28/1/2007

Linux in comix

Filed under: — cybrarian @ 7:17 pm

Linux is geen onbekende in UserFriendly.org, de ultieme geek comic. Maar hier ook even onderwerp in Dilbert op cafepress.com.
Sinds je jaren negentig duikt Linux wel meer op. Deze site verzamelde naast Dilbert nog een aantal andere “Linuxtoons

Deze geekz.co.uk comic werkt met foto’s van Torvalds, Stallman, .. : Everybody Loves Eric Raymond. De stript heeft matig niveau, en verschijnt heel onregelmatig. De manier waarop hij gemaakt wordt is wel origineel; er is een wiki waarop de ideën verzameld worden, en in het is de bedoeling dat door inzendingen de comic tot stand komt. Wat blijkbaar maar af en toe lukt. Bij het maken wordt vrije (grafische) software gebruikt. Een strip die er soms wat “over” gaat zoals in deze over Hans Reiser : So I married a Kernel Programmer.

Deze TiraEcol staat onder “Creative Commons” en is iets verder uitgewerkt dan deze streepjesmannetjes in “Make me a sandwich“.

Nog andere, misschien zelfs in het Nederlands? Laat maar weten:

21/1/2007

Realplayer 10: geen AVI!

Filed under: — cybrarian @ 8:46 pm

Als Linux gebruiker ben je al gelukkig als je een paar van de commerciele media-formaten vlot kan spelen. Een frustratie als je een digitale camera gekocht hebt die filmpjes opneemt in “avi” formaat. Soms is het een oplossing niet-foss-software te installeren, zoals een Reaplayer. Helaas slechts een tijdelijke oplossing. Door nieuwe programmaversies van die media val je met een verouderde Realplayer soms uit de boot. En aangezien het een commercieel programma is, moet je wachten tot de firma met een update komt. Die is er nu: Realplayer 10 voor Linux. Maar die speelt geen avi.
http://www.real.com/linux

De installatie-instrukties vertellen: (meer…)

17/1/2007

Single user mode

Filed under: — cybrarian @ 7:30 pm

In LILO was het eenvoudig een parameter mee te geven om in single user mode te starten:
boot: linux single
maar nu hebben de meeste systemen Grub als bootloader.
In Grub moet je de start parameters veranderen, en daarin meegeven dat je single user mode wil starten. Dat gaat door grub te onderbreken, en in “edit mode” te brengen:
Tik een e
Je kan nu de vooraf ingestelde boot parameters zien en aanvullen. Kies de gewone lijn waar je normaal mee start en wijzig ze (soms weer een e tikken om te kunnen wijzigen).
Voeg het woord single toe.
Druk op b om het booten voort te zetten.

Bij een Suse systeem dat automatisch de grafische omgeving start, kan je de “grafische” grub terug met zijn voeten op de aarde brengen door op “esc” te drukken; je komt dan in het gewone tekstscherm van de bootloader terecht:

Exiting
You are leavind the graphical boot menu and starting the text mode interface

Dan kom je in een tekstscherm:

GNU GRUB version 0.97

Met de boven beschreven methode kan je die opties uitbreiden met “single”; het grafisch bootscherm verschijnt, en je wordt ingelogd als root … tot op de vraag van het root password!

7/1/2007

Niet gebruikt? Geld terug!

Filed under: — cybrarian @ 2:08 am

Op Linux.com verscheen een artikel over hoe een computer-koper zijn geld terugkreeg voor een niet-gewenst maar verplicht mee aangekocht Windows besturingssysteem. Het is mezelf nog niet gelukt, en meestal beperk ik mijn keuze voor pc’s tot de aangeboden toestellen zonder besturingssysteem.

Als je daarvoor afstapt van een groot merk, en je computer van een kleinere leverancier of zelfbouwer koopt, vrees ik dat de grote merken daar hun politiek niet voor zullen wijzigen. Ze hebben eenvoudigweg geen gegevens die hun politiek zou kunnen bijstellen. Nergens in hun cijfers duikt iets op dat zegt dat ze een klant verloren hebben omdat ze geen Linux of andere niet-Windows versie aanbieden.

Dus als je de keuze van de klant wil vergroten, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je vraag naar een leeg systeem of een Linux voorgeïnstalleerd systeem zoveel mogelijk sporen achterlaat in hun organisatie. Het terug-eisen van het geld van de niet-gebruikte Windows licentie lijkt me daar in ieder geval een goede strategie.

Het is de tweede of de derde keer dat ik zo’n uitgebreid gedocumenteerde getuigenis lees. Helaas telkens over UK/USA. Ik vraag me af of de voorgestelde werkwijze ook in Nederlandstalig gebied tot een teruggave zou leiden. De grote computerleveranciers die vermeld worden zijn ook bij ons aktief. Wie er ervaring mee heeft of er ergens iets over gepubliceerd heeft: laat maar weten…

Ontsnapt aan de “Windows Belasting”: How to get a Windows tax refund

Cybrarian

Powered by WordPress