27/8/2008

DVD-installatie probleem (openSUSE)

Filed under: — pinguim @ 10:08 am

Probleem: Installeren van DVD lukt niet bij dit toestel (P IV met benq DVD lezer).
Hoewel de DVD lezer op zich wel werkt (van opgestart), loopt de installatie vast bij het zoeken van “CD 1”. Dezelfde DVD-distributie werd wel geïnstalleerd op een andere pc en een laptop, dus op zich is er niets mis mee.
Ik had geen ander type DVD-speler om tijdelijk in te bouwen, dus moet op zoek naar een andere oplossing. Misschien installatie via netwerk? Of de distributie van DVD op een oude ATA harde schijf kopieren en aansluiten? Ik probeer dat laatste; log hierbij.
(meer…)

25/8/2008

openSUSE 11.0 met KDE 4 of 3.5

Filed under: — pinguim @ 11:07 am

OpenSUSE 11.0 bevat de KDE 4 desktop die zo nagelnieuw is dat hij soms nog een beetje “buggy” reageert, met het plots toeklappen van Konqueror bv. Je hebt ook de mogelijkheid om KDE 3.5 te installeren, “slechts” de vorige versie, maar tenminste stabiel. En dan natuurlijk ook Gnome. En je kan ze combineren; ook KDE 3.5 en KDE4 kunnen beiden geïnstalleerd worden; bij het opstarten/inloggen kies je dan welke “sessie” je wil.

Bij een van de test-installaties kreeg ik na de keuze “install” een uitvallend scherm; de grafische kaart of het scherm werden blijkbaar niet herkend, met als gevolg dat het scherm zwart werd. Ik startte opnieuw van de DVD en koos voor de tekst-installatie van KDE 3.5. Die verliep perfect en nadien startte de computer in het nieuwe systeem op, met normaal grafisch scherm zonder daar andere keuzes voor te moeten doen. Inbegrepen was Gimp 2.4.5, OOo 2.4, Firefox 3, Flashplayer 9, RealPlayer 10, KIIIb, Amarok, enz. Na-geïnstalleerd: QCad 2.0.5 (komt in het Edutainment menu), midnight commander (mc), Quanta.

Na installatie worden drie online bronnen voorgesteld: oss, non oss, updates. De online update wordt nog steeds aangegeven door een icoon rechts onder: rood betekent update beschikbaar, groen betekent in orde. Tijdens de update komt nu op die plaats een soort tekstbalonnetje met het verloop, zodat het gemakkelijk te volgen is zonder het werk op het scherm te hard te storen. Erop klikken geeft een groter venster met info over de update.

In een netwerk verhindert de firewall de vlotte weergave van bv smb servers (Windows/Samba), dus daar is afzetten of een subtielere aanpassing nodig. Via Remote Places, SMB Shares krijg je een overzicht van de beschikbare werkgroepen met daarin de servers. Het is nu mogelijk daar rechtstreeks een OpenOffice document te openen, te bewerken en te bewaren (vroeger was dat dikwijls “read-only”).

Ps: de schrijfwijze is sinds kort weer veranderd, nu is “open” klein en “SUSE” volledig in hoofdletters.

openSUSE 11.0 Downloadbaar, of bij verschillende tijdschriften verkrijgbaar. Daar kan echter een groot verschil in de versies zitten: bv de easyLINUX Starter Kit versie was zeer volledig met 32 en 64 bit DVD (tweezijdig), terwijl andere tijdschriften (bv Linux Format dacht ik) eigenlijk maar de “CD1” leveren, waarbij je het grootste deel van je installatie nadien nog via internet afhaalt.

17/8/2008

Twee schermen gebruiken (log)

Filed under: — cybrarian @ 5:55 pm

Vooral laptops hebben dikwijls een beeldscherm-uitgang. Die kan gemakkelijk gebruikt worden als extra scherm-aansturing.
Op een OpenSuse 10.3 met KDE 3.x ging dat zo:
Twee monitors aansluiten
Menu, start Yast.
Hardware.
Graphics card and monitor (dan start Sax2 – kan lang duren)
Scherm met Monitor, Display 1, onderaan : Dual Head Mode en “Configure”.
(bv “Activated in Xinerama mode with 1280 x 1024”)

Je kan kiezen je schermen naast elkaar te zetten, en de volgorde, of boven elkaar, en ook daar de volgorde.
Het pijltje loopt over van het ene scherm naar het andere.

Opgelet: als je een programma start zal dit soms niet op het hoofdscherm verschijnen, maar op het tweede scherm. Als dat niet aanstaatn zie je dat dus niet. Je kan onderaan in de knoppenbalk “rechtsklikken” en dan “move” kiezen, met de muisknop ingedrukt kan je het venster dan tot je actieve scherm schuiven.

Bovendien kan een programma of een onderdeel in het midden over de twee schermen komen (bv een bericht met een vraag, wachtend op antwoord, ev. met knoppen verdeeld over 2 schermen). Dat is niet zo erg omdat je de rand van het venster kan vastnemen om het op te schuiven.

Best heb je twee schermen met dezelfde resolutie, dat is het makkelijkst af te stellen en klopt het best in gebruik. Maar ook een verschillende resolutie kan, alleen levert dat soms wat eigenaardig heen en weer schuif-werk op.

Opgelet! Een laptop langdurig met een ander -extra- scherm gebruiken, belast het toestel meer. Daardoor kan er een probleem met de koeling optreden; die is er niet altijd op voorzien blijkbaar (de behuizing en ventilator zijn natuurlijk veel kleiner), en laptops hebben zo al de neiging om sneller te “verslijten” (hebben een kortere levensduur). Bij 1 toestel stelden we vast dat er rode zone’s op het scherm kwamen, alsof de grafische kaart “verbrand” was na enkele weken gebruik met extra monitor.

Linutop2: DOA? (Dead On Arrival?) – upd: Ok!

Filed under: — cybrarian @ 5:44 pm

Nieuwe Linutop2 is aangekomen (zie foto). Linutop2
Het systeem heeft vooraan 4 usb-poorten, micro en koptelefoon mini-jack, een led voor power en een voor “disk” aktiviteit (het is een flash-geheugen – geen traditionele harde schijf).
Achteraan de netwerk-, beeldscherm- en voedingsaansluiting (power knop zit vooraan) en de line out mini-jack; een praktische uitbreiding op de Linutop1.

Maar bij het opstarten krijg ik niet het (van de Linutop1) verwachte configuratiescherm, maar wel dit:

Linutop2 bootmessage

Het lijkt of er geen systeem aanwezig is. Starten van een usb-stick-copie van Linutop1 lukt me niet.

Het bios lijkt wel melding te maken van de aanwezigheid van het flash geheugen (dat normaal het systeem moet bevatten):
internal disk

Hier ook het volledig scherm

Ik vond een paar verwijzingen naar systeem updates:

– met uitleg van installatie, maken van usb-systeem zonder werkende Linutop
http://lists.linutop.eu/pipermail/discuss/2008-May/000003.html

Het script dat de key kan maken vanop een debian-achtige machine (Ubuntu?) staat hier:
http://code.linutop.eu/bzr/linutop-addons/mainline/usr/bin/lusm-web

en wordt zo aangeroepen (na chmod +x):

sudo ./lusm-web -d /dev/ http://images.linutop.eu/testing2

Conclusie: Als er iets fout gaat, ofwel bij de leverancier, ofwel bij jezelf, kan je je natuurlijk altijd tot de leverancier wenden voor een extra systeem-usb-stick (worden ook apart verkocht).

Doordat het systeem op het web te vinden is kan je makkelijk een nieuwe usb-key maken, en je systeem toch starten. Snellere dienst-na-verkoop kan je niet hebben (al is het dus in zelfbediening).

7/8/2008

Shell scripts, les en voorbeelden

Filed under: — cybrarian @ 12:43 pm

Stel: Je hebt een script dat automatisch bestanden “download” en uitpakt.
Als je in je script de kans wil krijgen om het script af te breken, kan je met een teller werken, die aftelt van 10 tot 0 bv.

clear
#
counter=0
echo "counter: $counter"
#
maxlimit=10
echo "maxlimit:  $maxlimit"
#
counter=`expr $counter + 1`
echo `expr $maxlimit - $counter`
#
echo -n "countdown CTRL-C to interrupt: "
for (( counter=1; counter< =maxlimit; counter++ ))
do
    echo -n "... $counter "
    sleep 1
done
#
echo "end"

Achtereenvolgens wordt hier:
- het scherm leeggemaakt om de uitvoer goed te kunnen volgen (doe je meestal niet in scripts)
- een paar variabelen gemaakt door ze een waarde te geven, de waarde wordt getoond
- bewerking op variabelen en weergave van resultaat van een bewerking
- herhalingsstruktuur voor het aftellen met weergave afteller en vertraging in de herhalingslus

Nb: correctie van
for (( counter=1; $counter< =$maxlimit; counter++ ))

Gemaakt met als voorbeeld deze site:
http://www.freeos.com/guides/lsst/

Powered by WordPress