14/11/2014

Taalinstelling in KDE4 desktop op Linux

Filed under: — pinguim @ 5:59 pm

Een KDE 4.x die oorspronkelijk Engelstalig geïnstalleerd is, moet omgezet worden naar een Nederlandstalige desktop.

1. Taal afhalen
Bij-installeren talen: kies in de softwarebeheerder van je distributie (bv Yast) de NL-talige onderdelen van KDE, bv door een zoek op “lang” van language, meestal krijg je dan van allerlei programma’s de talen, bv -nl versie te zien. Kies, bv naargelang je KDE of Gnome hebt, het taalpakket van je desktop met -nl.
(misschien kan je deze stap ook overslaan, en haalt je distro automatisch alles af na het kiezen van een andere taal)

2. Taal kiezen
In Yast2 heb je bij tabblad “System” een “Language” keuze. Je kan de eerste taal kiezen, en/of bijkomende talen.
Als je de eerste taal verzet, heb je rechts een onopvallende “Details” knop, die je een onderscheid laat maken tussen de locale setting voor user root (ctype/yes/no – mijn voorkeur daar is “no” – wel Engels voor root dus), en de gedetailleerde Locale Setting (nl_NL, nl_BE, ..) waar je nl_BE kan kiezen.
Ok.

De nodige software wordt afgehaald, zoals bv de nl-talige Gimp help, spellingscontroles, kde4 en eventueel kde3 taalbestanden, libreoffice, .. Als je uitlogt en terug inlogt (of automatisch bij volgend opstarten) krijg je de Nederlandstalige menu’s in de programma’s die het voorzien.

Punt komma
In het office pakket (in Calc) kan je nu vaststellen dat je niet meer zo vlot met het numeriek klavier kan werken, omdat het een punt geeft in plaats van een decimale komma.
In LibreOffice Extra, Opties, Taalinstellingen kan je bij Locale instelling “NL Be” aanvinken om het decimaal scheidingsteken te laten meewerken met de locale instelling, en met andere woorden een komma te gebruiken voor de toets waar standaard een punt op staat.

Als je andere problemen hebt kan je in de KDE instellingen nog fijn-afstellen hoe moet omgegaan worden met de cijfertoetsen, bv standaard aan bij opstarten, of altijd cijfers gebruiken voor die toetsen, enz.

Website-taalkeuze
Daarnaast heb je nog de voorkeur van bv je browser; ook in een Engelstalig geïnstalleerd systeem kan je de browser een voorkeurtaal laten kiezen bij websites die taalversies hebben. Ga in Firefox naar Edit, Preferences, content: Languages
De choose knop toont bv Engels voor VS en UK. Druk “Select Language to Add” knop, kies “Dutch/Belgium” en voeg toe met de “Add” knop. Bevestigen. De browser blijft in het Engels, maar de site-keuze wordt nu NL/BE, bv op de website van je bank.

13/11/2014

Acer Aspire (1)ne van Linpus naar openSUSE

Filed under: — cybrarian @ 11:28 pm

The One is back
Een uitgeleende acer Aspire One is terug in mijn handen gekomen, (uitgeleend om een twijfelaar tussen tablet en netbook te laten gebruiken. Hij koos voor tablet *) en ik heb ondertussen een andere netbook. Ik kan dus wat experimenteren met deze, die slechts 512 Mb geheugen heeft, wel een “geheugen uitbreidingsslot” waar een 1GB SD card in kan, en een SSD van een schamele 8 GB in plaats van een harde schijf. Ik herinner me dat ik vroeger soms startte van een externe usb-disk waarop ik een volledige Suse had staan (versie moet ik eens nazien, dacht 12.x).

Misschien zijn er ondertussen wel ssd’s met grotere capaciteit die erin zouden kunnen, maar ik wilde eerst weten of een oude** distributie, openSUSE met KDE 3.5 dacht ik, er op zou draaien. Ik heb openSUSE 11.4 dan op een uurtje geïnstalleerd met de hulp van een externe usb-DVD drive, en (eigenaardig genoeg?) zonder probleem. Ik heb de standaard SUSE installatie gevolgd.

Daarna heb ik:
– Linux Kernel 2.6.37.1-1.2-default i686
– KDE blijkt versie 4.6 te zijn
– eth netwerk: werkt
– draadloos netwerk: werkt (vanop desktop op netwerkicoon geklikt, activeer draadloos, toonde onmiddellijk beschikbare netwerken en ben verbonden na het wachtwoord opgeven.
– Firefox is 4.0 beta
– Harde schijf ongeveer 3,2 Gb gebruikt (van de 6.7 beschikbaar – bijna de helft dus)
– het “Storage Expansion” slot bevat een SD kaart en die is gewoon leesbaar vanuit Suse. Als de andere ook leesbaar blijft heb ik dus 2 cardslots; misschien kan ik van 1 een permanente home/documents maken.

Volgende stap is kijken welke updates voor 11.4 ik nog kan versieren, en of ik Gambas geïnstalleerd kan krijgen om er een “appliance” van te maken ….

Updates
su
zypper ar –refresh -r http://download.opensuse.org/evergreen/11.4/openSUSE:Evergreen:11.4.repo
zypper update

Er komen wel wat meldingen van vervallen repositories, maar daarna begint zypper ijverig allerlei te installeren.
Ondertussen duikt de SSD disk regelmatig richting 4Gb vol. Dit lijkt langer/even lang te gaan duren als de oorspronkelijke installatie, maar ik ben al blij dat er updates zijn, ik verwachtte me helemaal aan een foutmelding van vervallen repositories.

Bovendien is er wondermooi nieuws: openSUSE 11.4 heeft als “Support End” juli 2015 (volgens wat ik nu lees op de openSUSE Evergreen pagina).***


* Nu ik zie wat het verschil is tussen wat ik er nu op geïnstalleerd heb en de Linpus die erop stond, vrees ik dat de netbook-tablet keuze wel onrechtmatig beïnvloed is.

** Ondertussen ook uit het Evergreen project gevallen las ik hier:
https://en.opensuse.org/Lifetime

The following distributions have reached their end of life and should not be used anymore:
openSUSE 11.4 – November 5th 2012 (done)
Note: The Evergreen community, long term support, for 11.4 has basically stopped on 2014-07-27 (done).

*** Misschien dus juli 2015? Dank aan het Evergreen team!

6/11/2014

Firefox neemt over

Filed under: — cybrarian @ 2:12 pm

Stilaan begint firefox ook de slechte gewoontes van andere browsers over te nemen, bv onder het voorwendsel van gebruiksvriendelijkheid.
(bv Firefox 33.0 op OpenSUSE 13.1)

URL-Wijsneus
Eén van de irritante reakties van recente versies van Firefox is het zelf interpreteren van wat je intypt als URL. Als Firefox bv “denkt” dat de domeinnaam “http://myserver.mydomain.loc” niet juist is, gaat het dat zelf vervangen, en wel ZONDER HET TE LATEN ZIEN door bv een zoek op internet en een gokje uit de resultaten. Dat kan als gevolg hebben dat je op een verkeerde site komt, en met wat pech op een met slechte bedoelingen opgezette site die zit te “vissen” naar fouten, en je bezoek misbruikt om malware op je los te laten of je op een andere manier te bedriegen.

Afzetten dus!

Tik in de url :

about:config (Zal waarschijnlijk niet werken: about:config, dus tik het manueel in zonder http:// ervoor)

Doe een zoek op “fixup”.
Dubbelklik op de lijn met browser.fixup.alternate.enabled zodat de waarde achteraan afstaat (Value = false).
Doe een zoek op “keyword”
Dubbelklik op de lijn met keyword.enabled zodat de waarde achteraan afstaat (Value = false).

Menubalk

Ook is de menubalk standaard verdwenen. Je kan rechts bij het icoon met de horizontale streepjes een deel van de functies terugvinden, maar niet alles (bv welke versie van Firefox heb ik?).

Met de linkse ALT toets breng je het menu terug: druk die even in en het menu komt (tijdelijk) tevoorschijn. Anders moet je in de instellingen gaan zoeken om het permanent terug aan te zetten.

Powered by WordPress