18/7/2005

Muziek spelen

Filed under: — cybrarian @ 2:05 pm

Op een laptop met een Suse 9.3 installatie werden 2 mogelijke audio spelers zichtbaar in het menu / multimedia / audioplayer: alsaplayer en amarok. Ik heb op dit systeem nog maar eens uitzonderlijk een audio file nodig gehad, en ik geloof dat ik toen de alsaplayer heb gebruikt. Nu ik echter naar een groot aantal nummers van een verzamelcd wil luisteren, ergeren beide programma’s me. Het ene vanwege de onoverzichtelijke schermopbouw, het andere omdat het hapert bij het begin van elk nummer, ik vermoed door de schreeuwerige “pop-up” met de titel aanduiding en lengte van het nummer.

Ik zoek de installatie cd want ik snak naar de eenvoud en functionaliteit van xmms: X multi media speler. Geen programma om videoclips in te bekijken, maar wel een goede en eenvoudige interface, gebaseerd op de degelijke componenten-hifi racks van de jaren 80. Gelukkig is die idd nog beschikbaar, klikken en installeren dus. Hij is toegevoegd in het menu van de audio spelers. Ik laad de cd, start de speler, kies mijn preselectie, en speel de muziek.

Het enige wat ik van franje erbij wil is de “graphic equalizer/analyzer”, maar ook die is gelukkig sober van uitzicht in de standaarduitvoering: zwarte apparaten met blauwe leds. De lijst van de uitgekozen nummers kan je aan of afzetten, en als hij openstaat geeft die in dezelfde sobere stijl de lijst van de nummers weer (blauwe tekst), met het spelend nummer wit.

De xmms speler gaat al even mee, en met de hoge resolutieschermen van tegenwoordig wordt hij wel heel klein weergegeven. Er is een mogelijkheid om hem dubbel zo groot weer te geven, maar dat is een eenvoudige uitvergroting, waarbij de pixels ook groter worden. Het bedienen van de schuifregelaars van de equalizer is een van de plekken waar de zin van een scrollwiel op een muis duidelijk wordt; het is echt een goede manier, die zelfs bijna “analoog” aanvoelt.

13/7/2005

Desktop achtergrond

Filed under: — pinguim @ 2:22 pm

Een scherm achtergrond kiezen is gemakkelijk; bij elk systeem worden er een aantal meegeleverd waaruit je kan kiezen. Maar het is natuurlijk origineler om er een andere te gebruiken of creatiever er zelf een te maken.
In de meeste desktop distributies vind je een aantal beelden als achtergrond; bv voor KDE zitten die in /usr/share/wallpapers.

Je kan ook een eigen beeld, dat in je documenten map staat, uitkiezen. Nadat je rechts geklikt hebt en “configure desktop” / “Background” gekozen hebt, krijg je de mogelijkheid (mapje klikken) zelf een beeld te kiezen uit je mappen.

Je kan je eigen behang bij de “systeem-bestanden” zetten; je moet wel root zijn om het recht te hebben om te schrijven in /usr/share/wallpapers. Vergeet ook niet te kijken of het bestand voor de andere gebruikers leesbaar staat (chmod a+r mijnachtergrond.jpg).

Als je formaten wil afstemmen kan je de bestaande achtergronden openen in Gimp om te kijken hoe groot ze zijn (bij Suse zie je het bv zelfs aan de namen: -1024×768, -1280×1024, ..). Hetgeen best past op je eigen scherm kan je als sjabloon gebruiken om het formaat van een zelf te maken achtergrond te bepalen.

7/7/2005

Europees Parlement verwerpt softwarepatenten

Filed under: — cybrarian @ 12:21 am

Langs alle kanten komen de reakties : Europees parlement stemt met 648 leden tegen de “softwarepatenten”-richtlijn (14 voor, 18 onthoudingen). Grote multinationals die dreigen met banenverlies in Europa hebben niet kunnen overtuigen, werknemers van die bedrijven blijken anders te denken: ze zijn volgens de LBC ook tegen softwarepatenten. KMO’s en zelfstandige programmeurs halen opgelucht adem. De FFII heeft goed werk geleverd tegen de goed gefinancierde lobbie van de groot-patent-bezitters. Computerprogramma’s zelf blijven beschermd door het auteursrecht van de programmeur.

De Europese softwaresektor zal door het redden van de vrijheid van idee en gedachte ongeremd kunnen ontwikkelen terwijl de VS zich bezint over de remmende werking van softwarepatenten op de technologische ontwikkeling. Het aanvragen van patenten heeft daar in bedrijven geleid tot een verschuiving van 15 procent van de budgetten onderzoek en ontwikkeling richting juridische afdeling.

Iedereen zal waakzaam moeten blijven; vergeet niet het negeren van de amendementen van het Europees Parlement, het negeren van het advies van de JURI van het parlement, en het toepassen van achterpoort-sluipwegen als goed te keuren punt op de agenda een visserij vergadering en onduidelijke lobbie-organen “pro” die zich voordeden als vertegenwoordigers van de “kmo-markt”.

5/7/2005

Wat is het ip adres van een computer die ergens op het net hangt?

Filed under: — cybrarian @ 11:42 pm

Als je het ip adres wil weten van een linux machine open je een terminal (of je combineert toetsen: ctrl-alt-F2 bv) en tikt sudo ifconfig. Je wordt natuurlijk om het password gevraagd want ifconfig is een commando dat normaal alleen door root mag uitgevoerd worden. Als je draadloos werkt kan je iwconfig proberen.

Als de computer niet onder handbereik is, maar ergens aan een internetverbinding hangt is het moeilijker. Op een intern netwerk zou je kunnen inloggen via ssh usernaam@computer.domein.naam, op voorwaarde dat er een dns in gebruik en geconfigureerd is. Je kan computer.domein.naam ook vervangen door het ip-adres, maar dat was je net aan het zoeken. En als het via internet gaat en er geen permanent ip-adres is lukt zelfs dat niet. De computer zou zijn adres moeten bekend maken. Hij kan bv een mailtje naar je sturen met zijn ip-adres. Of nog handiger; zou zijn ip-adres kunnen publiceren. Op het internet natuurlijk. Laat ons veronderstellen dat je over een webserver beschikt met mogelijkheid om php scripts te gebruiken.

Maak een bestand “myip.php” waarin staat
< ?php echo getenv("REMOTE_ADDR"); ? >
en zet dat op de webserver op een locatie die je kan onthouden (bv http://some.domein.org/_testzone/) maar die niet zichtbaar of klikbaar moet zijn.
Maak op de te zoeken computer een bestand “haal_ip.sh” met daarin wget http://some.domein.org/_testzone/myip.php
Maak dit shell script uitvoerbaar met chmod +x haal_ip.sh, en probeer het uit; het resultaat moet zijn dat er een bestand in de directory staat dat myip.php heet, en dat het ip-adres bevat als tekst.

Daar kan je dan mee doen wat je wil; het mailen naar ergens, het op een online locatie laten zetten met ftp of scp, enz. Als je wil dat haal_ip.sh regelmatig wordt uitgevoerd, zet je het in de “cron jobs”, die uitgevoerd worden naar keuze per uur, dag, week, ..enz.
Als je vanop afstand dat ip-adres wil gebruiken om in te loggen op het toestel, moet je natuurlijk ook kijken of er geen firewall tussen hangt, eventueel moet je de ssh-poort laten forwarden van de firewall naar die computer.

Powered by WordPress