23/9/2005

Altijd paginanummer

Filed under: — pinguim @ 12:46 pm

In OpenOffice begin je in een leeg document dat de eigenschappen krijgt van een “standaard” document (Default). Je kan die niet onmiddellijk wijzigen, maar je kan wel een nieuw standaarddocument maken en OOo instellen om het nieuwe standaarddocument te gebruiken om een nieuw document te starten:

Maak een nieuw document (leeg). Eerst moet de voettekst aangezet worden, het is een eigenschap van de pagina:
Format / Page / Footer : Footer on
Kijk in het document, klik in de voettekst. In het menu kan je kiezen om speciale “velden” toe te voegen met zelfwijzigende inhoud, zoals paginanummer, aantal paginas en datum, tijd:
Insert / Fields / Date
Dan bewaar je dit lege maar aangepaste document als een “Template”:
File / Templates / Save / Categories “Default” (waar je zelf een naam invult, bv “mijn_standaard”.

Nu moet je alleen nog Open Office zo instellen dat dit document in de toekomst als standaard gebruikt wordt:
File / Template Management / Default (selecteer eigen document) / commands: “Set As Default Template”
Als je Office sluit en terug opstart zal je zien dat de versie met voetnota gebruikt wordt. Meer nog, de plaats waar je cursor stond wordt gebruikt om de cursor nu neer te zetten. Eventueel pas je het standaard document daaraan aan met dezelfde beschreven werkwijze, maar zet de cursor waar je het handigste vindt.

Nog openstaande vraag: hoe de documentnaam zetten?
Dit is gelijkaardig:
Insert / Fields / Document / Path/File name
Omdat die naam bij het maken van de template nog niet ingevuld is, zie je niets in de voettekst, behalven een “leeg” stuk (grijs). Dat wordt ingevuld op het moment dat je een document bewaart en een naam geeft. Met de volledige directorie-naam erbij kan het een lange tekst worden, dus ik zet de lettergrootte op 8.

14/9/2005

Linux naam misbruikt?

Filed under: — cybrarian @ 11:51 pm

Ik kocht onlangs een “Linux”-keyboard. Ik wilde wel een toetsenbord met de mogelijkheid om een paar toetsen te programmeren met de functie om van desktop te wisselen. Om niet te veel tijd te verliezen met installeren ging ik voort op de gegevens van de fabrikant over zijn “Linux”-toetsenbord, dat wel helemaal voor Linux gemaakt leek; er staat een pinguin op de toets waar normaal een vierkantjeslogo zit, en het toetsenbord heeft de bekende Tux in kleur opgedrukt links boven de toetsen.

Helaas. De bijgeleverde software is hopeloos oud (in Linux termen), en werkt alleen met Suse. Er is een “speciale editie” meegeleverd (Suse 9.1). De bestaande software heeft wel de source-code bijgeleverd, maar die is niet eenvoudig te compileren omdat die helemaal op Suse toegespitst is.

Wat zoeken op het web levert geen fraaie resultaten op … de fabrikant heeft er zich wel heel makkelijk en oppervlakkig (logo opdruk) vanaf gemaakt. Dat geeft hij zelf ook toe met het versienummer van de software (keyman 0.6), en je leest het zelfs van een eigen werknemer als je wat rondzoekt op het web.

Verder heeft het toetsenbord nog een aantal puur fysieke nadelen. Door de toetsen aan de zijkant te laten overlopen in het normale klavier, zonder afstand tussen, kan je als “blind-typende” niet meer tot een juiste stand van de vingers op het klavier komen; je voelt de grenzen van het gewone klavier niet. Je zit snel op een verkeerde toets bij veel voorkomende toetsen als ctrl en enter. De functietoetsen bovenaan zijn kleiner dan op een gewoon toetsenbord. Dat lijkt in Windows* niet veel kwaad te kunnen want na WordPerfect 5.x voor DOS gebruikt toch bijna niemand die toetsen (misschien een ALT-F4?). Maar in de Linux-wereld is dat anders. Doorlopend schakel ik bv over tussen verschillende schermen met de ctrl-F1 tot ctrl-F4. Als die dan kleiner zijn wordt ook dat moeilijker schakelen.
Voorlopig is “Cherry Cymotion Master Linux” voor mij een anti-Linux toetsenbord …

* Het toetsenbord bestaat met een andere doos, opdruk en naam ook als Windows-klavier.

Powered by WordPress