17/11/2006

Mailto werkt niet? (Firefox, Mozilla)

Filed under: — pinguim @ 7:09 pm

De “mailto” functie in html werkt niet in de browser op mijn Linux Desktop. Ik krijg de foutmelding:

Mailto is not a registered protocol

Mozilla 1.7.11 of zowat eender welke versie.

In Firefox gebeurt gewoon niets.

In Konqueror start “KMail” en werkt het wel.

Hoe aanpassen dat het in Mozilla en Firefox werkt?

Zie deze link

Het komt er op neer het volgende te doen:
– tik als website adres
about:config
Je krijgt een lijst met instellingen, “configuratie” waarden

– klik rechts, New, String
Je krijgt een venster met New String Value

– vul in:
network.protocol-handler.app.mailto

– klik ok
Je krijgt een nieuw invulvenster

– vul in:
/usr/bin/kmail
of
/usr/bin/evolution
of een ander e-mail programma dat je gebruikt.
Soms volstaat alleen de naam van het programma, bv
kmail

– klik ok.

Daarna werkt het als je op een “mailto” link klikt.

15/11/2006

MySQL beginner

Filed under: — cybrarian @ 5:06 pm

Op zoek naar een methode om automatisch een oplopend nummer te laten maken door MySQL kwam ik terecht op een Nederlandstalige site met beginnersuitleg: MySQL Cursus – 29 juni 2003 – Erik Bregman

Mijn tellerprobleem is er niet mee opgelost. MySQL maakt automatisch een hoger nummer aan voor de id van een tabel (auto-increment). En eigenlijk is dat een “intern” nummer, alleen bedoeld om records uit elkaar te kunnen houden (zie discussie AutoKeysVersusDomainKeys

Maar stel dat je in 1 tabel een drietal kolommen hebt waarin je unieke nummers wil. Of 1 kolom waarin je 3 nummeringen wil (onderscheid door type veld in ieder record).

Voorbeeld: order, levering en factuur waarvan je telkens een nummer, een datum en een waarde wil opslaan in 1 tabel.

Hoe maak je een nieuwe factuurlijn met een uniek factuurnummer dat doortelt op het vorige voorkomende factuurnummer. En dat zonder dat iemand anders net op dat moment er ook een maakt met hetzelfde nummer. Als je het programma het hoogste bestaande nummer laat nemen en er een bijtellen is er geen enkele garantie dat ondertussen niet iemand anders net hetzelfde doet, en sneller bewaart dan jij.

En in dezelfde tabel wil je een even uniek leveringsnummer of ordernummer kunnen maken.

Iemand een idee? “(dead)locking”?

10/11/2006

Forum misbruik (phpBB)

Filed under: — pinguim @ 9:45 am

phpBBmodPhpBB heeft een trend gezet als berichtensysteem, en is in verschillende variaties op heel wat sites in gebruik. Het heeft de laatste tijd erg te lijden van ongewenste reklameberichten (spam), ingevoerd door automaten (spambots).

Automaten of bots maken automatisch een gebruiker aan in je forum, met als website adres van de gebruiker een commerciele site. Dat aantal kan oplopen en is vervelend omdat je maar 1 gebruiker tegelijk kan verwijderen met phpBB. (2)

Het is hun bedoeling om links naar hun website te kunnen publiceren (bv zichtbaar in http://www.uwdomein.tld/phpBB/memberlist.php). Niet dat daar veel mensen naar kijken in je forum; ze hopen vooral zo hun site meer vooraan te krijgen in de Google resultaten omdat er veel links zijn naar hun site.

Het gemak van een algemeen gebruikt forum als phpBB te installeren is tevens het gemak voor de spammers: eens ze een werkwijze hebben, kunnen ze die in een programma steken en automatisch laten uitvoeren op de vele bestaande phpBB sites.

Makers van de forum-software kunnen wel proberen het moeilijker te maken voor bots: extra bevestiging, een cijfer in een beeld laten intikken ter controle, enz (3). Maar de makers van de bots zullen er altijd op inspelen (omzeilen, kraken, ..) omdat de oogstkans groot is. Bovendien maak je het je gewone “menselijke” gebruikers ook telkens moeilijker.

Je eigen forum een beetje doen afwijken van de standaardsoftware is misschien wel een idee. Maar ook dat heeft een nadeel: telkens er een verbeterde versie van het forum uitkomt moet je die wijziging nakijken; is ze niet overschreven, werkt ze nog, stoort ze de werking van het forum niet enz. Maar de gewone gebruiker heeft er geen last van, dus het is een goede keuze.

Je kan een kleine afwijking in je forum steken door de naam van een variabele of een pagina te veranderen. Je moet er wel voor zorgen dat die naam dan overal verandert wordt waar hij voorkomt (aangeroepen van op verschillende plaatsen?). Ofwel doe je dat dus zelf, ofwel gebruik je een op voorhand klaargemaakte wijziging of “modification”: een mod (1).

De volgende stap is dat de bots zullen aangepast worden om te zoeken naar die wijziging; zeker als het een bepaald soor wijziging is, uitgevoerd met een “mod”.
Er zijn half juni 2006 al meldingen van het terug toenemen van spam bij een gebruiker van zo’n “mod”.

Een ander verhaal is dat ook mensen ingezet worden om de spambots te helpen. Dat kan op twee manieren: aantrekkelijke inhoud op een website met een spambot zetten, en de bezoekers die binnen willen op die site, krijgen eigenlijk een vraag te zien die een spambot wil opgelost krijgen om op een andere site binnen te geraken.

De andere vorm zou over gastarbeid gaan waarbij de werknemers vanop afstand werken over het internet; het weinige geld dat ze er voor krijgen is ginder veel waard.

De meest drastische manier is natuurlijk het registreren af te zetten.
Administration, General Admin, Configuration: ? (niet gevonden).
Alternatief: het bestand “profile.php” wissen uit de phpBB directory.

(meer…)

9/11/2006

phpMyAdmin Setup

Filed under: — pinguim @ 5:32 pm

Nu de MySQL server een password heeft moet phpMyAdmin natuurlijk ook ingesteld worden met een password. Dat kan op verschillende manieren (link), waaronder het zelf maken van een config.inc.php file. Maar phpMyAdmin geeft zelf de gemakkelijkste manier aan: met een vriendelijk setup script dat klikbaar is op de pagina met de foutmelding van MySQL.

Welcome to phpMyAdmin 2.8.0.3

Probably reason of this is that you did not create configuration file. You might want to use setup script to create one.

Helaas, de pagina onder die link lijkt niet te bestaan!

De voorbeeld config file blijkt bovendien ook niet te vinden config.sample.inc.php.

Dat wordt bevestigd door freshmeat:
Version 2.8.2.3 broke the setup script. This has been fixed.

Je kan een nieuwere versie afhalen en installeren, of ergens alleen de map met de scripts te pakken te krijgen en in je phpMyAdmin directory te kopieren.

Welcome
You want to configure phpMyAdmin using web interface. Please note that this only allows basic setup, please read documentation to see full description of all configuration directives.
Can not load or save configuration
Please create web server writable folder config in phpMyAdmin toplevel directory as described in documentation. Otherwise you will be only able to download or display it.
Not secure connection
You are not using secure connection, all data (including sensitive, like passwords) are transfered unencrypted! If your server is also configured to accept HTTPS request follow this link to use secure connection.

phpMyAdminSetup

7/11/2006

Apache, PHP, MySQL, phpMyAdmin

Filed under: — pinguim @ 3:16 pm

Suse 10.1 nog eens: alles zit erbij, het is maar aan te klikken in Yast:
– MySQL 5 versie 5.0.18, en de mysql client
– PHP 5 versie 5.1.2-29.19
– Apache 2 versie 2.2.0-21.7

Eigenaardig genoeg zijn er een paar problemen:
– MySQL administrator 1.1.10-0.1 kan niet geïnstalleerd worden, ik laat het eruit
– is er een probleem met de installatie van phpMyAdmin: pwgen kan niet gevonden worden!
pwgen blijkt niet aanwezig op het standaard medium.
Google:
http://ondes-misc-linux-stuff.blogspot.com/
http://rpmfind.net//linux/RPM/opensuse/10.1/i586/pwgen-2.05-10.i586.html
bron:
Te vinden op rpmfind (maar niet in te stellen als extra bron in Yast – lukte toch niet bij mij)
ftp://fr2.rpmfind.net/linux/opensuse/distribution/SL-10.1/inst-source/suse/i586/pwgen-2.05-10.i586.rpm

Op de site van Suse wel commentaar gevonden: (link) waarin ze verwijzen naar uitleg over “almost all of the same packages” en hoe eraan te geraken: (link), wat een zeer interessant document is met verwijzingen naar officiële en niet officiële bronnen. Opgelet: pas vanaf versie 10.1 checkt Yast ook de bestanden op hun authenticiteit..
Dat leverde me dus twee extra bronnen op om te installeren in Suse 10.1:
protocol http://
server download.opensuse.org
directory : /distribution/SL-10.1/non-oss-inst-source

protocol http://
server download.opensuse.org
directory : /distribution/SL-10.1/inst-source/

Daarna was pwgen installeerbaar vanuit Yast!
Ik had phpMyAdmin ook al aangeduid, en die werd ook gedownload trouwens (ipv de versie op de dvd – ik had de nieuwe bronnen bovenaan gezet in Yast)

De webserver (Apache) kan je activeren met Yast, Network Services. Dan krijg je een paar vragen: op welk adres en poort luisteren, gebruik van php5, overzicht van de document en andere directories, mogelijkheid tot virtual hosts, en de keuze om bij het opstarten de webserver te starten. Dat kan je dan controleren bij Yast, System Services (Runlevel): Apache draait, MySQL niet maar die kan je daar aanzetten. Er komt een melding (dbus, haldeamon nodig, was ok) en een waarschuwing om het password in te stellen:

PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
/usr/bin/mysqladmin -u root password ‘new-password’
/usr/bin/mysqladmin -u root -h hostname.loc password ‘new-password’

Nu nog testen… dat kan je het gemakkelijkste door deze link te gebruiken:
http://localhost/phpMyAdmin/.
Je weet dan meteen of je webserver werkt (anders krijg je niets), of phpMyAdmin geinstalleerd is (anders zit je in een niet bestaande directory) en of MySQL werkt, want dat is waar phpMyAdmin over gaat.

phpMyAdmin waarschuwt je ook als je het password voor de server nog niet gezet hebt.
(mysqladmin -u root password NwP4zzWrd vanop de command prompt)

Schrik niet als daarna je phpMyAdmin niet meer werkt; hoe zou het kunnen zonder password 😉

Desktop Configuratie

Filed under: — pinguim @ 2:34 pm

(recentere versie in 2017: Desktop instellingen na installatie)

Na installatie van een Linux distributie als desktop systeem zijn er nog heel wat dingen die je telkens doet om er een goed werkend systeem van te maken.
Een voorlopig lijstje:

* hostname: naam van de computer zoals die zichbaar is op het netwerk enz. Op zich niet zo belangrijk en meestal al gekozen tijdens de installatie.
(eventueel dns instellingen, gateway)

* Taalinstelling.
Check de finesses van het toetsenbord (euro, accenten, …). Voor veel gebruikers is het aangenaam om in eigen taal te werken. Voor veel admins die het onderhoud van computers doen is het aangenamer om in het Engels te werken, dus root = engels en gebruiker = nl? In elk geval testen; welke instelling bij openen terminalvenster?

* Bestandsbeheerder (filemanager, Konqueror)
– icoon voor splitsen venster in toolbar bijzetten.
– standaard-directory instellen op Documents (ipv /home/gebruiker) in instellingen, gedrag, Startpagina ipv ~ kan je er ~/Documents zetten.

* Browser:
– Openingspagina veranderen (firefox: Edit, Preferences, General, Use Current Page)
– alle reklame links/bookmarks weggooien.
– bookmarks “Home” categorie: veelgebruikte sites op deze locatie instellen (bv locale servers, fora enz).
– bookmarks “News etc”: slashdot en enkele andere favoriete links invullen. Maar eigenlijk heb je best een pagina met je meestgebruikte links online staan. Dan zet je die als openingspagina en kan je ze vanaf elke computer gebruiken.

* Desktop: (KDE)
– Aantal desktops (standaard meestal 2 of 4) instellen en een naam geven.
Uitbreiden: 1File, 2Browse, 3Consoles, 4Edit, 5Work, 6tmp/snd…
– Klok instelling: datum tonen aan.
– Widgets voor systeembelasting: processor, netwerk, geheugen, schijfaktiviteit
– Widget voor harde schijfgebruik: (monitoren schijf vol)

* Directories; Documenten directory (map) organiseren: meestal heb je een standaardmap “Documents”. Maar behalve documenten heb je ook nog andere dingen die je bewaart, en eigenlijk kan je al op voorhand daar mappen voor klaarzetten. Eerst eens kijken welke bestanden je zoal kan hebben: teksten, rekenbladen,presentatie, configuratie bestanden, korte tekstbeschrijving van wat en hoe je iets geïnstalleerd hebt (prog-install-log.txt), tekeningen, download van programma’s, link naar een server, gedeelde map, e-mails, beelden jpg-gif-png, webpagina’s, script (vgl batch commando files), klad-nota’s, cd-images (iso), te printen documenten, …

Als je maar 1 soort werk hebt, kan je indelen volgens het soort documenten; teksten, rekenblad, presentatie enz.
Maar als je werk uit veel verschillende aspecten bestaat gebruik je die beter als indeling; klantprojecten, boekhouding, personeel, sportclub, …
Sommige dingen zijn universeel genoeg om ze in een eigen map te zetten, die je dan makkelijk herkent en bij “onderhoud” regelmatig uitkuist: te printen documenten, tijdelijke nota’s, testdocumenten enz.

Bepaalde programma’s hebben ook hun eigen map nodig, zoals een Planner bv, waarin het documenten opslaat die dienen voor de werking van het programma, maar die jij niet zelf rechtstreeks als document gaat gebruiken. Veel programma’s gebruiken ook voor het bewaren van de instellingen een directory met de programma naam; die staat meestal in de /home/gebruiker map, maar bestaat uit een “verborgen map”, waarvan de naam begint met een punt (de manier om verborgen mappen te maken in Linux).

Als je regelmatig van computer verandert of een aantal medewerkers dezelfde basisindeling wil geven, kan je het maken van de mappen in een script zetten. Zie voorbeeld “makeMyDirs.sh”, in dit geval uit te voeren als je in de “Documents” directory staat.

Krita 1.4 install

Filed under: — pinguim @ 1:58 pm

Krita is een tekenprogramma van het KOffice pakket: www.koffice.org/krita/.
Installatie op Red Hat 9: was niet meer te updaten via het apt-get systeem. Op Suse 10.1 was het een makkie: gewoon te selecteren in Yast2 bij Software, Search, “Krita”:

koffice-illustration | 1.4.2-25 | 10.6 M

“Accept” doet nog een aantal andere packages selecteren:

ImageMagick
koffice Libraries and base files
koffice-database (kexi)
libqxx, mysql-shared
postgresql-libs

Na installatie is het aanwezig in het menu “Graphics”, submenu “Image Editing”: Krita.
Het programma start snel op (op deze PIV); en opent met een “Open document/Create Document” scherm waar je onmiddellijk moet kiezen tussen verschillende RGB systemen (of Grayscale en empty als opties). Het is een template, en je kan opgeven dat het programma altijd met die geselecteerde template moet opstarten.

Na ok opent “Image 1” met afmetingen van 512 x 512 en resolutie 100.0, alles wijzigbaar.
Color Space (RGB of Alpha), Profile staat op none (maar veel beschikbare). Bovendien kan je nog Canvas kleur en Opacity instellen, en een opmerking noteren.

Daarna zit je voor een wit blad met een tekenklaar zwart penseel. Rechts heb je
– General/ Tools (General, Layers, Brush)
– Tools (met brushes, patterns, Text, Gradients, ..)
– Color Manager (met hsv, rgb, gray, palettes).

Bewaren kan in het eigen Krita formaat (“test.kra”); maar er zijn ook andere beschikbaar in het save as menu:

png, gif, cgm, jpeg, tiff, bmp, ico, pcx, psd, portable pixmap, Xbitmap, Xpixmap, Truevision Targa

5/11/2006

Krita op Mac?

Filed under: — cybrarian @ 3:28 am

Krita Op zoek naar Krita, een tekenpakket voor Linux, ontdekte ik deze fink:
http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/krita

Daaruit zou blijken dat Krita ook voor mac bestaat.
Krita zou betere eigenschappen hebben voor prepress voorbereiding (kleurensysteem), dus wie frustraties had met Gimp …

Krita screenshots, op de krita website

4/11/2006

Op zoek naar RealPlayer

Filed under: — cybrarian @ 5:50 pm

Ik ben op zoek naar RealPlayer (versie 10) voor Firefox 1.5 op een bestaande OpenSuse installatie (van rond de tijd van Suse 10); en omdat de OpenSuse alleen de vrije programma’s bevat moet je het systeem wijzen op welke site de software afgehaald kan worden (“bron”).

Ik was even misleid door een artikel op de opensuse NL website.
De url van de bron die aan Yast kan toegevoegd worden lijkt niet (meer) te kloppen; het toevoegen mislukte steeds.
Bij het bekijken in de browser van http://pub/suse/10.1/inst-source-extra/ werd ik doorgestuurd naar http://ftp.suse.com/pub/suse/10.1/inst-source-extra/ die niet bleek te bestaan.

Ik keek even rond op de server. Ik vond wel dat deze werkt:
http://ftp.suse.com/pub/suse/install/10.1/inst-source-extra/

Daarna in Yast: software installeren, toevoegen nieuwe software, zoek “Realplayer”:
versie 10 beschikbaar. Installeren.

Als je na installatie nu op een mp3 link klikt kan je kiezen “download” of “speel met
RealPlayer”. Bij de tweede keuze speelt de mp3 rechstreeks af (er opent
een realplayer venster).

Powered by WordPress