26/7/2015

XScreensaver is te oud-melding

Filed under: — cybrarian @ 11:03 pm

Dit gebeurt op mijn netbook met openSuse 13.1 en LXDE / XFCE:

Telkens als mijn screensaver aktief wordt krijg ik de melding:

This version is very old, please upgrade

Eigenaardig dat dit kort na installatie het geval is, maar het is eenvoudig opgelost:

Menu, System, Administration, install/remove software.
Zoek naar xscreensaver; bij beide paketten staat achteraan een groene pijl (blijkbaar signaal dat die kan geüpdate worden.) Klik erop. Bevestig het uitvoeren van de geselecteerde keuzes.

Log uit en log terug in (of herstart) en de screensaver geeft geen alarmmeldingen meer.

Na de update heb ik 5.22-2.22.1

1/3/2015

Lichtgewicht postscript viewer voor LXDE

Filed under: — cybrarian @ 1:39 pm

Op zoek naar een ps (postscript) viewer, om een printvoorbeeld te tonen van een bestand dat bewaard is in het .ps formaat. Dat kan je vanuit zowat elk programma door bij het print-venster niet te kiezen voor één van de beschikbare printers, maar naar “file” of “bestand” te printen. Je krijgt de mogelijkheid om de plaats te kiezen waar het .ps bestand bewaard wordt.

Dan kan je het:
– bekijken met een “viewer” die postscript bestanden kan weergeven.
– ook terug printen, bv op het moment dat je printer aangesloten is of je op een locatie met een/je printer bent.

Als je een standaard LXDE installatie hebt, zal je bij rechtsklik o phet .ps bestand waarschijnlijk office of Gimp aangeboden krijgen om het document te openen. Beide zware programma’s, die lang duren om op te starten, en waarvan je geen van de vele mogelijkheden nodig hebt bij het bekijken en/of afprinten van het bestand.

Ik bekeek dus XV, maar dat waarschuwt al voor een beperkte (niet GPL licentie), en blijkt het document ook niet zomaar te openen bij rechtsklik – kies toepassing. Eens XV gestart, kan je wel het .ps bestand openen.

Ik wil geen KDE programma’s installeren omdat die mogelijk veel extra libraries nodig hebben, probeer nog ristretto, viewnoir en xzvg (geen ps bestanden?), simplescan (kan geen bestanden openen?), dus ik kom terecht bij ghostview.

Ghostview


Lichtgewicht, beetje ouderwetse interface, maar het werkt wel.
OpenSUSE: Zit in de package “publishing”, standaard OSS repositories en waarschijnlijk zijn bijbehorende libraries al geïnstalleerd voor andere doeleinden.

http://pages.cs.wisc.edu/~ghost/

13/11/2014

Acer Aspire (1)ne van Linpus naar openSUSE

Filed under: — cybrarian @ 11:28 pm

The One is back
Een uitgeleende acer Aspire One is terug in mijn handen gekomen, (uitgeleend om een twijfelaar tussen tablet en netbook te laten gebruiken. Hij koos voor tablet *) en ik heb ondertussen een andere netbook. Ik kan dus wat experimenteren met deze, die slechts 512 Mb geheugen heeft, wel een “geheugen uitbreidingsslot” waar een 1GB SD card in kan, en een SSD van een schamele 8 GB in plaats van een harde schijf. Ik herinner me dat ik vroeger soms startte van een externe usb-disk waarop ik een volledige Suse had staan (versie moet ik eens nazien, dacht 12.x).

Misschien zijn er ondertussen wel ssd’s met grotere capaciteit die erin zouden kunnen, maar ik wilde eerst weten of een oude** distributie, openSUSE met KDE 3.5 dacht ik, er op zou draaien. Ik heb openSUSE 11.4 dan op een uurtje geïnstalleerd met de hulp van een externe usb-DVD drive, en (eigenaardig genoeg?) zonder probleem. Ik heb de standaard SUSE installatie gevolgd.

Daarna heb ik:
– Linux Kernel 2.6.37.1-1.2-default i686
– KDE blijkt versie 4.6 te zijn
– eth netwerk: werkt
– draadloos netwerk: werkt (vanop desktop op netwerkicoon geklikt, activeer draadloos, toonde onmiddellijk beschikbare netwerken en ben verbonden na het wachtwoord opgeven.
– Firefox is 4.0 beta
– Harde schijf ongeveer 3,2 Gb gebruikt (van de 6.7 beschikbaar – bijna de helft dus)
– het “Storage Expansion” slot bevat een SD kaart en die is gewoon leesbaar vanuit Suse. Als de andere ook leesbaar blijft heb ik dus 2 cardslots; misschien kan ik van 1 een permanente home/documents maken.

Volgende stap is kijken welke updates voor 11.4 ik nog kan versieren, en of ik Gambas geïnstalleerd kan krijgen om er een “appliance” van te maken ….

Updates
su
zypper ar –refresh -r http://download.opensuse.org/evergreen/11.4/openSUSE:Evergreen:11.4.repo
zypper update

Er komen wel wat meldingen van vervallen repositories, maar daarna begint zypper ijverig allerlei te installeren.
Ondertussen duikt de SSD disk regelmatig richting 4Gb vol. Dit lijkt langer/even lang te gaan duren als de oorspronkelijke installatie, maar ik ben al blij dat er updates zijn, ik verwachtte me helemaal aan een foutmelding van vervallen repositories.

Bovendien is er wondermooi nieuws: openSUSE 11.4 heeft als “Support End” juli 2015 (volgens wat ik nu lees op de openSUSE Evergreen pagina).***


* Nu ik zie wat het verschil is tussen wat ik er nu op geïnstalleerd heb en de Linpus die erop stond, vrees ik dat de netbook-tablet keuze wel onrechtmatig beïnvloed is.

** Ondertussen ook uit het Evergreen project gevallen las ik hier:
https://en.opensuse.org/Lifetime

The following distributions have reached their end of life and should not be used anymore:
openSUSE 11.4 – November 5th 2012 (done)
Note: The Evergreen community, long term support, for 11.4 has basically stopped on 2014-07-27 (done).

*** Misschien dus juli 2015? Dank aan het Evergreen team!

9/9/2014

Weerbarstige Wifi (op Latitude)

Filed under: — cybrarian @ 10:22 pm

Een weerbarstige wifi kaar op een Dell Latitude E6500 geraakte vroeger niet in werking op Linux, en met een nieuwe installatie van OpenSUSE 13.1 en wat extra inspanning blijkt het toch niet zo’n onoverkomelijk probleem.

Uit de informatie over de hardware die het systeem ons op de commandolijn verschaft met
hwinfo
leren we: (uittreksel)

“Wireless 1510 Wireless-N WLAN Mini-Card”
meer bepaald:
Device: pci 0x432b "BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller"

Volgens de draadloze netwerkgids op opensuse-guide.org/wlan.php zouden we een verkeerde conclusie trekken:

The Linux kernel comes with the brcm80211 driver by default.

If you experience problems with the above driver, and you have one of the following chipsets: bcm4312, bcm4313, bcm4321, bcm4322, bcm43224, bcm43225, bcm43227, bcm43228, you may want to try installing the proprietary broadcom-wl driver (package: broadcom-wl) available in the Packman software repository.

Daar zit onze bcm4322 tussen, maar het installeren via Yast, zoek broadcom-wl, leverde ons nog geen werkende wifi op.

Dan de b43-firmware geprobeerd en de b43-fwcutter enz. In Yast staan nu aan:

  • b43-firmware
  • b43-fwcutter
  • b43legacy-firmware
  • broadcom-wl
  • broadcom-wl-kmp-default

Ik geef ze allemaal mee omdat ik niet exact weet wat invloed heeft gehad waarop.

Op de commandolijn als root:
install_bcm43xx_firmware
installeerde de bcm43 firmware.

Daarna in network manager (onder icoon vaste netwerkverbinding): “WLan interface” unavailable

en ook:
v Enable networking
0 Enable wireless.

Enable Wireless aangevinkt.

Add Network Connection .. New Wireless Connection …

Een beetje spelen met de schuif-en drukknopjes aan de rechterzijkant van de laptop is nodig; ik moet blijkbaar de bluetooth schuifschakelaar opzetten om de wifi aktief te krijgen, maar nu werkt het tenminste.

(hieronder nog de volledig output van de bcm43 installatie opdract)
(meer…)

18/8/2012

Nepomuk de netbook “freezer”?

Filed under: — cybrarian @ 12:31 am

Op mijn netbookje met 1 Gb geheugen werkte een redelijk standaard geïnstalleerde openSuse op sommige momenten irritant traag. Het deed me denken aan mijn eerste 486 waar Linux plots ergens in de nacht de cronjobs startte terwijl ik aan het werken was (en dat voor de tijd dat ik cron-jobs kende).

Een ps -AH na een verse start maakte me attent op het nogal overvloedig voorkomen van Nepomuk en Akonadi. Die laatste heeft ondermeer met je e-mail te maken, dus die laat ik draaien, maar Nepomuk leek me een onding voor deze lichte netbook. Gelukkig kan je die uitschakelen.

Menu, Personal settings (Configure Desktop), onder “Workspace appearance and behaviour”: Desktop Search.

Tab Basic Settings: Enable Nepomuk Semantic Desktop afgevinkt. “Apply” om toe te passen.

Toegepast op: OpenSuse 12.1, KDE 4.X

Ik kom dit updaten als het niet geholpen heeft ….

14/7/2012

Dual-Band Wireless-No Linux Access Point

Filed under: — cybrarian @ 11:53 pm

Cisco is een fabrikant van netwerkapparatuur wiens naam bekend klinkt in de professionele markt. Linksys is bekend van degelijke apparaten als de WRT- reeks, waar je leuke Linux-speeltuigen van kon maken.
Uitgepakt
Dit apparaat is in een winkel in Antwerpen (keten met 4 letters ****) de enige mogelijke keuze is als je geen wireless router wil, maar wel een “(Wireless) Access Point”. M.a.w. een apparaat dat je aansluit op het netwerk dat al bestaat en dat al een internetverbinding heeft (bv kabel/adsl modem – router – switch – WAP, en dat toegang geeft aan laptops enz.

Waarom niet ineens een complete wireless router kopen, die bovendien veel goedkoper is, en meer kan?

  • Opdracht is 1 defect apparaat vervangen in een bestaande situatie.
  • Oprdacht is een draadloze toegang te maken die met een schakelaar kan uitgeschakeld* worden, zonder de rest van het netwerk uit te schakelen.

* Sommige adsl/router/wireless apparaten hebben daarvoor een schakelaar op het toestel, maar in dit geval staat het draadloze verbindingspunt op een andere verdieping dan de router, en moet de WAP bovendien met een afstandsbedienings-schakelaar kunnen in/uitgeschakeld worden).

De doos ziet er veelbelovend uit; het beloofd een klein handig toestel te zijn dat heel wat mogelijkheden heeft. Het is wel duurder (bijna 95 euro incl btw) dan gecombineerde wireless-routers (rond 70 euro).

Hoewel de kans groot** is dat dit apparaat intern gebruik maakt van de geneugten van Linux, is de drift om iets voor de gebruikerscommunity te doen niet bijzonder groot. De installatie is een Windows-only setup, op CD.

Run First .. on Windows Op het apparaat zelf kleeft een sticker die de gebruiker – na aankoop en uitpakken weliswaar – duidelijk maakt dat je echt wel eerst absoluut de CD moet gebruiken – en als je dat doet merk je dat hij enkel voor Windows bedoeld is. Als je zoekt in de pdf-versie van de gebruikershandleiding: CTRL-F (voor Find) “Linux” – krijg je als enige vondst een stuk uit de licentievoorwaarden helemaal achteraan waarin “GNU/Linux” vermeld wordt.

Dus dit apparaat houdt geen rekening met gebruikers die geen Windows draaien (Linux/BSD/tablets), met gebruikers die enkel een netbook hebben, of een smartphone waarmee ze op Wireless willen, of een Mac (zonder CD-drive), enz.

Ik krijg het apparaat niet geïntalleerd. Ik vind op de Cisco/Linksys site geen support/of uitleg voor installatie onder Linux. Ik breng het apparaat terug naar de winkel.

(ps: in de zeer kleine lettertjes staat op de doos wel vermeld dat voor de setup wizard is een pc met Windows XP Vista of Vista64 vereist is; meestal is er echter een alternatieve methode voorzien. Hier niet – of ze is goed verstopt.)

** Linux intern?

  • De release notes bevatten Linux-achtige dingen (vrij straffe: de telnet vergeten dicht te zetten – iedereen gebruikt toch al 10 of 15 jaar ssh?).
    release notes:
    http://homedownloads.cisco.com/downloads/330/16/WAP610N_FwReleaseNotes,0.txt
  • Er wordt op de download pagina verwezen naar de GPL:
    http://homesupport.cisco.com/en-eu/gplcodecenter?gplsku=#WAP610N

De enige hoop als hij niet teruggenomen wordt is dat er een traditionele Linksys web-interface beschikbaar is op het apparaat. Je moet dan wel zijn ip-adres te weten komen. Dat kan als je een router hebt die de ip-adressen van de aangesloten apparaten toont. Kijk naar die tabel (meestal via de browser op router adres 192.168.1.1 bv), sluit dan de kabel aan de WAP aan, en kijk opnieuw; het bijgekomen adres is de WAP. Probeer daarnaar te surfen…. success.
Meer details hier: (user leeglaten en wachtwoord is admin)

Update: er schijnt wel een mac-install programma aanwezig te zijn – hoewel nergens vermeld. Je kan de CD dus wel gebruiken in een Mac met cd/dvd loopwerk zoals iMac enz. Hopelijk kan je ook vanuit de Mac de firmware updates doen dan …

17/4/2012

Ubuntu 12.04 op netbook

Filed under: — cybrarian @ 9:11 pm

Ubuntu on a netbook

Ubuntu on a netbook

Vanzelfsprekend is Ubuntu installeren gemakkelijk. Ik zal me dus beperken tot de dingen in de installatie die me opvielen.

  • Doel-hardware: Medion Akoya netbook, die al een openSUSE 12.1 bevat.
  • Bron distro: DVD (uit UK magazine “Linux User & Developer” issue 110)

Log: Externe DVD-drive aangesloten op een usb poort, en vanaf daar gestart; de aanwijzingen op het scherm gevolgd en keuzes gemaakt:

  • Installatietype:
    1. Ubuntu naast openSUSE (hier wordt verwezen naar dual boot; er wordt niet gezegd of de installatie op dezelfde partitie zal gebeuren…waarschijnlijk wel en dan wordt die “ingekrompen”, ik ga dus niet deze kiezen)
    2. openSUSE vervangen door Ubuntu
    3. Iets anders (partities maken, aanpassen, meer partities kiezen voor Ubuntu); ik kies sda3 met Ext4, bestaande swap wordt herkend, bootkeuze staat op sda.
  • mijn persoonlijke map versleutelen (eens proberen wat dat geeft)
  • Tijdens installatie valt de computer regelmatig in “slaapstand”, en ik vermoed dat de installatie dan ook niet aktief verderloopt. Af en toe bewegen of op een toets duwen (pijltje bv om geen ongewilde keuze te maken). Installatie eindigt met de optie te herstarten.
  • Het opstartmenu is nu GNU Grub versie 1.99, en vermeldt: Ubuntu Linux 3.2.0, idem herstelmodus, “Previous Linux versions” ??, Memtest (2 verschillende), Desktop – opensuse 12.1, Opensuse failsafe
  • Ik start Ubuntu, en ik mis een melding – was net te laat met kijken maar aangezien het automatisch verdwijnt zal het wel niet belangrijk zijn; ik krijg een login (wachtwoord wordt gevraagd) – en er is een “gastaccount”.
  • Hoewel de netwerkkabel nog altijd aangesloten is, werkt de internetverbinding niet als ik voortga op de mislukte poging van de browser om de start.ubuntu.com site te openen (De kabelverbinding werd niet juist weergegeven bij netwerk; het leek alsof er geen kabelverbinding was – of misschien heeft hij mijn afwijkende gateway niet gevonden. De draadloze netwerken in de buurt werden wel getoond).
  • Ik beslis eerst de updates te starten. “Upgrade voorbereiden. Excuseer, “het Gnome Control programma werd onverwachts afgesloten”… Spijtig genoeg geeft “Distributie-update” geen feedback, en ik heb niet de indruk dat er veel netwerkverkeer bezig is (deze netbook heeft geen netwerk-led). Ik onderbreek en sluit de computer af.
  • Opgestart via grub menu in OpenSUSE: het eigen opensuse bootkeuzemenu komt niet meer voor, na de keuze start je onmiddellijk in openSUSE (en die vindt wel de netwerkkabel).
  • Mysterie opgelost: vorige linux versies bevat Ubuntu Linux 3.2.0-9 (itt -23 op hoofdmenu; blijkbaar is er al een update gebeurd).
  • Software, Ontwikkeling, IDE’s: geen Gambas te vinden. Bij “Alle, Op naam” gesorteerd, krijg ik de meest bizarre onzin, en zeker niet op naam gesorteerd! Overal zie ik bv wel Lazarus (Pascal IDE), maar nergens Gambas of Gambas2! Als je daarna zoekt op Gambas, en kiest “Probeer het item in ontwikkeling dat overeenkomt” krijg je wel Gambas2 voorgeschoteld (2.23.1).

Toepassing op de console zoeken en/of starten:
In het menu bij software gebruiken (Dash Home, zoeken) “mc” (midnight commander) krijg je onmiddellijk de mogelijkheid die te installeren; met een druk op de knop en het geven van je wachtwoord gebeurt dat ook meteen.

Als je via “Ubuntu software centrum” gaat is het iets minder duidelijk vind ik, omdat je daar allerlei “populaire” en commerciële aanbiedingen krijgt, en na het zoeken naar mc twee dingen ziet: iets met “data files” en iets met “debug”; nergens duidelijk wat de toepassing is.

1/4/2012

Naam of label van een partitie of “disk” wijzigen

Filed under: — cybrarian @ 9:31 pm

Hoe verander ik het label van een partitie?
Voordien heeft de partitie /dev/sda5 het label “Recover”, want ze bevatte een herstelsysteem. Maar ik hergebruik die ruimte om te mounten als /home.
Eigenlijk moet die als label nu dus “home” krijgen.

In partitioneringstools zal soms wel een mogelijkheid bestaan om de naam in te stellen, maar dat stadium is al voorbij, de partitie is in gebruik.

Er zijn 3 voor de hand liggende tools:

  • mke2fs is de gevaarlijkste; deze dient om bij het maken van de partitie tevens de naam in te stellen:

    mke2fs HOME /dev/sda5
    mke2fs -L HOME /dev/sda5

    Op dat moment wordt de inhoud van de partitie gewist, omdat je een nieuwe aanmaakt, dus niet gebruiken om een betaande te wijzigen.

  • e2label kan je wel nadien gebruiken: e2label device newlabel is de syntax, bv: e2label /dev/sda5 HOME
  • tune2fs kan je ook nadien gebruiken: bv tune2fs -L HOME /dev/sda5

Doordat /home al gebruikt wordt als naam van de /home directory is het handig om voor de naam van de partitie hoofdletters te gebruiken; dat komt bv ook voor op vooraf geïnstalleerde computers met windows partities; bv “AMBION”, “AMBCROOT”, dus ik noem mijn “HOME”

Opgelet: na het wijzigen van partities en de naam van de overblijvende kan het zijn dat een door de fabrikant geïnstalleerde tool niet meer werkt. Meestal tools die een mini-systeem starten en een bepaalde taak uitvoeren; dat kan zijn: systeem test, fastboot systemen (zoals bij netbooks, en sommige andere laptops of pc’s); recover (een partitienaam als “RECOVER” geeft al een hint)…

12/3/2012

Opkuisen Linpus netbook

Filed under: — cybrarian @ 1:18 am

Om een toestel voor te bereiden op ander gebruik, door bv andere gebruiker of voor andere functie, kuis je best op: eventueel een kopie of backup maken van de huidige gegevens, en daarna alle gegevens wissen die niet nodig zijn.

Opkuis van een netbook met Linpus Linux erop, met een aantal Linpus specifieke programma’s, maar ook wat algemene (OpenOffice.org bv):

  1. Gegevens kopieren
    • Documenten
      • Kopieer gegevens (documenten, instellingen, …) naar een ander medium; bv een usb-disk, maar kan ook naar netwerkdrive, of via FTP.
      • externe harde schijf aan usb hangen; openen als ze getoond wordt, ga naar de map (of maak ze) waar de kopie naartoe moet.
      • Open een tweede bestandsbeheerder om te kiezen waarvan gekopieerd moet worden. CTRL-A dient om alle bestanden te selecteren in een map. CTRL-C om aan te geven dat je ze wil kopieren. Dan omschakelen naar het andere venster (ALT-TAB) en aangeven dat je ze daar wil neerzetten met CTRL-V. Of gebruik de menu’s van de bestandsbeheerders.
    • E-mail:
      • mail kopieren; zit in AME of in gebruikersdirectory user/.AME
    • Calendar
      • iCalendar exporteren: Bestand, alles exporteren
  2. Gegevens wissen:
    Documenten en bestanden kunnen gewist worden vanuit de bestandsbeheerder; houd de shift toets ingedrukt om ze te wissen in plaats van naar vuilbakje te verplaatsen.
    Deze Linpus Light heeft hier een eigen combinatie van 4 communicatieprogrammas (intern “AME”): Mail/Contacten/Agenda/News

    • Mail:
      • in e-mail programma mapjes Postvak IN, postvak UIT, Verzonden en Concepten leegmaken (Spam ook eventueel/indien gebruikt)
      • alle document-mappen leegmaken (shift-delete in plaats van “naar vuilbakje”)
      • Vuilbakje van de mail legen door op dat symbool te rechts-klikken en “Map “Verwijderd” legen kiezen (enige keuze)
      • check de filters; daar kan ook “herkenbare” informatie achterblijven!
    • Contacten:
      • in e-mail programma kies linksonder icoon “Contacten”; kies alle rubrieken en verwijder de contacten.
    • Agenda:
      • ik heb geen manier gevonden om snel alles te selecteren om leeg te maken. Op het overzicht op Maand kan je wel per maand-pagina naar vorige gaan en zo zien of er items achtergebleven zijn. Item rechtsklikken, wissen.
    • News:

      • Alle feeds en de verwijderde feeds leegmaken.
  3. Verborgen gegevens wissen

    Nogal wat programma’s houden een lijst bij met “laatst geopende documenten”, die onder “File”, “Bestand, Recent geopende documenten” of “File, Open” zichtbaar zijn met hun bestandsnaam. Er is meestal geen mogelijkheid voorzien om die lijst leeg te maken. Je kan wel een “fake” en leeg document(en) maken en die zo dikwijls openen tot alle “echte” uit de lijst zijn verdwenen.

    • Adobe Reader
      Preferences, Documents:

      • Documents in recently used list: ‘5’ -> zet op nul gaat niet; moet tussen 1-10 zijn. Zet op 1 en laad een leeg of onpersoonlijk pfd document.
      • Leeg bestand maken, bv pdf bestand:
        OpenOffice, Lege Presentatie, Volgende: levert een leeg blad op. Klik op pdf-icoon in balk, bewaar als “empty.pdf”.
      • open dat bestand; sluit pdf -reader, open opnieuw en check de lijst.
    • OpenOffice 2.X (hier 2.3), bv Writer:

      • Extra, Opties, Laden/opslaan, Algemeen : hier zou je dus die keuze kunnen verwachten om het aantal laatst geopende documenten in te stellen, maar de keuze komt niet voor (in deze versie van OOo althans)
      • Extra, Aanpassen, Menu Bestand: Recent geopende documenten verwijderen, OOo afsluiten, terug opstarten, menu terug aanzetten: Alle documentnamen staan er nog in! De lijst is ook aangevuld met de recente documenten terwijl het menu afstond.
      • Je kan wel het bestand vinden waarin OOo dat bijhoudt: het heet Common.xcu en staat in dit geval in de user directory in:
        .openoffice.org2.0/user/registry/data/org/openoffice/Office/Common.xcu
        De user directory is op de command prompt met de tilde te bereiken:
        cd ~
        en toont de prompt
        user@localhost ~
        In dat bestand staan een aantal bewaarde instellingen, met een zoek naar “History” kom je op de regel met:
        <node oor:name="History">
            <node oor:name="Picklist">
                <node oor:name="p0 oor:op="replace">

        Daarachter vind je alle documenten met een naam, url enz.: de p0, p1, p2 op de derde lijn hier geeft de plaats in de lijst aan.
        Je kan hier alle items van de lijst uithalen met een editor als muispad, of het bestand gewoon verwijderen.
        Als je het bestand verwijdert, en daarna OpenOffice / Writer start, opent die met in het menu File, Recent geopende documenten: “Geen documenten” in het grijs (niet aanklikbaar); ook in Calc, enz omdat het een gemeenschappelijke lijst is.
        OpenOffice maakt het bestand terug aan in dezelfde directory, in een “lege” vorm.
    • Firefox (hier 2.0.x)
      Algemeen kan je er vanuit gaan dat in die gebruikersdirectory heel wat instellingen opgeslagen zijn.

      Zo is er de directory .mozilla/Firefox/k9kdkxxy.default dat het bestand history.dat bevat (de k9kd.. directory heet bij iedereen anders).
      In Firefox kan je de Bladwijzers beheren; en daar alles wissen. Bij de instellingen kan je al je privegegevens opruimen met een klik (Extra, Privegegevens opruimen).

    • gFTP:
      Ook in de user directory: /home/user/.gftp/gftprc
      gftprc is een tekstbestand dat de bewaarde verbindingen naar ftp servers bevat, en de instelling om mee te starten.

7/2/2012

FastBoot + openSUSE 12.1 op netbook

Filed under: — cybrarian @ 10:59 pm

OpenSUSE is misschien niet de meest vanzelfsprekende keuze, als je weet dat er speciale notebook distributies/of versies bestaan, maar als je de notebook wil gebruiken als een laptop (inclusief programmeeromgevingen enz) is het te proberen. Ook vroeger leverde een volledige Suse uitstekende resultaten op een netbook.

Vertrekkende van de standaardinstallatie met Windows en FastBoot, biedt openSUSE aan om

  • Shrink Windows partition /dev/sda2 to 79.35 GB
  • Schrink Windows partition /dev/sda5 to 20.09 GB
  • Create swap volumen /dev/sda9 of 1.45 GB
  • Create root volume /dev/sda10 of 5.16 GB with ext4
  • Create volume /dev/sda11 of 1.29 GB with ext4

Bij de titel “booting” komt een rode melding dat de bootloader geïnstalleerd is op een partitie die niet helemaal onder de 128 GB grens ligt, en dat daardoor het systeem misschien niet kan starten als het BIOS maar lba24 ondersteunt (foutmelding is error 18 during install grub MBR)
Ik ga verder en zal wel zien; installeren kan altijd opnieuw op een andere manier als het moet.

Na het eerste deel van de installatie start de netbook perfect op, en wordt verder geconfigureerd. Draadloos en netwerk met kabel werkt, en ik begin al te werken op het web terwijl de updates lopen.

Na een update wordt een herstart gevraagd. Het systeem start in euh… FastBoot! Klopt ook want ik had hem zo ingesteld 🙂
In de Windows-FastBoot combinatie had ik de instelling veranderd naar standaard starten in FastBoot; dat blijft dus behouden.

Als ik nu herstart en wat beter oplet, en F12 kies voor opstartmenu (“BBS popup”), en daar de harde schijf kies, wordt wel opgestart van de harde schijf, én wel van Suse met een boot-menu waarin ook de oorspronkelijke windows nog bereikbaar is, alsook windows2 en nog iets. Ik merk dat ik het systeem even tijd moet geven nadat de desktop zichtbaar is, bv tot ik het opstartgeluid gehoord heb, want anders lijkt hij niet te reageren en voert nadien toch alles uit wat ik geklikt en gedaan heb.
Ook vraagt na een paar seconden de KDE Deamon of zoiets toestemming van de admin (via kwallet wachtwoord); dat blijkt voor de wireless verbinding te zijn, die daarna aktief wordt.

Bij het sluiten van de netbook valt het systeem in slaap en bij terug openen ontwaakt het terug (vraagt wachtwoord).

Nu heb ik dus een goede combinatie, zoals ik hem had willen kopen: snel starten met een snelle kleine Linux die weliswaar “Medion FastBoot” heet (is Medion nu Linux distributeur geworden?), of starten met F12 van een volledig Linux systeem.

Er zijn weliswaar nog wat Windows-restpartities aanwezig, maar omdat ik niet weet hoe de FastBoot opgeslagen is en gestart wordt heb ik daar in eerste instantie niets aan veranderd.
UPDATE 31/03/2012:
Ik had het briljante idee om de Recover partitie leeg te maken en de partities wat te herschikken – de Medion FastBoot partitie liet ik staan. Het gevolg was helaas dat FastBoot niet meer werkt. Starten met F2 levert een pinkende cursor op.
In principe kan het toestel wel terug in originele toestand gebracht worden met de installatieDVD’s die erbij zitten, maar het is de vraag of dat de moeite waard is. Fastboot is bijgeleverd op een dvd als “sourcecode”, en de inhoud van de mappen lijkt dikwijls naar ubuntu te verwijzen. De software kan je ook afhalen, maar de laatste versie die online beschikbaar is, dateert ook ergens van in 2011, dus er lijkt niet veel updatewerk aan te gebeuren. Misschien installeer je dan beter een gespecialiseerde netbook distributie als Fastboot systeem naast je “grote” distrubutie.

5/2/2012

mageia 1.0

Filed under: — cybrarian @ 3:06 pm

Ontdekt op Fosdem 2012: “mageia”, wat een Linux distributie blijkt te zijn, afgeleid van Mandriva (dat zelf fusie was van Mandrake-en nog iets met “iva” – conectiva?). Ik kreeg 2 CD’s mee: Mageia 1.0 KDE en Mageia 1.0 Gnome Live.

Ik start de KDE-versie vanaf een externe cd-drive aangesloten op een netbookje. Het opstartmenu doet heel erg denken aan dat van openSUSE; zelfde bediening met startkeuze (balkje met tekst-opties start, install, boot from harddisk), zelfde opties onderaan om schermresolutie in te stellen edm.

De stappen in het vervolg van het proces waren:

  • Choose a language : (NL) Ps: muis werkt dus.
  • Licentie te aanvaarden: een hele uitleg waarin ondermeer beperkte garantie, de eigen mageia logo’s als beschermd handelsmerk, de GPL en plaatselijk verschillende wetgeving over patenten vermeld worden. (accepteren + ok)
  • Locatie (Brussel)
  • Datum/tijdzone (wordt voorgesteld – lokale tijd); NTP protocol voor automatisch tijd ophalen kan ingesteld worden onder “geavanceerd” – help wat een verschrikkelijke vertaling van advanced; “verder”, “meer” of “opties” of “details” was ook goed geweest.
  • Opgelet, nu pas de toetsenbordkeuze (gelukkig heb je nog geen wachtwoord moeten kiezen)
  • Dan komt het mageia logo op de de desktop, en verschijnen de iconen van harde schijf, instellingen, wereldbol, desktop en KDE. En ook een Fout; KDE daemon: de bladwijzers konden niet in /home/live/.local/share//user-places.xbel worden opgeslagen; lijkt me logisch op een cd. Maar de desktop staat er dus wel, met een icoon van een huis (“Home”), een harde schijf “installeer op de harde schijf”, mageia logo “Join Mageia Community” en een “Prullenbak”

Bij lang niets kiezen of doen wordt het scherm donker.
Grafische sessie zit onder “alt-F8” (voor wie met ctrl-alt-F1 naar een terminal schakelt en terugwil)
Draadloos netwerk is beschikbaar, kan eenvoudig ingesteld worden.
Firefox is te starten uit het menu onderaan, en werkt; dus de internetverbinding is in orde.
Als bestandsbeheerder is in deze KDE natuurlijk standaard Dolphin voorzien, ik ben benieuwd of ik Konqueror nog kan vinden: Menu “Commando uitvoeren”, “kon”… en inderdaad wordt “konqueror” aangevuld als suggestie eronder; een klik en hij wordt gelanceerd.

Eerlijk gezegd werkt deze distro zo goed dat ik elke keer weer schrik als de reaktie hapert omdat een stuk van cd moet geladen worden “ah ja, ik ben met een live cd aan het werken”. De opensuse 12.1 die klaar lag gaat opzij, dit wordt de distro op mijn netboek!

Als office pakket is LibreOffice aanwezig, maar zonder “base” (writer, calc, impress, draw). Grafisch: Gimp, media: Amarok, browser Firefox (zonder flash plugin!).

Een belangrijke functie is natuurlijk softwarebeheer; bv software bij-installeren. Menu, “software installeren en verwijderen”, geeft “softwarebeheer” scherm. Daarin pakket-groepen, een “zoek” veld. Ik probeer bv “mc” of “midnight commander” (een commandline utility), maar die wordt niet gevonden, “flash” ook niet, en evenmin “Gambas” (programmeeromgeving); dus het is me niet direkt duidelijk of de beschikbare pakketten nog wat beperkt zijn, of de zoek niet goed werkt (ik vrees het eerste – voor Gambas bestaat er wel een beschrijving op gambasdoc.org)

Je kan natuurlijk zelf de pakketten zoeken op fr2.rpmfind.net “mc” bestaat voor mc-4.7.5.2-2.mga1.x86_64.rpm, en ook voor mga2.

Het wordt dan toch waarschijnlijk niet mijn vaste distro op de netbook, maar in ieder geval wel een goede desktop- en veelbelovende distro, die hopelijk de gebruiksvriendelijkheid van Mandr* in acht blijft nemen.

Ps: de Gnome versie start even vlot op en toont een desktop in dezelfde stijl.

mageia 1.0
Linux kern: 2.6.38.7-desktop586-1
Kde: 4.6.3
LibreOffice 3.3.2
op een Akoya, een netbook van een Duitse fabrikant met “4-processor i686 Atom” processor.

http://www.mageia.org/en/1/notes

Goedkope Linux netbook

Filed under: — cybrarian @ 1:30 am

In een lage-prijzen-keten vind je soms netbookjes voor -inderdaad- lage prijzen. Het zijn meestal niet de bekende merken als Hp/Ibm/Lenovo/Acer/Toshiba/.., en dus is het misschien niet zo vanzelfsprekend informatie te vinden over de hardware, en de installeerbaarheid van Linux.

En als er al Linux opstaat? De netbooks van Asus en Acer waren even verkrijgbaar met Linux bv, en de kans is dan groot dat je evengoed een andere distributie kan installeren; in principe moet het werken. Als je bij een minder groot merk enkel vermoedt dat er Linux opstaat?
Zoals de dubbelsysteem-apparaten van Medion, die naast (een beperkte versie van) Windows ook een “FastBoot” systeem aanbieden. Dat is – het is te verwachten- een nog beperktere versie van Linux. Die is alleen bedoeld om te mailen, surfen en chatten (en zo dus vooral geen concurrentie te vormen voor Windows).
Trouwens het lijkt wel of ze doorhebben dat er misschien wel een ander systeem gaat gebruikt worden: de “Windows 7 Starter” sticker zit zo muurvast dat je hem eigenlijk alleen kan overplakken.

Volgens eerst gevonden vermeldingen op het web zou FastBoot een Linux zijn gebaseerd op Ubuntu. Maar zo beperkt dat je niet zelf software kan bij-installeren, je krijgt zelfs nergens de mogelijkheid om een terminal te openen, kortom het lijkt wel Android.

De meest drastische oplossing is dan: wissen en nieuw installeren met een verse Linux distributie. Je kan testen vooraf, door te starten van een cd/dvd waarop de desktopkeuze voorzien is van het systeem dat je wil gebruiken. Meestal kan je daarmee een installatie starten door een icoon op de desktop te klikken, bv een Live Gnome of Live KDE zoals de keuzes op deze pagina.

Voorbeeld (hardware): Medion Akoya E1228 (MD 98721) BE met intel Atom / 1GB geheugen / 250 GB harde schijf
– usb: 2 gewone, 1 usb-3;
– muispad heeft geen aanduiding van een “scrolbar-gebied” (om rechtse zone als scrolbeweging te gebruiken); rechts onder en rechts boven van het touchpad kan je toch dat effect krijgen.
– netwerk-aansluiting heeft geen leds, dus je kan niet op zicht kijken of de kabel goed contact geeft.
– scherm: blinkend
– toetsen: afzonderlijke toetsen, opstaand (rechte rand), met beetje ruimte tussen de toetsen, “azerty” en natuurlijk geen afzonderlijke cijfertoetsen.
– Voor: muispad knoppen zitten onder het muispad; daarin geïntegreerd zitten ook de leds voor batterij-wireless-harde schijf.
– Voor, onder L en R luidstprekers. Midden boven scherm webcam, rechts ernaast gaatje (micro waarschijnlijk).
– Links: usb3, ventilatoropening, vga aansluiting extern scherm, voedingsconnector.
– Achter: batterij en overlappende schermrand; het scherm kan niet echt ver plat gelegd worden.
– Rechts: lock, netwerk met klepje, 2x usb, geluid in/out, cardreader. Rechts aan schermscharnier aan/uit knop.

  • Op andere computer: bovenstaande 64-bit Live KDE afgehaald (van ftp.belnet.be), bewaard als ISO.
  • Daarmee startende CD gebrand met KIIIb
  • Externe CD/DVD loopwerk aangesloten op USB aansluiting, daar KDE start CD in, computer aanzetten.
  • Bij het starten direkt op F12 duwen; dan krijg je een keuze om te starten; kies de externe CD/DVD drive
  • Kies om de Live KDE versie te starten. Oefen veel geduld, dit is geen snel medium

Eens gestart hebben we getest:

  • Scherm wordt herkend, toetsenbord, touchpad voor muiscursorbediening
  • startgeluid speelt af
  • Netwerk: ok Draadloos: ok (geen brandende aktief-led hoewel verbinding werkt)
  • Cardreader: SD kaart herkend, gelezen.
  • Fn-toetsen: geluidsniveau, schermlicht
  • usb vanzelfsprekend want daarvan gestart.
  • (upd: met ander live-cd getest in Gnome: “Cheese” toont dat ingebouwde webcam werkt)

Als je overtuigd bent van de beschikbaarheid van de mogelijkheden van het toestel, kan je op de desktop de “install” knop kiezen, maar beter is van de cd te starten en in het hoofdmenu “Installation” te kiezen.

Overzicht van de harde schijf indeling bij aankoop toont een indrukwekkend aantal schijven/partities:

  • /dev/sda4 (/dev/sda4), ntfs, 1 GiB
  • Recover (/dev/sda5), ntfs, 28 GiB
  • AMBION (/dev/sda7), ext3, 895 MB
  • AMBCROOT (/dev/sda8), ext3, 1023 MB
  • /dev/sda1, ntfs, 100 MB
  • Boot (/dev/sda2), ntfs, 201.8 GiB
  • openSUSE Live CD KDE (/dev/sdr0), iso9660, 673.9 MB *
  • / (/dev/loop0) *
  • (sda3 komt niet voor, blijkt de “extended” te zijn volgens Partitioner)

Boot bevat Windows, met ook een mapje “InstantOnOS”, waar bv de downloads terechtkomen.

Recover bevat de Medion FastBoot “Linux”:

License map:

Setup map:

Source Code map:

System map:

(meer…)

17/4/2011

Linpus probleemverhelping: Firefox voorzichtig starten

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Als er problemen zijn met Firefox ( Firefox 2 op Linpus-dus in dit geval), is het mogelijk veroorzaakt door een plugin, Google toolbar, enz. Die kan er zelfs voor zorgen dat Firefox niet meer start. Het komt er dus op aan om in Firefox de plugin, of als je niet weet welke – alle plugins- uit te schakelen. Alleen is dat moeilijk als je Firefox niet kan starten.

Gelukkig kan Firefox op een “voorzichtige” manier gestart worden, namelijk zonder de plugins te gebruiken. Alleen is daar geen icoon voor om op te klikken; kan je wel een commando gebruiken voor het opstarten:

  • ALT-F2 (je krijgt venster zoals in afbeelding)
  • Tik: “firefox -safe-mode”
  • (let op de spatie)

  • Je krijgt een keuzevenster met de melding: “Firefox is now running in Safe mode, ..” enz.
    Eronder “Continue in Safe Mode”: deze knop zal tonen of Firefox op zich nog werkt. Firefox zal starten zonder alle extra hulp-programma’s.
  • Is dat zo, dan werkt firefox wel maar is een plugin waarschijnlijk de oorzaak van een fout. Dan kan je daarna eens terug die “Safe Mode” starten, en bv “Disable all add-ons” kiezen.
  • De andere mogelijkheden verwijderen allerlei persoonlijke instellingen, maar als daar mogelijk de oorzaak ligt kan je die ook proberen natuurlijk.
  • Als je weet welke plugin het probleem is kan je in Firefox menu “Tools”, “Add-ons”, ze per stuk uitschakelen. Als je in safe mode zit krijg je hier de melding “All add-ons have been disabled by safe mode”

De volgende keer start je firefox terug gewoon op met het logo op de desktop.

Meer detail: zie mozillazine “Firefox hangs”
(Engels).
Zie ook:
Draait Firefox?
Werkt het icoon om Firefox te starten?

Linpus probleemverhelping: werkt het icoon om Firefox te starten?

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Is er een andere manier om Firefox te starten dan het icoon op de desktop?

Als er iets fout is met de manier om Firefox te starten, bv de link naar het programma die bij het desktop icoon hoort, kan je het programma rechtstreeks starten. Je moet wel de naam kennen.

Je staat in het startscherm van Linpus, met de 4 groepen van iconen, blauw, rood, geel en groene achtergronden. Druk ALT-F2. Er komt een klein venster met “Run program”. Tik daar “firefox” en enter of klik “Run”.

Firefox start op (als alles goed gaat).
Als Firefox niet (zichtbaar) start is er misschien iets mis met het programma of zijn plugins. Check of Firefox niet onzichtbaar gestart is (ctrl-alt-del, kijk in de lijst van de processen).

Linpus probleemverhelping: Draait Firefox?

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Hoe zie ik of een programma draait?

Deze week kreeg ik een vage kreet om hulp in verband met “internet op Aspire One / Linpus”. Als ik het goed begrepen heb werkt Firefox om een of andere reden niet meer.

Ik zie Firefox niet nadat ik erop klikte. Is het wel echt gestart?

  • Check of Firefox draait: druk kort CTRL-ALT-DEL. Je krijgt “System Monitor” met hardware en geheugeninformatie.
  • Ga naar het tweede tabblad “Processes”. Klik op de titel van de 1e kolom ‘Process Name’ om ze alfabetisch te sorteren. Kijk bij de “f” naar firefox, firefox-bin. Staan die erbij? Dan draait Firefox op dit moment.
  • Stop firefox: Rechts-klik en kies “end process” (of “stop process” of “kill process” als het niet direkt lukt). Doe dit voor alle “firefoxen” die je in het lijstje vindt.
  • Sluit System Monitor en probeer terug de browser te starten met het icoon.

Als dit niet helpt is er misschien iets mis met het icoon om firefox te starten

4/9/2010

Touchpad niet kapot in openSUSE 11.3

Filed under: — cybrarian @ 12:35 am

De nieuwe openSUSE 11.3 met KDE 4.4.4 is eerst bij Duitse tijdschriften te vinden (als Linux Magazine en Linux Intern), maar natuurlijk ook te downloaden van de site. De Linux KDE desktop, start direct van de cd/dvd, en van daaruit kan je ook een installatie doen op je harde schijf. Bij de start daarvan op een netbookje (Aspire One 1G/160G) kwam de melding dat het wat weinig geheugen was om tegelijk te installeren en verder te werken, maar de installatie verliep zelf verder normaal. Na een upgrade heb je bv Firefox 3.6. Eventueel voeg je wat softwarebronnen toe, bv packman:

[packman]
baseurl=http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/factory/

Hoewel het een Duits tijdschrift was en de installatie in het Duits start, kan je toch als taal Nederlands kiezen: de installatieprocedure en het einddoel passen zich aan.

Touchpad aktiveren in opensuse 11.3-kde Helaas kan ik op het touchpad niet met de vinger tikken om een muisklik te krijgen; ik moet steeds op het knopje ernaast drukken om te “klikken”. Ik vind niet onmiddellijk mijn weg naar het venster met de instellingen van de desktop, “desktop settings” of zo, maar eigenlijk kijk ik er gewoon voorbij; het zit rechtstreeks onder het menu als “systeeminstellingen” en opent “Personal Settings”.

Daar zoek je naar toetsenbord en muisinstellingen, touchpad, en dan wordt de tekst terug Engels:

  • Touchpad configuration,
  • tabblad Tapping,
  • Mouse clicks triggerd by tapping (staat in het midden): aktiveren door “Tapping with one finger ” = “Left mouse button” te kiezen in het drop down menu (stond oorspronkelijk af: “disabled”)
  • Toepassen.

6/1/2010

Herover de netbook: Ubuntu Netbook Remix op D150

Filed under: — cybrarian @ 2:26 am

Netbooks hebben geen CD/DVD-drive. Distributies komen op CD/DVD als bijlage bij tijdschriften of als downloadbare “image” om zelf te “branden”. Gelukkig kan je ook een USB stick gebruiken (als die groot genoeg is om de distro te bevatten).

UbuntuNetbookRemixAcerAspireOneD150

Een programma als KIIIb is hier niet de oplossing, maar je kan ook een “image” naar een USB-geheugen “branden” met dit command-prompt commando *:

Linuxbox:~ # dd if=ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img of=/dev/sdb bs=1M

* Alles wat op de USB memory stick staat wordt gewist. Eerste lezen, dan doen 😉

Een netbook starten vanaf een ander medium betekent meestal bij het starten op “F12” duwen om het startmedium te kiezen. Normaal zie je daar tussen de harde schijf, de cd/dvd drive als die er is – bv extern aangesloten – ook de “usb drive”. Kies die en start ervan. Ubuntu heeft een mooie traditie opgebouwd om met een “live” systeem te starten, en op de desktop daarvan een icoon te zetten om te installeren. Klik daarop. Het systeem waarin je gestart bent installeert (hier Ubuntu 9.04 Netbook remix), waarbij eerst de harde schijf in het vizier komt; op dit toestel een 160 Gb exemplaar.

Verklein de bestaande Linpus – of wat je er ondertussen nog hebt staan – partitie, of verwijder ze helemaal en installeer Ubuntu Netbook remix. Na installatie doe je alle mogelijke updates. In mijn geval heb ik zelfs een volledige versie-upgrade gedaan naar Ubuntu 9.10, wat goed verlopen is. De nieuwe notebook versie heeft een andere desktop: 9.04 heeft links de programma’s en rechts de plaatsen (documenten, mappen) staan, met in het midden een desktop met een paar iconen. De volgende versie heeft links een aantal keuzes waaronder favorieten (waarmee het rechste schermdeel opent), gegevens en mappen, en verder de programma’s per rubriek als kantoor, grafisch, internet, enz.
Hoewel ik na installatie de draadloze verbinding niet onmiddellijk aan de praat kreeg, heb ik me daar niet in verdiept: de onmiddellijke en opeenvolgende updates van versie en systeem vangen dat meestal op leert de ervaring, die hier klopte. De eindversie kan probleemloos werken met de draadloze netwerkverbinding (wat niet zo vanzelfsprekend is. Er is natuurlijk ook met kabel verbinding mogelijk (zo gebeurde de update), er is geluid, de webcam werkt (test met “cheese”). Om geluid/beelden te bekijken die van niet-vrije bronnen/formaten zijn, krijg je gelukkig hulp; bij het aanbieden van een mpeg filmpje werd me voorgesteld om een download te bevestigen om de codecs af te halen. Daarna speelde het filmpje af met de ingebouwde video-player (Totem).

Het is natuurlijk ronduit een schande dat een fabrikant eerst profiteert van het succes van “lichtgewicht” besturingssysteem Linux, en zich dan laat sponsoren om “alleen maar een ander besturingssysteem” te leveren. Dus:
Link naar ubuntu netbook remix
Maar beter nog is bewust enkel hardware te kopen waar al een of andere vorm van Linux opstaat. Harde munt (ergens/niet besteden) is de enige taal die we als gebruiker/consument kunnen hanteren.

6/6/2009

Printen vanop netbook

Filed under: — cybrarian @ 10:26 pm

Netbook gebruikt: acer aspire one met OpenSuse 11.1 op externe usb-HD, printer: netwerkprinter IBM netprint 24.

Zoals meestal start je cups met je browser op http://localhost:631/printers/

En hoewel deze pagina http://omniprint.sourceforge.net/changes.shtml
meldt dat de netprint24 nu ook ondersteund wordt, leverde dit geen werkende testprint, waarna ik teruggreep naar een driver voor de “HP LaserJet Series PCL 4/5, 1.3” type in de Cups installatie. Printsysteem, printer adres en poort of wachtrijnaam: lpd://192.168.1.24/PASS. Bladformaat A4 en opties (dubbelzijdig draaien over lengte) instellen, en de proefprint werkte.
In de voorgeïnstalleerde Linpus werkt mijn printer nog niet.

6/5/2009

Foto’s kopieren naar andere computer

Filed under: — pinguim @ 1:23 pm

Bestanden overzetten van een Acer Aspire One zonder harde schijf naar een andere Linux computer met meer opslagruimte:
– op de AA1 is ssh geïnstalleerd
– andere pc of server heeft ssh geïnstalleerd, ik ken zijn naam (dns naam server.myhouse.loc), of ip adres kan ook ipv naam: 192.168.1.250. Ik heb er een gebruikers account: pinguim.
Server kan ook een Linux pc zijn, maar moet ssh deamon draaien.

scp *.JPG pinguim@server.myhouse.loc
gaf eerst een foutmelding:

ssh: connect to host server.myhouse.loc port 22: Connection refused
lost connection

De ssh server draait op een andere poort dan de standaard poort 22. Dus moeten er wat meer parameters meegegeven worden. Welke zijn beschikbaar:

[user@localhost Photos]$ scp --help

usage: scp [-1246BCpqrv] [-c cipher] [-F ssh_config] [-i identity_file]
[-l limit] [-o ssh_option] [-P port] [-S program]
[[user@]host1:]file1 … [[user@]host2:]file2

Het aangepaste commando (met een eerste foute wachtwoordspelling)

[user@localhost Photos]$ scp -P 9022 ./*.JPG pinguim@server.myhouse.loc:/home/pinguim

The authenticity of host ‘[server.myhouse.loc]:9022 ([192.168.1.250]:9022)’ can’t be established.
RSA key fingerprint is a2:30:94:1f:41:66:88:cc:8c:3f:2e:ab:d3:b2:95:da.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? yes
Warning: Permanently added ‘[server.myhouse.loc]:9022,[192.168.1.250]:9022′ (RSA) to the list of known hosts.
pinguim@server.myhouse.loc’s password:
Permission denied, please try again.
pinguim@server.myhouse.loc’s password:
CIMG1796.JPG 100% 2112KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1797.JPG 100% 2180KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1798.JPG 100% 2118KB 2.1MB/s 00:01
CIMG1799.JPG 100% 2099KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1800.JPG 100% 2089KB 2.0MB/s 00:00
CIMG1801.JPG 100% 2148KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1802.JPG 100% 2184KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1803.JPG 100% 2097KB 2.1MB/s 00:01
CIMG1804.JPG 100% 2094KB 2.0MB/s 00:00
CIMG1805.JPG 100% 2101KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1806.JPG 100% 2287KB 2.2MB/s 00:00
CIMG1807.JPG 100% 2292KB 2.2MB/s 00:00
CIMG1808.JPG 100% 2135KB 2.1MB/s 00:01
CIMG1809.JPG 100% 2148KB 2.1MB/s 00:00
CIMG1810.JPG 100% 2180KB 2.1MB/s 00:00
[user@localhost Photos]$

In de standaard bestandsbeheerder van Linpus, Thunar, vond ik niet onmiddellijk een manier om bv een ftp of smb verbinding te leggen naar een server. Ssh is heel universeel, licht te installeren, werkt snel en kan gescript worden.

23/4/2009

Geheugen in Aspire (1)ne

Filed under: — pinguim @ 10:24 pm

Linpus, met Storage Expansion geladen (1G)

[user@localhost ~]$ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        504732     473544      31188          0     201452     119816
-/+ buffers/cache:     152276     352456
Swap:      1052248          0    1052248

Gestart van externe harde schijf OpenSuse 11.1 Kde 3.5:

linuxlacie:~ # free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        501820     495948       5872          0      13252     212924
-/+ buffers/cache:     269772     232048
Swap:      1036184         24    1036160

Powered by WordPress