12/12/2008

Wireless Access Point configureren

Filed under: — cybrarian @ 5:09 pm

Linksys installatie Bij een wireless access point (draadloos netwerk) zit dikwijls een CD-rom met een Windows programma om de instellingen van het draadloze apparaat aan te passen. Wat dan op Linux? Soms bestaat een mogelijkheid om het apparaat rechtstreeks via het netwerk aan te spreken, en doet het installatie hulpprogramma niet veel meer dan het opzoeken van het apparaat op het netwerk en het starten van de browser met het juiste ip-adres. Als je met een browser aan de slag kan moet je enkel het ip adres weten.
Bv: een Linksys Wireless-G Access Point heeft zo’n CD met een configuratieprogramma (zie prentje).
Handig om te weten is dan dat het adres standaard 192.168.1.245 is (subnet 255.255.255.0).
Dan kan je verder met de web-interface.

7/12/2008

Linpus redt eMac

Filed under: — cybrarian @ 7:52 pm

eMac; foto wikipedia Werken op een Mac is leuk, tot je met de muis 2171 foto’s van een cd naar een mapje sleept en de muis even “hapert” onderweg. Resultaat: alle foto’s komen op de desktop terecht. Een serieuze stapel, echt. Je ziet bij de start van het systeem rechtsboven op de desktop de foto’s achtereenvolgens als thumbnail verschijnen, de ene over de andere. Het lijkt soms wel een filmpje als de achtereenvolgende foto’s op elkaar lijken. Maar enkele duizenden foto’s op de desktop als “preview” weergeven is voor de eMac wel te veel van het goede.

Het is een unix-systeem (OS-X), dus het crasht niet, maar het wordt wel zo traag dat je er niet meer op kan werken. Je kan enkel programma’s starten die in de takenbalk zijn opgenomen; met wat geduld is na een kwartiertje iTunes opgestart, en vanaf dan speelt die ook redelijk normaal. Maar Finder heeft meer problemen. Na een klik op Finder en een uur rust was het Finder-venster geopend, maar je kon er niet in werken. Dus je kan de foto’s niet weggooien. Je kan ook geen andere programma’s starten (ik dacht aan een terminalvenster bv). Vicieuze cirkel.

Ik geraak met veel geduld (een kwartier per muisklik) in de systeeminstellingen, zie dat de harde schijf niet vol is, vind daar bij netwerk het ip adres van de mac 192.168.1.2 en krijg ssh aangezet.

Dan haal ik mijn Aspire1/Linpus boven, sluit hem aan op het netwerk en test ping de mac: ping 192.168.1.2 reageert ok.
ssh username@192.168.1.2 antwoordt na verloop van tijd met de vraag om de verbinding te bevestigen en een wachtwoord te geven. Verbindig gelukt!
De uit Linux bekende commando’s werken ook hier:
ls -lF om de directory te bekijken, cd directoryname om van directory te veranderen, rm *.MOV om een reeks bestanden weg te gooien (opgelet, die zitten NIET in het vuilbakje erna. Weg is weg!). Op het scherm is er nog geen reactie te zien (thumbnails van verwijderde bestanden staan nog op desktop).
Een directory bijmaken, de foto’s ernaartoe verplaatsen:
mkdir ./../Documents/RedDeFotos
mv IMG*.JPG ./../Documents/RedDeFotos

De Mac reageert niet op zijn scherm; alle thumbnails staan er nog. Als hij al reageert zal het waarschijnlijk lang duren, dus we herstarten hem maar ineens vanop afstand:
shutdown -r now
De eMac herstart met een bijna lege desktop en werkt weer normaal.

6/12/2008

Ssh vanuit een Aspire One met Linpus Linux

Filed under: — cybrarian @ 9:32 pm

De kleine Aspire One slipte tussen de mazen van het Linux-vermijden-net van een grote winkelketen en was dus gelukkig even te verkrijgen met Linpus Linux voorgeïnstalleerd: model ZG5. Hij is zo klein dat de drempel om een laptop bij je te hebben een pak lager is geworden, en hij is natuurlijk ook uitermate geschikt om mee in te loggen op een ander systeem of server. Maar …
Linpus op Aspire One
Ssh lijkt niet aanwezig op de Linpus Linux versie die bij de Acer Aspire One geïnstalleerd staat. De desktop is een aangepaste Xfce, en er is geen zichtbare mogelijkheid om software bij te installeren. Die menu-keuze bestaat wel, maar het normale rechts-klik menu wordt onderdrukt. We moeten dat menu aktiveren via een omweg.

Deze Aspire heeft in plaats van een “Windows-toets” een toets met een huisje op, om rechstreeks naar dat hoofdscherm (zie afbeelding) met hoofmenu te gaan Bestandsbeheer bereik je door in het hoofdmenu onder Bestanden je documenten map te kiezen bv.

Open een terminal venster in bestandsbeheer: rechtsklik, “open terminal here” (symbool zwart vierkantje met $ erin).

Start de xfce settings manager (tiek xfce-setting en tab vult de rest aan)
xfce-setting-show
Helaas is het scherm van de Aspire te klein om de instelling volledig te laten zien tot onderaan.

Kies desktop menu, en – volgens mijn bron vink je aan:
“Now mark under Menus the Show desktop menu on right click option and close the window.”
(In de Nederlandstalige systeem-versie zijn de menu’s vanaf hier ook in het Engels blijkbaar)

Nu kan je in het hoofdscherm rechtsklikken, en dan krijg je een volledig menu, met alle mogelijkheden voor het starten van programma’s, ingedeeld in de gangbare rubrieken als systeem, netwerk, kantoor, grafisch, enz.

Als je daar kiest voor Systeem/software installeren/verwijderen, wordt het root wachtwoord gevraagd. Weer een probleem. Dat je kan oplossen door naar een command prompt te gaan (zie hierboven) en daar het root wachtwoord te veranderen:

[user@localhost ~]$ sudo passwd
Changing password for user root.
New UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: all authentication tokens updated successfully.

Dat mag voordien nog niet gebeurd zijn natuurlijk, anders moet je gewoon het root wachtwoord gebruiken voor het installeren van software.

Nu is het gemakkelijk; kies de zoek tab, zoek op “ssh”; de clients heten: “openssh-clients”. Bevestig alles tijdens de installatie.
Neem een nieuw terminal venster en ssh is beschikbaar.

3/12/2008

Tekst samenvoegen met shell script

Filed under: — pinguim @ 3:37 pm

Shell ScriptJe hebt een aantal tekst bestanden die je wil samenvoegen tot een groot bestand, om een “zoek” te kunnen doen op het geheel, of om het af te drukken, enz.
De bestanden kunnen zijn:

  • teksten zijn met Kate of notepad gemaakt, als ideeën, brainstorm teksten in een directory
  • configuratiefiles van een programma; meestal ook pure tekst (daarom niet met die extentie .txt maar bv .cfg)
  • shell scripts met extentie .sh bv.
  • log files (met extentie .log bv)
  • source files van een programma

In het onderstaande voorbeeld zijn het source files, maar de methode is hetzelfde:

  • welke extenties zijn het?
  • waar staan ze?
  • waar moet het resultaat komen?

Ik zet nog lijntjes om de onderdelen uit elkaar te houden en nadien gemakkelijk begin/einde te vinden.
Ik maak ook een kleine inhoudstabel “tempContent” en nadien wordt die onderaan het bestand geplakt.

Je kan gemakkelijk uitbreiden: als je bv ook *.form wil opnemen moet je die gewoon toevoegen in de regel met for j.
(meer…)

Centos 5.2

Filed under: — cybrarian @ 1:57 am

centos5 Centos is een distributie die afgeleid is van Red Hat / Fedora. Dat zie je er dan ook aan; de iconen zien er ouderwets Red-Hat achtig uit. Een distributie zonder flash en mp3-capaciteit. Flash kan je gemakkelijk downloaden, en installeren met de voorziene installatiesoftware.
MP3 werkt ook niet in de bijgeleverde spelers. Irritant natuurlijk, en dus op zoek naar een artikel over het uitbreiden met een mp3 lib: hier afhalen van gurulabs.
Na de download klikte ik op het venster “Downloads” in Firefox, en kreeg een vraag voor het root wachtwoord, om het pakket te installeren, na “toepassen” voor bevestiging. Ik ben benieuwd want ik heb geen xxms geïnstalleerd staan. Ik krijg inderdaad een fout op dat ontbreken van xmms. Dus “toevoegen/verwijderen software” om de pakketbeheerder te openen en daar te zoeken op “xmms”. En xmms blijkt niet beschikbaar op mijn (DVD) versie van Centos…
Een andere mogelijkheid is misschien het toevoegen van een repository aan apt, yum, up2date volgens dag.wieers.com.
Natuurlijk, repositories toevoegen! Ik ga in pakketbeheerder, bewerken, repository beheerder, en vind daar – gewoon maar aan te kruisen- cenotsplus en c5-media! Ik krijg helaas een fout over het ophalen van software informatie. Bij gedetailleerder bekijken verwijst die naar een map op de cd -drive; die bij deze versie niet mee verdeeld is.

Maar wat wel werkt: open een terminal, wordt root en doe een yum update: (meer…)

Powered by WordPress