28/8/2012

PhpMyAdmin: onhandig schermgebruik

Filed under: — cybrarian @ 6:53 pm

De nieuwe PhpMyAdmin gaat ongelooflijke verspilzuchtig om met schermoppervlakte:

phpMyAdmBrowseIconText
phpMyAdmBrowseIcons

De grafische interface mag niet in de weg zitten om je werk te doen. En bij een database is dat niet gemakkelijk: enerzijds wil je zoveel mogelijk data zien als je aan het werken bent (kolommen), en anderzijds wil je de bediening zo dichtbij mogelijk (iconen).

Vroeger zag dat er zo uit: je kreeg een rij met gegevens, en achteraan had je iconen voor edit/delete/… (wijzig/wis/…).phpMyAdmin oude stijl

Ondertussen staan de iconen vooraan, en (voor de gebruiksvriendelijkheid -sic) staat erbij wat de iconen betekenen: Edit, Inline Edit, Copy, Delete.

Een icoon waar een tekst bijmoet om uit te leggen wat het icoon betekent, lijkt me een overbodig element; je ziet ook hoe irritant veel plaats het inneemt om op elke rij telkens dezelfde iconen te verklaren.

Gelukkig zijn er instellingen: klik op linksboven “localhost” (ik ga er van uit dat de database op de webserver staat) of rechts in het tabblad “more”, “Settings”. Je krijgt “General Settings”, “Appearance Settings” en een hoop informatie over de webserver, mysql en phpMyAdmin.
Kies tab “Browse mode”; “Iconic table operations :Use only icons, only text or both” staat op “both”! Zet op icons. Bewaar. Dit levert al heel wat schermwinst op.

Maar omdat er met themes gewerkt wordt, kan je ook nog een andere ingreep doen: zoek naar een theme dat zuiniger is met schermoppervlakte. Je kan themes downloaden, en in de themes direcotory van phpMyAdmin zetten. In de instellingen kan je het theme kiezen.

Lees ook de meldingen; nu doe je een tijdelijke instelling:

Configuration has been saved.

Your preferences will be saved for current session only. Storing them permanently requires phpMyAdmin configuration storage.

Als je die eigen phpMyAdmin opslag niet wil voorzien kan je het configuratiebestand aanpassen (later meer).

25/8/2012

Linux Mint 13 : geluksgetal

Filed under: — cybrarian @ 2:40 pm

Uitsnede desktop Linux Mint 13 MayaEen installatie van Linux Mint 13 “Maya” (Cinnamon Edition) op een AMD pc met 1 GB RAM.

De desktop van de live CD bevat Computer, Home en “Install Linux Mint”. Verder zijn onderaan een menu en een aantal snelstart iconen voorzien voor browser, terminal, en bestandssysteem.
Met Computer kan je informatie over het toestel bekijken.
De Home map is natuurlijk leeg, maar je zit in een live systeem dus je kan ook werken en gegevens bewaren; alleen opletten dat je ze kopieert naar een usb-stick of zo voor het afsluiten!
Install is de optie die we kiezen:

  • Mint detecteert dat er andere systemen geïnstalleerd zijn en bied verschillende mogelijkheden om daarmee om te gaan: 1) Mint er nog eens naast zetten 2) Een disk overschrijven (met keuze welke), en 3) Volledig zelf manueel partitioneren. Ook na elke keuze zijn de volgende stappen duidelijk en kan je bovendien terug.
  • Where are you? Een vraag die tegelijk al beantwoord wordt; er wordt voorgesteld als plaats “Brussels” in te stellen (tijdzone en localisatie?) Terwijl ik vol bewondering zit te kijken heb ik de indruk dat ondertussen de rest van de installatie al voorbereid wordt, te horen aan de dvd-drive. Het Belgisch toetsenbord wordt voorgesteld.
  • Who are you? laat je zowel de gebruikersnaam, wachtwoord (met kwaliteitscontrole), mogelijke automatische login, computernaam, en mogelijke versleuteling van de home directory instellen. Nadien wordt nog melding gemaakt dat er geen import gebeurd is (als je met ander systeem op de disk werkt? Deze stap was niet helemaal duidelijk)
  • Dan krijg je een slideshow met uitleg over het gebruik van het systeem en de aanwezige programma’s, terwijl op de achtergrond de installatie doorgaat.

De installatie is snel klaar, en er kan gekozen worden nog verder te werken in het live systeem of herstarten; hierbij wordt de CD uitgeworpen.

Er wordt opgestart met een menu waarin de vorige systemen mooi mee voorkomen in de keuzes (opensuse 12.1 en opensuse 11.x); als je een paar seconden niets doet start het geïnstalleerde systeem: Linux Mint 13 (maya) Edition Cinnamon 32 bit.

Het welkom-scherm bevat onmiddellijk in 4 rubrieken links om snel meer te weten te komen over alle aspecten van Mint:

  • Documentation: New features, Known problems, User guide (pdf)
  • Support: tutorials, Forums, Chat room
  • Project: Sponsors, Donations, Get Involved
  • Community: Idea pool, Software reviews, Hardware database.

Als je één van die links volgt, en op de (community) site terechtkomt, schrik niet van de reklame en de aandrang om een account te maken.

Verder heb je op de desktop nog “Computer”, en “Home”.
Computer toont vooral de aanwezige harde schijven en drives, maar geeft niet zo’n uitgebreide informatie als “My Computer” van openSuse (geheugen, processor, ..).
De Home directory is voorzien van Desktop, Documents, Downloads, Music, Pictures, Public, Templates en Videos mappen.

Een beweging met de muis naar de linkse bovenhoel leert dat er 2 desktops (of werkruimten) voorzien zijn; ze worden kleiner getoond waarna je kan kiezen; omschakelen kan niet met CTRL-F1, CTRL-F2 zoals in KDE); bijmaken kan gemakkelijk door op de grote + te klikken, en verwijderen door op de (x) te klikken in het overzicht.

Wat ik gewend ben van andere Linux systemen is dat na installatie er zo snel mogelijk een update gedaan wordt; online nieuwere versies en veiligheidscorrecties van geïnstalleerde programma’s afhalen. In Linux Mint 13 staat onderaan een schild met een blauw “i” symbool. Als je erop klikt moet je het wachtwoord geven om de update manager te starten. Die begint dan onmiddellijk met een check, en geeft bv aan: “Level 1 Upgrade “mintupdate 4.4.2 new version (old version 4.3.9), size: 119 kB).
De “Install Updates” knop staat onopvallend rechtsboven, en start download van de pakket informatie; je krijgt een hele lijst met level 1, 2 en 3 updates, die je manueel kan aan/afzetten; standaard staan ze aangevinkt. Dezelfde “Install Updates” knop start de download van de updates zelf. Eventueel krijg je nog melding “This upgrade will trigger additional changes”. Een voortgangsbalk kan uitgebreid worden met “Show individual files”-weergave; je ziet ze afgehaald worden van http//archive.ubuntu.com/ubuntu/precise-updates/main en af en toe van packages.linuxmint.com/maya sites. De update lijkt langer te duren dan de istallatie; en het scherm gaat in “screensaver” stand: een zwart scherm met in het midden klein de datum en het uur, en rechts een icoon van een slot met ernaast de gebruikersnaam; kort erna gaat het scherm in “no signal” stand. Als je met de muis beweegt moet je het gebruikerswachtwoord ingeven.
Na afhalen wordt alles geïnstalleerd, en ook daar kan je in detail kijken naar een terminalvenster met de feedback.

Er komt een vraag met “Replace configuration file /etc/gnome/defaults.list?”, en aangezien ik toch zelf nog niets heb ingesteld, bevestig ik. Ik twijfel iets langer bij een file die met grub te maken heeft, maar bevestig toch.

Software bij-installeren zou ook gemakkelijk moeten gaan:
Menu, Administration, Software Manager: Categoriën Featured, All, Internet, Sound/video, Graphics, Office, Games, Accessories, SystemTools, Fonts, Science/education, Programming.

Ik ben bv op zoek naar “Gambas”, een gebruiksvriendelijke programmeertaal voor desktoptoeassingen.
Keuze: Programming levert een lange lijst op, met “zoek: Gambas” krijg ik onmiddellijk de beschikbare Gambas2 bestanden. (niet Gambas 3 die al wel in een onlangs geteste Fedora werd aangeboden).

Ik kies de algmene “Gambas2: Complete …” lijn en installeer; het is een soort “meta-package” om alle gambas onderdelen; de IDE en de rest te installeren (30 Mb voor 81 uitgepakt/geïnstalleerd). De hele procedure eindigt nogal raar; het installatieschermpje is dichtgegaan. Nu staat op mijn scherm het venster met de nog te installeren Gambas en “not installed”. Dat zou beter ververst worden. Als je zelf terug naar Categorie “programming”, zoek Gambas doet, krijg je wel een lijst met de Gambas2 aangevinkt in het groen. Ik sluit het softwarebeheer en zoek in het startmenu naar Gambas (er is geen item “recent geïnstalleerde software”); onder Programming is “Gambas2” de enige keuze nu; bij starten blijkt het de versie 2.23 te zijn.

Toekomst
Op de site lees je ondertussen dat de volgende Linux Mint 14 de naam “Nadia” zal meekrijgen en eind november 2012 beschikbaar zal zijn.

Gebruik (meer…)

24/8/2012

Snelkoppeling naar Firefox op desktop

Filed under: — cybrarian @ 10:36 pm

Algemeeen: rechtsklikken, nieuwe Link to application (of snelkoppeling naar programma), naam en programmanaam invullen.

KDE 4.x is niet KDE 3.5
Bestandsbeheer, Help, About KDE toont welke versie je hebt, bv KDE 4.4.
In KDE4.x krijg je, als je op een willekeurige plaats op de desktop rechts-klikt geen keuze voor “nieuwe link..”.
Maak daarom eerst een gebied aan waar dat wel kan:

Folder view maken
Rechtsklik, Add Widgets: ..
Dan krijg je onderaan een hele rij “widgets”.
Scroll erdoor tot je bij een map komt: “Folder View”. Kies deze; standaard zal ze de home map weergeven op je desktop, als een soort kader met afgeronde hoeken.

Hierin kan je wel een link (shortcut/snelkoppeling) maken:

Link naar programma maken
Ga op een de Home map (folder view) staan
Klik rechts:
Maak nieuwe …
Link naar programma.

Vul de gegevens aan:

  • Naam: hoe je wil dat deze link heet, zelf kiezen maar best kort, bv gewoon de naam van het programma dat je wil starten; Firefox.
  • Beschrijving, commentaar is allemaal vrij te kiezen
  • Command: hier moet de exacte naam van het programma komen (hoofdletters =/= kleine letters!)
  • Icoon kan je ook aanpassen door erop te klikken in tabblad General.
  • De meesta andere dingen kan je hier overslaan

Waar komt Command vandaan?
Dit is het commando om het programma te starten. Er staat een knop naast om in het bestandssysteem het programma te zoeken als je niet juist weet hoe de naam gespeld wordt.
In Linux heb je veel kans in

/usr/bin

Success, uiteindelijk overgeschakelde gebruiker 😉


PS: Als je met een Gnome-achtige distributie werkt (zoals Ubuntu) zal deze uitleg niet kloppen en moet je kijken naar “>specifieke beschrijvingen voor Ubuntu.

19/8/2012

Van .ogg naar .mp3

Filed under: — cybrarian @ 12:50 am

In het kader van “Eén stap vooruit, twee stappen achteruit”* probeer ik mijn zorgvuldig opgebouwde CD-muziekverzameling, natuurlijk in .ogg formaat omgezet, (toen wel even moeten zoeken naar een .ogg compatibele player), nu om te zetten naar .mp3. Zoals het dikwijls gaat: externe oorzaak; een geschenk gekregen-gps die muziek kan spelen van mp3 formaat, maar (natuurlijk/helaas) niet .ogg.
(*) in België ook bekend als de processie van Echternach.

Er zouden heel wat desktop-programma’s zijn die de omzetting kunnen doen, maar meestal gaat dat over de omzetting tijdens het rippen of tijdens het transfereren naar de player, en meestal dus van kleine aantallen.
Ik zit met een hele verzameling, zo’n 10 Gb, onderverdeeld in mapjes en bestanden met de meest foute namen (spaties, leestekens enz).

Er zijn een paar problemen op te lossen:

  1. omzetten van .ogg naar .mp3
  2. uitvoeren van de omzetting op een hele directory
  3. toepassen van het omzetten op de volledige opslagstructuur met alle subdirectories.

De oplossingen (in de maak):

  1. mp3 encoding is meestal niet inbegrepen in de Linux distributies wegens juridische redenen ivm het mp3 formaat. Je kan er wel aangeraken, en de software daarvoor heet “lame”. Je kan checken of je die aanwezig hebt (bv al geïnstalleerd met een muziekspeler) door “lame –help” op de commandolijn. Indien niet aanwezig moet je “lame” downloaden; een zoek op bv “lame for opensuse 11.3” bracht me onmiddellijk naar de pagina met een 1 click install knop erop. Een klik daarop start een download en de vraag hoe te openen, kies of bevestig “Yast”. Geef je wachtwoord (voor installatie) en de lame onderdelen worden geïnstalleerd. Dat kan bevestigd je zien door het lame commando te proberen op de commandolijn:

    :~/Music/SelectionCar/Arno> lame –help
    LAME 64bits version 3.98.4 (http://www.mp3dev.org/)

    usage: lame [options] [outfile]

    and/or can be “-“, which means stdin/stdout.

    RECOMMENDED:
    lame -V2 input.wav output.mp3

    OPTIONS:
    -b bitrate set the bitrate, default 128 kbps
    -h higher quality, but a little slower. Recommended.
    -f fast mode (lower quality)
    -V n quality setting for VBR. default n=4
    0=high quality,bigger files. 9=smaller files
    –preset type type must be “medium”, “standard”, “extreme”, “insane”,
    or a value for an average desired bitrate and depending
    on the value specified, appropriate quality settings will
    be used.
    “–preset help” gives more info on these

    –longhelp full list of options

    –license print License information

    Eerste stap klaar.

  2. De twee stappen achteruit hebben betrekking op het omzetten van de ogg bestanden naar wav (maar dus vanuit de minder-dan-oorspronkelijke wav kwaliteit van de ogg bestanden) en het daaropvolgend omzetten naar mp3 in een vorm met meer kwaliteitsverlies. Als je de originele wav bestanden nog hebt kan je dus best daarop werken, want de tussenstap langs wav is nodig. Met dit python script dat ik ergens op internet vond kreeg ik een hele directory omgezet:
    #!/usr/bin/env python
    #
    # Simple python script to convert all ogg files in a current directory to mp3 format
    #
    import os
    import os.path
    #
    def get_files (extensions):
    files = os.listdir (os.getcwd())
    retfiles = []
    for file in files:
    for extension in extensions:
    if (file.endswith (extension)):
    retfiles.append (file)
    #
    return retfiles
    def convert_to_mp3 ():
    oggfiles = get_files ([ '.ogg', '.ogm'])
    #
    for ogg in oggfiles:
    ret1 = os.spawnlp (os.P_WAIT, 'oggdec', 'oggdec', ogg)
    if (ret1 == 0):
    rawfilename = os.path.splitext (ogg)
    wavfilename = rawfilename[0] + '.wav'
    mp3filename = rawfilename[0] + '.mp3'
    ret2 = os.spawnlp (os.P_WAIT, 'lame', 'lame', wavfilename, mp3filename)
    if (ret2 == 0):
    os.spawnlp (os.P_WAIT, 'rm', 'rm', wavfilename)
    #
    convert_to_mp3 ()

    met dit resultaat op het scherm (de getallen veranderen op het scherm live):

    OggDec 1.0.1
    Decoding “African Head Charge – 13 – Breeding Space.ogg” to “African Head Charge – 13 – Breeding Space.wav”
    [100.0%]
    LAME 3.98.4 64bits (http://www.mp3dev.org/)
    Using polyphase lowpass filter, transition band: 16538 Hz – 17071 Hz
    Encoding African Head Charge – 13 – Breeding Space.wav
    to African Head Charge – 13 – Breeding Space.mp3
    Encoding as 44.1 kHz j-stereo MPEG-1 Layer III (11x) 128 kbps qval=3
    Frame | CPU time/estim | REAL time/estim | play/CPU | ETA
    9346/9346 (100%)| 0:10/ 0:10| 0:10/ 0:10| 22.296x| 0:00
    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————–
    kbps LR MS % long switch short %
    128.0 40.0 60.0 81.3 10.4 8.3
    Writing LAME Tag…done
    ReplayGain: +0.5dB

  3. De volgende stap is het aflopen van de hele directorystruktuur en in elke subdirectory te checken of er .ogg bestanden zijn en zo ja, ze omzetten. (wordt mogelijk vervolgd).
    In de huidige map zoeken naar alle .ogg bestanden: find . -name "*.ogg"

    Als je wil tellen hoeveel het er zijn (alleen de .ogg bestanden, niet de subdirs en andere files):
    find . -name "*.ogg" | wc -l

    Ik maakte eerst dit om door de directories te lopen:
    #/bin/bash
    workingdir=`pwd`;
    IFS="`printf '\n\t'`"
    for dir in `find . -type d ` ; do
    #echo "$dir"
    cd "$dir"
    pwd
    cd $workingdir
    done

    Toen dat bleek te werken op een test directory met een paar mappen en een paar submappen, paste ik het aan om de bestanden ook effectief om te zetten met het python omzetscript; dat wordt dus aangeroepen nu:

    #/bin/bash
    workingdir=`pwd`;
    IFS="`printf '\n\t'`"
    for dir in `find . -type d ` ; do
    #echo "$dir"
    cd "$dir"
    pwd
    ~/bin/PythonOggToMp3.py
    cd $workingdir
    done

    Als je het script draait op een grote verzameling mappen en ogg files, kan het wel even duren voor het klaar is. Als je een laptop gebruikt, hang hem dan zeker aan de stroom zodat hij niet midden in de omzetting stilvalt. Dat heeft nog het bijkomende voordeel dat hij meestal een snellere processorwerking ingesteld heeft (trager op batterij=stroom sparen).

    En als je wil kan je eerst of nadien nog de bestandsnamen opkuisen met “detox -v ./*”, als variatie in voorgaand script. Het is voor allerlei doeleinden bruikbaar. En natuurlijk zullen er wel eenvoudigere, snellere, gebruiksvriendelijkere, alles-in-1-lijn-code, enz mogelijkheden zijn om ditzelfde probleem op te lossen. Deze oplossing is niet toevallig buiten de grafische gebruiksomgeving gehouden; ik wilde een oplossing die ik ook kan gebruiken op een bestandsserver waar ik de originele muziek heb opstaan, een server zonder grafische schil.

18/8/2012

Nepomuk de netbook “freezer”?

Filed under: — cybrarian @ 12:31 am

Op mijn netbookje met 1 Gb geheugen werkte een redelijk standaard geïnstalleerde openSuse op sommige momenten irritant traag. Het deed me denken aan mijn eerste 486 waar Linux plots ergens in de nacht de cronjobs startte terwijl ik aan het werken was (en dat voor de tijd dat ik cron-jobs kende).

Een ps -AH na een verse start maakte me attent op het nogal overvloedig voorkomen van Nepomuk en Akonadi. Die laatste heeft ondermeer met je e-mail te maken, dus die laat ik draaien, maar Nepomuk leek me een onding voor deze lichte netbook. Gelukkig kan je die uitschakelen.

Menu, Personal settings (Configure Desktop), onder “Workspace appearance and behaviour”: Desktop Search.

Tab Basic Settings: Enable Nepomuk Semantic Desktop afgevinkt. “Apply” om toe te passen.

Toegepast op: OpenSuse 12.1, KDE 4.X

Ik kom dit updaten als het niet geholpen heeft ….

Powered by WordPress