29/3/2009

De “home” toets hergebruiken, mc

Filed under: — cybrarian @ 11:41 pm

De Linux versie van de Aspire One heeft op het toetsenbord een toets met een huisje. In de standaard geïnstalleerde Linpus Lite heeft die een functie: nl om terug te keren naar het typische eenvoudige startscherm met 4 categoriën toepassingen. Maar als je het systeem omschakelt naar een gewone desktop * (met het xfce muisje als achtergrond), verdwijnt ook de werking van die “home” toets; hij doet niets meer.

Er is een manier om de congtrole over die knop terug te krijgen** :
wijzig het bestand in je home directory, dat verborgen is (naam begint met een punt) en de naam heeft XHkeys.
Ga er naartoe in een terminal:
cd /home/user (of cd ~)
bekijk de inhoud met cat of een ander commando als less (q= exit):
[user@localhost ~]$ cat .XHkeys
Als je wijzigingen maakt in het bestand moet je ofwel herstarten ofwel, korter:
killall -HUP xhkeys
Onderstaand artikel maakt een wijziging om een toets van een extern aangesloten usb-klavier te gebruiken, lijkt me.

Ps: ik heb voor het gemak even vanuit de gewone Linpus software maar met uitgebreid rechtsklik menu, Midnight Commander geïnstalleerd: rechtsklik-menu, installeer software, search: “mc” . Daarmee kan je op de command prompt gemakkelijk navigeren en een tekst bewerken met mcedit mijntext.txt.

* instelling andere desktop: zie LinuxUser artikel Linpus Undressed
** zie http://the.taoofmac.com/media/Acer/Aspire%20One/AA1notes.html :
edit the {{{~/.XHkeys}}} file and replace key code 115 with 116 (that’s the code for the right-hand “super” key, which isn’t present on the built-in keyboard).

25/3/2009

Ubuntu-school

Filed under: — pinguim @ 4:28 pm

Vanuit de Linux-les: blog vanop cursus.
Over Installatie, filesysteem, users, group, rechten, systeeminformatie, compressie en backups, …
Steeds meer wordt bij install parties en andere lessen Ubuntu gebruikt, zowel voor desktop als server. Redenen daarvoor zijn, naast de goede beschikbaarheid o.m. de grote en “vriendelijke” community, de herkenbaarheid voor debian-gebruikers. Andere eigenschappen komen overeen met andere grote distributies: beschikbare commerciële support, verschillende desktopuitvoeringen (gnome/kde/xfce), langlopende ondersteuning voor bepaalde versies enz.

(meer…)

23/3/2009

LaShit EdMini ethernet disk: runs Linux

Filed under: — cybrarian @ 12:50 am

LaCie maakt mooie behuizingen voor zijn externe harde schijven, zoals de EdMini schijven met aluminium behuizing. Ze zijn betaalbaar, handig in gebruik, zeker in de netwerkuitvoering, en klein met een stevige enveneens alu-voet. De behuizing schuift in die voet, waardoor je de disk als een vleermuis in een kast kan hangen als je de voet met de rail tegen de onderkant van een plank schroeft (gaatje boren in voet), of redelijk stabiel kan neerzetten.

Spijtig genoeg zijn ze niet erg “duurzaam”, ondanks hun stevig uiterlijk; ik zag verschillende exemplaren, in verschillende omstandigheden sneuvelen: de voeding begeeft het, de electronica begeeft het, of je weet het niet maar het apparaat begeeft het in ieder geval na een paar jaar intensief maar evengoed bij licht huiselijk gebruik. Spijtig, want zo kom je zelfs nooit aan het punt toe dat je de hele opslagcapaciteit ooit hebt kunnen benutten: wat heb je aan een disk van 320 Gig als die na twee jaar en 10 % gevuld al defect is?

Met een beetje geluk kan je wel je data recupereren. Schroef de EdMini behuizing uit elkaar en haal de harde schijf eruit (demontage foto’s hier). Bouw de disk in een externe usb-disk behuizing in, bv van conceptronic (20 à 30 euro – maar deze behuizing is zo krap-krapper dan de LaCie- dat ik me afvraag waar de warmte naartoe moet). Hang de disk aan een bestaand Linux systeem; je krijgt de kans de verschillende partities te “mounten”; mijn eigen harde schijf zit op sda, de externe usb op sdb:

sdb7: bevat een Linux systeem
sdb8: bevat een Linux systeem
sdb9: bevat een “EDMINI” en een “snaps” map
sdb2: bevat de zelf gemaakte directories voor opslag van data.

Hoewel de hardware het blijkbaar makkelijk laat afweten, kan je op deze manier toch nog aan je data.
Een andere mogelijkheid is natuurlijk de schijf in een bestaande computer te monteren als extra harde schijf (of als eerste harde schijf als je start van een bootable optische drive, bv met een Knoppix systeem).

9/3/2009

Linpus undressed

Filed under: — cybrarian @ 1:28 am

Om de “beginners-desktop” van de Acer Aspire One + Linpus Linux te vervangen door een gewone desktop moet je een configuratie-bestand veranderen. Dat gebeurt als root dus zorg dat je voorzichtig bent + backups hebt.

Neem een terminal. (documents, rechtsklik, terminal)
Wordt root (tik su en eventueel root wachtwoord)
Start mousepad met configuratiebestand geopend:
mousepad /etc/xdg/xfce4-session/xfce4-session.rc
Zoek de lijn met
client0command=xfdesktop-new
vervang (alleen) dat stuk door:
client0command=xfdesktop-xfce

Na inloggen krijg je dan de standaard XFCE desktop: met muis!

Powered by WordPress