28/4/2008

Mandriva powerpak 2008

Filed under: — cybrarian @ 4:25 pm

Mandriva powerpak 2008

Een snelle installatie, niet grondig getest of gebruikt, enkele opmerkingen: je moet in het begin een taal kiezen, maar dan duurt het even tot je de kans krijgt om je toetsenbord te kiezen. Dus als je Engels neemt, kom je in een situatie waar je een password voor root moet ingeven zonder je toetsenbord aangepast te hebben. Dat soort dingen verwonderde me van Mandriva (het is al geleden van Mandrake dat ik er nog mee werkte).
Na veel Mandriva registratiemogelijkheden: Kde 3.5 met 4 desktops (zonder kubustoestanden op eerste zicht), Firefox 2.0.0.6 start met Firefox + Mandriva startpagina, en Foxmarks Setup Wizard , Java: versie 1.6, pdf, OOo 2.2.1. Er is natuurlijk een online update.
Mandriva is een van de KDE-distributies, hoewel je dus evengoed kan kiezen voor Gnome bij installatie.

20/4/2008

Start van CD met weerbarstige Windows NetVista PC

Filed under: — cybrarian @ 3:31 pm

Om op een oude IBM PIII NetVista desktop pc een Linux installatie te doen wilde ik starten met een cd, maar de computer wilde dat blijkbaar niet. Spontaan start hij altijd van de harde schijf. Als ik bij het opstarten een toetsencombinatie (Ctrl-S) druk kom ik in een blauw scherm in een soort keuze programma (intel boot agent) om te starten via het netwertk en andere instellingen. De bootorder instelling biedt echter geen mogelijkheid om te starten van de CD drive. (wel Use BIOS Setup Boot Order) (boot order = opstartvolgorde van het systeem)
Een andere toetsencombinatie bij het starten, F1 (ingedrukt houden bij het starten tot je een knipperende prompt ziet in de linkse bovenhoek van het scherm) brengt je in het echte bios ‘Configuratieprogramma’. Daar krijg ik zelfs in het Nederlands keuze uit

Systeemoverzicht, Productgegevens, Apparaten en IO poorten, Opstartopties, Datum en tijd, Systeembeveiliging, Uitgebreide installatie en Energiebeheer.

Instelling verzetten naar boot van CD, boot van HD en bewaren in het bios menu. Daarna herstarten brengt mooi de Knoppix CD aan de macht.

3/4/2008

KMail: fatal error

Filed under: — pinguim @ 8:39 am

Bij het openen van KMail krijg ik volgende fout:
KMail encoutered a fatal error and will terminate now
waarna het programma zichzelf afsluit. De fout had ik gisteren al gezien, maar er toen niet op gelet omdat ik worstelde met een printprobleem.

KDiskFree vertelt mij dat /dev/hda3 vol is:
/dev/hda1 45,5 MB /boot 38,1 Mb 16,4%
/dev/hda3 16,5 GB / 0 B 100%

Om “spaarzamer” te werken schakel ik over naar een terminal op CTRL-ALT-F2, en kijk naar de vermelde partitie:
du -sc /*
Behalve de foutmelding op directories waar ik geen toegang heb, valt de /tmp directory op. du /tmp toont:
...
4 /tmp/.X11-unix
1942696 /tmp/kde-pinguim
16 /tmp/ksocket-pinguim
...

Twee gigabyte in mijn temporary kde directory is wel wat veel … even in detail kijken:

du /tmp/kde-pinguim/*
1359632 /tmp/kde-pinguim/kdeprint_hmejrEt1
583028 /tmp/kde-pinguim/kdeprint_NL7wAl6M
8 /tmp/kde-pinguim/konqueror-crash-KHStsc.log
...

Enkele kdeprint tijdelijke bestanden, een van liefst 1,3 Gb. Kde heropstarten om te kijken of het verwijderd wordt door KDE geeft ook foutmeldingen (niet kunnen schrijven van een log bestand). Daarna start KDE zelf niet meer op.
Ingelogd op de command prompt :
rm /tmp/kde-pinguim/kdeprint_hmejrEt1
df geeft daarna /dev/hda3 Available 1358720 of 92% vol.
Daarna start KDE weer op, alsook het e-mail programma.

Konqueror begon gisteren bij het afprinten van een website te tellen tot in de honderden, meer dan duizend pagina’s. Ik heb het printen afgebroken, en ik herinner me dat ik toen ook KDe heb herstart omdat Konqueror gecrasht was en de hele omgeving wat raar deed.

Powered by WordPress