23/1/2006

PHP en de evolutie naar Object Oriented

Filed under: — pinguim @ 10:23 pm

Zeev Suraski, een van de mede-ontwerpers van PHP *, vertelt zelf dat de taal niet ontworpen was met object orientatie als doel. Toch is net dat onderdeel erg populair geworden, en drong de betere uitwerking ervan zich op aan de ontwikkelaars van PHP. Het verschil van het doorgeven van een variabele als waarde ipv als referentie was een van de te nemen stappen in de evolutie van php3 – 4 – 5. Zijn beschrijving vind je op devx.com.
Hieronder enkele andere links om kennis te maken met OO in PHP.

(*) Hij levert de “ZE”, Andy Gutmans leverde de “ND” van “ZEND”, de door hen geschreven bekende “PHP-engine”; Rasmus Lerdorf startte PHP en is ook Apache ontwikkelaar.

De officiele:

http://be.php.net/oop
http://be.php.net/zend-engine-2.php

Andere:
(dikwijls overladen met ads)

Beginning Object Oriented Programming in PHP
“Jack in a box” (by Timothy Boronczyk):
http://codewalkers.com/tutorials/54/1html

http://www.spoono.com/php/tutorials/tutorial.php?id=27
“Dummy” (by Ben Wirth)

Object Oriented Programming in PHP: The Way to Large PHP Projects
“Something” (by Luis Argerich)
http://www.phpbuilder.com/columns/luis20000420.php3

A Beginner’s Crash Course into Object Oriented Programming
(Written by special contributor John Collins)
http://www.osnews.com/story.php?news_id=6788

PHP Anthology, Volume 1, Chapter 2. Object Oriented PHP
(Harry Fuecks)
http://www.webreference.com/programming/phpanth2/

Furthering the Object-Oriented Mindset
(By Matt Weisfeld)
http://www.developer.com/design/article.php/3359871

PHP Tutorial, The Microwave Way to PHP Programming
13. Object Oriented Programming in PHP
(by Bas de Baar?)
http://www.softwareprojects.org/php-oop-13.htm

13/1/2006

::nonux NL-talige live-distributie

Filed under: — pinguim @ 3:14 pm

Een NL-talige distributie waar ik ergens – ik ben vergeten waar – iets over las, heb ik onlangs afgehaald van de website en op een CD gebrand met KIIIb. Dat levert een “live-CD” op, een CD waarmee je de computer kan starten zodat die het systeem van de CD gebruikt ipv dat van de eigen harde schijf. Deze mogelijkheid heeft het meeste bekendheid verworven dank zij de CD’s van de Duitse ingenieur Knopper: “Knoppix” is ondertussen uitgegroeid tot een zelfstartende DVD, vol met gebruiksklare software.

De CD werkt prima en start op mijn laptop een zachte lichtblauwe achtergrond van een Gnome desktop. Het netwerk werkt via de netwerkkabel (wireless wordt niet aangegeven in ifconfig), ik geraak makkelijk op internet met Firefox, maar ontdek al snel dat het toetsenbord in qwerty staat. Gelukkig heb ik al een idee waar ik moet gaan zoeken als ik het toetsenbord anders wil instellen. Met “Werkplek, Voorkeuren, Toetsenbord” maak ik een Belgische toetsenbord-keuze bij, en stel ze in als standaard.

Toen ik een terminal nodig had, moest ik niet meer naar root zoeken, ik was het automatisch, wat voor- maar ook nadelen heeft, voor een live-cd echter handig en je kan toch niet veel fout doen.

Het aantal toepassingen in de menu’s is beperkt: behalve een beeldvoorvertoon programma geen grafische programma’s, en bij internet zelfs geen IRC. Bij kantoor zit naast open office en document viewer, een diagram programma (“Dia 0.94”) en een projectplanner.

Behalve de ingebouwde wireless van mijn laptop wordt hardware standaard goed herkend: scherm, muispad, extern usb toetsenbord en wacom tablet, en een usb key wordt onmiddelijk geladen bij de drives nadat je hem in de usb poort steekt. Er is mogelijkheid de CD te installeren op je harde schijf, wat ik niet geprobeerd heb.

www.nnlinux.com/

6/1/2006

decimale punt of komma?

Filed under: — pinguim @ 12:09 pm

In de spreadsheet van OpenOffice.org kan het vervelend zijn om getallen in te geven met een aantal cijfers na de komma. De komma staat immers op het lettertoetsenbord. Het zou handig zijn als de decimale punt op het cijfertoetsenbord (de . / Del toets) ook zou werken als een komma.
Of je kan het probleem omzeilen door met een decimale punt te werken ipv met een komma in de cijfers. Daarvoor ga je (in de Engelstalige versie) naar
Tools / Options / Language Settings / Languages
en verzet er bij
Language of / Locale settings
de keuze naar “Default”

Daarna werkt het rekenblad met een decimale punt ipv met een komma.

In een Nederlandstalige installatie werkt dit misschien niet omdat standaard een komma gebruikt wordt, neem dan op deze plaats een taalkeuze als Engels of een taal waar met decimale punt gewerkt wordt.

Ik erger me ook altijd aan de automatische verbetering en spellingscontrole, en zet die liefst helemaal af. Hier vind je daarvoor heel wat af te zetten keuzes:
Tools / Options / Language Settings / Writing Aids

Powered by WordPress