20/2/2009

Netwerkverkeer onderzoeken met iptraf

Filed under: — pinguim @ 6:43 pm

iptraf
Een typisch hulpmiddel om netwerkverkeer te onderzoeken is iptraf; je kan de hoeveelheid verkeer onderzoeken, en de afkomst of bestemming. De iptraf software moet geïnstalleerd zijn op de server die de internetverbinding doorgeeft (de gateway), je kan ze gebruiken vanop afstand door in te loggen met ssh, secure shell.
Iptraf kan gebruikt worden als commando om resultaten naar een log te schrijven, of als opstartend programma dat de resultaten live op het scherm weergeeft. Daaruit kan je knippen en plakken als je in een terminal werkt op je desktop.

  • Lan station monitor: toont eth HW address met BytesIn en PktsOut, BytesOut; geeft weer hoeveel netwerkverkeer er is op welke hardware. Hardware address is een soort serienummer van de netwerkkaart, bv 00145168e8a6
  • IP Traffic monitor (bv All interfaces) geeft de connecties weer: lokaal ip adres en extern ip adres, telkens met het poortnummer. Het extern kan je verder onderzoeken door het in een browser te plakken als het een website is, of door een opzoeking in een whois database als Arin

Filters
Als er te veel verkeer is en je wil je beperken tot bv 1 toestel waarvan je het IP adres kent, kan je een filter instellen.

Menu Filters … IP, Define new filter, geef naam.
Dan krijg je de lijst met filterdefinities in deze filter. Toevoegen met “I”, invullen en bewaren.
Algemeen:

Alle ip adresen: 0.0.0.0
wildcard: 0.0.0.0

Deel netwerk:
ip adres: 192.168.1.0
wildcard 255.255.255.0

Bepaalde host:
ip adres: 192.168.1.25
wildcard: 255.255.255.255 (nl geen)

met destination:
0.0.0.0
0.0.0.0
0 to 0
all IP: Y
Include
Match opposite: N

Dan de filter aktief maken:
“Apply filter” en kiezen.
Daarna terug naar hoofdmenu en “IP traffic monitor”.

Ook niet vergeten af te zetten (Detach filter) in filter menu.

Zowel ip-adressen als hardware adressen kunnen vervalst worden.

17/2/2009

Tweede Linux van USB disk

Filed under: — cybrarian @ 1:05 am

Om op een netbook een andere dan de standaard geleverde Linux distributie te installeren is een kleine omweg nodig; het toestel heeft natuurlijk geen CD/DVD lezer. Ik heb ook geen externe USB-dvd lezer, en heb geen zin om een speciale usb-key te prepareren.

Ik installeerde dus een nieuwe linux distributie op een externe usb-disk. Ik sluit die eerst aan op een andere laptop en doe daar de installatie naar de usb-disk; de harde schijf had ik uitgetrokken*.

Daarna de usb-disk aangesloten op de netbook (AA1), en de configuratie gedaan (hardware is natuurlijk verschillend). Zo snel mogelijk de repository van de DVD afzetten en de online repositories aanzetten! Vanaf dan kan je verder mits een internetverbinding.

Het volledige log hieronder: (meer…)

14/2/2009

Buitengesloten door BIOS (Acer Aspire one-Linpus)

Filed under: — cybrarian @ 11:38 pm

Op een Linpus machine heb ik een onaangename ontdekking gedaan na het installeren van het “BIOS” wachtwoord; ik geraak niet meer binnen nadien, hoewel ik echt heel zeker ben van het wachtwoord!
BIOS boot screen
Wat gebeurde:
Op een Aspire one krijg je bij het opstarten van het toestel heel kort, in een flits, twee opties op het scherm vermeld:
F2 = Bios setup menu en F12= Boot menu
BIOS security menu
Als je onmiddellijk op F2 drukt kom je “in het BIOS“, ofwel de “InsydeH20 Setup Utility” (inderdaad met deze schrijfwijze).
Uit de keuze “Information, Main, Security, Boot, Exit” kan je in Security het “Supervisor” wachtwoord instellen.
Daarna kan je eventueel nog het User password instellen, en kan je de keuzen “Power on password” aanzetten (“Enabled”)
Password
Als je daarna je netbook herstart krijg je de vraag om het wachtwoord in te geven. Eender hoe je probeert, het wachtwoord wordt telkens geweigerd, en na drie pogingen wordt het toestel geblokkeerd en moet je het afzetten. Je controleert je wachtwoord, let op de hoofdletters, en gaat op zoek naar mogelijke andere interpretaties van het toetsenbord door het toestel.*
3 wachtwoord pogingen
Zonder het BIOS wachtwoord kom je er niet in. Je systeem start eenvoudigweg niet op en je kan niet aan je gegevens. Ofwel breng je dan je toestel naar de technische dienst-na-verkoop, ofwel ga je op zoek of er geen manier is om dat BIOS te omzeilen of “uit te schakelen”.

Online leer je dat het BIOS kan “herschreven” ofwel dus “overschreven” worden. Dat kan je gebruiken om een nieuwe versie van het BIOS te bekomen. Helaas is dat geen eenvoudige operatie, die bovendien niet zonder risico is: als tijdens het proces, dat wel even duurt, iets foutgaat (bv batterij leeg), zou je het BIOS -en daarbij het toestel- wel eens onbruikbaar kunnen maken.

Maar gelukkig was er online ook goed nieuws. Ik las ergens dat het BIOS-wachtwoord IN HOOFDLETTERS WORDT OPGESLAGEN!
Dat betekent dat het wachtwoord dat ik ingegeven had (bv) “LinuxUser” wordt opgeslagen als “LINUXUSER”.
Als je de hoofdletter-toets (Shift Lock) indrukt kan je het wachtwoord ingeven zoals het bios het wenst te krijgen …

* Klassiek is bv het root wachtwoord in een Linux distributie dat ingegeven wordt op een moment dat het toestel nog niet is omgeschakeld van standaard systeem qwerty klavier naar de lokale taalinstelling met azerty toetsenbord. Het zoeken naar de plaats van de letters op dat andere klavier is dan de oplossing. Maar die interpretatie speelt zich af op gebied van de software, dus je systeem moet daarvoor al gestart zijn, wat hier niet het geval is.


Update 20/02: Het “hoofdletterprobleem” doet zich niet voor bij een latere versie van de Acer Aspire One + Linpus (nl 1Gb+160 Gb HD, wel bij A110L met bios v. 0.3109). Waarschijnlijk is het BIOS aangepast.

9/2/2009

Ubuntu frustraties

Filed under: — pinguim @ 10:51 am

Achtergrond: KDE gebruiker (die een aantal -voor een Ubuntu-gebruiker misschien vanzelfsprekende- kunstgrepen niet kent). Zie ook post (binnenkort) “Ubuntu bewondering”.

  • Scherm plots ingezoomd: tijdens het typen moet ik blijkbaar een toetsencombinatie getroffen hebben die een speciale betekenis heeft: heel erg inzoomen op een stuk van het scherm. Redelijk belachelijk als je daar plots zit, bovendien niet weet hoe je er terug uitgeraakt! Ik heb het niet bewust gevraagd, weet niet bij welke toetsencombinatie het gebeurd is, heb geen idee hoe terug op mijn normaal scherm te komen.
    Update: ik heb het nog eens voorgehad bij het maken van een e-mail adres; naast de ALT-GR toets staat de “windows” toets. Ipv ALT-GR + 2 om @ te maken, die “win” ingedrukt met de 2 geeft blijkbaar vergroten. Daaruit leidt ik af dat de combinatie met 1 terug verkleint.
  • Menu “Applications, Add/Remove Software”: hoe zoek je hier naar een programma dat … kan, bv een hex editor? Zoek is hier alleen op naam van het programma. De indeling per rubriek is te “breed”. Na wat proberen blijkt dat je niet alleen de naam maar ook een deel ervan kan ingeven, bv “hex”.
  • Ubuntu 8.10 + OpenOffice.org 2.4 verknoeide een sxc (OpenOffice.org v1 spreadsheet) bestand. Het kan ook niet hersteld worden door OOo! Blijkbaar is het openen van en werken in het bestand dat op een smb-server (hier Linux+samba) staat, de oorzaak van een fout in het bestand. Ook op andere distro’s al veel problemen gehad met werken in OOo bestanden die op een smb-share staan.
    PS: Met een hex-editor heb ik achteraan willekeurig een paar nullen verwijderd en terug bewaard; daarna kon de sheet gerepareerd worden bij openen.
  • Schermafdruk: Menu “Applications , Accessories, Take Screenshot”: De mogelijkheden zijn “Grab the whole desktop en Grab the current window. Ik wil echter een bepaald deel van het scherm, in kde en xfce kan je een deel van het scherm selecteren bij een screenshot.
    (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)
  • Iconen: Ik heb in mijn documenten map een nieuwe map gemaakt voor “MijnProgramma”. Ik wil het icoon veranderen: en Rechtsklik, Properties, klik op het icoon van de map om het te wijzigen. Ik verwacht nu de keuze te krijgen uit een aantal iconen, systeem iconen of wat er beschikbaar is. Maar ik krijg enkel een “file open dialog”, geen aanwijzing waar ik de systeem iconen moet gaan zoeken vanaf hier.
    (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)
  • Bestandsbeheer: Menu “Places, Home Folder” geeft een venster met iconen. Rechts veranderen naar “List View”.
    De kolommen zijn “Name Size Type Date Modified”.
    De kolom “Name” is veel te breed, ik probeer hem te versmallen. Gaat niet. Verbreden gaat, versmallen niet.
    Als ik het hele bestandsbeheer venster versmal, wordt de kolom “Name” wel smaller! Misschien is het een bug, en wordt de minimum breedte berekend op basis van de lengte van de langste naam, en gebeurt daar iets fout want de kolom blijft veel breder dan de langste naam. Bovendien wil ik misschien niet de hele naam zien, soms heb je bestanden met heel erg lange namen die niet relevant zijn omdat je naar de datums aan het kijken bent. (09/02/2009; Ubuntu 8.10 – the Intrepid Ibex)

7/2/2009

Fosdem 2009

Filed under: — cybrarian @ 6:20 pm

FOSDEM 2009 heeft weer volk getrokken van heel Europa, het is druk vanaf de eerste uren. Dit jaar een opmerkelijke aanwezigheid van de “netbook”. Ik zag nog hier en daar een laptop (dell, ibm/thinkpad/lenovo), ook nog een paar mac’s (die een paar jaar geleden een opgemerkte introductie maakte).
De opvallendste verschijning was misschien de fris-groene XO-1, beter bekend als de OLPC, helaas niet meer in produktie of verdeling momenteel. En dan de commerciele opvolgers daarvan: van de dure Sony Vaio tot MSI, Asus EEEpc, en vooral heel veel Acer Aspire One. Bij die laatste natuurlijk enkel de Linux versie, maar opgelet, ik zag er maar enkele met nog de originele Linux distributie zoals die verkocht werd. De Fedora’s, die ook enkele XO-1’s hadden staan, waren er al op thuis omdat Linpus afgeleid is van een Fedora. Maar ook de Mandriva’s hadden er hun eigen distributie op draaien, volgens eigen zeggen zonder wijzigingen. En volgens de OpenSuse’s draait hun versie 11 ook zonder problemen op een netbook (ze hadden als voorbeeld een EEEpc met een 8 Gb ssd en 1 Gigabyt geheugen).

De lezingen trekken volle zalen, en een schitterend concept zijn de “lightning” bliksemflits lezingen. Daarbij is het auditorium vlak bij de inkom vrijgehouden voor een serie van lezingen van telkens 15 minuten. Allerlei projecten kunnen daardoor een korte voorstelling krijgen, die trouwens meestal vergezeld gaat van een oproep om mee te werken, te vertalen, enz.
Bij het begin krijgt de spreker op het podium een micro, het gebfruik van een op de beamer aangesloten pc (die LXDE draait, een “desktop light” die zelf aan bod kwam bij een van de lezingen), en een door de organisatie ingestelde wekker die onherroepelijk 15 minuten aftikt. Op 5 minuten tijd moet gewisseld worden, en zo worden er 3 lezingen per uur afgehandeld, de hele dag door.

Free as in beer
Bij het bier geen verrassingen dit jaar, het brusselse bier is alweer als eerste uitgeput, maar verder zijn er trappisten en abdijbieren naar hartelust, verder broodjes en er was/is ook ontbijt met koffie, croissants en koeken.

http://www.fosdem.org/2009/

(meer…)

5/2/2009

Screenshot in Linpus Lite

Filed under: — cybrarian @ 1:07 am

Een schermafdruk maken of bewaren op Linpus is niet voorzien in het Aspire One menu. Ook na het aktiveren van het uitgebreide menu is er geen optie om een schermafdruk te bewaren.
Aangezien Linpus Lite een XFCE werkomgeving heeft, zocht ik de oplossing in de XFCE documentatie op het net. De eenvoudigste manier is (helaas?) command prompt (maar het valt erg mee):
Open een terminal (rechtsklik, open terminal here)
Tik het commando om een schermafbeelding te maken (import), gevolgd door de naam die je het bestand wil geven en eindigend op .png (bv MijnSchermAfdruk.png):
import MijnSchermAfdruk.png
Daarna wordt je cursor een kruis waarmee je op het scherm een gebied kan aanduiden (klik – sleep het kader). Laat los en de afbeelding wordt opgeslagen met de naam die je gegeven hebt. Als dat klaar is zie je de cursor in het terminalvenster terugkeren. Klaar!

1/2/2009

Links over de Aspire One / Linpus Linux

Filed under: — cybrarian @ 9:41 pm

Neutraal, Systeem, Fabrikant en community:

Op onze LinuxUser.Copyleft.be: snel: rubriek aspire1Linux

Nederlandstalig:

Engelstalig:

Duits:

Aspire One BIOS

Filed under: — cybrarian @ 9:32 pm

Aspire One BiosJe krijgt het bios menu door bij het starten op F2 te drukken. Hier krijg je informatie over je toestel en kan je instellingen van het apparaat veranderen als gebruiker en beheerder wachtwoord, opstartbron, bv extern USB apparaat, datum en tijd enz. Een overzicht:

Informatie:
– CPU Intel Atom CPU N270 1.60 GHz
– HDD P-SSD1800 2080720564444 2
– BIOS version: System 0.3109, VGA Intel V1585
– Product AOA110 SN LUS020A0708290708B2500

Main
– Boot: Quick, Network, BootMenu F12, D2D Recovery.
– System Time, Date, Memory (512), Video (8) Mb

Opvallend: Geen melding van het “Storage Expansion” geheugen in de linkse uitbreidingssleuf

Security
– password voor User en Supervisor, aktief bij PowerOn

Boot
– Priority Order: IDE0: P-SSD1800; IDE1; USB FDD; USB HDD; Network Boot: Legacy PCI Device; USB CDROM.

Exit
– Save changes, Load Setup Defaults, Exit

Powered by WordPress