zodat die gebruikers-instellingen en hulpbestanden als speciale icoontjes voor een link op de desktop enz niet in de weg zitten voor dagelijks gebruik en niet zo gemakkelijk per vergissing gewist worden).
– voor programma’s op maat die in de organisatie gebruikt worden hetzelfde: het woord “system” in de naam “.systemPrograms” doet de gebruiker hopelijk nadenken alvorens daar in te grijpen. De onderverdeling hier: Source voor het afhalen van de bronbestanden (in tar.gz vorm; dan kan je daar snel zien hoever het systeem bijgewerkt is of zou moeten zijn); de Project voor lokaal uitpakken en compileren, en debuggen vanuit de IDE indien nodig; en de Run voor de executable of uitvoerbare programma’s, waarnaar gelinkt kan worden vanuit een icoon op de desktop om het programma te starten)
De Desktop1..4 directories kan je gebruiken om een kopie/backup van hun desktops te maken, of een screenshot; handig als de gebruiker per vergissing zijn desktop overhoop haalt ..


configNewUser.sh

mkdir ~/Screenshot
mkdir ~/Print
# in case of use of nextcloud:
mkdir ~/Nextcloud
# to keep logs of scripts run
mkdir ~/bin/Log
# to mount Network drive for this user
mkdir ~/NetwerkU
touch ~/NetwerkU/notConnected.txt
echo "Netwerk drive not connected" > ~/NetwerkU/notConnected.txt
mkdir ~/AttachOut
echo "Klaarzetten attachments voor mail uit " > ~/AttachOut/AttachOut.txt
mkdir ~/.MyConfig
touch ~/.MyConfig/SeeAlsoRootInstall-log
# for icons used in (dekstop)links to programs
mkdir ~/.MyConfig/icons
echo "personal configurations " > ~/.MyConfig/MyConfig.txt
# to save desktop specific things..
mkdir ~/.MyConfig/Desktop1
mkdir ~/.MyConfig/Desktop2
mkdir ~/.MyConfig/Desktop3
mkdir ~/.MyConfig/Desktop4
ls -lFA ~/.MyConfig
# for inhouse applications:
mkdir ~/.systemPrograms
mkdir ~/.systemPrograms/gb3src
mkdir ~/.systemPrograms/gb3run
mkdir ~/.systemPrograms/gb3prj
ls -lFA ~/.systemPrograms
# for development work (lower cast for command line comfort)
mkdir ~/dev
# mkdir python, gb3, gb3/prj, gb3/src, gb3/run, ...
mkdir ~/dev/gb3
mkdir ~/dev/gb3/prj
mkdir ~/dev/gb3/src
mkdir ~/dev/gb3/run
mkdir ~/dev/gb3/lib


upd: “gb3Source” vervangen door “gb3src”, wat gemakkelijker tikt als je vanuit de commandline navigeert, bv omdat je met git werkt; Gambas is een programmeeromgeving, en ik heb:
– een prj directory waar de programmeeromgeving werkt met de broncodebestanden bv gambasapp.form, gambasapp.class enz
– een run directory voor de uitvoerbare gambasapp.gambas bestanden
– een src directory voor de gecomprimmeerde broncode bestanden gambasapp.tar.gz, die klaar staan om te verdelen of binnengekomen zijn.
De “verborgen” ~/.systemPrograms directory wordt gebruikt bij de eindgebruikers van de applicaties, zodat ze niet gehinderd worden door de bestanden die dienen om de programma’s te maken/updaten. Op de desktop komt een link naar de uitvoerbare programma’s in de ~/.systemPrograms/gb3run directory.

Software
Sript om je favoriete software te installeren:
Om zypper standaard te laten bevestigen op allerlei vragen bij installatie: gebruik -n; draai dit script met sudo:

install-software.sh

zypper -n in nextcloud-client
zypper -n in hplip
# als backup voor kate
zypper -n in kwrite
zypper -n in scribus
zypper -n in gimp
zypper -n in inkscape
zypper -n in krita
zypper -n in librecad
zypper -n in chromium
zypper -n in thunderbird
zypper -n in filezilla
zypper -n in ktorrent
zypper -n in mc
# voor programmeerwerk:
zypper -n in git
zypper -n in gambas3
# en/of als dat niet werkt:
zypper -n in gambas3-ide
zypper -n in gambas3-gb-jit

En als je op je desktop een database server wil of webdevelopment doet; serversoftware en wat tools:

install-lamp-software.sh

zypper -n in mariadb
zypper -n in apache2
zypper -n in phpMyAdmin
zypper -n in iftop
zypper -n in iptraf
zypper -n in nethogs
zypper -n in tmux
zypper -n in htop
#zypper -n in

7/1/2022

Keuzes bij OpenSUSE installatie: boot, partities

Filed under: — cybrarian @ 12:52 pm

Boot keuze
Bij installatie van openSUSE 15.2 vanaf een USB (Kingston), met F9 ingedrukt bij stroom inschakelen, krijg ik een Hp bootmenu aangeboden op de pc:
– EUFI – KINGSTON – SA400S…
– UEFI – Kingston DataTraveler 2.0 408D5….
– Legacy – Kinston SA400S…
– Boot from file

Er is UEFI en Legacy, en de Kinston komt in verschillende keuzes voor; de bovenste keuze zou ik denken, maar wat doet die tweede?
Grappige vergissing: de interne SSD drive is ook van Kinston, en vandaar die extra keuzes.
Bij herstarten na installatie kwam de pc in een oneindige loop terecht (van Boot option restoration / reset system) waar je door selectie “continue boot” wel uitgeraakte.

Distro versie
Een ander probleem dat ik had: de openSUSE installatie-usb sticks van opensuse 15.2 kreeg ik niet gestart op deze toestellen;
(toestel bios in Legacy enabled, EUFI disabled stand.
Een usb3 stick met openSUSE 15.3 start en installeert wél.

Is er iets mis met die image? Ik dacht die al gebruikt te hebben … wat gaat nu het snelst?
-ik haal snel een net-install image af van opensuse 15.2 om te proberen… Dat lukt wel, en een installatie zo goed als rechtstreeks van internet is ok als je een snelle internetverbinding hebt…
– installeer een oudere, hier 15.1, minimaal, bv server only, en doe daarna een upgrade naar 15.2 en daarna in yast selectie van kde desktop installleren. Dat kan in yast, Softwarebeheer, Filteren: patronen; KDE applications en plasma5.

Systemd target
Als je desktop hebt gekozen, is systemd target automatische ingesteld op inloggen in de grafische omgeving.
Als je vanuit een server of minimaal systeem naar een desktop geëvolueerd bent, kom je na start in een zwart login scherm, manueel inloggen kan met daarna startx om in de grafische omgeving te komen.
Wil je misschien het inloggen/automatisch in grafisch systeem opstarten nog aanpassen; zoek hier “change systemd target” .

Partitie keuze
(bv in de installatieprocedure van openSUSE 15.3)
Eerst krijg je de vraag wat voor soort installatie (server, Desktop KDE, …) en taal/toetsenbord (NL/be), daarna de vraag waarop te installeren.

Je kan op het scherm ergens kiezen voor “begeleide installatie”, waar je de kans krijgt meer op maat te werken, en de windows partitie te verwijderen; standaard staat het meestal op verkleinen:

Selecteer een schijf om gebruikt te worden als “root”.

(De root partitie wordt voorgesteld door / (een schuin streepje); dat is de “hoofd” partitie, waaronder een heleboel system directories komen.
De swap partitie dient voor swap ruimte, een vaste ruimte van enkele GB bv.)

Op een bestaand systeem is dikwijls al een windows partitie aanwezig, bv /dev/sda4 447 GB met als naam “Windows”.

Kies wat te doen met het bestaande windows systeem:
– Niet wijzigen
– Grootte wijzigen indien nodig
> Grootte wijzigen of verwijderen
– Verwijderen zelfs indien niet nodig.

Bij installlatie verwijder ik die (laatste keuze).

Kies wat te doen met andere partities: verwijderen indien nodig.

Encryptie
Een keuze die je zelf moet maken; voor draagbare apparatuur (laptops) in ieder geval standaard ja zou ik denken.
Voor desktops kan je het ook doen, maar het kost ook wat tijd/performantie. Het voordeel is wel dat als je de pc afdankt, de gegevens tenminste veilig zijn. (GDPR?)

Bestandssysteem
OpenSUSE is over het algemeen vriendelijk, maar hier geven ze geen uitleg over de keuze, die standaard op btrfs staat.
De EXT systemen zijn de originele Linux bestandssystemen en ext4 is de meest recente evolutie met journaling ingebouwd.
Btrfs is nieuwer, goed voor snapshots, en naar het schijnt ook vriendelijk voor SSD’s, wat ik hier heb, en ik kies dus deze.
XFS is wat ouder, en heeft nog speciale gebruikers zoals datacenter of grafische operaties met veel i/o.

 • EXT2
 • EXT3
 • EXT4
 • BTRFS
 • XFS

ps: er bestaan nog andere, als ZFS, F2FS, …

Optie: Momentopname inschakelen. (staat standaard aan bij Btrfs).

Optie: Aparte home partitie instellen (+ bestandssysteem) staat standaard af; kan handig zijn om alleen de home partitie nadien elders te zetten of zo?

De optie “Aparte swap partitie instellen” staat standaard aan.

Powered by WordPress