22/2/2015

Databank collation (bv mysql): utf8-belgisch-ci ?

Filed under: — cybrarian @ 11:04 pm

Bij het maken van een nieuwe databank in MySQL (& -achtigen) moet je kiezen welke “collation” je wil.
Dit is de taalgevoeligheid van de databank, en komt tot uiting in sorteringen.
Voor een toepassing die enkel van belang is voor je eigen taalgroep, kies je voor een UTF8-islandic-ci (bv). Maar er komt geen “Belgisch” voor, en evenmin “Frans” of “Nederlands” of “Vlaams”, indien het al wenselijk zou zijn.

In de lijst zie je dikwijls de uitgang “_ci”: die staat voor Case Insensitive; dwz hoofdletter-ongevoelig. Dat kan een voordeel zijn bij sorteren komt “Dit” en “dit” bijeen te staan.

De meer algemene systemen zijn:
– utf8_general_ci : behandelt alle tekens als ASCII, dus behandelt “A” en “a” hetzelfde, en zet om: ù als u; mogelijk iets sneller, en mogelijk de standaard instelling (mysql 5.x)
– utf8-bin : hoofdlettergevoelig.
– utf8_unicode_ci : sorteert wel rekening houdend met aantal eigen taal-letters, bv Duitse “ß” als “ss”, niet hoofdlettergevoelig.

De twee laatsten lijken de meest aangewezen, naargelang de inhoud van de data.

  • Voor puur abstracte dingen als random productcodes wil je misschien onderscheid maken tussen hoofd- en kleine letters, en vooral tussen een mét een accent en een zonder in een lijst met sleutelwaarden (key-values); dus utf-bin.
  • Voor meer algemene tekst-data waar woorden of namen in voorkomen, voor Engels/Nederlands/Frans/Duits, is utf8_unicode_ci waarschijnlijk het handigst.

12/2/2015

GRUB kapot

Filed under: — cybrarian @ 1:47 am

Als je verschillende systemen naast elkaar installeert op een computer (wat ik doorlopend doe om verschillende Linux distributies te testen en vergelijken), wordt je minimaal geconfronteerd met GRUB. Ik weet dat GRUB het stukje software is dat eerst opstart, en dat toelaat om te kiezen tussen opensuse, ubuntu, Fedora, Mint, enz. Nu is mijn GRUB kapot. Ik pleit schuldig, ik heb GRUB vermoord.

Bij het opstarten geeft het systeem een aantal (BIOS-) meldingen, wat eindigt in een scherm met knipperende cursor na:
GRUB loading.
Welcome to GRUB!

error: file '/boot/grub2/i386-pc/normal.mod' not found.
Entering rescue mode...
grub rescue> _

Het lijkt een soort commandolijn (command prompt), maar het is er een die ik nog nooit gezien heb in mijn jaren van Linux gebruik. Gelukkig. Of helaas, want wat moet/kan ik hier doen? Ik probeer een aantal commando’s uit de losse pols, en het enige waar ik reaktie op krijg is ‘ls’, wat in Linux staat voor het opvragen van de bestandslijst. Hier geeft het:

(hd0) (hd0,msdos7) (hd0,msdos6) (hd0,msdos5) (hd0,msdos4) (hd0,msdos3) (hd0,msdos2) (hd0,msdos1)
grug rescue> _

Ik veronderstel dat er dus 7 partities zijn (zou kunnen), en dat het normaal (configuratie-) opstartbestand niet geopend kan worden. Ik kan het me voorstellen. Ik heb de computer gestart, en na korte tijd besloten toch niet te werken, en hem afgesloten. Ik was nogal ongeduldig, en ik denk dat ik de power knop wat te lang heb ingeduwd. Het effect moet in ieder geval iets geweest zijn van herhaald aan en hard afzetten (stroom onderbroken ipv normale afsluitprocedure). Ik veronderstel dat GRUB bij het opstarten informatie wegschrijft over wat de laatste keer gekozen is uit de mogelijkheden, en dat ik net het wegschrijven van zo’n informatie onderbroken heb. Waardoor GRUB dat niet meer kan lezen bij het starten, en dus NIET START.

Bovendien lijken de commando’s die ik vermeld vindt op internet niet te werken bij mij.
Het is een netbookje, zonder CD/DVD loopwerk, en ik heb mijn usb-stick met een systeem erop niet in de buurt. Ik sluit een externe usb-DVD speler aan en start met een installatie-DVD van opensuse.

Ik heb toevallig ook een Rescatux 0.32b2 liggen op een multi-boot DVD van een Duits Linux magazine.
Daarmee starten geeft me informatie over de harde schijf (in een LXDE desktop?) :
sda2: Opensuse 12.1 Aspargus
sda3: Ubuntu 12.04 LTS
sda5: SolusOS-Eveline 64 bits
sda6 opensSUSE 12.3 Dartmouth
loop1 Debian-GNU/Linux-7-
(ik vermoed dat die laatste de gestarte dvd is).

Ik kies de meest recente suse: sda6

Na even werken krijg ik een venster met :
Grub configuration was update OK! :-)

Ik herstart … nog hetzelfde.

Ik start terug de Rescatux, en bekijk beter het menu. In plaats van updaten van het GRUB menu, kies ik nu voor “RESTORE GRUB into the MBR”
Ik kies weer sda6, en ik moet de harde schijf bevestigen (er staat er maar 1).
Grub was installed OK! :-)

Ik kom in een grub command prompt, wat al wel een verschil is met voordien …

Powered by WordPress