19/7/2009

Met een Canon op een mug schieten

Filed under: — pinguim @ 10:51 pm

We willen niet muggeziften, maar Canon printers kunnen je heel wat kopzorgen bezorgen, vooral de recente multifunctionals netw/wireless/scan/copy/colorprinters als de Pixma 620. Hoewel ze een CD bijleveren voor Windows en zelfs een voor Mac OS-X, wordt Linux straal genegeerd in de doos van de printer.

Pas op het web geraak je enigszins in de buurt, en dan nog ..
Canon kent Linux wel, heeft er zelfs al van gehoord … op de canon site komt Linux voor bij de downloadbare drivers; je kan je dus afvragen waarom ze deze erkenning niet naadloos doortrekken voor alle produkten, t.e.m. drivers op cd in de doos of een gemakkelijk link met duidelijke uitleg en up-to-date versies voor verschillende distributies. Veel werk? Daar kunnen ze aan ontsnappen door samen te werken met RedHat, Canonical en Suse om ze ineens op te nemen in hun distro.

Gebruikers hebben ten einde raad dan maar zelfhulp gestart: zoals deze blog van een ongelukkige Canon Pixma 610 gebruiker
op http://mp610.blogspot.com/

De Pixma 620 heeft mogelijkheid om aan te sluiten op USB en op netwerk, en bovendien ingebouwde wireless mogelijkheid (waarschijnlijk om te schakelen tov LAN = Local Area Network, het gewone netwerk met de kabel).

Dat zijn allemaal verschillende dingen, maar

  • je hebt in ieder geval printerdrivers nodig, dus dat is nummer 1, misschien best in combinatie met de rechtstreekse aansluiting op usb.
  • Netwerk is stap 2; met de kabel is het eenvoudigst te checken dus eerst LAN, best met vast ingesteld ip-address. Dat zou 192.168.1.101 kunnen zijn.
  • Tenslotte stap 3 wireless netwerk (ip .123?) als de rest werkt;

opbouwen in stijgende complexiteit dus..

… Hier komt hopelijk beschrijving hoe we het fixten …

Hier voor het gemak ook nog eens je CUPS configuratie-pagina bv tab administration om instellingen te doen, of een printer bij te installeren.

(wordt hopelijk zo snel mogelijk vervolgd – en dus uitgebreid)

Met de oudere printers is het iets beter gesteld; de community begint ze steeds meer op te nemen; in openSuse 11.1 bv bij te installeren uit de software-installatie; zoek naar “printer drivers”.

7/7/2009

Mandriva mijn diva

Filed under: — cybrarian @ 9:50 pm

Een installatie-DVD met Mandriva 2009.1 bevat een “live” versie van Mandriva. Die draait prachtig en is ook gemakkelijk te installeren: een icoon op de desktop klikken en je bent vertrokken.
mandriva2009_1

Deze Mandriva liet van in het begin toe de Nederlandse taal te installeren, Dat heeft bv als gevolg dat je in de command prompt-schermen (ook buiten de X omgeving) de shell met Nederlandstalige help krijgt.

Bv: CTRL-ALT-F1, login als root (zonder passw in de live distro), tik ls –help

Je krijgt een gemakkelijke keuze om te partitioneren, met bv behoud van bestaande partitie met een andere Linux distributie. Als je op een bestaande partitie klikt krijg je er informatie over. Je kan de gewenste partitie van een harde schijf controleren op “bad blocks” bij het formatteren. Ubuntu 9.04 wordt vriendelijk voorzien in het Grub-menu bij het opstarten.

Na installatie, bij de eerste keer opstarten, worden (naam en) wachtwoorden gevraagd voor root en de grebruiker; het automatisch inloggen met die gebruiker heb ik ofwel gemist ofwel komt het niet voor (ik weet ook niet of ik tijdens de installatie de mogelijkheid gemist heb om deze dan al in te vullen).

Het gebruiksgemak is legendarisch bij Mandriva en voorheen Mandrake, maar op dat gebied zijn andere distributies natuurlijk sterk verbeterd. Mandriva blijft echter een van de distributies die een schitterende KDE desktop aflevert en dat bovendien als standaard heeft. In het Mandriva Linux Configuratiecentrum vind je alle informatie over je systeem en kan je het configureren of de instellingen fijnregelen.

In mijn hardware-configuratie geen problemen (al iets ouder P IV systeem met tft, 20G disk en 1 Gb ram draait nog perfect), maar dat is natuurlijk nooit een garantie.

Bij de upgrade “opwaarderen met RPMDrake” wordt het wachtwoord van de gebruiker gevraagd, niet meer dat van root. Er worden 401 bijgewerkte softwarepaketten afgehaald.
Voor het bij-installeren van software is het root wachtwoord nodig. Het is een mooie optie om die twee gescheiden te houden; de gebruiker kan zijn systeem up-to-date houden, zonder het helemaal om zeep te helpen door onmogelijke software te installeren.

Systeem: kernel 2.6.29.3 (na update), KDE 4.x die mooi zacht opstart.
Software: OpenOffice in versie 3.0.1, Gimp 2.6, Firefox 3.0.8 (met standaard zoek in “Ask.com”), en de screensaver bevat (Amerikaanse?) woestijnlandschappen. Maar bv geen “Kate”! (of is dat een KDE4 probleem?)

Bij-installeren van software kan dus met root rechten. De keuze is hier groot (in tegenstelling tot het standaard menu, dat echt naar desktopgebruikers is gericht en bv geen “ontwikkling” / “development” bevat.

Bij-installeren van Quanta: zoek “quanta” en bevestig. Bij-installeren van mc (midnight commander) vind je niet op het eerste zicht; de software selectie staat immers op software met een grafische interface. Als je de selectie op “Alle” zet vind je ook mc.

Softwarebeheer, Ontwikkeling bevat geen Gambas, maar de zoek werkt prima: “Gambas” zoeken levert “Gambas2 Versie: 2.12-1mdv2009.1” op (een eigen mandriva versie), en mits bevestigen van afhankelijkheden kan de installatie gestart worden.

6/7/2009

MySQL gegevens overzetten met export

Filed under: — pinguim @ 9:57 am
  • Start PhpMyAdmin.
  • Kies de database die je wil uitvoeren.
  • Kies tab-blad “Export”
  • Duidt eventueel “Add drop table” aan om een oude db te overschrijven.
  • Kies “Save as file” mysqlexportsavetoddisk
  • waar het bestand terechtkomt is afhankelijk van je browser-instellingen

Het kan interessant zijn om de datum van de export te kennen (zeker bij backups). Je kan die automatisch in de bestandsnaam laten zetten door in de stap “Save as file” de vorm van de bestandsnaam te wijzigen. Er staat standaard iets als

_DB_

wat de code is om de naam van de database in te laten vullen. Je kan die uitbreiden met de code om jaar, maand, dag te laten invullen: %y%m%d
mysqlexportsaveasfile

Dan krijg je ofwel een melding dat het ok is, ofwel een foutmelding:

  • Import has been successfully finished, 1404 queries executed.
  • Foutmelding bij import: Error SQL query: CREATE TABLE .. #1060 – Duplicate column name

Bij de foutmelding kan je eventueel zelf correcties doen rechtstreeks in de SQL file. Het bestand van de export openen met Kate of een andere tekstverwerker die geen codes toevoegt, wijziging bewaren, terug importeren.

5/7/2009

Twee Linux distributies op je computer

Filed under: — cybrarian @ 11:26 pm

Eén computer, twee Linux distributies installeren: dat lukt niet altijd. Sommige distributies zijn namelijk wel voorzien om de Windows partitie te verkleinen, en bieden aan er rekening mee te houden bij het opstarten (grub boot menu), maar hoe doe je dat dan met 2 Linuxen?

Praktijkvoorbeeld:

  • Installeer Ubuntu (in mijn test was het 8.10, van CD) op een normale manier; neemt nadien de volledige harde schijf in.
  • Deze installatie werkt. Ik wil een andere Linux distributie er bij zetten, er naast dus eigenlijk. Soms heeft die geen mogelijkheid om de partitietabel aan te passen op een vriendelijke manier: ik wil een verkleinde Ubuntu partitie en daarnaast een vrije partitie voor de “andere Linux”.
  • Ik begin terug dezelfde Ubuntu te installeren (schijninstallatie). Bij de partitionering kan je met een schuifregelaar de verdeling van de harde schijf regelen; bv half-half, of als je een heel kleine distro wil bijzetten, maak je de bijkomende zo klein mogelijk. Op mijn testsysteem was de bestaande sda1 verkleind tot 5.7 Gb of 75 procent van de disk-capaciteit, en was dus 25 procent of 2.2 Gb vrij voor een ander systeem op sda3. De bestaande swap partitie blijft behouden, en neemt hier 4 procent in als sda5.
  • Voer de installatie niet volledig uit, maar doe “Quit” na de partitionering. Daarna kom je in het Ubuntu systeem van de CD waarvan je installeert.
  • Start de partition-tool; je ziet een “niet-toegewezen” stuk harde schijf. Kies om het te partitioneren als ext3 bestandssysteem. Na uitvoering krijgt het de naam /dev/sda3
  • Daarna kan je de “andere” Linux distributie opstarten en installeren op deze partitie.

De distributies die een beetje “sociaal” ingesteld zijn zullen GRUB zo aanpassen dat je bij het starten de keuze krijgt tussen de bestaande, geïnstalleerde systemen.

Powered by WordPress