10/9/2010

Bijgemaakte Desktop 5: hoe omschakelen met CTRL-F5

Filed under: — pinguim @ 9:34 am

In KDE krijg je 4 virtuele desktops, maar voor een intensieve gebruiker is dat soms niet genoeg; je kan desktops bijmaken door rechtsklik op de “pager” (het overzicht van de 4 desktops onderaan in de menubalk).

Rechtsklik, Configure Desktops, Number of Desktops: 4
Wijzig naar 6 bv. Maar dan is het stomme dat de sneltoetsen om naar de desktop te schakelen, er hier niet bij staan. Voor de eerste vier is dat standaard CTRL-F1, CTRL-F2, CTRL-F3 en CTRL-F4.
En de plek waar je die vroeger (in KDE 3.x) kon vinden bestaat niet meer.
Nu ga je via:

Menu, Personal Settings (Configure Desktop), Tab General, Computer Administration: Keyboard & Mouse, Global Keyboard Shortcuts.

Kies bovenaan in de lijst “KWin” om de juiste akties weer te geven.
Daar vind je midden in de lijst met toetscombinaties die voor het omschakelen naar desktops; ze hebben sneltoetsen of shortcuts toegewezen van CTRL-F1 tot CTRL-F4.

Klik achter de Desktop5 vermelding, klik in het niet toegewezen veld (Custom: “None”), en voer de toestscombinatie uit die je wil toewijzen, bv CTRL-F5. Die wordt nu vermeld en na bewaren werkt ze ook zo.

Een voorbeeld van de eigen indeling van Desktops: 1 File, 2 www, 3 Console, 4 Edit, 5 Work, 6 Mail.

Gebruikt: OpenSUSE 11.2, KDE versie 4.x (4.3.5)


Update 2022: Veranderd in KDE5

4/9/2010

Opensuse 11.3 startscherm op netbook

Filed under: — cybrarian @ 11:36 pm

Bij het starten krijg ik een foutmelding, en daarna een teller die 30 seconden aftelt om ofwel een manuele keuze te maken ofwel automatisch verder te lopen. Het is erg vroeg in het startproces, en je geraakt er wel voorbij – daarna start openSuse gewoon op. Mijn vermoeden gaat uit naar het startscherm, waarvan de resolutie niet gevonden wordt of niet de juiste instelling heeft tov het scherm. Ik wil in ieder geval van die 30 seconden vertraging af.
Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Gaan zoeken in de configuratiebestanden in /etc/init.d/…
  • Gaan zoeken in de instellingen, voor Suse vanuit Yast

Yast is een gemakkelijke keuze: Menu: Systeem, Yast openen;

  • Rubriek “Systeem” in links deel van het scherm
  • Bootloader opent de Bootloader instellingen; kies “opensuse 11.3” (waarschijnlijk bovenaan). Kies “bewerken” op knop onderaan.
  • Derde lijn “hoofdapparaat”; vga-modus: verzet bv naar “640×480, 24 bit” (stond bv op tekstmodus)
  • Bevestigen en herstarten om te proberen.

Heb je niet de juiste keuze gemaakt dan kan je bij VGA modus eerst “vraag voor oplossen bij opstarten” nemen, dan kan je bij het starten een aantal keuzes proberen tot je een goede hebt.
Die stel je hier dan nadien vast in.

Ps: voor de netwerkkaart van de Aspire One ZG5 heb je de ath5K driver nodig.
Schrik niet; als alles goed gaat met je draadloze verbinding gaat de led van draadloos niet gewoon branden zoals bij Linpus* Linux, maar gaat die mooi flikkeren met het netwerkverkeer!
(* pre-installed op die toestellen)

Touchpad niet kapot in openSUSE 11.3

Filed under: — cybrarian @ 12:35 am

De nieuwe openSUSE 11.3 met KDE 4.4.4 is eerst bij Duitse tijdschriften te vinden (als Linux Magazine en Linux Intern), maar natuurlijk ook te downloaden van de site. De Linux KDE desktop, start direct van de cd/dvd, en van daaruit kan je ook een installatie doen op je harde schijf. Bij de start daarvan op een netbookje (Aspire One 1G/160G) kwam de melding dat het wat weinig geheugen was om tegelijk te installeren en verder te werken, maar de installatie verliep zelf verder normaal. Na een upgrade heb je bv Firefox 3.6. Eventueel voeg je wat softwarebronnen toe, bv packman:

[packman]
baseurl=http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/factory/

Hoewel het een Duits tijdschrift was en de installatie in het Duits start, kan je toch als taal Nederlands kiezen: de installatieprocedure en het einddoel passen zich aan.

Touchpad aktiveren in opensuse 11.3-kde Helaas kan ik op het touchpad niet met de vinger tikken om een muisklik te krijgen; ik moet steeds op het knopje ernaast drukken om te “klikken”. Ik vind niet onmiddellijk mijn weg naar het venster met de instellingen van de desktop, “desktop settings” of zo, maar eigenlijk kijk ik er gewoon voorbij; het zit rechtstreeks onder het menu als “systeeminstellingen” en opent “Personal Settings”.

Daar zoek je naar toetsenbord en muisinstellingen, touchpad, en dan wordt de tekst terug Engels:

  • Touchpad configuration,
  • tabblad Tapping,
  • Mouse clicks triggerd by tapping (staat in het midden): aktiveren door “Tapping with one finger ” = “Left mouse button” te kiezen in het drop down menu (stond oorspronkelijk af: “disabled”)
  • Toepassen.

Powered by WordPress