23/2/2007

Suse 10.0 desktop install log

Filed under: — pinguim @ 10:38 pm

Een log, en dus geen handleiding. Wel mogelijk herkenbare problemen met deze versie.

  • start van DVD: installatieprocedure schakelt over naar tekst en vraagt naar cd (na “searching for info file ..”), en later “Make sure that CD number 1 is in your drive”, .. “Unable to mountd CD1”
    Opgelost: start van DVD met de keuze “ACPI disabled” : Daarna blijft hij niet meer hangen op die “searching for info file” en start de grafische installatie normaal.
  • Taalkeuze en toetsenbord: het lukt niet om de taal en toetsenbord keuze goed te krijgen bij de installatie. Toetsenbordkeuze krijg ik nergens meer te zien maar ik hoop op het beste door de taalkeuze Nederlands_BE. Dat lukt langs geen kanten, en ook later in Yast de toetsenbordinstellingen veranderen lukt niet: het onderdeel lijkt niet starten.
    Opgelost: Wat wel gaat is via Sax2 (dat specifiek de instellingen voor de X-grafische omgeving doet) toetsenbordinstelling veranderen. Vanaf dan werkt het ook in Yast.
  • Ik selecteer uit het altijd ruime aanbod van Suse, en controleer of mc, OpenOffice, Sun Java, KDE dev, enz aangevinkt zijn.
  • Online update gedaan: Patch download en installatie; 107 patches geinstalleerd (downloaded – bronpakket niet verwijderen).
  • Even zoeken naar smb instellingen; via yast smbclient lukte het me niet zo direkt.
  • Ik heb na de taalinstelling Nederlands nu een NL-talige omgeving, een NL-talige OpenOffice.org, enz.
    In OOo geeft het rekenblad een komma op het cijfertoetsenbord, en interpreteert het in het programma ook als een komma (wat vroeger dikwijls niet het geval was)

Installatie op deze machine met P4 2.6Ghz 512 mb geheugen ter vervanging van RH9.

12/2/2007

Etiketten in OpenOffice.org (Labels)

Filed under: — cybrarian @ 5:14 pm

Ik wil snel een etiket maken in OpenOffice.org, ik heb hier een pc met een Engelstalige installatie van OOo, en ik heb een blad met 12 etiketten op een A4. Mijn eerste reflex is de help functie, en daar “label” intikken. Dat vertelt mij, ruwweg vertaald:

  • Kies Bestand, Nieuw, Etiketten (File, New, Labels)
  • Er is een papierformaat en een etiketten verdeling te kiezen rechts onder. Ik kies een A4 papier
  • Bij de etiketvormen laat ik door de lijst rollen tot een 2 x 6 etiket wordt weergegeven onderaan.
  • Ik bevestig op nieuw document en er gaat een ingedeeld blad open op het scherm; ik moet maar invullen

NB: er is een groot aantal etiketvormen voorzien, van adressen tot 1 per blad en diskettelabels enz. Veel kans dat het etiket dat je gebruikt al bestaat, misschien kan zelfs je het nummer opzoeken dat op de doos staat. Als dat niet bestaat kan je het ook zelf maken. Er is een tab-blad waar je na het kiezen van een etiket ook de afmetingen nog verder kan aanpassen.

5/2/2007

Voorzichtigste upgrade

Filed under: — cybrarian @ 4:44 pm

Bij het upgraden van een desktopsysteem dat op zich wel goed werkt is er altijd kans dat er nadien zoveel dingen anders zijn, dat de gebruiker allesbehalve tevreden is. Misschien zijn er zelfs dingen die niet meer werken: printers, netwerk (driver niet direct gevonden), netwerkdrives op de server (wat was de toegang login en password weer?), enz. Meestal geen permanente, maar eerder kleine problemen die even wat tijd of opzoekwerk vergen om ze op te lossen of in te stellen op de manier die voor de gebruiker herkenbaar is.

Met de investering van 1 harde schijf kan de upgrade naar een nieuw systeem voorzichtig gebeuren. Je kan vanaf dan in stappen werken, zodat je niet verplicht bent om het in 1 trek tot een (goed) einde te brengen.

  1. plaats een extra harde schijf in de computer om de nieuwe installatie op te doen; bekijk hoe je de kabels van stroom en data verwisselt voor je werkzaamheden.
  2. start installatie van CD/DVD
  3. sluit de nieuwe weer aan en doe de nodige instellingen als gebruiker aanmaken, netwerk, enz.
  4. doe de instellengen voor de desktop, en de configuratie van de programma’s
  5. importeer data van vorig systeem (sluit andere schijf tijdelijk aan als 2e disk of werk via netwerk of cd’s om de gegevens over te zetten. Documenteer het importeren voor deze versies – misschien moet je het opnieuw doen als er problemen opduiken. Verlies geen eenmalige data; zet voor mail: “leave mail on server” bv.
  6. laat het systeem testen: de belangrijkste taken laten uitvoeren; indien niet ok kan onmiddellijk terug naar het vorige systeem gegaan worden.

Sluit de kabels van de oorspronkelijke hd aan op de nieuwe telkens je verder werkt, en verwissel terug als je wil onderbreken.
De meestgebruikte programma’s zijn allemaal gestart zodat er geen introschermen meer komen. De mail en de documenten zijn aanwezig, de links naar externe systemen werken; de gebruiker heeft een “zachte overgang” en bezorgt de installateur daardoor ook minder stress.

Dit is een universele werkwijze natuurlijk, niets speciaal voor Linux. Maar met Linux heb je hier toch het voordeel dat je geen registratiecodes moet invullen of beperkt bent in het wijzigen van ingebouwde apparaten voor het “aantal” installaties van je systeem. En als je met een distributie op DVD werkt hoef je zelfs geen schijfjes te verwisselen om waarschijnlijk alle nodige software te installeren.

Powered by WordPress