27/2/2011

Tijd registreren in KDE: Time tracker

Filed under: — cybrarian @ 3:33 pm

“Time Tracker” is de term om op te zoeken als je een tijdsregistratie-programma wil. De eerste die opduiken zijn die voor Gnome, en één die op java werkt. Een beetje verder zoeken geeft ook een KDE-versie van een time tracker: “ktimetracker – Personal Time Tracker”.
Op opensuse 11.3 bv in versie 4.4.9-2.3.1 opgenomen in de softwarebronnen, en dus te installeren via Yast:
Zoek, “time tracker”, kies ktimetracker, bevestigen (“accept” of wat er ook staat naargelang je taalversie).
Het is een klein programma, dus installeert razendsnel. Daarna terug te vinden in je menu onder “recently installed programs”; ktimetracker start “Personal Time Tracker” als een kleine venster op je desktop.

Je kan onmiddellijk aan de slag, geef een naam van de taak in en druk op > waarop de registratie begint.
Eigenaardigheid: als de desktop een tijd niet gebruikt wordt, bv omdat je op een andere computer bezig bent iets te installeren of op te zoeken, schijnt de timer in “pauze” te gaan. Na een uur werken had ik maar 45 minuten geregistreerd. Er stond ook een vraag op het scherm of de tijd moest doorlopen of stoppen.

Wil je dat niet dan moet je de “idle detection” afzetten”; Settings, Configure KTimeTracker, Detect desktop as idle after (… min): afvinken.

Ik was plotseling wel mijn taaklijnen kwijt, en ook bijgemaakte sub-taken werden niet zichtbaar, maar na het opnieuw starten van het programma stonden ze allemaal terug op het scherm (zoals je ziet).

Opgelet: Het afvinken van een taak is niet om de registratie op deze job te starten, maar om aan te geven dat deze taak beëndigd is!

Verder is er nog Linux desktop-spitstechnologie mogelijk als het verdelen van taken volgens desktop, en de timers de tijd laten registreren dat je op die desktop zit te werken; als je omschakelt schakelt de timer mee!

De opgeslagen gegevens kunnen bekeken en gewijzigd worden:

Het resultaat kan je exporteren, bv naar een csv file:
– Als “History”

“Task name”,Sun Feb 27 2011
“Nabewerking powerpc VLC”,0.51
“afsluiten”,0.68
“vlc player”,
“vlc-plugin”,0.00
“vlc-plugin”,0.32
“vlc-plugin”,
“vlc plugin”,
“Powerbook G4 “,0.83

of als tijden:

“Nabewerking powerpc VLC”,,,0.52,0.52,1.50,1.50
,”afsluiten”,,0.67,0.67,0.67,0.67
,”vlc player”,,0.00,0.00,0.00,0.00
,”vlc-plugin”,,0.00,0.00,0.32,0.32
,,”vlc-plugin”,0.32,0.32,0.32,0.32
,”vlc-plugin”,,0.00,0.00,0.00,0.00
,,”vlc plugin”,0.00,0.00,0.00,0.00
“Powerbook G4 “,,,0.82,0.82,0.82,0.82

16/2/2011

Iconen (op desktop) in KDE

Filed under: — cybrarian @ 12:23 am

Als je zelf een link naar een bestand of locatie maakt in KDE kan je er ook een logo aan toekennen. Standaard zal er een beeldje voorzien zijn voor de gemaakte link. Klik rechts, eigenschappen, klik op het beeld, en je krijgt een venster waarin je een andere afbeelding kan kiezen.

Waar zitten die afbeeldingen? Je kan immers van een bestaande afbeelding een andere versie maken, of een afbeelding maken en in die directory/map bijzetten.

Vroeger waren die afbeeldingen “bitmap” afbeeldingen: een beeld dat uit gekleurde puntjes bestond. Het beeldformaat was bv .xpm. Om tegemoet te komen aan verschillende schermresoluties waren er verschillende “sets” van die iconen; met een lagere en hogere resolutie. De naam van de mappen van de iconen gaf de resolutie aan.

Maar ondertussen zijn er schaalbare beelden bijgekomen: “scalable vector graphics”. Die kunnen schalen naargelang de resolutie; er moet dus niet voor elke resolutie een apart beeldje beschikbaar zijn. Het bestandsformaat van die scalable vector graphics is wel anders: .svg bv.

Een zoek op het hoogste niveau van een Linux systeem, naar *.svg, toont de mogelijke opslagplaatsen van de iconen.

/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/ *
of
/usr/share/kde4/apps/marble/data/flags *

(*) Locaties op een Linux bestandssysteem; “link” werkt alleen als je met Konqueror op deze pagina bent. Konqueror is de browser/filemanager in KDE (standaard voor KDE 4.x).

15/2/2011

Diff, Kompare drukt je met de neus op de feiten

Filed under: — cybrarian @ 9:51 pm

Bestanden die uit tekst of tekst-achtige code bestaan (zoals html, xml, programmacode programmeertalen,…) vergelijken:

Kompare kies te vergelijken bestanden

Kompare kies de te vergelijken bestanden

Soms kan een visueel gelijke tekst toch een klein verschil bevatten:

Vergelijk twee broncodebestanden

Vergelijk twee broncodebestanden

De ‘ aan het begin van de regel maakt die regel commentaar voor de programmeur in plaats van door de computer uit te voeren code.

Dit is een voorbeeld van een toepassing van ons vorig artikel daarover

Powered by WordPress