26/9/2012

Scribus verrassing voor leek

Filed under: — cybrarian @ 4:27 pm

Ik moet snel labels maken; een blad met etiketten op een gewone laserprinter; alle etiketten hetzelfde (om een produkt naam, nummer en hoeveelheid/doos op de verpakking te kleven)

schermbeeld van Scribus

Hoewel Scribus niet voorkomt in het menu “Graphics” (of een submenu), blijk ik op mijn opensuse 11.3 vroeger al eens Scribus geïnstalleerd te hebben uit de Educational repository: Scribus 1.3.9.

Ik maak een nieuwe, lege pagina (bleek al op A4 te staan;ok). Ik kies in het menu Page, “snap to grid”. Ik kies uit de iconenbalk bovenaan het teken van een rooster, en inderdaad, teken gemakkelijk een rooster van 4 kolommen en 8 rijen (dat kan je als getal ingeven); ik rek het getekende rooster uit tot het de hele paginabreedte beslaat, en laat onderaan wat ruimte omdat de verdeling van de etiketten op mijn papier een boven en ondermarge op het blad laten.

Ik klik op het menu “Insert”, “Text Frame”, en tik de drie lijntjes tekst die op het label moeten. Ik wijzig de fontgrootte voor de lijnen zo dat het etiket mooi vol staat, en pas de grootte van de eerste regel aan naar kleiner, zodat de tekst op 1 lijn blijft; de twee andere lijnen blijven groter.

Met de Toolbox “Properties” kan je gemakkelijk alle eigenschappen vinden en instellen. Bv de ruimte tussen de lijnen aanpassen, de tekst centreren, enz..

Ik kopieer het ene etiket en plak het 4 maal naast elkaar. Ik selecteer de hele rij en kopieer die; ik plak 7 keer en positioneer telkens de rij ongeveer op zijn plaats in het rooster.

Ik maak een drietal proefprints op kladpapier om de hoogte van het hele gedrukte labels-oppervlak op het blad nog juist in te stellen (ik meet dus helemaal niets), en de volgende print is ok. Ik druk het aantal exemplaren af dat ik moet hebben.

Bij elke bewerking heb ik in een oogopslag gevonden wat ik nodig had, alle opties waren voorhanden, en hoewel ik het gevoel kreeg dat er ongelooflijk veel mogelijk is met dit pakket, zat er niets me in de weg om deze eenvoudige eenmalige taak uit te voeren.

Ik vel geen oordeel voor gebruik door grafici, maar ik kan met dit programma sneller een reeks (dezelfde) etiketten maken dan met Open/Libre-Office. Scribus zit vanaf nu vast in de “te installeren software” lijst!
Schermafbeelding Scribus Labels
upd 01-2013
Labels model, in stappen na het starten van Scribus:

  • File, New Document
  • Document Layout: Single Page
  • Default Unit: (stond op Points) Milimeters, dan kan je de afmetingen volgen (meten op etikettenblad)
    (misschien moet je een beetje aanpassen naargelang vanaf/tot waar je printer kan printen)
  • Margin Guides: Boven en onder aanpassen naargelang de witruimte voor de etiketten beginnen, bv 4 mm. (Page Size: A4, Number of pages: 1, …stond allemaal juist)
  • Insert Table; teken daarmee een rechthoek die binnen de in blauw aangeduide marges op het blad komt (ongeveer; je kan gemakkelijk aanpassen nadien). Tel het aantal etiketten boven elkaar (bv 6) en het aantal naast elkaar (bv 2), en geef dat in bij rijen en kolommen (rows, columns)

Bewaar dit document als standaard voor je etiketten en geef het door aan andere gebruikers in je organisatie.

8/9/2012

Joomla 2.5 beginnen gebruiken

Filed under: — cybrarian @ 10:29 pm

Na installatie kan je inloggen op je site – tenzij je de “Login Form” hebt uitgeschakeld. Dan kan je inloggen via www.mijndomein.tld/administrator (als je in een sub-map geinstalleerd hebt moet die ertussen komen; www.mijndomein.tld/joomla/administrator).

Bij gebruik van Joomla 2.5 met de standaard templates zijn er een aantal handelingen die je waarschijnlijk snel wil uitvoeren. Ik vat ze hier even samen:
Inhoud

(meer…)

6/9/2012

YouTube filmpje eindigt op mozaïek van beeldjes van andere filmpjes

Filed under: — cybrarian @ 3:02 pm

… en dat wil ik niet:

  • Ten eerste leidt het de aandacht af van je site; de kans dat een gebruiker op een van de beeldjes in de mozaïek klikt is (…% vul zelf in), en mogelijk ben je ze dan “kwijt”.
  • Ten tweede staat er op dat moment iets op je site wat jij er niet opgezet hebt; de selectie van aanbevolen filmpjes en de bijhorende namen / onderwerpen / beelden zijn misschien helemaal niet geschikt voor je site. (kinderen bv).
  • Ten derde verandert het uitzicht van je site: na lang uitbalanceren van je kleurcombinaties komt er plots een onvoorspelbaar amalgaam van kleuren en vormen in je site

Redenen genoeg dus om dat proberen te vermijden. Dat kan door een extra parameter op te geven bij de url die naar het beeld wijst: ?rel=0
Bv in een link:

< iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qJmH....sQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen > < /iframe >

1/9/2012

Drupal 7.x: views

Filed under: — cybrarian @ 1:04 pm

Een view is een handige manier om inhoud te gebruiken op je drupal-site; vooral om die op een minder vanzelfsprekende manier te tonen; dus niet als artikel of als blog post.

Om een zinnige view te maken heb je inhoud nodig; meestal maak je daarvoor een eigen inhoudstype (content type), met velden (veldnaam, veld-inhoud-type, veld-weergave-opties).

Zover ik het begrepen heb geeft een view informatie van nodes weer, maar filtert onnodige inhoud weg en past de weergave op het scherm aan de noden aan. Drupal doet dat door middel van een aantal opties; dat levert wel wat rondklikken op, maar je moet tenminste niet programmeren. De mogelijkheden bestaan onder meer uit weergavevormen als lijsten, tabellen, enz, weergave met alternatieve labels in plaats van de namen van de velden, sortering, teaser inhoud+link, enz…

De stappen:

  • Admin menu / Structuur / > Views / + Add new View. Je geeft een naam (bv “Vw Diensten”) en er wordt een “machinenaam” aangemaakt (gestripte geconcentreerde tekst, bv “vwdiensten”)
  • Naam, beschrijving
  • Weergeven: niet alleen keuze uit node inhoud en de versies ervan in “content revisions”, maar ook reakties, en zelfs niet-node inhoud als gebruikers, bestanden, taxonomie-termen, locale source, “Module/Theme/Theme Engine”, en rules configuration. De bijhorende opties worden weergeven na selectie (bv of type – tagged with – sort by …). Bij “Inhoud” kan je “of type” (jouw content type) kiezen.
  • “Page” of “Block”.

Page

  • Bij page kan je de titel, maar ook het “pad” kiezen (maw het stuk dat in de URL zichtbaar is en je ook zelf kan gebruiken dus om er rechtstreeks naartoe te gaan). Standaard wordt daar de machinenaam van de view ingevuld – kan handig zijn dat te wijzigen van bv “vwdiensten” naar “diensten”.
  • Onder Display format heb je keuze als Grid, HTML list, Jump menu, Tabel, unformatted list.
  • Verder kan je kiezen hoeveel items van de list op het scherm/pagina zichtbaar zijn (standaard 10) en de optie een link naar de volgende pagina van de lijst te krijgen, hier “pager” genoemd.
  • Je krijgt ook een optie een menu link te maken, en opties (hoofd, management, navigatie, en user menu); nadien zien de opties bij wijzigen/maken menu er iets anders uit. De voorgestelde link Text is je viewnaam, en kan gewijzigd worden natuurlijk.
  • In Kop kan je een extra tekstje tonen onder de titel, je geeft die een “label” en een inhoud, bv Kop, toevoegen, “Global: Text area” “Dit is het overzicht van …”. Je kan een andere teskt instellen als er geen resultaten zijn: “Advanced, No Results behaviour”, toevoegen, “Global text area”, invullen.
  • Onder kop hetzelfde voor Voet.
  • De lijst kan gesorteerd worden op mogelijke kriteria (die moeten voorkomen in de velden): Sort Criteria, toevoegen, “Expose this sort to visitors, to allow them to change it”. Het “label” komt in de drop-down lijst als tekst, bv “op datum”. De rest vertalen gebeurt onder Advanced,”Exposed Form”: Style, instellingen. Hier kan je de titels boven de drop-downs geven, bv “Kies sortering” en de inhoud van de Ascending/Descending keuzes, bv “oplopend”, “aflopend”. Ook de bevestigingsknop “submit” kan je vertalen en/of automatisch laten indrukken (autosubmit = knop onzichtbaar).

icoon uitroeptekenAls je “Auto preview” aangevinkt hebt staan krijg je na save en continue onderaan het scherm al een preview te zien; die is nog niet bewaard in Drupal! Bewaren moet je nadien met de knop bovenaan doen.

In ieder geval krijg je onderaan dus al een summiere weergave van je view, die na elke wijziging/update preview aangepast wordt.

Dit artikel werd geschreven op basis van de toestand in Drupal 7.15.

Powered by WordPress