17/3/2007

Suse 10.2 Live: Gnome

Filed under: — cybrarian @ 4:55 pm

Suse 10.2 Gnome Desktop Een zeer eenvoudig desktop. Een duidelijk menu, waarvan ik vermoed dat Suse er toch wat een gewijzigd heeft tov de standaard Gnome, waardoor het zelfs na gebruik van Suse KDE herkenbaar blijft. En, ook een verschil tov KDE, hier een betere leesbaarheid van de tekens in het edit veld van de browser in “WordPress”.

Suse 10.2 Gnome MenuVoor aanpassing van het toetsenbord zie ik hetzelfde als in KDE: rechts onderaan in de takenbalk een icoon voor toetsenbord dat tot de meest exotische toetsenborden en tekensets toegang geeft, maar niet bv Belgisch. Dus daarna gok ik op Control Center in het menu. Dat bevalt me goed, ik zie er onmiddellijk het toetsenbord staan, en ik kan daar inderdaad het Belgische model gaan kiezen.

Terug even in het menu gedoken; er staan maar een paar programma’s onmiddellijk kiesbaar, voor de rest moet je in “more applications” kijken. Daar vind ik het niet zo logisch dat er allerlei “devices” (harde schijf, en andere technische dingen als “devices, I/O ports, interrupts, partitions, DMA-channels”) bovenaan staan, in plaats van echte programma’s; is dit de geroemde Gnome-benadering voor simpele gebruikers (of is het de Suse-toets?).
Suse 10.2 Gnome applications
Dus na “Applications” die ik eerder “Systeem” zou noemen, en de spelletjes rubriek kom ik eindelijk bij de echte programma’s: “Grafisch”, “Internet”, “Multimedia”, en o wonder, toch ook nog een rubriek “Systeem”, waarna nog “Utilities” zit. Mijn voorkeurvolgorde zou toch “office, internet (of omgekeerd), grafisch, en dan systeem/utilities, en ik vermeld spelletjes even helemaal niet.

Eigenaardig genoeg kom ik voor een foto van het scherm toch weer bij KSnapshot terecht, dat ik ken van Kde (rubriek Utilities). Als ik nog even verder zoek vind ik ook “Take Screenshot” bij de rubriek “Systeem”! Twee programma’s met dezelfde functie in twee verschillende niet-grafische rubrieken. Het is detail-kritiek maar die past wel bij de nadruk die bij Gnome op zo’n dingen gelegd wordt, zeker in argumentering tov andere systemen.

Verder dus een zeer aangenaam systeem om mee te werken, en net als bij de KDE versie is deze post helemaal in het “Live” systeem gemaakt.

Suse 10.2 live DVD: KDE

Filed under: — cybrarian @ 12:19 am

Suse Live 10.2Ik heb de keuze tussen Gnome en KDE bij het starten (startmenu zoals je bij dual-boot krijgt); en kies Kde (is 3.5.5 release 45).

Er komt geen keuze voor taal (start in Engels). Ik moet wel even zoeken naar de toetsenbord instellingen. Bij het icoon onderaan rechts krijg je de meest exotische talen/landen, maar geen Belgie. Ik ga dus via de instellingen in het Yast-programma; voor Suse gebruikers een logische stap, maar je moet het weten natuurlijk.

Als je root-toegang nodig hebt kan je de root console starten en “pwd” tikken om het password in te stellen (en opletten in het root venster zit je nog in qwerty!) . Daarna kan je dat root password ook gebruiken als je administratie-rechten nodig hebt om instellingen te veranderen in Yast bv. In Yast, via de toetsenbordkeuze, kom je eigenlijk in Sax terecht, dat alle instellingen van grafische kaart tot toetsenbord (keyboard layout) enz kan aanpassen, en Belgisch is er onmiddellijk te vinden. Daarna werkt mijn toetsenbord perfect.

(ps ondertussen heb ik ontdekt dat ik die omweg niet hoefde te maken voor het root password. In yast bij de vraag van het root password gewoon “enter” doen … root blijkt geen password te hebben … (en is dat dan veilig kan je je afvragen .. zelfs voor een “live” distro zou ik het toch liever anders zien, stel je voor dat iemand als root op je ip adres probeert in te loggen. Getest: gaat niet; firewall zal aanstaan en geen ssh doorlaten.)

Mijn muis deed even raar nadat ik in Sax per vergissing op grafische instellingen testen had geklikt, maar met overschakelen naar console (Ctrl-Alt-F3) en terug (Alt-F7) was het opgelost. De lettertjes op het scherm zijn niet echt helemaal kartelvrij. Op sommige plaatsen valt het meer op (browser) dan op andere, misschien kan de beeldscherminstelling veranderd of verbeterd worden.

Spijtig genoeg zie bij “mijn computer” je geen duidelijke verwijzing naar de bestaande harde schijf, vergezeld van een mogelijkheid om die te “mounten” om ze te lezen of zelfs te gebruiken om op te bewaren. Ik wist ze wel te vinden via de console en als root te mounten. Ik had eerst een mapje gemaakt /home/linux/harddisk en daarna deed ik
mount /dev/hda1 /home/linux/harddisk/
Je kan ze daarna bereiken vanuit konqueror.

Ondertussen is me opgevallen dat root een mapje heeft onder de home directory, en niet langer in de hoofdstruktuur onder /root; dus “/home/root” in plaats van “/root”. Verder word ik verrast als ik per vergissing op de ctrl toets druk; Firefox toont “access keys activated” en er staan op allerlei links letters met minuscule plakbriefjes; met die letter kan je dan navigeren, het zijn “shortcuts”. Maar ik kan het de volgende keer niet reproduceren.

Het is me ook opgevallen dat ik geen “Apache” vind. Ook geen Quanta (html-editor), geen KDE-devel, geen MySQL, geen Tux-racer. In Yast2 Control Center wordt gemeld dat geen installatiemedium gevonden is, en dat alleen geïnstalleerde packages getoond worden (helaas zonder beschrijving).

Wat ik wel vond: midnight commander, (het console scherm onder KDE heeft kleine maar duidelijke lettertjes trouwens), OOo (fr de es it ja pl br-pt) maar niet in NL, KOffice, enz. Dit is een live DVD gecombineerd met (veel) andere inhoud, bij een tijdschrift voor de UK markt, dus ik hou er rekening mee dat de beschikbaarheid van software helemaal niet representatief is voor de eigenlijke Suse 10.2 distributie in doos, die de reputatie heeft van heel volledig te zijn.

Het is de eerste keer dat ik zo’n handige Suse live” gebruik (ik heb dit blog artikel geschreven vanuit de “Live” gestarte Suse versie tijdens het uitproberen), en ik denk dat hij een plaatsje gaat krijgen in mijn tas naast mijn Knoppix CD… .
(meer…)

11/3/2007

GNewSense Live CD

Filed under: — cybrarian @ 12:38 am

GnewSenseDesktopGnewSense voor het eerst gestart, en ik heb onmiddellijk het gevoel dat het heel erg op Gnome of Ubuntu lijkt. De achtergrond is eenvoudig: zie hiernaast. Maar ik ga eerst op zoek naar de toetsenbordinstelling, want helaas daarover geen vragen bij het starten…

System, administration, preferences, keyb., layouts, add, Belgium, Default (het is nu ook aktief), en ik zet het bovenaan, close. Dat valt al erg mee; de keuze gaat ook heel vlot omdat je in het menu blijft en niet een of andere zware configuratie-toepassing start. Ik kijk uit nieuwsgierigheid dus ook even bij de taalondersteuning, maar NL lijkt weer een te klein taalgebied (nochtans “buren” van VK).

Als ik wat verder kijk wordt bevestigd wat ik voelde; het is een Linux distributie die gebaseerd is op Ubuntu 6.06. Ze is echter vakkundig ontdaan van alle niet-vrije componenten. Dat betekent niet dat je daarna met alle beeld, geluid en bewegend beeld problemen hebt. Er is een mapje met demonstratie-bestanden op de desktop zichtbaar. Daarin een pdf bestand, een geluidsfragment, een paar office documenten, enz. Als pdf-lezer is bv Evince 0.5.2 aanwezig, voor muziek Totem 1.4.1, en voor de kantoortoepassingen OpenOffice.org 2.0. Anderzijds zijn een aantal veelgebruikte plugins niet aanwezig en zullen dus een aantal bestandsformaten niet gebruikt kunnen worden; .ogg is geen .mp3.

Geen RealPlayer, geen FlashPlayer, geen mp3 player, geen video (niet geprobeerd), dat zijn wel dingen die je voelt als je als gewone surfer het net op gaat. Maar eigenlijk wordt het ook wel tijd dat de bouwers van websites eens wat meer rekening gaan houden met de beperkingen van sommige formaten.
Blijft ons enkel nog ons af te vragen waarom de gebruiker niet GnewSense heet of zo, maar:

deltad@gnewsense:~$

10/3/2007

Mandriva Live 2007.0

Filed under: — cybrarian @ 7:33 pm

Metisse

Details van de afbeelding”Mandriva One Metisse” heet het voluit, een bootbable versie zit op DVD bij LXF91 (april 2007, verschenen maart); ik heb hem onmiddellijk eens gestart. Het systeem komt mooi op, start een soort Gnome. Geen keuzemogelijkheid op deze live-cd voor het in de “Mandrake-tijd” gebruikte KDE! Je had taalkeuze (ik kies NL/Be) en nadien is de toetsenbordkeuze ook in orde (Be-azerty). Het netwerk functioneert via de netwerkkabel, voor de wireless van dit toestel wordt verwezen naar een download van de Mandriva Club – betalend dus veronderstel ik.

Met de taal is toch een eigenaardigheidje aan de hand: In het hoofdmenu van Gnome staat alles in het Engels. Als je een menu openklikt krijg je Nederlands. En Firefox is dan weer helemaal in het Engels. Voor de programma’s begrijp ik wel dat op een DVD in Engeland niet alle Nederlandstalige bestanden/versies zitten.

Het grote probleem echter is de traagheid. Dit systeem is t-r-a-a-g, ongelooflijk. En dan spreek ik niet van het effect dat normaal optreedt bij het werken van een live DVD ipv vanaf de harde schijf. Ik heb al genoeg knoppix-achtigen gebruikt om dat verschil te merken. Nee, het is hier zo erg dat als ik klik, ik eerst moet wachten tot er gereageerd is. Bij het minste staat het systeem verschillende kliks achter en moet je echt zitten wachten tot alles afgewerkt is. Ik vraag me af of de reden misschien de speciale effecten van de desktop zijn die ingebouwd zitten (overlappinde doorschijnende vensters, bladeren door vensters ald door papier, enz – ik heb het dus niet kunnen zien).

Omdat ik maar snel een eerste blik wilde werpen, heb ik niet geprobeerd het systeem anders af te stellen dan wat het zelf gekozen had, en evenmin patches te downloaden of zo. Het systeem is op deze manier onwerkbaar (zelfs voor updaten van deze blog via het web – ik heb notities genomen op papier!) en ik verlaat het terug. Ik wil zeker nog eens op andere hardware proberen om te kijken of er een oorzaak zat in incompatibiliteit van de Mandriva met mijn laptop (R51 iPentium M processor 1500MHz met 500 Mb geheugen). Het lijkt echter elders bevestigd:

The speed, a good point
Submitted by Béranger on Sat, 06/24/2006 – 12:01.
I find the issue of the speed a good one.
If you compare the speed of the GNOME version with the experience of Ubuntu 6.06 or CentOS4.3 LiveCD, you will see a clear difference: Mandriva is soooo much slower!

Spreek me eventueel tegen met je eigen ervaring:

6/3/2007

Heen en weer springen tussen tabbladen

Filed under: — pinguim @ 11:56 am

Ik gebruik in de webeditor Quanta+ regelmatig een toetsencombinatie (shortcut) Alt pijl-links of -rechts om heen en weer te springen tussen twee verschillende teksten waaraan ik bezig ben.

In OpenOffice.org heeft deze combinatie echter een ander effect: de kolombreedte verandert! Dat is natuurlijk ook een handige ontdekking, maar dat was niet de bedoeling. Ik probeer een paar verschillende mogelijkheiden uit en vind uiteindelijk “Ctrl PgUp” en “Ctrl PgDown” om tussen verschillende rekenbladen heen en weer te schakelen.

Een collega maakt me attent op de Help functie in OOo: Help, Inhoud, waar je kan zoeken op een term (in mijn engelse versie bv op “shortcut”).

Ctrl + Home : Ga naar de eerste cel (A1).
Ctrl + End : Ga naar de laatste (gebruikte) cel.
Home : Ga naar de eerste cel van deze rij.
End : Ga naar de laatste cel van deze rij.
Ctrl + pijl : overgang tussen een gebied met gegevens- en lege cellen, bv
Ctrl + L- pijl : Ga naar de linkse kolom van de gegevens
Ctrl + R- pijl : Ga naar de rechtse kolom van de gegevens.
Ctrl + boven : Ga naar bovenste einde gegevens.
Ctrl + beneden : Ga naar onderste einde gegevens.

Ctrl + Shift + Pijl : Als je de shift toets indrukt dan wordt het gebied dat je aangeeft geselecteerd (verandert van kleur om dat aan te geven)

Ctrl+ Pagina (boven/onder) : beweegt je een “sheet” of blad naar L of R.
(in afdrukvoorbeeld: tussen de af te drukken pagina’s)

Ctrl + * : Om een heel gebied met gegevens te selecteren.

Opgelet met de F-toetsen; in Linux zijn een aantal toetsencombinaties al voorbehouden voor het systeem; bv in KDE zal CTRL-F2 je naar desktop 2 brengen. Die combinaties kunnen ook voorkomen in OpenOffice.org, maar zullen dus misschien niet werken zoals ze beschreven staan!

5/3/2007

BUG: soft lockup detected on CPU#0!

Filed under: — cybrarian @ 12:23 am

Bovenstaande is zowat de eigenaardigste foutmelding die ik in Linux al gezien heb. Ze kwam voor bij het uitproberen van een intstallatie op een laptop, en kwam erg intimiderend over. De achtergrond:

Nieuwe laptop met pre-installed Windows XP (nog net ontsnapt aan Vista – weet niet wat een dual-boot install daar zou geven). Eerste installatie van een officieel aangekochte versie van openSuse 10.2; de installatie geeft wel aan dat er wat werk zal zijn aan het updaten omdat niet alle hardware herkend wordt. Bv de netwerkkaart (Realtek) geeft geen kick en in het begin leek er ook met het herkennen van het beeldscherm iets fout te gaan, de installatie verliep verder in tekst-vorm.

Nadien gebeuren er rare dingen. De bootloader Grub start (keuze Suse). Tijdens de testen van het systeem blijft het hangen bij de usb2 test. Opnieuw starten en hij blijft hangen op een andere plaats, iets rond controle van het filesysteem. Elke keer “hangt” het systeem op een ander moment! Ook bij het starten in de “safe mode”.

Ter vergelijking heb ik er een Ubuntu “live” DVD (*) bij gehaald.
Die start onverwacht perfect, met beeld en geluid, en het herkent zelfs de netwerkkaarten (met melding dat de “radio frequency kill switch is on”, wat klopt, de schakelaar voor het draadloos netwerk staat in de uit-stand). Zonder probleem kan ik via de gewone netwerkkabel het net op. Deze versie hou ik dus achter de hand; er is een eenvoudige link op de desktop om deze Ubuntu op de harde schijf te installeren vanaf deze zelfde DVD.

Ik probeer ondertussen of Windows wel normaal opstart, maar dat blijkt te gaan. Terug naar Ubuntu – en plots een probleem! Ik krijg de melding

BUG: soft lockup detected on CPU#0!

Ik weet niet meer juist wat ik dan exact achtereenvolgens deed maar ik vermoed dat ik de dvd eruithaalde om opnieuw te starten. De dvd was uitgeworpen en de computer was al terug aan het starten voor ik de dvd-lade terug dichthad. De “dual boot” keuze verliep en het Suse Linux systeem startte op van de harde schijf. Zonder probleem blijkbaar, het gebruikte een goede schermresolutie en werkte normaal in KDE. Helaas wel zonder netwerk, dus geen snelle updates. Nadien lukte datzelfde niet meer.

Een zeer eigenaardige situatie. Soms start het systeem, maar meestal niet, en geen duidelijk aanwijsbare reden, oorzaak of zelfs maar plaats of moment in het (opstart)systeem.

Herken je het probleem:

vervolg:
Re: CPU soft lockup during bootup
Het probleem kan blijkbaar omzeild worden door de schakelaar van de wifi in een andere stand te zetten; daarna start het systeem elke keer goed. Nu het netwerk nog ….

(meer…)

Powered by WordPress