18/8/2010

FSlint

Filed under: — cybrarian @ 12:51 am

Lint zou iets betekenen als de chaos in je bestandssysteem: bestanden die dubbel voorkomen in verschillende mappen, bestanden die met een licht andere naam eigenlijk hetzelfde bieden (bv een bestand twee keer gedownload bestaat met downloadnaam.txt en downloadnaam(2).txt.
Beslissen moet je zelf, maar FSlint kan “verdachte” voorkomens aanbieden.
Om een paar voorbeelden te geven:

  • Lenny Kravitz of Kravitz, Lenny
  • Bowie, David Bowie
  • Rolling Stones, The Rolling Stones
  • Bob Marley & the Wailers, Bob Marley, Bob Marley + Wailers
  • My Song, My Song (live)

Je kan links met knoppen de vorm van vergelijken kiezen: exacte duplicaten, gelijkende bestandsnamen, lege mappen, enz.

Rechts komen de resultaten. Wat FSlint als “gelijkaardige” bestanden beschouwt, toont hij in een “groep”. Binnen die groep kan je dan dubbels uitwieden, kiezen welke van de verschillende opnames je wilt behouden, enz. Zet meer details zichtbaar om te beslissen.

Onderaan heb je knoppen om bv direct je selectie van “overtollige” te verwijderen.

Link: http://www.pixelbeat.org/fslint/

15/8/2010

Zonnewind blokkeert computer: Screensaver hangt Kde

Filed under: — cybrarian @ 12:01 pm

solarwindsScreensaver Op het moment dat ofwel het scherm terug moet komen, lijkt het scherm te “bevriezen”. Ofwel op het moment waarop je normaal een “unlock” venster krijgt om je wachtwoord in te geven (als je desktop zo ingesteld was dat de screensaver met wachtwoord afgezet moet worden). Ook het toetsenbord is geblokkeerd; je kan geen terminal nemen met ctrl-alt-F1. * Als dat wel lukt, zie verder, maar we moeten dus eerst een terminal hebben om de computer terug te controleren. Meestal kan je op afstand nog wel inloggen, in een terminal vanop een andere computer via het netwerk:
ssh gebruikr@192.168.1.13
Je moet dus het ip adres kennen van het toestel. Gebruik altijd hetzelfde ip adres – vast in te stellen + kleef het nummer ergens op – of kijk in de browser na welke netwerkadressen er in gebruik zijn op je internet-router.
solarwindsScreensaverProcess
Kijk welke processen in welke afhankelijkheid aktief zijn:
ps -AH
Hier zie je de naam van de screensaver staan: ksolarwinds.kss.
Die wil je afmaken:
killall ksolarwinds
Kijk nu naar de geblokkeerde computer; het scherm zou terug vrij moeten zijn, of als je er in een terminal staat, ga met ALT-F7 terug naar het grafisch scherm.

* Waarschijnllijk vergelijkbaar met
deze (op kde forum)

13/8/2010

Anonieme doder: xkill

Filed under: — pinguim @ 8:55 am

Het enige wat je over het “hangend” programma-venster weet, is wat je ziet: het venster. Je hebt geen pid, je hebt geen naam die je kan terugvinden in de programmalijst (ps -AH of KSysGuard). Je kan je enkel nog wenden tot de hoogste instantie in de grafische omgeving: X. Er is een handig hulpmiddel dat je kan starten met “xkill”:

  • KDE-menu, “Run Command”, xkill
  • KDE-menu, System, Terminal, Konsole. Tik hier xkill; je krijgt een melding om een venster te selecteren.”Select the window whose client you wish to kill with button 1…”

Vermoedelijk is “button 1” de linkse knop op de muis. De muiscursor is veranderd in een vet x-kruisje, waarmee je het te sluiten programma aanklikt; het venster wordt gesloten.

Let op dat je niet meer eerst kan klikken om een venster opzij te schuiven of van desktop te veranderen. Als je toch wil ontsnappen uit de “kill”-toestand, kan je de rechtse muisknop drukken.

Als je een browservenster kiest (Firefox) kan het zijn dat de andere aktieve Firefoxvensters mee sluiten.
Het resultaat in de terminal is vermelding van het gesloten venster:

Select the window whose client you wish to kill with button 1….
xkill: killing creator of resource 0x2a00311

Daarna is het “kill” kruisje niet meer aktief.

3/8/2010

Beeldschermfilmpje (KDE): recordMyDesktop

Filed under: — cybrarian @ 11:47 pm

RecordMyDesktop; een eenvoudige duidelijke naam. Installeren (op opensuse: yast, software installeren, zoek recordmydesktop) of zie de site http://recordmydesktop.sourceforge.net/about.php
recordMyDesktop
Na installatie komt het programma op openSuse 11.2 in het menu “recently installed” te staan, en is daar gemakkelijk te starten.

Het scherm toont een mini-versie van je beeldscherm. In de takenbalk rechts onderaan is een knopje bijgekomen met de opnameknop. recordMyDesktopRecordIcon
(die met de rode bol; knop bestaat ook in het voormelde venster)
Standaard wordt opgenomen naar out.ogv in je gebruikersmap (home directory). “ogv” is een vrije “ogg” vorm.
Af te spelen door klikken op het bestand in die map; start bij mij “Kafeine” om het filmpje af te spelen, maar lukt evengoed in VLC media player, amarok (alleen geluid), enz.

Blijft nog de vraag hoe je zo’n filmpje kan “editen” of monteren onder Linux ..

Powered by WordPress