31/12/2011

OpenSuse: voldoening en irritaties

Filed under: — cybrarian @ 10:08 am

OpenSuse, openSUSE, of hoe ze de distributie ook mag heten in de loop der tijd; geïnstalleerd in de KDE versie:

Nog te plaatsen: KDE-OpenOffice/LibreOffice: in een bepaalde combinatie kan de horizontale scrollbar onderaan het programma niet gebruikt worden (de verticale wel). Dat zou liggen aan de KDE-OpenOffice of KDE-LibreOffice integratie. Je kan het omzeilen door een ander KDE theme te kiezen (en naar verluidt met de shift toets tijdens mouse-scroll). Het is geen Suse probleem; ook KUbuntu heeft er bv last van, maar Suse heeft het ook niet gefixt in zijn upgrades zover ik weet. Eens het theme verzet kom je dat ook niet te weten…

Versie : Voldoening Irritatie
12.1 :
  • Onmogelijk traag op netboek, om onduidelijke reden ellenlange freezes.
  • Ook op een server traag (normaal? – oude hardware)
12.0 : Nooit gezien. Heeft niet bestaan? Irritant!
11.3 :
  • Zeer volledig, stabiel en snel (*).
  • KDE-OpenOffice.org/LibreOffice: horizontale scrollbar onderaan werkt niet met standaar theme van KDE, mogelijk veroorzaakt door de “KDE” integratie kit; noch open/libre office, noch KDE of Suse heeft daar blijkbaar een fix voor….
  • (*)Spijtig genoeg geen updates meer (zie hieronder)
11.2 :
  • Bewaar als, directory overzicht: hier kan je geen map meer bijmaken?! Zeer irritant!
11.1 :
11.0 : Stabiel, snel. Geen upd. meer

De looptijd van ondersteuning voor :

Note:As the release date of openSUSE 12.2 was moved two months into the future, also the release time of openSUSE 12.3 will shift very likely. So far it is not yet decided.
* openSUSE 12.1 – May 15th 2013 (2 months after release of 12.3)
* openSUSE 11.4 – November 5th 2012 (2 months after release of 12.2)

* openSUSE 11.3 – January 20th 2012 (done)
* openSUSE 11.2 – May 12th 2011 (done) Note: The Evergreen community effort is going to continue the openSUSE 11.2 maintenance similar to 11.1
* openSUSE 11.1 – January 14th 2011 (done) Note: Project Evergreen aims to provide long term support for openSUSE 11.1.
* openSUSE 11.0 – July 26th, 2010 (done)
* openSUSE 10.3 – October 31st 2009 (done)
* openSUSE 10.2 – November 30th 2008 (done)
* SUSE Linux 10.1 – May 31st 2008 (done)
* SUSE Linux 10.0 – November 30st 2007 (done)
* SUSE Linux 9.3 – April 30th 2007 (done)
* SUSE Linux 9.2 – October 31st 2006 (done)
* SUSE Linux 9.1 – June 30th 2006 (done)

openSUSE versions up to and including 11.1 had a lifetime of 2 years.

23/12/2011

Fedora 16, Gnome: Vrijheid. Vrienden. Veel. Vroeg. Vervelend?

Filed under: — cybrarian @ 12:00 pm

Installatie
Start van DVD: in het beginmenu (blauw, lichtblauw, wit dacht ik) is me niet duidelijk wat geselecteerd is; ik gok en druk op enter.
Eerst wordt voorgesteld “het medium” te testen, je kan dat ook overslaan. Het medium blijkt de bron van de installatie te zijn, niet de harde schijf waar je gaat installeren. De test duurt een paar minuten.
(Als die negatief is *)

Fedora 16 in standaard installatie
De installatie van deze Fedora is zo eenvoudig dat het nauwelijks de moeite is er over te schrijven. Voor taal kies ik Nederlands, voor toetsenbordinstellingen kies ik Belgische, maar toch kan hij daaruit niet afleiden dat ik als tijdszone misschien ook België wil, ik kies ze dus zelf. Een aantal gegevens worden vroeg in het installatieproces gevraagd, zodat je nadien weinig extra moet instellen.

Ik heb niet naast elkaar vergeleken maar OpenSuse is nog net iets handiger, bv doordat ze aanbieden een user-account te maken en dezelfde gegevens voor root te gebruiken, en je kan aanklikken om als user de system mail te krijgen.

Een van de eerste vragen is de hostname, de naam voor deze computer in het netwerk.
Dan de gegevens van de root account, waarbij een schild en zwaarden wordt getoond alsof je een computerspel gaat beginnen.

Voor installatie krijg ik volgende opties:
– Use all space
– Replace existing Linux System(s)
– Shrink current system
– Use free space (ja)
– Create Custom layout.

Met onderaan nog een vinkje aan Use LVM en geen bij Encrypt system en Review/Modify partitioning layout. Je moet natuurlijk genoeg ruimte vrij hebben op de harde schijf.
Ik krijg nadien een foutmelding: “could not allocate requested paritions, not enough free space on disks. Niet genoeg diskruimte? **

Je kan dan kiezen tussen
– Grafisch bureaublad (bedoelen ze waarschijnlijk gewone Desktop mee)
– Softwareontwikkeling
– Webserver
– Minimaal.

De keuzes zijn exclusief, dus bv Grafisch buroblad + Softwareontwikkeling gaat niet.

Schrik niet als je voor Nederlandstalig hebt gekozen,de installatie verloopt dan blijkbaar redelijk bloedering, want je krijgt een voortgangsbalk met de melding: “Paketten afgemaakt: 87 van 1232”.

De computer start op met een scherm dat eruitziet als een onderwaterfoto met in de achtergrond een soort duikboot met een spot die door het water schijnt; alweer meer een setting voor een computerspel dan voor een werkomgeving (wat ik verwachtte van Fedora).

Monitor
Mijn systeem wordt in het oog gehouden: ik krijg een melding “Hard Disk Problems Detected”, met aanbod van “Examine” om een Disk Utility te openen dat me de harde schijven toont, en bij de gebruikte een SMART status waarschuwing toont: “Disk Failure is imminent”. Ik zal dus maar even deze tekst bewaren en snel verder werken. Misschien moet ik ook eens zoeken hoe ik de melding kan “afzetten”, want ik weet het ondertussen wel maar dit is een test-toestel en ik blijf werken tot hij crasht.

Desktop-shock
Is het voor een KDE-gebruiker een desktop-shock om in deze standaard Fedora/Gnome te werken? Er is geen “menu” onderaan links, een menu met een typische hiërarchische indeling bestaat hier helemaal niet.
Je hebt wel een immer aanwezige balk bovenaan (ik noem hem even takenbalk voor het gemak), die functies van toegang naar starten van programma’s, weergeven van inforrmatie en shortcuts naar instellingen combineert. Als je linksboven op “Activities” klikt krijg je een overzichtsscherm van de open programma’s, een ergens bovenaan zwevende keuze tussen “Windows” en “Applications”, en links een balk met iconen van programma’s. Daarin sommige die aktief zijn, andere die je kan starten. Het onderscheid is niet visueel aangegeven. Er is wel een tooltip als je traag met de muiscursor erover beweegt, die de naam van het programma aangeeft.

Takenbalk bovenaan het scherm
– klik op Firefox: je krijgt de keuze “Quit Firefox”. Dit is blijkbaar een weergave van het feit dat Firefox draait.
– Ik wil een schermafbeelding maken:
Menu: klik op activities, kies tussen windows en applicaties de laatste, kies de onderverdeling hulpmiddelen, scroll naar beneden en kies schermafbeelding.
Als je een tweede keer de schermafbeelding nodig hebt moet je terug heel het parcours afleggen. Onder activities blijft niet je laatste programmakeuze staan, zoals in het KDE menu wel het geval is. Misschien bestaat daar een binnenweg voor?
Het wordt irritant, ik moet een reeks screenshots maken en ik wil eigenlijk dat de screenshot applicatie *openblijft*; ik heb helemaal niet gevraagd om af te sluiten na het bewaren van het bestand (waar je dus ook geen bevestiging meer van ziet – de applicatie kan evengoed gecrasht zijn tijdens het bewaren.)

Wel handig in de interface is een symbool in de takenbalk van een mannetje in een cirkel, dat je snel naar de instellingen leidt. Het laat je een “screen keyboard” aan/af zetten, wat een toetsenbord op het scherm geeft zoals op een netboek; verder contrast, slow keys, visual alerts enz. Daarnaast symbolen voor netwerkverbinding, geluidsinstelling (donker bijna onleesbaar icoon), maar helaas geven de symbolen geen “mouseover” of “tooltip” informatie over wat eronder zit. In het midden de daum, als je erop klikt de kalender.
Firefox blijft staan in de takenbalk, andere applicaties niet (altijd). Omdat firefox aktief is? Zou het dan niet beter met een getal weergeven hoeveel vensters met Firefox er zijn, of beter nog, vensters en “tabs”, zodat je visueel kan inschatten hoeveel je hebt “openstaan” in je browser?

Nog (raar) gedrag
(of ontwenningsverschijnselen van een andere desktop?)

  • About: ik zoek naar een eenvoudige About over deze desktopomgeving, en ik verwacht die in die bovenste takenbalk, eventueel sub- in een help of ander menu – of is dat dom?
  • Rechts klikken op de desktop: niets. Liever onder rechtsklik op de dekstop een keuze van instellingen over mijn desktop zoals achtergrondbeeld enz.
  • Rechtsklikken op het aktieve-programma-icoon: niets

Verrassend volledig
Fedora scoort wel voor volledigheid: in install/remove software is standaard de programmeeromgeving Gambas aanwezig in zowel huidige recente versie 3 als versies 2 en 1! (brond: gambas.copyleft.be)

De screensaver springt aan, en ik kan die ontgrendelen door mijn wachtwoord te geven, maar wat duikt daar op als achtergrond bij de screensaver? De duikboot! De desktopachtergrond met de duikboot staat weer op mijn scherm!

Ik kan geen verbinding maken met een server op mijn netwerk, waarop ik gegevens deel met smb. Ik zoek de firewall, en start daarvan de instellingen. Gewoon de firewall uitzetten leert dat het probleem zich daar situeert. Ik klik in de lijst van toegelaten diensten de Samba cliënt verbinding aan, alsook die van de printerinformatie, en start de firewall terug op. Nu krijg ik de smb-shares op de Linux servers inderdaad te zien (en ik geraak zelfs ergens binnen waarvoor ik me niet kan herinneren het wachtwoord gegeven te hebben).


* Medium test: negatief
Helaas krijg ik een melding dat er een fout op de disk zit. Er wordt aangeraden de disk te kuisen en opnieuw te testen, en zeker niet te installeren. Maar als je “ok” doet (de enige mogelijkheid hier), gaat de installatie gewoon voort.

Je komt in het scherm met de taalkeuze, en er is alleen een niet-aktieve “back” knop, en een “next” knop, geen “Stop” of “cancel” om de installatie af te breken.

Ik herstart de computer met de reset knop, en kom terug op het beginscherm terecht. Ik test uit wat Troubleshooting inhoud:

“Install Fedora in basic graphics mode.
Rescue a Fedora system
Run a memory test
Boot from local drive
Return to main menu

Hier krijg je ook uitleg als je door de menu’s bladert met de pijltjestoetsen.
De CD controleren staat er helaas niet bij; ik kies terug naar “main menu” en voer daar de test terug uit, met hetzelfde gevolg. Ik vervolg de installatie maar hou er rekening mee dat die mislukt.
(vervolg standaard installatie)


** Niet genoeg diskruimte
Inderdaad is er nog ruimte op de harde schijf, maar is die nog niet gepartitioneerd veronderstel ik.
Ik kies dus Create Custom Layout. Bovenaan wordt een balk getoond met de Drive /dev/sda, maar door de vorm is het onmogelijk om de letters in de gebieden te lezen, en ook onderaan wordt zo weinig informatie gegeven dat het me totaal onduidelijk is wat er aan partities waarvoor in gebruik is.

Het is lang geleden dat ik zo’n onvriendelijke partitionerings-scherm gezien heb, terwijl partitioneren toch een zeer belangrijke aangelegenheid is, zeker omdat hier nog partities met andere systemen bestaan, die ik wil houden.

Ik zoek voor alle veiligheid een andere harde schijf, en kies daar om de hele disk te gebruiken.

(vervolg installatie)


Meer “Freedom. Friends. Features. First…

oorspr: dec 2011, Update: oktober 2012

20/12/2011

Adres-etiketten uit MySQL via LibreOffice (ODF)

Filed under: — pinguim @ 4:11 pm

Uitgevoerd in LibreOffice 3.4.2

Van MySQL …

MySQL met phpMyAdmin laat toe om een export te doen van de database. Als je meer tabellen gebruikt en die moet combineren om aan de nodige adresgegevens te komen, stel je daarvoor het SQL-statement op (waarbij phpMyAdmin ook veel hulp biedt):

Het resultaat stuur je naar een “file” in phpMyAdmin met “Export”.
Na “Save As File” heb je nogal wat keuze:
Neem bv OpenDocument Spreadsheet, die kan gemakkelijk gelezen worden als database in LibreOffice (en/of StarOffice – OpenOffice).
Handig is ook om de eerste rij te laten voorzien van de veldnamen, zodat je de gegevens kan terugvinden/benoemen:

Options: Put fields names in the first row

.. via LibreOffice …

LibreOffice: Menu “File, New Database” opent de database Wizard, die je gewoon kan volgen; kies het bestand dat je voorheen bewaard hebt uit phpMyAdmin/MySQL.

Kies als type “spreadsheet” (omdat we hierboven de export naar ods gemaakt hebben – je ziet al dat er nog veel andere mogelijkheden zijn).
Bevestig database “registreren” in Libre-Office; dat maakt de gegevens toegankelijk vanuit tekstverwerker, rekenblad enz.

… naar Labels.

LibreOffice: File, new, labels

Tab Labels,
– Format: zoek wat past, bv “sheet”, Brand AveryA4, Type J8360 Adress (3×7)
– Database: select uit drop-down wat je voorheen registreerde (bv customers2011)
– Table: cus
– Database field … hier kies je wat op het label komt en in welke lijn; ja kan dus twee gegevens op dezelfde lijn zetten zoals postcode en gemeente.
x Address, en vul in (pijl = stuur naar venster van adres):
name (pijl) + enter
street (pijl) + enter
zip(pijl) en city (pijl) + enter

Options laten (op entire page)

Klaar? De “New Document” knop is de uitgang / doorgang:

Dan krijg je een overzicht van de labels met grijze velden met de veldnaam.

“Bewaar en/of print het label document.”

Print:

Do you want to print a form letter? Yes.

Preset staat: to “Printer”

Let goed op welke printer geselecteerd is als je meer printers hebt (een pak labels in de kleurenprinter ipv op de laserprinter?)
Print bv eerst op gewoon papier (kies voor afdrukken van enkel het 1e blad in plaats van “All”)
Dan kan je nazien of de marges goed staan en de tekst op de labels komt en niet over de rand. Marges kan je gemakkelijk bijregelen bij Format, Page, Margins.

Libre Office heeft zijn eigen (ENG) online help pagina’s, bv deze over etiketten printen

16/12/2011

Link naar script met icoon op KDE-desktop

Filed under: — cybrarian @ 3:00 pm

Een link maken op de desktop was in KDE 3.x gemakkelijk, maar ook in de 4. reeks kan het, hier in de Desktop “Folder View”:
Rechtsklik, New, Link to application.
Shell script starten met icoon op desktop als link
Vul de eigenschappen van de link verder aan, vooral in tabblad Application:

Klik op Browse en ga daarmee naar het script, klik het aan: pad en naam komen in Command.

Vul een naam in voor de link, alsook eventuele beschrijving en commentaar.

In het General tabblad kan je ook het icoon aanpassen.

Klik op Advanced Options en geef daar aan dat het moet uitgevoerd worden in een terminal. Dan hoef je niet de terminal in het commando te zetten zoals in deze vorige beschrijving.

K Desktop Environment
Version 4.3.5 (KDE 4.3.5) “release 0”

Zie ook (KDE3 gebaseerde):
Starten via link op desktop
Mounten via link op de desktop

6/12/2011

Versienummer van de Linux-distributie

Filed under: — cybrarian @ 12:17 pm

Als je hulp vraagt voor een probleem zal de eerste reaktie meestal niet een antwoord zijn, maar een vraag terug, namelijk naar meer details over het programma, de desktop, of het systeem waarop je werkt. In geval van Linux distributies wordt soms naar de kernel-versie gevraagd (meestal bij hardware problemen), of naar het distributie-versienummer. Die versienummers worden getoond bij het starten van het systeem, maar misschien heb je ze gemist, of is het lang geleden dat je machine gestart werd ;-). Terwijl het opvragen van de kernel versie redelijk standaard verloopt, is de distributieversie niet op 1 vaste manier op te vragen.

Commandolijn (ook als je bv via ssh ingelogd bent op een ander toestel):

  • Wat redelijk universeel werkt is kijken naar de file in /etc/ waar “release” in de naam voorkomt:
    cat /etc/*-release

    openSUSE 11.3 (x86_64)
    VERSION = 11.3

  • cat /etc/os-release
    NAME="openSUSE Leap"
    VERSION="15.3"
    ID="opensuse-leap"
    ID_LIKE="suse opensuse"
    VERSION_ID="15.3"
    PRETTY_NAME="openSUSE Leap 15.3"
    ANSI_COLOR="0;32"
    CPE_NAME="cpe:/o:opensuse:leap:15.3"
    BUG_REPORT_URL="https://bugs.opensuse.org"
    HOME_URL="https://www.opensuse.org/"

    (upd 01-2022)

  • hostnamectl
    Static hostname: clworkstation
             Icon name: computer-desktop
               Chassis: desktop
            Machine ID: 8b6..................
               Boot ID: 12866e...............
      Operating System: openSUSE Leap 15.3
           CPE OS Name: cpe:/o:opensuse:leap:15.3
                Kernel: Linux 5.3.18-150300.59.71-default
          Architecture: x86-64

    (meer uitgebreid, incl. kernel versie – upd 01-2022)

  • Je kan kijken wat het systeem “weet” over zichzelf in:
    cat /proc/version

    Linux version 2.6.34.10-0.4-desktop (geeko@buildhost) (gcc version 4.5.0 20100604 [gcc-4_5-branch revision 160292] (SUSE Linux) ) #1 SMP PREEMPT 2011-10-19 22:16:41 +0200

    Dat geeft (in 2011) wel de naam van de distributie, maar niet de distributie-versienummer.

  • Het lijkt dat de Linux Standard Base ooit probeerde een universeel commando te maken:
    lsb_release -a
    en/of
    cat /etc/lsb-release
    Hoewel dat niet in alle distributies toegepast wordt. (in openSUSE 15.2 wordt lsb-release standaard zelfs niet mee geïnstalleerd).
  • Ook bij het starten van een nieuwe sessie kan je meestal zien welke Linux-distributie je gebruikt, omdat je ermee verwelkomt wordt. Kijk snel naar een nieuwe login, vanuit de desktop met de toetsencombinatie:
    CTRL-ALT-F2 (of CRTL-ALT-F3, .. – CTRL-ALT-F1 kan soms ook trouwens)

    Fedora Release 8 (Werewolf)
    Kernel 2.6.23.15-137 on an i686
    login:

    Terug naar de desktop meestal met
    ALT-F7 of ALT-F8

Geïnstalleerd op harde schijf (upd 2016-09)

Stel dat je een niet werkend systeem hebt (pc defect), of in een multi-boot systeem één van de andere schijven bekijkt.

Dan kan je natuurlijk niet in lopende processen zien als /proc ..

Bestanden: bv een harde schijf met een openSUSE installatie:

  • /etc/issue en/of issue.net; bv “Ubuntu 12.04 LTS”
  • /etc/SUSE-brand (het product)
  • /etc/SuSE-release (product versienr)(upd 2022: niet meer aanw.)
  • /etc/os-release (universeler en uitgebreider)

KDE Desktop:

  • Menu, redelijk onderaan “Personal Settings”, geeft een scherm met KDE-versie, kernel versie, maar niet de distributie je je gebruikt.
  • In OpenSuse krijg je een overzicht als je in KDE 3.x op het icoon van de pinguin op de desktop klikt (“My Computer”). Dat opent een informatievenster met heel wat info, waaronder de Linux kern en de distributieversie, spijtig genoeg ontbreekt daar het ip-adres.

Versienummer van de Linux-kernel

Filed under: — cybrarian @ 12:17 pm

De eerste vraag bij installatie-, hardware-, en soms softwareproblemen is welke versie van Linux je gebruikt, waarmee meestal de versie van de Linux kern wordt bedoeld.

Je kan natuurlijk naar de bestanden gaan kijken:

ls /boot

backup_mbr initrd-xen vmlinuz-2.6.34.10-0.4-desktop xen-dbg.gz
boot message vmlinuz-2.6.34.10-0.4-xen xen.gz
boot.readme symvers-2.6.34.10-0.4-desktop.gz vmlinuz-xen xen-syms
config-2.6.34.10-0.4-desktop symvers-2.6.34.10-0.4-xen.gz xen-4.0.2_21511_03-0.5.1.gz xen-syms-4.0.2_21511_03-0.5.1
config-2.6.34.10-0.4-xen System.map-2.6.34.10-0.4-desktop xen-4.0.gz xen-syms-dbg
grub System.map-2.6.34.10-0.4-xen xen-4.gz xen-syms-dbg-4.0.2_21511_03-0.5.1
initrd vmlinux-2.6.34.10-0.4-desktop.gz xen-dbg-4.0.2_21511_03-0.5.1.gz
initrd-2.6.34.10-0.4-desktop vmlinux-2.6.34.10-0.4-xen.gz xen-dbg-4.0.gz
initrd-2.6.34.10-0.4-xen vmlinuz xen-dbg-4.gz

Linux kernel versie kan je opvragen met een variant van “uname”, bv
uname -r

2.6.34.10-0.4-desktop

(met uname –help kan je de andere mogelijkheden zien, uname -a is uitgebreidste)
uname -a

Linux probook6550b.site 2.6.34.10-0.4-desktop #1 SMP PREEMPT 2011-10-19 22:16:41 +0200 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

En je kan zien dat het systeem “weet” welke versie het is:
cat /proc/version

Linux version 2.6.34.10-0.4-desktop (geeko@buildhost) (gcc version 4.5.0 20100604 [gcc-4_5-branch revision 160292] (SUSE Linux) ) #1 SMP PREEMPT 2011-10-19 22:16:41 +0200

Mijn favoriete manier als ik aan het toestel zelf zit is naar een login scherm te gaan:
CTRL-ALT-F1 of CTRL-ALT-F2
Daar krijg je de kernel versie plus de distributie-informatie, bv:

Red Hat Linux Release 9 (Shrike)
Kernel 2.4.20-31.9smp on an i686
login:

Powered by WordPress