10/12/2013

Link maken op de desktop in KDE 4.x

Filed under: — cybrarian @ 11:13 pm

Een icoon op de desktop zetten, niet los, maar in de Desktop map-weergave.

Als je een desktop hebt met verschillende widgets, panels en activities, kan het je ontgaan hoe je nu gewoon een icoon op de desktop moet zetten: Audacity, Firefox, LibreOffice… Je hebt een nieuw zelfgemaakt of geïnstalleerd programma, dat je een icoon in die desktopweergave wil geven.

kde4 icoon op desktop maken

kde4 icoon op desktop maken

  • Stel je hebt een Folder op je desktop die je Desktop map weergeeft, dan kan je hier bv al je programma-iconen zetten. Je maakt een andere map weergave van je Home directory, die bevat bv Backups, Documents, Downloads, … Of van je Documents, eventueel nog een voor een netwerkdrive, enz.
  • Je gaat in het menu naar het bestaaand programma, en ipv te selecteren klik je met de rechtse muisknop voor opties. Daar zie je staan:
    • “Add to favourites
    • Add to Desktop
    • Add to panel…”.

    Een klik op de Desktop optie maakt een nieuw item aan op je desktop met als inhoud dat ene programma.

  • Wat niet gebeurt is dat het in je weergave van je desktopmap terechtkomt!

Oplossingen

1. kopieer uit menu

  • maak inderdaad die link zoals boven beschreven.
  • op dat desktop item klik je rechts. Kijk wat er staat achter “location”. Bv /home/username/.local/share/applications. Dat is de locatie van deze link. Verplaats die naar je Desktop folder – klaar! De lange uitleg:
  • Open betandsbeheerder als Konqueror/Dolphin, ga naar die locatie, kopieer het bestand (ctrl-c).
  • Ga naar je home/Desktop map, en plak (ctrl-v)
  • Verwijder het nu overbodige desktop item

Het icoon verschijnt in de Desktop mapweergave, met een rood uitroepteken erbij tot je het de eerste keer gestart hebt.

2. Link maken

Je kan natuurlijk altijd manueel een link (met desktop icoon) bijmaken:

Zet muiscursor in de Desktop-mapweergave.

Rechtsklik, create new, Link to application

en dan alle gegevens invullen en icoon kiezen.

Kan ook naar een URL, (webpagina, webtoepassing als phpMyAdmin of CUPS), of een locatie/map op je computer of op een server, of naar een shell script.

4/12/2013

Platen opnemen en omzetten naar .ogg bestanden

Filed under: — cybrarian @ 1:10 am

Met laptop aan de stereo-installatie oude vinyl platen omzetten naar muziek op de computer; in enkele stappen uitgelegd.

  • Apparatuur: platenspeler, (voor)versterker om signaal af te nemen. PC of laptop met audio-in (micro). Audio kabel met mini-jack (audio -in kant) en stereo cinch (versterker). Computer: werkende geluidskaart,
  • Opnemen: gebruik Audacity. Speel wat met de instellingen om vast te stellen hoe gevoelig de opname moet worden, overstuur eens opzettelijk om te horen hoe dat klinkt om het beter te herkennen. Bewaar de ruwe opname (als .wav)
  • Bewaren/omzetten als/naar .ogg: betere geluidskwaliteit en compressie dan “mp3”, maar wel een formaat met verlies t.o.v. de originele opname. Als die laatste belangrijk is, apart opslaan, bv op externe harde schijf.

Audacity installeren

Menu Start, System, Yast, Software beheer, tik in zoekveld links boven “Audacity”. Je krijgt 3 resultaten:

  • audacity
  • audacity-debuginfo
  • audacity-debugsource

Selecteer het eerste en bevestig de installatie.
Er worden nog drie bijkomende paketten gevraagd:

  • LibSoundTouch0
  • libvamp-hostsdk3
  • libtwolame0

Bevestig.

Sluit Yast en kijk even later in het menu, onder “Recently installed”: Audacity (Sound Editor)

Hou het update-icoon in de gaten; bevestig de updates die aangeboden worden, kan er altijd een bij zijn ivm het pas geïnstalleerde pakket.

Audacity

Sluit een kabel aan van de audio uitgang van een radio/versterker/mengpaneel/ op de ingang van de computer; soms heeft de computer een aparte audio ingang, anders neem je de micro-ingang.

Start Audacity. Start de plaat en druk in Audacity op de rode opnameknop. De onmame in audacity begint te lopen. Er wordt een grafiek weergegeven van de opname, waarop je kan zien of het opnameniveau goed is. Regel bij indien nodig. Als je geen opname krijgt, moet je gaan zoeken in de selectie van de audio-ingang.

Druk op stop om de opname te eindigen. Klik File, Save project as.. en geef het een naam. Je krijgt een melding dat dit formaat niet door andere programma’s gelezen kan worden (klik op vakje om melding niet telkens te krijgen). Je hebt nu de “ruwe opnamedata” bewaart in een .aup project, en je kan deze data nog bewerken. Je kan tikjes van de plaat eruit halen, of er allerlei effecten als galm op toepassen. Je kan ook aan het begin en einde van de opname de stilte eraf snijden.

Is de opname helemaal goed, dan ga je ze omzetten. Je kan omzetten naar het formaat dat op CD’s gebruikt wordt: WAV. Die nemen dan evenveel plaats in als normale CD’s: een 10-tal bestanden op 650 Mb. De kwaliteit blijft goed, en de bestanden zijn uitwisselbaar, maar je kan ze niet meer direkt als Audacity projecten bewerken. Zover ik weet wordt bij het omzetten naar mp3 of ogg trouwens altijd als tussenstap een wav bestand gemaakt, dat dan verder omgezet wordt naar een gecomprimeerd formaat.

Je kan ook omzetten (exporteren) naar een formaat voor een muziekspeler. Daarbij wordt compressie gebruikt, die de bestanden verkleinen om er meer op een cd of harde schijf te krijgen. Er gaat een deel van de kwaliteit verloren. Mp3 is het bekendste, maar niet het beste formaat. Linux gebruikers en game-makers verkiezen eerder .ogg formaat. Het heeft een betere verhouding kwaliteit/compressie. Een track van 5 minuten duurt bv 10 seconden.

Kies daarvoor in het menu File, export in het lijstje tussen de vele formaten het ogg formaat. Ga naar de juist map, of maak een map met de naam “ogg” bij. Geef het bestand een naam en bevestig. Deze bestanden kan je spelen op alle computers (eventueel ogg/vorbis libraries bij installeren, maar die zijn vrij). Niet alle mp3 spelers kunnen ogg spelen!

1/12/2013

IBM netprint 24 openSUSE 13.1

Filed under: — cybrarian @ 11:22 pm

Hoe lang kan een dinosaurus van een printer meegaan?
(zo lang je er drivers voor vindt)

Het vervelende van dit toestel Type 4324 is dat er relatief weinig over drivers te vinden is; het type Infoprint 12 lijkt veel bekender, of ook type 4312 vind je veel terug in de standaard lijstjes. Toch heb ik hem wel altijd aan de praat gekregen.

De vroeger PCL4/5 keuze komt niet meer voor in mijn CUPS.
Ik probeer eens met PCL6 – misschien backward compatible? (NIET DUS) :

HP LaserJet Series PCL 6 CUPS (grayscale, 2-sided printing)
Connection: lpd://192.168.1.24/PASS
Defaults: job-sheets=none, none media=iso_a4_210x297mm sides=one-sided

Gaf een hoop rubbish.

Ik vond op http://people.bu.edu/rbs/Infoprint.QuickFacts nog dit:

4324                                    IBM 24 ppm, 600 dpi, tabletop laser
                                        printer.
                                        PDLs: PCL5e and, optionally,
                                        PostScript Level 2, and IBM's
                                        traditional AFPTM/IPDS.

dus:

Driver: IBM Infoprint 12 Foomatic/hpijs-pcl5e (grayscale, 2-sided printing)
Connection: lpd://192.168.1.24/PASS
Defaults: job-sheets=none, none media=iso_a4_210x297mm sides=one-sided

Dit gaf een behoorlijke test-print:
HPIJS-PC.PPD driver version 1.1 met CUPS 1.5.4.

Powered by WordPress