30/8/2005

CTRL-ALT-DEL

Filed under: — cybrarian @ 7:54 pm

Wie had zo’n toetsenbord-combinatie verwacht in Linux?
Ik moest een server in een kast voorzien van een manier waarop die door eender wie op een normale manier kon afgesloten worden. (de server, niet de kast)
Aangezien bovenstaande de bekendste toetsencombinatie is, heb ik die daarvoor gebruikt.

Een label op de kast met: “afsluiten? Druk CTRL-ALT-DEL” en de machine sluit netjes af.

Helaas ben ik vergeten waar ik dat ingesteld had, en nu ik de defecte server vervang door een ander toestel, moet ik op zoek.

Bij Yast, Systeem, Power Management, configuration of ACPI Buttons, koos ik om de power knop (power button en de sleep button – op deze oude compaq is maar 1 knop) te laten reageren als shutdown knop, als ik het goed verstaan heb. Verder niets gevonden in control center. (Suse 9.3)

Configure desktop: nee niets, in KDE terug naar Control Center, regional / accessibility (international settings), keyboard shortcuts: halt without confirmation toegewezen aan ctrl-alt-del, normaal is het control alt shift pagedown of zo. Het is gemakkelijk hier toetsen te definieren want je kan de bestaande combinatie eenvoudig wissen, en dan de nieuwe combinatie indrukken, waarop ze ingevuld wordt. (ik werd niet uitgelogd, wat de oorspronkelijke aktie was op die toetscombinatie).

22/8/2005

Overdreven knoppenbalk-reaktie

Filed under: — cybrarian @ 10:55 pm

Na een nieuwe Linux installatie met KDE 3.4 ergerde ik me onmiddellijk aan de opzwellende knoppen-animatie. Het moet gebaseerd zijn op de “hippe” takenbalk of knoppenbalk van de Mac: onderaan het scherm staat die in het klein, en als je met de muiscursor (pijltje) over de “knoppen” beweegt zonder te klikken, groeien die uit tot een groter formaat, en ik geloof dat er ook een naam onder het icoon zichtbaar wordt of zo.

In ieder geval, slecht afgekeken dus, en meestal totaal overbodig heb je nu een gelijkaardig effect op KDE 3.4: als je over een knop van de knoppenbalk beweegt, komt er een dikke afgeronde-rechthoekige ballon traag uit-geanimeerd, die dan hetzelfde icoon in het groot toont, vergezeld van – rechts ernaast – een geschreven titel en eronder een woordje uitleg. Bombastisch, hoewel misschien nuttig voor totaal nieuwe computergebruikers. Geen probleem, dan zet je dat effect toch gewoon af? (lachje: ondanks de overvloed aan opties toch gelukkig met zoveel keuze).

Ik ben begonnen met rechts klikken op de desktop, en in “configure desktop” instellingen af te zetten als “show tooltips”, ik zocht bij “Mouse Button Actions”, en nog veel meer onmogelijke combinaties. (Ja, ik heb een Engelstalig geinstalleerd systeem, maar denk niet dat het in het NL gemakkelijker zou zijn; de vertaalde begrippen zijn er meestal niet duidelijker op, en het blijven evenveel mogelijkheden).

Maar de goede oplossing dus: Control Center, Desktop, Panels, Appearance, General: Enable icon mouseover effects: af!
Wat zou ik dan willen? Gewoon een lijst, alles onder elkaar, ingedeeld in groepen van functies of plaatsen waar het optreedt, bv “desktop”, “reakties op muis”, “vensters”, enz. Elk item kan je in de lijst onmiddellijk aanpassen, en als je klikt op de kolom van de namen, wordt de lijst alfabetisch gerangschikt; handig als je de naam al weet en snel een instelling wil wijzigen. Of misschien bestaat dat wel ergens. Maar euh waar vind ik dat dan?

19/8/2005

Geef die punaise terug!

Filed under: — cybrarian @ 2:10 pm

Op mijn vroegere Linux-desktops maakte ik regelmatig gebruik van de “punaise” in de venster-titelbalk van programma’s. Daarmee kan je een programma-venster “vastpinnen” zodat het op elke desktop (*) verschijnt.

In de laatste installaties is de “punaise” in de balk bovenaan helaas niet meer aanwezig. Dat verwonderde me wel omdat het toch een typisch voordeel van Linux/Unix desktops was. Mijn vermoeden dat het niet echt verdwenen was werd bevestigd door een zoektocht.

Op RH/Fedora: met de aanwijzer boven de balk rechts klikken, “configure windows behaviour”, “windows decorations”: “Buttons”. Dan kan je onderaan knoppen in te titelbalk toevoegen als algemene instelling voor het gedrag van je vensters.

In Suse (9.3) zijn er enkele mogelijkheden meer en het symbool is een plusteken ipv van een punaise. Op het scherm is het uiteindelijk een lege of volle cirkel, een beetje radio-button achtig, maar de werking is gelijkaardig.

(*) Voor de niet-Linux gebruikers: het is gangbaar om verschillende desktops te hebben, waar de vensters van programma’s over verdeeld worden. Je schakelt dan tussen de verschillende werkschermen met ALT-F1, ALT-F2, enz, naargelang hoeveel werkschermen je hebt ingesteld. Standaard zijn het er dikwijls 4, op beperkte systemen stel ik meestal 2 in, op mijn eigen pc heb ik er 6.

Met twee kom je al ver: je kan werken op een scherm, en als je toch eens iets anders nodig hebt, schakel je naar het tweede scherm, neemt daar bv een rekenmachine om iets te berekenen en je kan heen en weer schakelen tussen de twee schermen.

Bij 4 kan je organisatie brengen in je openstaande programma’s: bv e-mail programma op scherm 1, tekstverwerker op 2, rekenblad op 3 en het bestandsbeheer van je mappen in scherm 4. Op mijn pc is het zo verdeeld:
1: File / Mail,
2: Browser,
3: Console(s),
4: Tekstverwerker / source code editor,
5: Werk div.,
6: Muziek (xmms-speler, lijst, equaliser).

Als je het gewend bent werkt het veel ordelijker en sneller (of spaart een extra monitor/pc uit), je weet blindelings hoe je even de mail kan checken, een bestand kan opzoeken, of muziek kan kiezen.

Ps: Ik twijfelde nog even of het duimspijker moest zijn, maar volgens het woordenboek dus niet. Punaise komt van het Frans, duimspijker van het Engels (thumbnail), maar het is op zich geen IT-taal dus ik hou het maar bij de officiele naam.

12/8/2005

Heeft iemand een programma waarmee …

Filed under: — pinguim @ 12:59 pm

Zo begint een vraag op de werkplek wel eens, heeft iemand soms een programma waarmee je oude WordPerfect documenten mee kan openen? Iemand blijkt dat wel te hebben, en na even zoeken vind hij het ook. In een vrije software omgeving(*) gaat het dan zo:

– Hoe heet dat programma juist? Abiword? (terwijl hij een root console geopend heeft, en daar “apt-get update” tikte om zijn installatiesysteem bij te werken. Daarna apt-cache search abiword wat een korte lijst geeft die onder meer “abiword – The AbiWord word processor“.
Dus “apt-get abiword install” .

# apt-get install abiword
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
The following extra packages will be installed:
aiksaurus (1.2.1-0.0.rh90.kde)
aiksaurus-gtk (1.2.1-0.0.rh90.kde)
enchant (1.1.5-0.0.rh90)
libgda (1.0.4-3.0.rh90.kde)
libgnomedb (1.0.4-4.0.rh90.kde)
libwmf (0.2.8.3-7.1.rh90.kde)
libwpd (0.8.2-0.1.rh90)
wv (1.0.3-0.fdr.1.rh90)
The following packages will be upgraded
abiword (2.0.7-0.fdr.0.rh90 => 2.2.8-0.2.rh90.kde)
libwpd (0.7.1-0.fdr.0.rh90 => 0.8.2-0.1.rh90)
wv (1.0.0-0.fdr.0.rh90 => 1.0.3-0.fdr.1.rh90)
The following NEW packages will be installed:
aiksaurus (1.2.1-0.0.rh90.kde)
aiksaurus-gtk (1.2.1-0.0.rh90.kde)
enchant (1.1.5-0.0.rh90)
libgda (1.0.4-3.0.rh90.kde)
libgnomedb (1.0.4-4.0.rh90.kde)
libwmf (0.2.8.3-7.1.rh90.kde)
3 upgraded, 6 newly installed, 0 removed and 57 not upgraded.
Need to get 8198kB of archives.
After unpacking 8219kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] Y
Get:1 http://apt.de.kde-redhat.org kde-redhat/9/stable aiksaurus 1:1.2.1-0.0.rh90.kde [353kB]
Get:2 http://apt.de.kde-redhat.org kde-redhat/9/stable aiksaurus-gtk 1:1.2.1-0.0.rh90.kde [35.3kB]
Get:3 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable enchant 1:1.1.5-0.0.rh90 [57.7kB]
Get:4 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable libgda 1:1.0.4-3.0.rh90.kde [466kB]
Get:5 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable libgnomedb 1:1.0.4-4.0.rh90.kde [286kB]
Get:6 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable libwmf 0.2.8.3-7.1.rh90.kde [837kB]
Get:7 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable abiword 1:2.2.8-0.2.rh90.kde [5679kB]
Get:8 http://apt.de.kde-redhat.org kde-redhat/9/stable libwpd 0.8.2-0.1.rh90 [139kB]
Get:9 http://apt.de.kde-redhat.org fedora/9/stable wv 0:1.0.3-0.fdr.1.rh90 [346kB]
Fetched 8198kB in 22s (363kB/s)
Checking GPG signatures...
Committing changes...
Preparing... ########################################### [100%]
1:aiksaurus ########################################### [ 11%]
2:aiksaurus-gtk ########################################### [ 22%]
3:enchant ########################################### [ 33%]
4:libgda ########################################### [ 44%]
5:libgnomedb ########################################### [ 56%]
6:libwmf ########################################### [ 67%]
7:abiword ########################################### [ 78%]
8:libwpd ########################################### [ 89%]
9:wv ########################################### [100%]
Done.

Abiword staat nu onder Office – AbiWord in het Kde-menu.

(*) apt-get is standaard op debian systemen maar kan ook op bv RedHat of Suse geinstalleerd worden.
Bij installatie van een distributie worden de CD/DVD bovengehaald, maar dan heb je waarschijnlijk niet zo’n recente versie van de software, ik haalde via apt-get AbiWord 2.2.8 af, op hun website werd 2.2.9 als laatste stable aangekondigd.

8/8/2005

Vakantie: rust roest

Filed under: — pinguim @ 9:35 am

Na de vakantieperiode kom ik terug aan mijn desktop, die is blijven draaien tijdens de voorbije twee weken. Er komt een lading binnen van honderden mails (vooral spam natuurlijk) bij het starten van het e-mail programma. Dan ontdek ik een probleem: ik kan het venster niet van grootte veranderen. Ik kan het ook niet van plaats veranderen. Evenmin de andere programma’s die nog draaien. De vensters lijken vastgeroest op de plaats waar ze staan.

Ook bij het openen van bv Kate, kiest dat zelf een plaats en grootte, maar het reageert niet op “resize”, niet met de muis, en niet als dat uit het venster-menu (contextmenu blauwe balk) gekozen wordt. Lijkt dus een fout te zijn in de grafische omgeving (X/kde?). Uit het contextmenu kan ik wel de vensters verplaatsen naar een andere desktop. Het “vastgeroeste” gedrag vertoont zich op alle desktops. Ik vermoed dat ik best KDE heropstart.
Daarna werk alles terug normaal.

Ik kan me niet herinneren dat het zich al heeft voorgedaan op dat toestel met die software combinatie. Het enige verschil met anders is de lange periode van niet-aktiviteit, de uptime van 40 dagen is niet uitzonderlijk, het toestel blijft altijd draaien met enkele programma’s open zoals mail, irc, office ..
Ik heb geen enkele beschrijving gevonden van dit probleem (korte google zoek).

Systeem: Red Hat 9 Shrike 2.4.20-31.9 op een P4, KDE 3.2.

Powered by WordPress