31/5/2005

Van de wal in de gracht?

Filed under: — cybrarian @ 5:10 pm

Ik zou dus op de Suse 9.3 machine OpenOffice 1 bij willen installeren, maar herinner me niet die gezien te hebben als keuze. (misschien staat die niet meer op de CD’s? Ong. 60 Mb – plaatsgebrek?)

Tot mijn blijde verwondering zie ik OpenOffice 1 staan bij de “online update” paketten! Het lijkt gemakkelijk te gaan met Suse Yast, hele versie 1.1.3 kan automatisch via het net afgehaald worden (best breedband).

Maar verder wordt je dan wat hulpeloos achtergelaten … geen iconen, waar staat het programma, moet je een install-procedure doorlopen, … ?

Ik start rechtstreeks de toepassing in /usr/bin maar die crasht bij het (via het netwerk-smb) openen van een document (dat al openstond op een andere pc). Daarna krijg ik OOo niet meer gestart…

De sessie afsluiten lost dat op. Daarna kan wel gestart worden, maar telkens je een bestand wil openen of sluiten komt een een crash met foutmelding ivm “kdefilepicker”.

Opgegoogled: het is een bug tussen OpenOffice.org 1.1.3 en KDE 3.4, die omzeild kan worden door instellingen in een configuratie bestand:
add “[Development] AutoCheckAccelerators=false” to your ~/.kde/share/config/kdeglobals
Nadat ik met Kate (of was het mcedit) dat bestand opende, en deze lijn toevoegde, bovenaan, kon ik daarna OpenOffice.org gewoon gebruiken.
(Uit de kde bugs list gehaald.)

Kan OpenOffice 2 geen oude documenten lezen?

Filed under: — cybrarian @ 2:48 pm

Ik heb een eigenaardige ervaring met OpenOffice; het pakket kan de oude documenten niet lezen.

OpenOffice.org 2 (pre eigenlijk 1.9…) geinstalleerd van de Suse 9.3 distributie in KDE 3.4. De ex-Win-gebruiker heeft een aantal documenten van een periode van enkele jaren, gemaakt in StarOffice en OpenOffice.

De tekstbestanden met extentie sdw worden door de computer wel herkend als OpenOffice Writer, maar toch gaat er een filter-keuze veld open, ipv het document. Als je daar de tekstverwerker kiest, eindig je met een foutmelding.

Bij de importfilters komt geen StarOffice voor, geen vermelding van documenten voor de 1.0 versie. Ik vermoed dat “SDW” het een formaat is van de oudere StarOffice 5.2 (of 5.1?). Ik las nochtans dat OOo 2 daarmee overweg zou kunnen.

Heeft OpenOffice geen import meer voor zijn eigen vorige formaten? Of wordt er zo’n onderscheid gemaakt tussen Star – / en OpenOffice? Of is het een bug? Of een tekortkoming omdat het nog geen volledige 2.0 versie is?

OpenOffice.org 1.1.1 op een andere machine (RedHat Linux Shrike KDE 3.2) krijgt het document wel gemakkelijk open. Misschien moet ik toch OOo 1 maar bij-installeren …

27/5/2005

Alles bijhouden maar nieuw systeem

Filed under: — cybrarian @ 1:27 pm

Interessante uitdaging: je wil een nieuw systeem installeren op je laptop. Best is een “clean install”, dus de harde schijf formatteren en een volledig nieuw systeem installeren. Dan ben je wel al je gegevens kwijt. Het is eenvoudig om een backup te maken van je Documenten map. Maar een Linux systeem bevat veel meer gegevens dan dat ontdek je nadien…
Waar is/zijn je php ontwikkeling, de gegevens die je in een lokaal draaiende blog site bijhield, je handige root shell scripts, instellingen van servers of services die je nergens meer gedocumenteerd hebt?
En op het moment dat je nieuw begint te installeren vraag je je af met welke (versies van) programma’s je daarvoor eigenlijk hebt gewerkt. Dus een paar tips:

– kopieer de volledige /home
– kopieer /root
– kopieer de http-directory, bv /srv/http
– kopieer de cron jobs, bv /etc/cron.hourly, -daily, -weekly, ..
– maak een dump van alle db (eventueel via tool als phpMyAdmin)
– controleer of je alle passworden hebt
– maak lijstje van alle software die je zeker terug wil/moet installeren
– druk de oude install log af (op pc maak ik altijd een algemene install log / documentatie waarin ik vermeld met datum welke ingrijpende dingen gebeurd zijn, zoals bijplaatsen hardware, configuraties of installaties, ..)
– noteer username, hostname, ip-address, ev. gelinkte externe SMB shares, ..
– noteer netwerk en wireless gegevens
– noteer gegevens van je internetprovider; login/password en dns servers bv
– andere gegevens van speciale hardware, drivers, mount point, …
– maak van de echt belangrijke dingen nog een copie op CD of op een andere computer.

Dit geldt eigenlijk ook allemaal voor een desktop installatie. Daar kan je dan nog gemakkelijk een test-installatie doen door even een andere, oude, en kleinere harde schijf aan te sluiten. Je installeert alleen de basis-distributie en kijkt of alle andere hardware juist herkend wordt en ingesteld kan worden. Zo nee kan je de problemen eerst oplossen terwijl je de vorige disk terug aansluit.

12/5/2005

Gebruikers over voordelen Open Source

Filed under: — cybrarian @ 12:07 pm

Bij een enquete op een computerwebsite werden de gebruikers ondervraagd naar de voordelen van Open Source software. Mogelijkheden waren: Goedkoper, minder afhankelijk van leverancier, beter aanpasbaar, veiliger, en geen. De veiligheid en het feit dat de software gratis kan gedownload worden halen in de pers het meest de aandacht. De gebruikers hebben echter een andere prioriteit: bijna de helft noemde de onafhangelijk van de leverancier het belangrijkste voordeel, daarna volgde pas de lage kost, kort gevolgd door de aanpasbaarheid.
Het is interessant om deze resultaten te vergelijken met de strategie die grote softwarebedrijven innemen tegen Open Source software. Proberen ze te benadrukken dat ze goedkoper zijn dan Open Source software? Niemand die het gelooft en bovendien weggesmeten geld. Verstevigen ze de greep op hun klanten door een verder doorgedreven vendor-lock-in beleid en valse “open” beweringen? Ze spelen de uittocht in de kaart.
www.computereconomics.com/article.cfm?id=1043

Powered by WordPress