28/2/2006

Meer over (About) OpenOffice …

Filed under: — pinguim @ 5:16 pm

OOoNatuurlijk zijn er meer medewerkers betrokken bij een programma als Calc dan er op de foto staan van het “StarCalcTeam” (zie vh). Het gaat waarschijnlijk over het “core team”, en als je een idee wil krijgen van de grotere groep medewerkers kan je gaan kijken op de website van OpenOffice.org. Normaal zou je verwachten dat je bij Help/About, “credits” of zo zou vinden met de namen van alle medewerkers, maar het enige dat je in de “About” krijgt is een droge tekst over de Office versie.
Tenzij je daar met de control toets ingedrukt de letters S D en T na elkaar tikt. Dan begint het About scherm te rollen, en krijg je als in een filmaftiteling alle namen.
Het lijkt ook een oud truukje te zijn, want het werkt sinds de oudste versie die ik nog werkend gevonden heb, StarOffice 5.2, en nog steeds in de versie OpenOffice 2.0.

En het OOo Writer team dan?

Filed under: — pinguim @ 5:03 pm

Inderdaad, op een gelijkaardige manier als de eerder beschreven “easter-egg” foto van het OOo Calc team, kan je een van het Writer team bekijken. Daarvoor tik je (voorspelbaar) StarWriterTeam in een vers geopend tekstdocument. Daarna druk je (minder voorspelbaar) op F3. Je krijgt een foto in je document geplakt. Het team is veel groter dan dat van Calc valt me onmiddellijk op. Je krijgt ook de volledige namen te zien. De kans om die mensen samen op een foto te krijgen is duidelijk veel kleiner dan die van het Calc team.
Uitgeprobeerd in in OOo2 en OOo 1.1.3; ik kreeg telkens dezelfde fotocollage.
Nu vraag ik me natuurlijk af hoe het zit met het presentatiepakket …

27/2/2006

Paasei: foto van het OOo Calc team

Filed under: — pinguim @ 3:10 pm

Ik luisterde op Fosdem naar een uiteenzetting van Michael Meeks, waarin hij sprak over OpenOffice 2, vooral dan “Calc”. Via een projector volgden we de demonstratie op zijn laptop. Op een bepaald moment ging het over hoe klein het team eigenlijk is dat aan calc werkt, en hij gaf snel een formule in op de cel waar hij dan toevallig stond. En daar verscheen een foto van het ontwikkelteam!

Nu is MM een snelle spreker en hij was alweer verder voor je van de verrassing bekomen bent. Gelukkig had ik mijn Treo bij de hand en die geeft me nu de formule terug:
=StarCalcTeam().
Als je dat intikt in een OOo spreadsheet krijg je als resultaat de namen van de ontwikkelaars, en in een apart venster een foto. Opvallend is dat je dat maar 1 keer kan doen in een lopende Calc. Later zal hij nog slechts een getal (42) als resultaat geven. Tenzij je het programma sluit en terug start.

Er blijken twee verschillende foto’s te zijn; (**) geeft het team bij het drinken van een glas in een kleurrijke omgeving. Andere versies geven (*) het team grappend poserend in een lege achtergrond.

Werkt op OOo 1.1.0-3 (*), 1.1.4 (**), en OOo 2.0 (**), ook op de versie voor Mac OSX onder X86 (*).

Enkele links:
Interview op Fosdem site
Stuff Michael Meeks is doing
www.openoffice.org (nu aan versie 2.0.1), of nl.openoffice.org voor de Nederlandstalige versie.

update 28/2:
– In de oude versie van StarOffice, nl 5.2 werkt het ook. Het grappige daar is dat je een veel vroeger team te zien krijgt (in “jongere” toestand haha), bestaande uit maar 4 man, waarvan 2 hetzelfde zijn als op de latere foto.

– Apple OS-X: Ook in de speciale ver-Mac-te OpenOffice.org die daar “NeoOffice” heet, krijg je dezelfde foto als in OOo.

6/2/2006

NeoOffice: Open Office voor mac

Filed under: — wigosix @ 10:43 am

NeoOffice is niet OpenOffice
NeoOffice is een vrij office pakket gebaseerd op de code van Open Office.org, maar speciaal aangepast voor het huidige systeem op Mac, OS-X, zodat er geen typische “X” omgeving moet bij geinstalleerd worden. Dat is wel het geval als je de gewone Open Office.org wil draaien; het is niet echt moeilijk en werkt goed. Maar het voelt niet helemaal “mac” omdat de menu’s, vooral bestandsbeheer, niet aangepast zijn aan de manier van werken van mac.

Afhalen
Ik haalde mijn NeoOffice van deze download pagina.
De download is bijna 130 Mb groot, en duurt met breedband een 5-tal minuten. Ik vind het bestand NeoOffice-1.2-PowerPC.dmg dan in de standaard download map. De instelling daarvoor vind je in je browser “preferences”, bv bij Camino onder “Camino / Preferences / Downloads”. Ik ga met de “Finder” naar die map, 2klik op het bestand. Ik zie “Opening” .. “Attaching” … “Finishing”, en er gaat een venster open met de naam NeoOffice-1.2-PowerPC (staat op de desktop). Daarin een Readme.rtf tekst, een map “source”, en een NeoOffice.pkg.

Installeren
Dubbelklikken op deze laatste start het installatieproces. Ik moet bevestigen dat er iets geinstalleerd mag worden, waarna een aantal stappen afgewerkt worden: Introduktie, ReadMe, Licentie (GPL), Selectie van de plaats, Installatie type, Installatie, en Afsluiten. Bevestigen is meestal voldoende., bij het starten van de installatie wordt het password gevraagd. Een minuut later is de installatie klaar.

Nazorg
Er wordt aanbevolen dan onmiddellijk de laatste updates van het web te halen (“patch“).

Ook taaluitbreidingen zijn mogelijk; standaard bevat de installaite volgende talen :
* Simplified Chinese * Traditional Chinese * Dutch * English * French * German * Italian
* Japanese * Korean * Portuguese * Brazilian Portuguese * Spanish
(andere kunnen afzonderlijk afgehaald worden van de site)
De bestanden met de help teksten bestaan ook in verschillende talen, maar moeten afzonderlijk afgehaald worden, standaard is alleen Engels voorzien.

De-installeren is gemakkelijk maar ik heb het niet geprobeerd: de “application NeoOffice” naar het vuilbakje trekken is voldoende. Het installeren of de-installeren van NeoOffice heeft geen invloed op een installatie van OpenOffice.org.

Powered by WordPress