25/9/2014

Van Mac naar GNU/Linux/KDE: mail naar KMail

Filed under: — cybrarian @ 11:03 pm

Behalve het achterlaten van alle typische Mac-programma’s als Photoshop, Illustrator en andere iApps, moet de gebruiker zijn mail achterlaten. Of niet?

  • IMAP
    Als je imap gebruikt alvast niet. De mail wordt dan namelijk op de server opgeslagen, en door alle juiste instellingen te doen, synchroniseert je nieuwe systeem met die server, en krijg je alles te zien. Het is een beetje als webmail, alleen gebruik je niet de browser om die mail op de server te bekijken, maar een e-mail programma. Daardoor heb je meestal toch wat meer functies en wat snellere reakties, of kan je ook offline de mail bekijken (bv bij een laptop/netbook). Nadeel is dat die mail op de server wel plaats inneemt, en eens de mailbox vol, kan mail aan jou gericht terug naar afzender gaan.
  • Webmail
    Als je webmail gebruikt (GMail enz) dan moet je enkel in je browser het adres van die dienst bewaren onder een bookmark, en bij eerste inlog het wachtwoord bewaren als je dat wil.
  • Pop3
    Eens de pop3-server, gebruikerslogin en wachtwoord ingesteld zijn, komt al de mail waarvan nog een kopie op de server staat, binnen als “nieuwe mail”; de overlapping hangt af van je vroegere instellingen.
    Je haalt met pop3 de mail af naar je computer, maar ook hier kan je in de instellingen kiezen om een kopie op de server te laten staan gedurende een bepaalde tijd (dag/week/maand..) of een bepaald volume (opslagcapaciteit).
    Voordeel van Pop3: je capaciteit is enkel beperkt door je eigen harde schijf, je kan eeuwig je mail bijhouden, en die mail staat niet bij een andere partij.
    Nadeel: als je een mail wist in je e-mail programma, is die niet op de server gewist. Als je opnieuw installeert, en de laatste mail terug afhaalt die nog als kopie op de server bleef staan, komt alle spam ook weer binnen.

Vroegere mail exporteren/kopiëren
De vraag bij Pop3 is natuurlijk: hoe krijg ik de oude mail van mijn Mac naar KMail in KDE?
Bij recente mac’s kan je bij een folder kiezen voor “Archive”, en daarmee exporteren.
Bij ouder macs (bv OS-X 10.4.11) kan je rechstreeks de mbox bestanden kopieren uit de gebruikersmap Library/Mail en Library/Mail Downloads. Nog gemakkelijker is in konqueror een verbinding te leggen naar de Mac, met login bv gebruikerOpMac op ip adres 192.168.1.10:

fish://gebruikerOpMac@192.168.1.10/Users/gebruikerOpMac/Library/Mail

De struktuur die de nummer.emlx bestanden bevat (vanaf gebruikersmap):

Library/Mail/POP-eMailAdres@domeinnaam@provider/

  • Deleted Messages.mbox/
  • Drafts.mbox/
  • INBOX.mbox/Messages/11976.emlx
  • Sent Messages.mbox/

De .emlx bestanden kan je in een editor als Kate gewoon bekijken; ze bevatten de tekst van één mail.

Vergelijk KMail: cur, new, tmp
De mail zelf wordt opgeslagen in het mapje “cur” in een substructuur van de gebruikers homedirectory. Die vind je in een verborgen map .local; bv voor de folder “IN” in KMail zit de mail :

/home/gebruikersnaam/.local/share/local-mail/IN/cur/

Het zijn gewone bestanden met een nummer als naam en zonder extentie.

Submappen van bv de inbox staan in local-mail/.inbox.directory, telkens weer met new/cur/tmp, bv:

/home/gebruikersnaam/.local/share/local-mail/.inbox.directory/Test/cur/

Import
KMail in KDE4 heeft zelf heel wat import en export mogelijkheden.
Maak in KMail een aparte map “import” of “oudemail” of zo om te importeren; als er iets foutgaat kan je die ook gemakkelijk weer weggooien. In een van de import probeersels kreeg ik bv voor elke mail een submapje met een nummer, en daarin de eigenlijke mail. Ga op “Local folders” staan, klik rechts, nieuw (Add Folder), geef naam bv “Import”.
Ga in je bestandsbeheer (Dolphin of Konqueror), maak in die Import map een map “cur” aan, en kopieer daar de .emlx bestanden in. In KMail worden ze onmiddellijk zichtbare als ongelezen mails.

22/9/2014

Dropbox

Filed under: — cybrarian @ 2:18 pm

Dropbox is een prive-bedrijf dat je toelaat bestanden samen te gebruiken en ze gemakkelijk te beheren via een browser (Firefox) of een Dropbox-eigen programma (geen opensource/freesoftware).

Voor bv openSUSE kan je de one-click install gebruiken van hier. Dat programma zorgt later voor de download van de eigen software van Dropbox, nl een deamon die op je systeem draait. Je geeft dus een extern bedrijf de toelating om software te draaien op je pc!

Bij de dropbox installatie kan je een melding krijgen dat python-gpgme niet is geinstalleerd, waardoor geen digitale handtekeningen kunnen gecheckt worden. Python-gpgme is iets uit de Gnome-stal dacht ik (Debian-Ubuntu), en maakt het signing gebeuren bruikbaar voor python (“pygpgme exposes the gpgme library to Python”). Je kan die eerst bij-installeren alvorens verder te gaan. (In openSUSE beschikbaar in devel:languages:python, en gewoon bij te installeren vanuit Yast; zoek “gpgme”).

Daarna zal de dropbox installatie starten met het downloaden van de software, uitpakken, en eindigen met het installeren van een icoon in je takenbalk onderaan (KDE).

Het Dropbox venster opent met de keuze of je al een dropbox account hebt of niet. Zo ja, kan je de gegevens ingeven.
In je gebruikersdirectory (home/gebruikersnaam/) komt een extra map te staan: “Dropbox”. Als je daarop klikt, opent je bestandsbeheerder (KDE: Dolphin) en toont de inhoud van die folder – m.a.w. de inhoud van je opslag op de Dropbox server.

Vanaf je ingelogd bent, zal je een gigantische toename van het netwerkverkeer zien (bv met desktop-widget Network in KDE). Je computer wordt gesynchroniseerd met je online opslagruimte; m.a.w. alles wordt naar je computer gekopieerd wat daar staat; dus dat kan wegen op je data-verbruik!

Dat verkeer kan je even stilleggen door op het icoon rechts te klikken, en “Pause Syncing” te kiezen. Het drukke verkeer valt dan stil (zie dal in grafiek); op dezelfde plaats kan je resume kiezen om er mee verder te gaan, of heb je andere keuzes als sluiten van het Dropbox programma.

Wat is je favoriete software op de Linux Desktop/Server?

Filed under: — cybrarian @ 9:00 am

Hier alvast mijn lijstje, een richtlijn voor mezelf als ik weer eens een nieuw systeem uitprobeer of installeer voor mezelf of iemand anders:
(De software is meestal aanwezig in de softwareverzameling van je distributie. Zie ook software na-installeren met script en Desktop instellingen na installatie)

Desktop:
Heel afhankelijk van wat je (of “de gebruiker”) met die desktop wil doen; op kantoor krijg je een andere keuze dan thuisgebruik voor ontspanning; bovendien krijg je dikwijls een “standaardinstallatie” aangeboden, met de meest voorkomende desktopsoftware al geselecteerd. Kijk welke je bij installatie al extra wil opgeven, of installeer nadien uit de repositories.

  • Firefox
  • LibreOffice of OpenOffice; op een lichtere desktop misschien KDE’s Office
  • KMail (KDE’s e-mail programma) of Mozilla’s mailclient Thunderbird
  • Kate (KDE editor) voor aanpassen .txt, log en configuratiebestanden
  • KWrite (KDE editor) alternatief voor Kate of om verschillede te onderscheiden edits te doen
  • Mousepad (standaard XFCE editor) alternatief of beetje andere weergave als Kate
  • Konqueror bestandsbeheer en ftp/fish voor zover nog beschikbaar
  • Filezilla als ftp-client (op niet-konqueror systemen)
  • KTorrent: de standaard KDE BitTorrent client (bv voor afhalen distro in bit-torrent formaat (-.iso.torrent)
  • Gambas2* / Gambas3: gebruiksvriendelijke Basic-syntax/Java-concept-achtige programmeeromgeving. Om Gambas programma’s te kunnen draaien is de runtime genoeg, installeer de hele IDE om snel en gemakkelijk een gambas programma te maken /of bestaande te wijzigen.(* meer NL-talig over Gambas op CL’s Gambas site en Gambas blog)
  • Gimp: beeldbewerkingsprogramma voor foto’s en andere pixelformaten.
  • Inkscape: illustratie-programma (vector/lijntekeningen)
  • Scribus: Layout programma (“Desktop Publishing”).
  • Scanlite (als je een scanner hebt)
  • XChat: IRC programma, al even geleden dat ik het gebruikt heb, dus misschien zijn er betere..
  • HexChat: IRC programma, vervanger voor XChat?
  • Plan (Calligra Plan) de project-planner van de Calligra (KDE) office suite
  • QCAD/LibreCAD om technische tekeningen, plattegrond gebouw enz te maken (Autocad bestanden)
  • Dia: flowcharts, UML objects/properties/methods, netwerk topology, organisatie-diagram, activity/sequence, circuit …
  • Audacity audio met sporen
  • mplayer: om sommige filmpjes opgenomen met digitale camera te bekijken (.mov bestanden)
  • Flash player (geen vrije software – community repositories)

Tools:
Een paar algemene hulpprogramma’s:

  • git: de client side software voor gebruik van de broncodebeheertool van Linus Torvalds (upd 03/2021)
  • Midnight Commander: inderdaad commandolijn bestandsbeheer en editor “mcedit” om snel configuratiebestanden te wijzigen enz.
  • KDiff/Kompare: een programma om twee (tekst-) bestanden met elkaar te vergelijken en de verschillen snel te tonen.
  • tmux: een terminal multiplexer ongeveer als “screen”, waarmee je een lopende sessie op een server nadien kan terugnemen na uitgelogd te zijn geweest (upd aug 2014)
  • htop: zoals top maar met mc-achtig menu onderaan, kill mogelijkheid, en bovenaan een live tekst-vorm kleuren staafdiagram weergave (upd aug 2014)
  • nethogs om het netwerkverkeer van processen op je eigen netwerkkaart te volgen(update 10-2019)
  • iftop toont aktiviteit op netwerk
  • Ik ben meestal tevreden met de standaard aanwezige shell, te bereiken vanuit de grafische omgeving met bv Konsole (KDE).

Server:
Deze software is niet alleen voor op een “fysieke” server; ook mijn laptop of desktop wordt dikwijls van serversoftware voorzien.

  • sshd: de secure shell server, nodig om vanop afstand in te loggen met ssh (sshd zal er meestal al zijn, soms aktiveren of firewall poort openen)
  • Apache met Php: webserver nummer één
  • MySQL of MariaDB: databank, o.a. voor veel websitepaketten en web applicaties maar ook voor zelfgeschreven software die op de (desktop)computer zelf draait
  • PhpMyAdmin: hulpmiddel om rechtstreeks in de databank te werken via webpagina-interface
  • VSFTPd: FTP server
  • vroeger ook wel eens een IRC server

Bedrijf, Web:

  • Dolibarr (op webinterface)
  • WordPress, Drupal, …
  • Dropbox client (geen vrije software)

Upd 2016: Tip: opstarttijd verkorten

Het is trouwens hoe langer hoe minder nodig om het lijstje bij te houden met alle gedetailleerde programma’s en hulpprogramma’s of bibliotheken. Het installatiesysteem onderzoekt zelf welke andere onderdelen je nodig hebt bij het kiezen van een nieuw programma. De afhankelijkheden worden onderzocht en er wordt beleefd aangeboden de reeks nodige andere softwarepaketten bij te installeren met één klik als bevestiging.

Daaronder zitten bibliotheken voor Perl, Python enz, zodat je ze hier niet apart ziet vermeld staan.
Waarschijnlijk vul ik nog aan als ik weer eens iets moet na-installeren hoewel het voor de hand lag.

Upd 09 2022
– ik maakte ooit een script om software bij te installeren, gemakkelijk als je regelmatig nieuwe toestellen moet installeren.

Origineel Mar 15, 2014, verschillende aanvullingen.

15/9/2014

Ubuntu 14.04 LTS: Long Term Spionage?

Filed under: — cybrarian @ 10:22 am

Keuze blijft een belangrijke motivatie bij Linux-gebruikers, en als extreem luie Linux gebruiker probeer ik soms liever een andere distributie om te kijken of die mijn “moeilijke” hardware herkend, dan achter het probleem en de drivers aan te gaan in mijn oorspronkelijke distro.

Na een upgrad van 12.04 LTS krijg ik een desktop met een giganti;sche spiekbrief: alle toetsencombinaties (shortcuts) van Launcher, HUD en Menu Bar, Dash, en voor Windows en Switching. Als occasionele Ubuntu gebruiker moet ik weer even wennen aan de namen van enkele dingen, bv dat waspoeder en zo, maar het tonen van deze handige informatie krijgt van mij een plus.

Een andere melding is “System program problem detected”, met de vraag “Do you want to report the problem now?”, en “Cancel” of “Report now.. ” keuze.
(later blijkt het te gaan over gtk-update-icon-cache-3.0 die gecrasht is, maar waarschijnlijk is dat een te verwaarlozen overblijfsel uit vroegere installatie)

Daar voel ik me weer de Englishman in New York. Waarom staat er niet in het klein onder de melding over welk “system program” het gaat, en wat het probleem is. Of waarom geen optie “Details”. Wat betekent “Report the problem”; aan wie? Een rapport van de details aan mij? of aan de ontwikkelaars, aan een extern bedrijf (Canonical), of wat?
Geen keuze om meer info te vragen, dus het enige wat je kan doen is “Report problem…” als je een antwoord wil.

Een plus voor:
Het tandwielmenu rechtsboven, “About this computer”: een handig overzicht van de hardware (geheugen, processor enz), van de standaardtoepassingen (bv Firefox als standaard browser), van de instellingen voor verwijderbare apparaten als USB-disks (ask what to do/open in..). Proficiat, alles zo kernachtig bij elkaar. Ik heb wel bij software de optie van de aktie automatisch uitvoeren (“run software”) naar vragen (“ask what to do”) gezet.

Het laatste puntje daar “Legal Notice” is wel nogal misleidend. In plaats van de tekst van de GPL krijg je daar een juridische nota over het gebruik van de zoek op de desktop. Wat je zoekt, ook op je desktop, kan door Ubuntu/Canonical gebruikt worden. Behalve veel blabla met doorverwijzingen naar instellingen en online informatie, verwacht je als gebruiker hier toch gewoon een KNOP met de optie: “zet af”. Ik wil hier als gebruiker de KEUZE, zelfs al staat die standaard op “aan”. Maar nee, je kan klikken naar een pagina met hun lijst van meer dan 50 “Third parties” waarmee ze samenwerken (lees: de informatie aan verkopen), en daar vind je dan de eenvoudige mededeling dat je kan doorklikken naar de pagina van die bedrijven om kennis te maken met hun beschrijving van hoe ze met je privacy omgaan. Uren leesplezier dus!

Een stap verder, bij alle instellingen is het vijfde icoon “Security & privacy”, een prominente plaats wel. Je kan er gemakkelijk je instellingen veranderen, bv of er een wachtwoord gevraagd wordt na het onderbreken van de screensaver. Onder een eigen tabblad “Search” kan je kiezen om de resultaten van verwante online onderwerpen van een zoek wel of niet weer te geven. Niet weergeven betekent voor mij nog niet dat ze niet “gedeeld” worden.

Heel handig hier, onder tabblad “applications”, is de keuze wat voor informatie programma’s kunnen bijhouden, en de optie die bewaarde gegevens leeg te maken. Typisch bewaren programma’s de lijst van vorige sites of documenten die je gebruikt hebt, allerlei logs, thumbnails enz.
Bij een gedeelde computer (met gedeelde login) blijft al die informatie terug te vinden door latere gebruikers. Je kan hier, net zoals in Firefox bv, kiezen om al die randinformatie te wissen voor een periode van het laatste uur, laatste dag, week, bepaalde periode van .. tot , of alles.

12/9/2014

Werkt TP-LINK Mini Wireless adapter: welke driver?

Filed under: — cybrarian @ 1:46 pm

Het is een klein, wit kort usb-stikje dat de functie van 150 Mbps Wireless N heeft. Stekker vermeldt model TL-WN723N Ver 2.2. Tot nu toe nog niet aan de praat gekregen; heeft iemand daar ervaring mee? Welke distro/versie heb je hem wel/niet aan de praat gekregen? Online bieden ze alleen een driver voor Windows op hun support pagina. Ik stuurde een vraag naar hun “e-mail support” –

Helaas, de “support” is niet erg ondersteunend; enkel een standaardmelding dat enkel de besturingssystemen ondersteund worden die te vinden zijn op een lijst op hun website en op de verpakking.

Geen antwoord op de vraag of er buiten de officiële ondersteuning iets bestaat.

Op wireless.kernel.org komt hij niet voor, wel TL-WN721N en TL-WN722N, , die gebruiken de ath9k_htc driver

Op askubuntu.com wordt gesproken over de RTL8188CUS van Realtek.com driver

Op OpenSUSE 11.4 wordt hij benoemd als Realtek 802.11n wlan adapter revisie 2.0

Update: Op Ubuntu 12.04 LTS wordt het draadloos netwerk aangeboden met de juiste netwerknaam; de stick functioneert dus minstens zover (ik geraakte niet ingelogd). Kernel was iets van 3.2.0-55-generic.

Wat output van /var/log/messages (na het insteken van de wireless usb): (meer…)

9/9/2014

Weerbarstige Wifi (op Latitude)

Filed under: — cybrarian @ 10:22 pm

Een weerbarstige wifi kaar op een Dell Latitude E6500 geraakte vroeger niet in werking op Linux, en met een nieuwe installatie van OpenSUSE 13.1 en wat extra inspanning blijkt het toch niet zo’n onoverkomelijk probleem.

Uit de informatie over de hardware die het systeem ons op de commandolijn verschaft met
hwinfo
leren we: (uittreksel)

“Wireless 1510 Wireless-N WLAN Mini-Card”
meer bepaald:
Device: pci 0x432b "BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller"

Volgens de draadloze netwerkgids op opensuse-guide.org/wlan.php zouden we een verkeerde conclusie trekken:

The Linux kernel comes with the brcm80211 driver by default.

If you experience problems with the above driver, and you have one of the following chipsets: bcm4312, bcm4313, bcm4321, bcm4322, bcm43224, bcm43225, bcm43227, bcm43228, you may want to try installing the proprietary broadcom-wl driver (package: broadcom-wl) available in the Packman software repository.

Daar zit onze bcm4322 tussen, maar het installeren via Yast, zoek broadcom-wl, leverde ons nog geen werkende wifi op.

Dan de b43-firmware geprobeerd en de b43-fwcutter enz. In Yast staan nu aan:

  • b43-firmware
  • b43-fwcutter
  • b43legacy-firmware
  • broadcom-wl
  • broadcom-wl-kmp-default

Ik geef ze allemaal mee omdat ik niet exact weet wat invloed heeft gehad waarop.

Op de commandolijn als root:
install_bcm43xx_firmware
installeerde de bcm43 firmware.

Daarna in network manager (onder icoon vaste netwerkverbinding): “WLan interface” unavailable

en ook:
v Enable networking
0 Enable wireless.

Enable Wireless aangevinkt.

Add Network Connection .. New Wireless Connection …

Een beetje spelen met de schuif-en drukknopjes aan de rechterzijkant van de laptop is nodig; ik moet blijkbaar de bluetooth schuifschakelaar opzetten om de wifi aktief te krijgen, maar nu werkt het tenminste.

(hieronder nog de volledig output van de bcm43 installatie opdract)
(meer…)

4/9/2014

Toegang tot MySQL server

Filed under: — pinguim @ 3:23 pm


Bij een standaard (bv Debian) installatie van de MySQL Server kan je tot de ontdekking komen dat je alleen op de server zelf aan de databank kan, terwijl je vanop afstand de data moet kunnen gebruiken. Je bent zeker dat de firewall de verbinding doorlaat (meestal poort 3306).
cybrarian@myworkstation:~
mysql -h databaseserver.servernet.loc -u cybrarian -p
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'databaseserver.servernet.loc' (111)

De standaardinstelling om alleen toepassingen die op de server zelf draaien, toegang te geven tot de database, komt voort uit veiligheidsoverwegingen voor webservers; als de webserver en de databaseserver op hetzelfde toestel draaien, is er geen externe toegang nodig.

cybrarian@myworkstation:~
ssh cybrarian@databaseserver.servernet.loc
password:
Linux database 3.14 Debian GNU/Linux system ara free software; ....
Last login: Mon Sep 1 10:27 2014 from myworkstation.servernet.loc
cybrarian@databaseserver:~
mysql -u cybrarian -p
Enter password:
Welcome to the MySQL monitor.

Het is een standaardinstelling in een configuratiebestand my.cnf, die als root gemakkelijk verzet kan worden (met bv mcedit).
Het bestand bevindt zich meestal in:

/etc/my.cnf
/etc/mysql/my.cnf

De instelling die enkel naar de localhost doet luisteren, redelijk bovenaan:

bind-address = 127.0.0.1

vervangen door * om vanop alle toestellen te kunnen werken:

bind-address = *

Daarna nog de database server herstarten om het configuratiebestand te doen lezen:

service mysql restart

Nu kan je vanop het werkstation zowel manueel inloggen, als je eigen applicaties verbinding laten maken met de databank (bv vanuit Gambas).

2/9/2014

Theemuts tmux

Filed under: — cybrarian @ 11:39 am

Net zoals je de theemuts over de net opgezette theepot zet, en later terugkomt om te kijken of hij getrokken is, kan je tmux gebruiken om op de server iets te starten en nadien terug te komen kijken.

KDEKonsole-tmux

KDEKonsole-tmux


tmux
Als je tmux op de commandolijn start kom je in een gelijkaardig commandovenster met onderaan een groene statusbalk, een beetje vergelijkbaar met midnight commander (mc).

Je zit nog altijd in een shell, je kan in deze sessie gewone commando’s gebruiken als ls, ps, enz. Je kan verbinden naar een andere computer met ssh.

Met toetsencombinaties kan je nieuwe sessies starten, tussen de sessies omschakelen, sessies ontkoppelen, terug aankoppelen nadat de verbinding verbroken was, enz.

Belangrijkste commando’s

Starten en terug verlaten:
tmux
exit

Afkoppelen:
Ctrl-b d
(ToetsencombinatieCtrl-b, daarna een d
Waarbij Ctrl-b de code is om commando’s aan tmux te kunnen geven, de d staat voor detach)

Geeft als resultaat:
[detached]

Terug aankoppelen:
tmux attach

Voorbeeld:

  1. start tmux
  2. log in op een server,
  3. start iets op; bv een backup, of als test het commando top dat doorlopend de lijst van processen en processor/geheugengebruik laat zien,
  4. detach
  5. (doe iets anders op je terminal)
  6. Pik terug aan om het resultaat te zien of verder te werken op de server.

Kan er zo uitzien:

  1. tmux
  2. ssh meuser@serverone.local.loc
  3. top
  4. Ctrl-b d
  5. tmux attach

Installeren
Er is alleen installatie nodig op de client; m.a.w. op de computer vanwaar je vertrekt om commando’s te geven; de verbinding naar een ander toestel doe net als voorheen met ssh op de commandolijn.

tmux is niet standaard aanwezig op veel distributies.
Installeer met

  • Debian/Ubuntu: sudo apt-get install tmux
  • openSUSE: sudo zypper install tmux

Syntax
usage: tmux [-28lquvV] [-c shell-command] [-f file] [-L socket-name]
[-S socket-path] [command [flags]]

Powered by WordPress