30/9/2006

Printerdrivers voor Canon

Filed under: — cybrarian @ 11:44 am

Eigenaardige directory op een van de japanse servers van een bedrijf dat officieel geen Linux ondersteunt:

ftp://download.canon.jp/pub/driver/bj/linux/

Opgelet, de modelnamen/versienummers van de apparaten verschillen met de Europese! Dat is althans wat ik kon afleiden uit een post op een van de fora die ik afschuimde op zoek naar informatie over een Canon Pixma iP 5200. De bijhorende cd is Windows-gericht, je kan wel de handleiding lezen want die staat er in html op gelukkig (*).

Maar verder dus geen vermelding van Linux, hoewel met Mac gebruikers wel rekening werd gehouden; Canon weet dus dat er andere systemen bestaan dan Windows, maar niet dat er minstens evenveel Linux als Mac-gebruikers zijn. En die mensen willen misschien ook wel printen.

Op de site van Canon Europa zouden volgens een ander bericht Linux drivers staan, maar de link die ik volgde leidde bij de Canon site tot een foutmelding: de pagina bestond niet meer. Een zoek op Linux en iP5200 leverde niets op.

Uiteindelijk heb ik bij downloads de printerdrivers van model 4200 afgehaald, uitgepakt en geïnstalleerd (details zie onder). Een eerste kleurprint uit Firefox zag er prima uit. Een tekst uit OpenOffice.org 2.0 kwam er mooi zwart uit. Een print uit Gimp lukte me niet zo dadelijk, maar daar leken ook heel wat meer instellingen nodig te zijn, die ik niet echt bekeken heb. Ben benieuwd naar de andere mogelijkheden.

Details : (meer…)

25/9/2006

dotProject ipv PHProjekt en eGroupware

Filed under: — cybrarian @ 11:13 pm

Op zoek naar een software om met een kleine groep mensen (6-tal) een nieuwe website te bouwen. De website wordt aangevat vanaf nul, maar hoe gaan die mensen die elkaar maar eens per enkele weken zien, samen werken aan dat project? Er zijn verslagen, doelen, documentatie, grafische bestanden, en na een tijdje bestanden met code of eigenlijke webpagina’s.

Demo Site dotProject “Project Management Software” staat er eenvoudig op de website www.dotproject.net. Software om projecten te beheren dus, maar zo zijn er veel. Althans, er zijn veel groupware paketten die een grote gelijkenis vertonen; ze bieden contact/adressenbestand, forum, en sommigen ook een opvolgings-systeem (“ticketing” of “helpdesk requests”).
Helaas heeft groupware de neiging wel eens te veel te willen, en blijkt een apart forum stukken beter van kwaliteit dan het ingebouwde (bv phpBB tov forum in phprojekt). Soms is er een licht verschil van functies, en door te zoeken naar besprekingen en vergelijkingen van paketten las ik ergens de vermelding “dotProjekt”.

Ik download van de vermelde site

dotproject-2.0.4.tar.gz

en ftp het op de webserver.
Eventueel gebruik je “wget” (zie Server naar server) om de gecomprimeerde versie naar je webserver te trekken, en pak je ze daar uit als je een command prompt toegang hebt met ssh. (**)

Ik pak het bestand uit met tar -xzvf dotproject-2.0.4.tar.gz, wat een hele resem bestanden oplevert; je ziet sporen van Smarty en PEAR voorbijrollen; meer dan 100 mappen en meer dan 900 bestanden; alles samen bijna 7 Mb.

Ik had het pakket eerst gedownload, uitgepakt op mijn pc, en dan de files ge-ftp’t naar de hoofddirectory van de webserver. Dan werkte de install niet (iets met rechten of probleem dat het niet in een subdir stond?) en ik heb dan de boven beschreven methode gebruikt.

Voor de installatie gestart kan worden moet een MySQL databank gemaakt worden, met bijhorende databankgebruiker en password. Door via de browser naar de dotproject directory te gaan kom je in install terecht.

De software test mooi het schrijfbaar zijn van de nodige directories (./files, ./files/temp, ./locales/en) en bestanden (includes/config.php), en geeft zelfs aan als ze een beetje “te” schrijfbaar zijn (world writable) *

Daarna begin je met het maken van een company, van users die je een rol geeft.
Een user die een project opstart, kan daar dan taken in maken, enz.

Het gebruik van het pakket heb ik nog niet ervaren, later misschien meer.

auteur


Update 29/10/06: (*)
Een van de getoonde waarden is register globals on / off.
Als ze standaard “verkeerd” staan op de server en je wil / kan (externe provider) dat niet veranderen, kan je dat voor de directory instellen:

Turning Register Globals off
You can turn Register Globals off in your local directory with the .htaccess file.

[.htaccess]:
php_flag register_globals off

Probleem bij keuze module op startpagina:

Missing file. Possible Module “tickets” missing!

ook andere schrijfwijze (uit link gehaald):

Missing file. Possible Module “ticketsmith” missing!

en bij andere modules ook.
Omzeild door startmodule leeg te laten en de gewenste module vooraan te zetten in het menu.

auteur


update 05/11/06:
Beschrijving van de procedure vanop de server: (meer…)

22/9/2006

Bankprogramma zonder Linux versie

Filed under: — pinguim @ 10:17 am

isabelix Een van de problemen als je met een Linux desktop wil gaan werken, is dat sommige grote bedrijven je verplichten een speciaal programma van hen te gebruiken, dat bovendien slechts op 1 soort besturingssysteem beschikbaar is. Voorbeeld: Isabel draait alleen onder MS Windows. De vraag of Isabel op een of andere manier zou kunnen draaien onder Linux willen ze niet beantwoorden, en ondersteuning weigeren ze volledig.
Een gebrek aan tijd kan het niet zijn; het bankprogramma bestaat al meer dan 6 jaar. “Spelletjes draaien toch ook dikwijls alleen in Windows?” denkt u misschien. Isabel is een bankprogramma voor bedrijven, die meestal verschillende banken gebruiken, en die binnen hetzelfde programma beheren.
“Gebrek aan geld?” is bijna een belachelijke vraag; het bedrijf dat Isabel gemaakt heeft is opgericht door de banken. Bovendien is het een dienst waar de klant voor betaalt.

Maar als een paar bedrijven samenwerken en/of de nodige gespecialiseerde kennis inhuren is toch iets mogelijk. Isabel is een “ouderwetse” Windows applicatie, en kan draaien in een “virtualisatie-Windows” die draait op VMware in Linux. Dat is verre van een eigen Linux programma, en je moet een gepaste card-reader (met Linux-ondersteuning) kopen. De apparaatjes die door Isabel zelf geleverd of aanbevolen worden, leken ongeschikt.

CardreaderHet voorbeeld gaat over een AMD-64 bit PC met 1 Gb geheugen, Cherry ST-1044U usb-cardreader Dat is een degelijk apparaat dat stevig op zijn voet staat en een groene/rode led bevat. Er wordt een cd-rom met drivers (ook Linux) bijgeleverd.

De software: (K)Ubuntu 6.06 met Linux 2.6.15-26-amd64-server en VMware 1.01. Allemaal software die van internet kan afgehaald worden:
– Ubuntu (vrij) : www.ubuntu.com/ of KUbuntu www.kubuntu.org/
– VMware (gratis/betalend) www.vmware.com/download/
Je hebt de workstation versie (beperkt) nodig om een “virtual machine” aan te maken (eenmalig). De virtual machine gebruik je met de VMware Player zonder tijdsbeperking of kosten.
De Windows-versie moet je natuurlijk kopen (misschien je eerste vrijwillige MS-Windows aankoop?). In het voorbeeld werd voor minst dure geopteerd (XP Home).

Schermafbeeldingen: … (meer…)

12/9/2006

KUbuntu Desktop (3) persoonlijk geluid

Filed under: — pinguim @ 4:53 pm

Er zijn allerlei gepersonaliseerde aanpassingen gedaan geweest aan de oude pc, en ik wil er een aantal meenemen om de gebruiker zich beter thuis te doen voelen. Zo is er een achtergrondafbeelding, en de geluiden voor het ontvangen van mail en het starten en afsluiten van de computer. Ik stuur ze vanop de oude computer als attachment naar de reeds geinstalleerd KMail.

Geluid: als systeemgeluid kunnen geen “wav” bestanden gebruikt worden blijkbaar, of toch niet standaard. Kan ik ze omzetten naar “ogg”? Ik stuur ze als attachment naar een andere computer waarop ik een werkende Linux distributie heb. Daar komen ze binnen als bestanden in een mapje. Ik heb er ooit “ogg tools” geinstalleerd, en ik herinner me nog het commando om dingen om te zetten: “oggenc”, de afkorting van “ogg encode”.

Dus het commando en de naam van het om te zetten bestand “oggenc intro.wav”:

wav naar ogg

Nadien haal ik ze terug en installeer ze in een mapje bij de gebruiker.

KMail: Settings, Configure Notifications, kies het geluid uit het mapje Mail geluid instellen (Klik groter)

(meer…)

KUbuntu Desktop (2): Mail en web

Filed under: — pinguim @ 12:58 pm

Deel 2: Mail en Web

KMail importeert Als browser zijn zowel mozilla als Firefox beschikbaar in de huidige installatie. Ik open het menu, en sleep de Firefox keuze naar de desktop; er ontstaat een icoon en een link om het programma te starten.

Het e-mail programma moet ingericht worden. Ik kies voor KMail omdat het enerzijds standaard is in alle KDE omgevingen wat het beheer eenvoudiger maakt, en anderzijds omdat het heerlijk eenvoudig is en er geen andere eisen aan de mail gesteld worden (geen agenda’s enz). KMail afhalen gaat op dezelfde manier als Gimp: apt-get kmail. Ook hiervoor maak ik een link op de desktop en hernoem die van “kmail” naar “e-mail”.
Het invullen van de instellingen is relatief eenvoudig; pop server, enz.
Eventueel automatisch laten opstarten?
Misschien de mail uit Eudora importeren (hier: Qualcomm Eudora Pro 4.1) ? Ik vind zelfs NL-talige uitleg op docs.kde.org. Ik ga eerst bij Eudora naar het menu Special, Compact Mailboxes. Ik vind de “mailbox” bestanden in c:Program FilesQualcommEudora Mail: in.mbx en out.mbx. Die stuur ik naar de nieuwe machine (Via een bijgemaakte tijdelijke webmail-gebruiker, dankzij de aanwezige installatie van een squirrelmail op de linux mailserver, maar da’s een ander verhaal).

Volgens de instructies moet ik ze nu dus in de map ~Mail zetten.
Mail_dir klein Dat is dan een map in de directory van de gebruiker (wat door een tilde wordt aangeduid, ~ = /home/gebruikerslogin). Die map blijkt niet te bestaan.

Ik maak dus een map .Mail in de directory van de gebruiker. Ik herstart KMail. Er komt niets vanzelf binnen. Maar dat had ik al vermoed; blijkbaar gebruikt KMail niet die .Mail dir in de users home directory. Misschien is de directory elders, maar ik heb ze nu al daar gezet en ik kijk of ik niet kan importeren.

Ik ontdek een schitterend hulpmiddel:
KMail import tool (klik groter) de KMail “import tool” in het menu “File, Import Messages …” (Suse 10 NL-talig: Menu “Hulpmiddel”, “Berichten importeren”). Je krijgt keuze uit verschillende mail formaten, ik kies het mbox (“old unix”) formaat dat bij Eudora past. Daarna start het invoeren van de mail , wat vlot verloopt. In de eerste stap koos ik de “in” box, dwz het bestand in die .Mail directory. Met “back” kan je teruggaan en nog een bestand invoeren. De mailboxen worden automatisch gemaakt, de “vorige” map die ik zelf al gemaakt had als voorbereiding was dus niet nodig.

Het resultaat in KMail zie je hier: Import ok (klik groot)

Je kan dan nog de berichten in de huidige “inbox” zetten als je wil. Ga naar de map met de ingevoerde berichten, als je daar op eender welk bericht staat en je doet Ctrl-A
(zie ook menu Edit, Select All Messages), kan je ze “slepen” naar de gewone inbox. Ze worden dan daarnaartoe verplaatst.

Hetzelfde voor de “MBOX OUT” berichten, maar die trek je dan naar de “Sent-Mail”. De hier aanwezige “outbox” is zoals een bakje “uit”, het bevat de berichten die verzonden moeten worden (maar het nog niet zijn omdat er bv geen verbinding is, of ze zo groot zijn dat het even duurt)

Het geluid bij een binnenkomend mail is instelbaar, maar daarover later meer (geluiden)

KDE op Ubuntu: KUbuntu Desktop (1)

Filed under: — pinguim @ 12:26 pm

Om een oude deskpro met Windows 95 te vervangen heb ik een systeem gekocht met een Linux Desktop pre-installed. Door de fabrikant geleverde Linux-pc’s zijn nog steeds bijna onvindbaar zijn, dus het werd een niet-merk pc, deze keer met een door de leverancier geïnstalleerde KUbuntu (rechstreeks van internet). Er is een VMware op geinstalleerd voor het gebruik van het Isabel bankpakket in Xp (wat er tevens zorgt dat het homebanken kan gebruikt worden). Verdere configuratie en “migratie” om het zo functioneel en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de eindgebruiker, is aan mij. Maar ik wil niet zo ver gaan als het XPDE team of de hier besproken Linux XP

Desktop Logo Om de desktop gebruiksvriendelijk te maken voor het doel (e-mail, www en bankprogramma) maak ik een link op de desktop voor de nodige programma’s. Voor een van de toepassingen heb ik een desktop-icoon nodig. Ik heb een beeldje dat .jpg is, maar dat werkt niet als desktop-icoon. Met Gimp kan ik dat omzetten naar “.png” weet ik. Maar Gimp is niet geinstalleerd. Ik weet dat Ubuntu gebaseerd is op Debian, en dat Debian berucht is om zijn “apt-get” systeem. Misschien is er ook een systeem via de grafische gebruikersschil, maar ik grijp even naar “Ctrl-Alt-F2”, login: root (en password) en tik daarna op de commandolijn “apt-get install gimp”. Het gevolg is de volledig automatische installatie van Gimp 2.2.11.
(ps: het kan soms nuttig zijn eerst apt-get update uit te voeren)

Ik ga terug naar de desktop met Alt-F7. Bij het menu, Graphics staat Gimp beschikbaar.
– Ik start Gimp
– open het “.jpg” bestand
– kies “bewaar als / save as” en neem dezelfde naam maar “.png”.
Gimp zet het om, en wordt afgesloten.

Ik klik rechts op het desktop icoon, properties, klik daar op het huidige icoon, en vervang het door het bijgemaakte .png icoon (kiezen uit het mapje waar het bewaard werd).

Ik geef de link ook een naam die voor de gebruiker duidelijk is.

(volgende week: Mail importeren)

4/9/2006

Project en backup map

Filed under: — pinguim @ 4:24 pm

Stel dat je aan een klein projectje werkt, of het nu een een tekst met wat extra notities is, of een berekening in een spreadsheet met wat verklaringen in een tekstbestand, of een paar html pagina’s voor een site of een toepassing, altijd zal je merken dat je soms een aantal dingen veranderd hebt die niet zo goed waren als je oorspronkelijk dacht. Dan is het makkelijk om terug te kunnen naar het punt voor je die omstreden verandering deed.
directories
Voor deze situatie bij een bepaald project “DaDi” ging ik werken met een onderverdling van enkele aparte mapjes:
In de project-map maak* ik volgende subdirectories:
Run : de versie die ik op een bepaald moment als OK beschouw
Bak : map met backup van een goede versie
Dev : daarin doe ik mijn experimentele wijzigingen
Tst : hierin hou ik een te testen versie terwijl ik al kan verderwerken aan de dev versie.

Er is dus een zeker verband tussen de mapjes:

Ik werk in de “Dev” map.

Als ik in “Dev” tot een punt kom waar ik even stop, maak ik een kopie naar “Tst”
Dan kan ik die versie bekijken of laten bekijken door iemand die mee test.

Als ik tevreden ben over de test (of als die is goedgekeurd) kan die gekopieerd
worden naar de “Run” map. Dan weet ik dat daar de huidige goeie versie staat die in een (tijdelijk) bruikbare toestand is (bv. in geval van een handleiding)

Op het moment dat ik iets in de “Run” map zet maak ik eerst een backup van wat er op dat moment staat naar de “Bak” map. Dat ingeval er iets fout gaat met de run map, of er nadien moet vergeleken worden met een vorige “Run” versie.

Eigenlijk schuiven de kopies dus altijd op*, en als je dat zelf moet doen kan het vervelend zijn, zeker als er verschillende bestanden (misschien nog onderverdeeld in mapjes) bij het project horen. Dus maak je de kopieer-commando’s 1 keer en gebruikt ze door eenvoudig oproepen op de “command prompt”.
(* zie schema van het doorschuiven)

Daarvoor zet je een “terminal venster” open (en laat dat open staan) waar je het commando geeft al naargelang wat je wil doen; testen van de dev of “bevorderen” van “test” tot “run”. Het maken van de backup kan automatisch bij het “bevorderen”.
shell scripts
Elke reeks commando’s krijgt wel een eigen file (in je eigen “bin” map) zodat je ze ook manueel afzonderlijk kan starten (bv de backup maken van de run map).
(meer…)

Powered by WordPress