26/11/2012

KMail instellen zoals vroeger

Filed under: — pinguim @ 3:52 pm

KMail instellingen venster

KMail instellingen

KDE4’s KMail geeft je mails weer gegroepeerd volgens het onderwerp van de discussie, of gegroepeerd per afzender. Onderwerp van discussie is niet handig als dat onderwerp bv dikwijls “Bestelling” of “Re: Bestelling” is; er komen mails bij elkaar te staan die niet bij elkaar horen.
Gegroepeerd per afzender is interessant, behalve als je afzenders hebt die vanaf verschillende mailprogramma’s naar jou mailen (bv vanaf webmail, vanaf pc, vanaf smartphone): het zullen allemaal verschillende afzenders lijken en misschien mis je daardoor iemand’s mail.

Je kan de weergave ook op “plat volgens datum” zetten. Helaas krijg je dan per mail twee lijnen: de bovenste met het onderwerp, daaronder één met schuin gedrukt de naam van de afzender. Dat is noch duidelijk, noch overzichtelijk en neemt vooral veel schermruimte in.

Als je dat wil kan je toch terug een “oude” voorstelling van je mail krijgen, bv met de kolommmen “Onderwerp, Afzender, Datum”.
Menu Instellingen, KMail, Uiterlijk, Berichtenlijst.

  • Je hebt de stand van de “samenvoeging”; “Platte indeling per datum”
  • Standaard thema: “Klassiek”; dit geeft de oude kolomindeling.

Schermafbeelding: KMail 1.13.6 KDE 4.6 op openSUSE 11.4

Desktop-effecten en vensterspasmen in KDE4

Filed under: — pinguim @ 11:27 am

Zover ik me herinner is het komen opzetten met KDE versie 4. Als ik de vensters op mijn desktop schik, bv twee naast elkaar zetten om in het ene documentatie te raadplegen en in het andere te schrijven, en het venster dat je naar rechts zet vergroot plots tot de hele opppervlakte van het scherm. Een gevolg van de “atktieve hoeken” van het scherm, een effect populair geworden door mac OS-X.

Gelukkig kan je het ook afzetten:

KDE 4.6 Nederlandstalig

Menu: Systeeminstellingen
Dan: Uiterlijk en gedrag van de werkruimte, Gedrag van de werkruimte, schermranden
opties:

  • Venstes maximaliseren door ze naar de top van het scherm te slepen.
  • Venstes maximaliseren op een bepaalde helft van het scherm door ze naar de rand van het scherm te slepen.

Engelstalige KDE 4.8:

Menu, Configure Desktop
Workspace Appearance and Behaviour, Workspace behaviour, Screen Edges:
Active Screen Edge Actions

  • Maximize windows by dragging them to the top of the screen
  • Tile windows by dragging them to the side of the screen.

Waarbij de tweede optie lijkt te verschillen in beschrijving, maar het effect is toch hetzelfde; de Nederlandstalige beschrijving is eigenlijk duidelijker.

20/11/2012

Oud systeem op recente hardware: openSUSE 11.4

Filed under: — pinguim @ 3:04 pm

Op de valreep van de geldigheid van deze distributie nog een installatie gedaan van openSUSE 11.4.

Na installatie:
Oorspronkelijk kreeg ik strepen in het scherm, bv bij het openen van een menu. Maar na een update is dat effect verdwenen.

Ik zet het vervelend effect uit dat een venster het hele scherm in beslag neemt als je het op een bepaalde plaats zet (beweging – effect vergroten desktop).

Na de standaard installatie volgende aanpassing:
– midnight commander (mc en mcedit)
– kate (Kde snelle teksteditor voor configuratiebestanden enz, ipv KWrite)
– gambas2 uit repositories
– apache2 en aktiveren in system services (runlevel)
– firewall uitschakelen of aanpassen voor services als ssh

De oorspronkelijke installatie is de EN-US versie, dus ik selecteer wat taalmodules richting Nederlands:
– bundel-lang-kde-nl
– kdebase3-SuSE-lang
– libreoffice-languagetool-nl
– kdebase4-openSUSE-lang
en installeer deze met alles wat automatisch mee aangeduid wordt.

In Menu, Configure Desktop zie je niet onmiddellijk mogelijkheid om de taal anders in te stellen.
In de (Yast) desktop settings, System, Language krijg je wel de keuze om de “primary language” in te stellen.
Die kan je op Nederlands zetten, maar dan dreigen de andere instellingen mee op “Nederland” te komen (tijdszone, toetsenbord). Klik rechts op “Details”, daar kan je “finetunen” door de gedetailleerde Locale Setting op nl_BE te zetten. Root kan je op ctype Only zetten.

Er treed na installatie een klein probleem op: ik kan niet starten van de harde schijf. Wel van de opensuse DVD, en dan starten van harde schijf kiezen.

Een blik in het BIOS leert dat er twee boot opties zijn: EFI en Legacy.

  • EFI is het nieuwere systeem (Extensible Firmware Interface) dat de “GUID Partition Table” (GPT) gebruikt, waarop EFI System Partition (ESP) de verschillende boot loaders bevat (in een multi-boot systeem).
    Versie 2.0 van EFI wordt ook UEFI genoemd.
  • Legacy = het oude “BIOS” systeem.

Het boot probleem lijkt opgelost te zijn na het uitschakelen van de “EFI Boot Sources” in het Bios (Storage/Boot Order/EFI Boot Sources/F5 = disabled);
De Legacy Boot Sources moeten wel aktief staan en in volgorde bv DVD, HD Sata0.

Huidige Linux distributies kunnen normaal ook met EFI werken, hoewel er soms compatibiliteitsproblemen zijn met Windows, dat soms niet met de Linux-gemaakte GPT overweg kan. Bovendien is het wisselen van harde schijven in/uit een machine ook mogelijk een probleem.

Rod Smith geef (in het Engels) hier meer uitleg over (U)EFI/BIOS   http://www.rodsbooks.com/efi-bootloaders/principles.html

10/11/2012

Lubuntu 10.04 uit het archief voor hardware uit 2002

Filed under: — cybrarian @ 10:36 pm

Lubuntu is een “Light” Ubuntu-variant, die verkrijgbaar is in de versie van de andere huidige Ubuntu-distributies. Maar als je een licht systeem wil omdat je met oude hardware zit, zo tegen 10 jaar oud, bv een toestel met 256 Mb geheugen en 20 Gb harde schijf, neem je misschien beter een iets oudere distributie. Je kan in de archieven van Lubunt nog teruggaan tot 10.04, wat interessant is omdat vanaf de volgende versie, 10.10 de hardware-compatibiliteit verandert, en een paar oudere computeronderdelen niet meer ondersteund worden.

Starten van de CD, enkele keuzes maken als taal, tijdszone (raadt hij wonderwel zelf juist op Belgie-Brussel), toetsenbord onmiddellijk daarna heeft hij absoluut geen idee dat het het Belgische zou kunnen zijn.

In de live distro met blauwe achtergrond en dito menu, werkt alvast het touchpad zonder problemen, met klikfunctie werkend ingesteld. Ook de netwerkkaart wordt herkend en surfen werkt. Geluid heb ik niet gehoord.

Het installeren duurt ongeveer lang genoeg om een vaatwasser volledig in te laden en te starten; maar zelfs als de installatie op 95% staat, is ze nog niet zo snel gedaan; soms springt de balk zelfs van 98% even terug naar 95%.

Bij het starten mis ik een melding. Muiscursor verschijnt vrij snel. De netwerkverbinding is gemaakt, de browser werkt. Een muziekCD insteken heeft niet veel effect. Als uiteindelijk een melding komt met “removable medium is inserted” komt alleen de optie te openen in bestandsbeheer, geen optie om hem te spelen (het is een muziek-cd).

Hij geeft na een klik wel aan “audio-cd”. Aqualung opent maar doet niets, er opent een venster “Music Store”, en als ik daar klik op track1, gaat die naar de lijst in Aqualung, en daar nog eens klikken doet de muziek spelen.

Dit is een goede distributie voor deze hardware, die bovendien echt gemakkelijk (op harde schijf) installeert (vergeleken met puppy, tiny core enz).

De desktop is bijzonder leeg, dus het is wel even zoeken naar de juiste instellingen van de gebruikte “Openbox” window manager. Die vind je via het Menu, Voorkeuren, Openbox Configuration Manager. Rechtsklik op de desktop, Desktop preferences, Advanced: aktiveer het rechtsklik menu. Daarna kan je dan de Openbox Configuration Manager starten uit de rechtsklik keuze op de desktop. Die bevat instellingen als Theme, appearance, windows, Move-resize, muis, desktops, margins en dock.
Bij zuinig gebruik zal je opschrikken als de “screensaver” aan de slag gaat: de temperatuur stijgt want je hoort de ventilator aanslaan. Je kan hem uitzetten via menu Voorkeuren, Screensaver, Schermbeveiliging weergavemodi: uitschakelen. Bij geavanceerd heb je daar het energiebeheer en Beeldbewerking om de beelden te kiezen (voor de screensaver?).

Een link maken op de desktop kan door in de directory Destkop een tekstbestand te maken met de naam bv “Muziek” en als inhoud:

Desktop Entry
Type=Application
Icon=system-file-manager
Name=Muziek
GenericName=Muziek Map
Comment=open de muziekfolder
Categories=FileManager;Utility;Core;GTK;
Exec=pcmanfm /home/presario/Muziek
StartupNotify=true
Terminal=false
MimeType=x-directory/normal;inode/directory;

Kijk de naam je computer in het directory-pad van de te openen map na /home/mijnnaam/MijnMap

Als je rechtsklikt, een leeg bestand aanmaakt, naam geeft, ok.
Dan rechtsklikken op het nieuwe bestand, openen met leafpad om in een eenvoudige tekstverwerker te komen zoals notepad, kate, enz.

Nog leuk: de powerknop gebruiken om uit te loggen:
Open het bestand met instellingen met leafpad:
~/.config/openbox/lubuntu-rc.xml

Zoek naar de keybindings, bv in leafpad ctrl-f “keybind”

Voeg in de reeks binnen onderaan deze toe:

< keybind key="XF86PowerOff" >
  < action name="Execute" >
    < command >lubuntu-logout< /command >
  < /action >
< /keybind>

maar geen spaties bij de < en > tekens natuurlijk.

Nu reageert de computer op de power-off button alsof je op de uitlog knop klikt.

Powered by WordPress