27/2/2013

Random wachtwoord maken

Filed under: — pinguim @ 2:52 pm

Linux heeft een ingebouwde random functie:
/dev/urandom
die je kan gebruiken om een wachtwoord te maken.
Mits wat extra parameters natuurlijk.
Bv om een bepaalde reeks tekens te gebruiken, A-Z en a-z en 0-9.
Dat doe je door met “translate” tr alle andere “complementaire” -c gegenereerde tekens te “deleten”: -d

< /dev/urandom tr -dc _A-Z-a-z-0-9

Nu krijg je een stroom willekeurige tekens uit de range over je scherm; stoppen met CTRL-c.

Stuur ze naar een buffer met het pipe symbool: | en toon ze;
maar natuurlijk niet allemaal, enkel de eerste (bv) 16:
head -c${1:-16}

< /dev/urandom tr -dc _A-Z-a-z-0-9 | head -c${1:-16};echo;

geeft bv:

3XImPDNvCd8kMano

Maar nog eenvoudiger is de standaard checksum te gebruiken: md5, die gebruikt wordt om een string te versleutelen.
Dit is wat beperkt, want het geeft enkel letters en cijfers, geen speciale tekens die tegenwoordig ook al standaard moeten in een wachtwooropgave.

Je moet ook iets invoeren dat telkens anders is, hier bv de datum.
Voor het resulstaat kan je (een stuk) snijden uit de "output" ervan :
~/bin> date | md5sum
da29c6f381040a69e6d234b6c69ad78d

Met KDE (Konsole) kan je klikken, aanduiden, “copy” uit het menu Edit van de Konsole, en dan kan je elders plakken met ctrl-v of Edit/paste.

Ps: ctrl-c werkt niet in de console, want dat heeft daar een andere betekenis. Probeer ctrl-sh-c.

Ps2: zie ook Random wachtwoord maken met pwgen/makepasswd

10/2/2013

SolusOS Eveline

Filed under: — cybrarian @ 9:33 am

Zeer installatie-vriendelijk systeem, deze SolusOS, waarvoor ik de installatie van het Duitse tijdschrift linuxuser gebruik (naamgelijkenis met deze website heb ik ook maar ontdekt toen ik het tijdschrift een paar jaar geleden in Duitsland voor het eerst zag- klinkt niet erg Duits ook).

Na installatie krijg je een 5-stappen inleiding voor eerste start:

  • een verwelkomingsscherm met een viertal nuttige links: hun website, hun fora, chat met SolusOS users live en officiële gebruikershandleidingen op de wiki. De weblinks werkten perfect, de “chat” link reageerde niet (irc://irc.silvericr.com/#SolusOS)
  • De netwerkverbinding opbouwen was geen probleem op een desktop, en evenmin op de wifi van een netbook. Op de netbook deed ik dat door op het netwerkicoon te klikken terwijl in in stap 1 zat bovenaan. Het is nogal onlogisch om eerst websites aan te bieden en dan pas het netwerk te configureren…
    De firewall staat standaard op “allow incoming traffic”, maar is bovendien “disabled”, niet in werking dus.
  • Opties van de grafische kaart worden aangeboden; Er kan bv een experimentele opens source driver geïnstalleerd worden.
  • De update settings staan standaard op Hourly update check, No automatic install, weekly check for major upgrad.
  • De laatste stap bedankt de gebruiker en suggereert een donnatie

Rechtklik op de desktop geeft ondermeer keuze om een andere achtergrond in te stellen; op de pc kies ik een lichte, op de netboek een donkere achtergrond. In vergelijking met bv KDE4 is dat hier gelukkig nog heel intuïtief.

Een IRC programma is wel degelijk aanwezig, en het leidt je zonder probleem naar de SilverIRC server (kanaal SolusOS), en daar word je (of beter werd ik alvast) vriendelijk te woord gestaan (door niet-native English speakers).

Als ik een kabel in de netbook prik, vindt hij na even ook de verbinding langs die kabel, en geeft die weer als auto-eth1.

Software toevoegen; gambas2: wel aanwezig (niet gambas3); maar fout bij installeren (downloaden eerder – iets met server niet gevonden).
Misschien moet ik eerst de package cache verversen. Dat geeft me wel een waarschuwing van belangrijke systeemupdates; die bevestig ik eerst. Dat werkt en brengt me terug die volgorde van debian bij; eerst refresh. En algemeen, eerst updaten natuurlijk!
Daarna is het bij-installeren van software geen probleem:

Menu, Controlecentrum, scroll ver naar beneden tot Software toevoegen/verwijderen.

SolusOS Eveline 64-bit Linux kern 3.3.6, LibreOffice 3.6, Firefox 18.0.2 Nautilus 2.31.1, enz …

Ook de visual-basic-achtige “Gambas2” kan geïnstalleerd worden na een “zoek” in “Software toevoegen”, het is versie 2.21 die aangeboden wordt (vgl: in openSUSE 13.1 krijg je 2.24).
Na installatie komt er een venster dat aanbied de nieuwe software te starten: “Run new application?”, en een lijst van bij-geïnstalleerde programma’s.

Het programma wordt ook opgenomen in het menu. Dat menu is nogal vervelend omdat je heel nauwkeurig moet positioneren met de muiscursor om van het hoofdmenu in een uitgeklapt menu te gaan; als je wat schuin afkort, verandert het menu. Dus is een link op de desktop aangewezen voor veelgebruikte programma’s. Dat is heel gemakkelijk: zoek in het menu de applicatie die je wil, bv Internet/Firefox, en sleep het firefox icoon uit het menu op het buroblad: er wordt een link gemaakt met het logo.

Powered by WordPress