24/6/2005

Stuurpost

Filed under: — cybrarian @ 10:13 am

Vroeger was op zowat elk linux systeem standaard “sendmail” geïnstalleerd. Het is een mailserver, het programma dat ervoor zorgt dat je electronische post kan versturen. Het is vrije software, en het inspireerde ook heel wat programmeurs van andere e-mail servers. De configuratie gebeurt met een tussenstap via de macro taal “m4”, wat niet altijd even gemakkelijk is. Tegenwoordig worden ook andere mailservers gedraaid in Linux, zoals postfix en Qmail. Zo had Suse 8.0 had nog sendmail, later schakelden ze over op postfix (bv in 9.xx).

Het linux systeem gebruikt dikwijls mail om berichten voor de root user (systeembeheerder) op te slaan. Als die inlogt, zelfs in een niet grafische terminal (typische zwarte-text scherm), kan hij met het eenvoudig commando “mail” die berichten bekijken. Verschillende gebruikers van eenzelfde systeem kunnen post naar elkaar sturen, en mits wat instellingen kan dat ook naar een andere computer op het netwerk, en zelfs van en naar eender welke mailserver op internet. Dat laatste wordt door het uitsluiten van consumentenaansluitingen op spamfilters wel moeilijker, en meestal wordt via de server van de provider gewerkt als tussenstation.

Mijn nota’s na een kennismaking met sendmail vind je hier

Er zijn tegenwoordig ook wel wat nl-talige sites waar je informatie kan vinden over mailservers:
Een mailserver op basis van Debian GNU/Linux 3.0 Woody

23/6/2005

Mysterieuze weigering om grafisch te starten.

Filed under: — pinguim @ 9:27 am

De computer waarop ik werk is zo geinstalleerd dat hij bij voorkeur grafisch opstart met voorgeselecteerde gebruiker. Daarvoor zorgt “kdm”, de Kde login manager (nee klopt niet met de afkorting… Kde Display Manager schijnt het te zijn).

Mijn RH9 machine start alleen nog met een gewone login, en eens ingelogd kan ik met “startx” verder.
Ik leer dat kdm ook logt, namelijk in /var/log/kdm.log. (te bekijken bv met less /var/log/kdm.log)

Het aangesloten wacom tablet genereert meldingen in log, en nogal veel. Heel veel.
Door het grote aantal meldingen, en op een machine die zelden afgezet wordt, kan de logfile te groot worden (meer dan 2 gig). Daardoor kan de logfile niet meer geopend worden (bestandsgrootte beperking 2 gigabyte dus niet alleen bij Suse in ReiserFS blijkbaar), en start de grafische interface niet (kdm, de window manager waarmee grafische login gestart wordt).

Eenmalig kan het bestand hernoemd worden, het wordt dan nieuw gecreëerd bij starten. Op langere termijn kan log opgenomen worden in logrotate : /etc/logrotate.d/ Daar maak je een bestand “kdm” aan met als inhoud:
/var/log/kdm.log {
daily
}

12/6/2005

Apple op intel

Filed under: — wigosix @ 1:47 pm

Volgens Cringely (*) is er een goede verklaring voor de drastische overstap van Apple op intel procesors. Hij maakt een interessante analyse die hij verder aanvult met niet nader gespecifeerde inside information. Hij vind dat er 4 zaken opvallen (naast de welwillende, rustige reaktie van de Mac-gebruikers).

Ten eerste vraagt hij zich af waar de door Apple geprezen eigenschappen van de PowerPC chips naartoe zijn. Ofwel waren het alleen maar marketingpraatjes, ofwel moet er een uitleg zijn waarom er in alle talen over gezwegen wordt nu.

Ten tweede vraagt hij zich af of Apple met OS-X, dat een 64 bit Operating System is, een stap achteruit gaat zetten, naar niet-64 bit intel chips? Of gaan ze toch voor de dure Xeon en Itanium chips kiezen, die eigenlijk boven de verwachte prijscategorie liggen? Of krijgen ze een speciale prijs van Intel? Dan zou je eerder denken dat ze voor AMD kiezen is zijn derde stelling. AMD kan best concurreren met intel, zeker op prijsniveau, en zelfs op technisch niveau, waar ze soms zelfs beter zijn.

Ten vierde, waarom zou zo’n belangrijke informatie zo lang op voorhand meegedeeld worden, door een bedrijf dat prat gaat op zijn geheime ontwikkeling en het verrassingseffect bij het verschijnen van een nieuwigheid. Het heeft bovendien het belangrijke nadeel dat hun eigen klanten mogelijk hun aankoop uitstellen, wat het bedrijf veel geld kan kosten.

Het belang van DRM, ingebouwd in de intel chips, zou een ander argument zijn voor de overstap. Het is vooral de unieke chip-id die het mogelijk zou maken om muziek of andere digitale produkten voor gebruik te koppelen aan een processor. Alhoewel Apple zijn i-pod succes zonder deed, en ook in een andere processor een unieke id-code zou kunnen zitten of voorzien worden.

Zijn conclusie, die volgens zijn zeggen ook gebaseerd is op die “inside information”, is dat er iets veel groters aan de hand is. Intel zou veel geld, zelfs het overnemen van de Apple aandelen, over hebben voor het terugwinnen van de controle op de pc-markt. En Microsoft is daar eerder een obstakel in geworden dan een hulp: ze gebruikten hun (monopolie-)macht al tegen intel, en hun nieuwe programmaversies blijven te lang achterwege.

Het is natuurlijk wel zo dat er al lang sporen terug te vinden zijn van pogingen om het Mac systeem te laten draaien op intel hardware. Met de recuperatie van NeXT software, meegebracht door Jobs, was dat weer een stap dichterbij, het OpenStep besturingssysteem werkte op intel, en het was de voorbode van het nieuwe Mac OS-X. Een verrassing is de overstap dus niet.

Maar er lijkt nog een ander aspect te zijn. Door het feit dat Apple zijn OS-X systeem bouwde rond een vrije software kern, nam de interesse van de vrije software community toe. Omdat Apple een unix-achtig systeem leverde, gecombineerd met mooie hardware, en een kant en klare desktop, stapten heel wat unix en Linux gebruikers over naar een Apple laptop.

Apple gebruikt heel wat ontwikkelingen uit de vrije software, denk maar aan samba, om met Windows servers te verbinden. Maar de nieuwe Apple gebruikers met intel achtergrond vragen zich al snel af of ze het Mac besturingssysteem niet zouden kunnen laten draaien op een intel-computer, die toch nog goedkoper blijft.

En volgens mij ligt daar ook een grote druk voor Apple om een systeem op intel uit te brengen. Als ze het zelf niet doen, is de kans groot dat de “commuinity” het doet, met of zonder hen. En achter de feiten aanlopen is wel het laatste wat we van Apple verwachten.

(*) Artikel Cringely

7/6/2005

Linux Tag 22 juni

Filed under: — cybrarian @ 11:17 am

Binnenkort is het in Karlsruhe weer de LinuxTag. Bij die gelegenheid verscheen vroeger soms een uitgave van Knoppix op CD, die dan (gratis) verspreid werd, en waarvan ik het LinuxTag logo herken. Tag is het Duitse woord voor “dag”, maar zal door de vele internationale bezoekers waarschijnlijk geinterpreteerde worden met de Engelse uitspraak. De beurs bestaat al sinds 1996, en is steeds verder gegroeid, en verwacht nu meer dan 16.000 bezoekers, verpreid over 22, 23, 24 en 25 juni (woensdag-zaterdag). Een dagticket kost 15 euro, 4 dagen kost 35 euro.
Er zijn heel wat gespecialiseerde lezingen en workshops, bv over Linux op school, over LAMP, enz.
Volledig programma op de website:
Link: LinuxTag

1/6/2005

Welk programma start KDE bij een document?

Filed under: — cybrarian @ 2:48 pm

OpenOffice 2 start nu standaard bij het klikken op een office-document, ook nadat OpenOffice 1.3 geïnstalleerd werd.

Bij het maken van een link naar applicatie, shortcut met desktop icoon, eigenschappen, toepassing kan je opgeven welke bestanden overeenkomen met de applicatie: “ondersteunde mime-bestandstypen”.

Wat als je het icoon (shortcut op desktop) verwijdert? Zijn die mee weg, worden die elders bewaard?
Google, http://www.sjoerd-visser.demon.nl/linux/kde.html zegt:

Uw persoonlijke map Templates (~/Desktop/Templates) bevat standaard: Device.kdelnk (voor apparatuurbestanden), MimeType.kdelnk (voor Mimetypes), URL.kdelnk (links naar mappen en bestanden), Ftpurl.kdelnk (voor FTP adressen), Program.kdelnk (voor programma’s) en WWWUrl.kdelnk (voor internet adressen). De extensie kdelnk (KDE link) wordt op de desktop niet getoond.

Belangrijker is hoe je het kan veranderen op een veilige manier, dus als gebruiker vanuit de gewone gebruiksomgeving. Een voorbeeld: icoon van een werkblad-document; klik rechts, eigenschappen, druk op de knop met de steeksleutel die achter “type” applicatie staat.
Daar zie je bestandsnaampatronen en toepassing staan. Selecteer de toepassing en kies “bewerken”. Kies tabblad toepassing. Daar zie je de volledige lijst voor deze gebruiker in KDE. Wijzigingen maken en bewaren. (bv al oocalc verwijst naar OpenOffice 2, oocalc1 verwijst naar OpenOffice.org 1.3; dan “oocalc %U” vervangen door “oocalc1 %U” om die documenten standaard met versie 1.3 te openen ipv versie 2).

Zie ook configuratiescherm, kde-componenten, bestandsassociaties.

Powered by WordPress