4/2/2025

Sailfish blauwe led inaktief

Filed under: — cybrarian @ 10:17 am

Context:
Sommige Sailfish compatibele toestellen hebben een status LED bv boven het scherm, naast de camera, die aangeeft dat een mail (geel) is binnengekomen, , een oproep (groen), een bericht (blauw), het toestel helemaal geladen is (wit dacht ik), enz. Dit was zo op de originele Jolla phone, en ondermeer op de XPeria XA II.

Te veel berichten
Na installatie van Signal, wordt de blauwe led aktief telkens er een “bericht” binnenkomt, wat tot een overdaad leidt vanaf je in een “kanaal” of “groep” zit waar veel in gepost wordt; dan heeft de blauwe LED geen nuttige betekenis meer, nl die voor sms-jes en eventueel persoonlijke berichten.

Na veel gepruts in allerlei instellingen (helaas niet genoteerd) om de blauwe-LED melding van het binnenkomen van een bericht in Signal af te zetten is me dat gelukt. Te goed… Nu gaat de blauwe LED nooit meer aan, ook niet als er een sms binnenkomt, en dat was niet de bedoeling.

Ik heb hulp gevraagd op de Sailfish stand op FOSDEM, en daar probeerden ze even te kijken naar de instellingen met

cd /var/lib
find . | grep notif
zypper se notif

(zypper lijkt niet geinstalleerd te zijn)
maar uiteindelijk verwezen ze me door naar hun online forum voor hulp.

Wordt hopelijk vervolgd (met een oplossing).

Ref
Ik heb al begrepen dat het iets met mce te maken heeft. Hier vond ik de initialisatie:
https://github.com/sailfishos/mce/blob/master/inifiles/custom-led.ini

Daarin ook de mogelijheid om iets te disable-en
# A list of pattern names that should not be used even if configured
#LEDPatternsDisabled=PatternWhite

Ik vraag me af of die terechtkomen in etc, zoals:

/etc/mce/10mce.ini
/etc/mce/20debug-led.ini
/etc/mce/20hybris-led.ini

in /etc/mce/20hybris-led.ini vind ik wel een onderscheid tussen sms en andere messages:


PatternCommunicationIM=30;6;0;500;1500;0000ff
#0000ff = blue
PatternCommunicationSMS=26;6;0;500;1500;0000ff
#0000ff = blue
..

En het enige wat afstaat is:
LEDPatternsDisabled=PatternDeviceOn

Is er nog elders een “gebruikers” instelling?


In deze post: https://forum.sailfishos.org/t/blink-led-programmatically/13102/4

wordt over deze commando’s gesproken om manueel te bedienen:

dbus-send --system --print-reply --dest=com.nokia.mce /com/nokia/mce/request com.nokia.mce.request.req_led_pattern_activate string:PatternCommunicationCall

of

mcetool --activate-led-pattern=PatternCommunicationCall

start het LED patroon

dbus-send --system --print-reply --dest=com.nokia.mce /com/nokia/mce/request com.nokia.mce.request.req_led_pattern_deactivate string:PatternCommunicationCall

of

mcetool --deactivate-led-pattern=PatternCommunicationCall

stopt het.

10/1/2025

Raspberry Pi 500: toestel met een missie

Filed under: — cybrarian @ 3:46 pm

Raspberry Pi 500 Rev 1.0 Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
Versie: US (er is ook een UK, momenteel geen andere versies verkrijgbaar - zoals een Belgische AZERTY bv)

Doos
De doos is eenvoudiger uitgevoerd
De documentatie is niet meegeleverd, je moet dus op de www.raspberrypi.com/documentation site gaan kijken, maar daar is ook niet alles te vinden. Dit is een negatief puntje, zeker voor een “educatief” bedoeld toestel.
1) Eigenschappen: https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-500/
2) Documentation: https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html
3) Technische fiche is nogal summier: (pdf!) https://datasheets.raspberrypi.com/pi500/raspberry-pi-500-product-brief.pdf

Gelijkenis
– De behuizing (toetsenbord) lijkt exact dezelfde grootte te hebben en is bovenaan wit.
– De F11 en F12 toets moet je met Fn+F1 en Fn+F2 nemen.
– Bovenop het toetsenbord is niet aangeduid waar welke de poorten zich bevinden op de achterkant. Als je het toestel wat naar voor trekt dreigt er een kabel te lossen of even slecht contact te geven. Je moet er dus over gaan hangen om te kijken waar de aansluiting zit, en als je het ongeveer nog weet van je vorige pi 400: pech, de poorten zijn van plaats veranderd.

Verschillen tussen Raspberry Pi 500 en Raspberry Pi 400
– de onderkant is wit en niet rood zoals de 400. De bovenkant lijkt witter door kleinere letters en minder de rode optie-functies. De onderzijde heeft nu 4 rubberen voetjes ipv 2.
– technisch: 8 Gb geheugen ipv 4, enz: Pi 500 kort samengevat – pdf!
– Er is geen Num Lock LED+toets meer!!?? Dit is de QWERTY versie, waar de cijfers direct toegankelijk zijn, en er is geen “cijfertoetsen-eiland” voorzien, maar de Pi-400 heeft ook op de QWERTY versie een cijfer-eiland in rode bedrukking rechts op het lettertoetsenbord. De toetsenbordsturing gebeurt nu anders, nl door een eigen RP2040 (bv Caps Lock LED is aangestuurd door een pin van de RP2040), en mogelijk zit dat achter de verandering (en weglating; ze hebben een missie met dit toestel, en willen de prijs zo laag mogelijk houden).
– In plaats van de Num Lock LED zit er een LED met een symbool van vierkant/driehoek/cirkel, uit de technische specificaties (1) of de documentatie (2) worden we voorlopig niets wijzer…Bij de Pi-400 gaat de NumLock LED aan als je een extern toetsenbord aansluit, en daar op Num-Lock drukt (of op de Pi zelf). Op de Pi-500 gaat er geen LED aan als je op een extern toetsenbord op Num-Lock drukt (wel die van het toetsenbord zelf natuurlijk).
– De power knop staat bovenaan rechts ipv vroeger mee op F10 (rechtstreeks voor aan, Fn+F10 voor uit), wat mij nooit gestoord heeft, en dus vlak naast de Delete/Ins knop. Zie je de vergissingen al gebeuren…? Gelukkig vraagt hij nog te kiezen uit de shutdown opties als je de toets per vergissing indrukt, maar de keuzes zijn “Shutdown”, “Reboot” en “Logout”. Je moet dan mikken op het kruisje van het venster of ESC drukken).
– PowerLED: groen vanaf opstarten, en dat groen knippert, ik weet niet waarom; blijkbaar als lees/schrijf led van de drive, of als aanduiding van netwerkverkeer? Er is immers geen led voorzien bij de ethernetpoort.

Starten en herstarten
– Na afsluiten: de power led brandt rood. Als je dan op de nieuwe power knop duwt, start de Pi op en wordt die led groen.
– Reboot in 23 seconden (tot desktop gestart)

Software

Nb: hierbij gaat het over gebruik van de meegeleverde SD kaart. Natuurlijk kan je andere systemen/versies gebruiken, en dan zal dit niet (allemaal) kloppen.

Geen kantoor: Eigenaardig genoeg is er geen LibreOffice aanwezig, en bij de software installatie zelfs geen rubriek “office applications” of “kantoor/toepassingen”. Je kan wel zoeken op Office in het menu “Preferences, Add/Remove Software“, en dan krijge je een aantal “libreoffice” paketten, maar dan moet je zelf bijeenzoeken welke je moet installeren. Of je moet weten dat je kan kijken bij het menu, Preferences, “Recommended Software“, waar je dan gemakkelijk een software kan aanvinken als Chromium, Firefox, Claws Mail, .. . Hier heb je wél rubrieken, en in de rubriek “Office” staat maar 1 programma: “LibreOffice”. Dat is wat je nodig hebt; aanvinken, bevestigen, en op twee minuutjes (glasvezel) is het geïnstalleerd. Nu heeft het menu ook de “Kantoor” rubriek, met daaronder de LibreOffice programma’s Base, Calc, Draw, Impress, Math, Writer. Ik kan me niet herinneren iets “minimaals” gekozen te hebben bij installatie, op mijn standaard Pi400 stond Office wel onmiddellijk geïnstalleer.
mc
(Midnight Commander): gewoon uit softwarebeheer.
Git
Ik weet niet meer of die oorspronkelijk geïnstalleerd was, mogelijk ook meegekomen met de afhankelijkheden van Gambas.
Gambas
Niet typisch voor deze configuratie, maar helaas lukt de eenvoudige installatie uit de softwarebeheerder niet voor Gambas3. Als je apart de Wayland module bij-selecteert, start Gambas3 daarna wel op maar toont van die rare horizontale lijnen als een defect televisietoestel.
Ik kan het menu “Project” niet oproepen in de IDE. Nee dat is de desktop, je moet eerst het vorige menu sluiten.
– een CLI applicatie: Hello world werkt, compileren tot testCLI.gambas werkt, kan opgeroepen worden vanop de commandline, kan inhoud .txt bestand tonen.
– een GUI applicatie: Knop en Message, werkt, kan ook .txt bestand openen en tonen.

Updates
Rechtsboven geeft een icoon aan dat er updates klaar staan, die kan je van daaruit bekijken en afhalen. Daarna krijg je een melding: “Uptodate”.

Systeem, instellingen
– eigenaardig genoeg geen ~/bin directory!

Gebruik
Meer werkgeheugen, sneller, meer opslagruimte (hangt af van de gebruikte SD kaart, kan je zelf wijzigen dus): het is een plezier om hiermee te werken, wat je bv goed merkt met LibreOffice.
Alle kabels aan het toetsenbord blijft ook zij nadelen hebben: in de tijd van de jaren ’80 homecomputers waren de verbindingen van de stekkers veel steviger, met schroefjes of een klem vastgezet, alles was niet zo fragiel als je met het toetsenbord beweegt.
Ik weet niet wat er met LibreOffice (7.4.7.2 LibreOffice Community) gebeurd is, maar de icoontjes van de toolbars/menu’s zijn flauw en onduidelijk.* Het “icon theme” of “style” kan je wijzigen in Tools/Options/LibreOffice/View; het staat op “Automatic (Colibre (SVG + dark))” (ja idd met dubbele haakjes); eens verzet naar “Colibre” zijn de icoontjes terug duidelijk en scherp. Je kan de verschillende mogelijkheden kiezen en uitproberen met “Apply” vooraleer met “Ok” te bevestigen en sluiten. Op Pi 400 (LibreOffice 7.0.4.2) was dat menu “Extra/Opties/LibreOffice, Beeld“, stond op “Automatisch (Colibre)”.
(* Dit is niet eigen aan de Pi500, maar eerder aan de software/versie, het zou voorkomen vanaf 7.3.7.2.)
De spatiebalk slaat regelmatig de spatie over die je denkt gezet te hebben. Als je aan de rechterkant drukt, hoor je wel de “klik”, maar die wordt niet geregistreerd als spatie. Je moet dus opletten goed in het midden van de balk te drukken.

9/1/2025

git rm (Git remove) ongedaan maken

Filed under: — cybrarian @ 5:08 pm

git checkout HEAD -- naamvanbestand

16/12/2024

Firefox bookmarks en logins na update weg

Filed under: — cybrarian @ 7:49 pm

Bij installatie van de nieuwe Firefox is er een nieuw profiel aangemaakt, een mooi standaard leeg profiel.

Zoals te vermoeden is zijn ze niet echt weg.

about:profiles
Kwestie dus om je oude profiel terug te laden; in de URL tik je about:profiles, en dan krijg je op je scherm een overzicht van de profielen.

Je kan dan een nieuw venster openen met een daar gekozen profiel.

Zo zoek je wat het goede is, en dat stel je daar dan in als standaard.

Profiles vraag

Maar als je nadien je Firefox opent, krijg je een waarschuwing dat een profile gebruiken met een oudere softwareversie problemen kan veroorzaken, en krijg je de keuze een nieuw profile aan te maken. (Misschien heb je er ondertussen al een rijtje, ze worden genummer -1 -2 -3..).

Waarschijnlijk heb ik de oude firefox nog gebruikt, doordat ergens een icoon of een link naar die oude verwijst.

12/12/2024

Plaats voor data en de vuilbak (Trashcan)

Filed under: — cybrarian @ 10:17 pm

De gegevens van een programma

De $XDG_DATA_HOME base directory bepaalt de “data” directory voor applicaties.
Terugvalwaarde is $HOME/.local/share

Vuilbakstandaard

Volgens de freedesktop specificaties zit het zo:
-locatie van de “hoofd” vuilbak is vastgelegd in systeemvariabele :
$XDG_DATA_HOME/Trash

Als die (XDG_DATA_HOME) niet gedefinieerd is, is de standaardwaarde voorzien:

~/.local/share/Trash/files

Bij het maken van een desktopgebruiker, maakt het systeem een trash directory volgens de waarde in $XDG_DATA_HOME/Trash of op de standaarlocatie.

10/12/2024

Git diff uitvoer op het scherm houden

Filed under: — cybrarian @ 9:50 am

Als ik op mijn huidige systeem git diff doe, wordt het antwoord getoond in een soort tekstverwerker waarin ik handig kan scrollen, zoeken enz, en die ik verlaat met “q”.
Maar helaas, als ik daarna een andere aktie wil doen, bv een commit waarin ik als commentaar iets schrijf wat ik uit die diff haal, zie ik die niet meer.

Ik wil dus de uitvoer van diff op het scherm houden, bv voor het bestand Changes.txt:

git --no-pager diff Changes.txt

9/12/2024

Met commando uitloggen van KDE Plasma

Filed under: — cybrarian @ 10:15 am

Vasthangende programma’s in je desktop? Herstarten is vaak niet nodig, uitloggen (en terug inloggen) is meestal genoeg.

Van in een Konsole (terminal):
loginctl terminate-user copyleft

De gebruiker moet je zelf aanpassen, het is de naam die zichtbaar is in je prompt, bv copyleft@linuxuserbox:~/bin
Of je kan het zien in het path van je gebruiker:
cd ~
pwd

Ik gebruik dit commando op een pc waar ik met 6 verschillende desktops werk, en veel programma’s open heb staan, en door een voorlopig onbekende oorzaak een zeer traag werkende desktop krijg. Ik moet dan bij elke aktie heel lang wachten op reaktie, dus ook op de uitlog-menukeuze. Maar ik heb meestel wel ergens een terminal openstaan, en daar kan het met een commando, en dat gaat sneller. Het is een “propere” manier van afsluiten, en als je terug inlogt komen de programma’s die openstonden terug op.

Een variatie:

loginctl terminate-session

Too few arguments

Maar dan moet je wel de sessie opgeven, en er is niet zoiets als -1 of 0 voor huidige. Je kan de sessies oplijsten met loginctl list-sessions

loginctl list-sessions
SESSION UID USER SEAT TTY
10 1002 copyleft seat0
3 1002 copyleft seat0

.. en ik krijg sessions 3 en 10 bv; waarbij terminate-session 3 niets zichtbaars doet, terminate-session 10 wel mijn desktop afsluit, dus ik veronderstel dat je altijd het hoogste getal nodig hebt.

Waarschijnlijk zou deze ook wel werken (meestal is er alleen seat0 als je geen speciale hardware hebt):
loginctl terminate-seat seat0

4/12/2024

Welke desktopomgeving is in gebruik?

Filed under: — cybrarian @ 8:35 pm

Vanop de commandolijn of uit een script is er geen vast Linux commando om te vragen in welke desktopomgeving je zit.
Een paar verschillende antwoorden zijn:

  • echo $DESKTOP_SESSION, maar dat geeft op mijn OpenSUSE gewoon “default” als antwoord.
  • echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
    KDE

1/12/2024

One click install werkt niet vanuit Firefox (Tumbleweed)

Filed under: — cybrarian @ 9:02 pm

Op de site https://software.opensuse.org kan je als OpenSUSE gebruiker normaal software installeren door op de knop “1 click install” te klikken.

Op dit moment werkt dat niet in mijn systeem: openSUSE Tumbleweed met Firefox 129.0.1.

Wat er gebeurt is dat je een grijs scherm met broncode te zien krijgt in een Firefox venster na een klik. (1)

Dat begint met metapackage xmlns:os="http://opensuse.org/Standards/One_Click_Install" xmlns="http://opensuse.org/Standards/One_Click_Install...

Volgens posts op een forum ontbreekt er een bepaald instellingenbestand voor Firefox: .y2usersettings (in je home directory).

Dat kan je zelf aanmaken met een editor als Kate, zie
https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=1173781

Upd 01/2025: Dat lijkt trouwens niet altijd te lukken.

Uitleg

Op een openSuse Forum wordt gezegd dat de “one-click-install” alleen werkt met een Firefox die door openSuse is aangepast, dus niet met een zelf afgehaalde Firefox (nb wat hier niet het geval is).
Er wordt een speciaal “MIME-type” gebruikt, waardoor Firefox weet wat het moet doen met een .ymp bestand.
Bron https://forums.opensuse.org/t/cannot-install-1-click-ymp-files/141525/3

Alternatief
Wat one-click-install doet, is een YMP bestand downloaden en dat uitvoeren; dat kan je ook in twee stappen zelf doen:

  • 1. downloaden door op de 1-click… knop rechts te klikken, bewaar als, naam wordt voorgesteld, bv gambas3.ymp (of voormelde “grijze” pagina bewaren, dat is het ymp bestand).
  • 2. dubbeklik op het YMP bestand; dat zal Yast openen om verder te installeren.

Hieronder poging om de “foute” pagina en de inhoud van het .ymp bestand te tonen:
(meer…)

20/11/2024

Git: Wanneer is welke wijziging in een bestand ontstaan?

Filed under: — cybrarian @ 12:06 pm

Er is ergens een stomme bug veroorzaakt, waarschijnlijk lang geleden, en de oorzaak is onduidelijk; is het met een aanpassing aan de code gebeurd, of per vergissing door even in de editor in een verkeerd bestand iets te doen bij te snelle toetsaanslagen tijdens het werk?

Hoe kan git mij helpen dat moment terug te vinden?

Log path:

git log --path

bv:
git log -- Trypo/.src/TrypoForms/FDayReq.class

Daarmee kan je al zien wanneer daar de laatste aanpassingen gedaan zijn. Maar welke?

Bv de bug bevondt zich op regel 889 en betrof missende () bij een bewerking.

Log line:

git log -L(from),(to):(path)

bv:

git log -L887,891:Trypo/.src/TrypoForms/FDayReq.class

Dit geeft me de – en + regels, en hiermee kan ik snel vinden wat er juist gebeurd is.

19/11/2024

Git: mijn main en origin/main verschillen

Filed under: — cybrarian @ 11:09 am

De online versie van de master en mijn eigen lokale versie zijn uiteengelopen.

git checkout master
Switched to branch 'master'
Your branch and 'origin/master' have diverged,
and have 11 and 1 different commits each, respectively.

Ik kan het niet eenvoudig oplossen met push of pull:


git status
On branch master
Your branch is ahead of 'origin/master' by 11 commits.
(use "git push" to publish your local commits)
'
Changes not staged for commit:
(use "git add ..." to update what will be committed)
(use "git restore
..." to discard changes in working directory)
modified: .project
'
no changes added to commit (use "git add" and/or "git commit -a")
linuxuser@copyleft:~/Git/MyProject> git push
To gitlab.com:dev/myproject.git
! [rejected] master -> master (fetch first)
error: failed to push some refs to 'gitlab.com:dev/myproject.git'
hint: Updates were rejected because the remote contains work that you do
hint: not have locally. This is usually caused by another repository pushing
hint: to the same ref. You may want to first integrate the remote changes
hint: (e.g., 'git pull ...') before pushing again.
hint: See the 'Note about fast-forwards' in 'git push --help' for details.
linuxuser@copyleft:~/Git/MyProject> git pull
error: cannot pull with rebase: You have unstaged changes.
error: please commit or stash them.

Ik haalde de main af in een test directory en met Kompare bekeek ik de verschillen om te checken wat er aan de hand was. Conclusie: mijn locale versie moet de nieuwe main/master worden.

Ik beveilig eerst mijn locale wijzigingen in een nieuwe branch:
(Als het over een kleine wijziging ging zou ik misschien git stash en git stash pop gebruiken)

git branch backup-mainlocal

Daarna even checken:

git status
On branch master
Your branch and 'origin/master' have diverged,
and have 12 and 1 different commits each, respectively. (...)

Ik zit nog in mijn master; gelijkzetten met de online versie:

git reset --hard origin/master
HEAD is now at efde303 Update ReadMe.txt with sourceforge tar.gz link

Ik zie de laatste wijziging daar in mijn ReadMe bestand.
Nu zijn beide versies terug gelijk:

git status
On branch master
Your branch is up to date with 'origin/master'.

en kan ik de wijzigingen toepassen uit mijn backup:

git merge backup-mainlocal
Merge made by the 'ort' strategy.
.component | 4 ++++
.gitignore | 19 +++++++++++++++++
.project | 3 ++-
.src/FMain.class | 54 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++-------
.src/FMain.form | 4 ++--
...
Changes.txt | 15 ++++++++++++++
Help.txt | 2 +-
10 files changed, 441 insertions(+), 29 deletions(-)
create mode 100644 .component
create mode 100644 .gitignore

En online brengen:

linuxuser@copyleft:~/Git/MyProject/> git push
Enumerating objects: 7, done.
Counting objects: 100% (7/7), done.
Delta compression using up to 8 threads
Compressing objects: 100% (4/4), done.
Writing objects: 100% (4/4), 627 bytes | 627.00 KiB/s, done.
Total 4 (delta 1), reused 0 (delta 0), pack-reused 0
To gitlab.com:dev/myproject.git
efde303..c950ea5 master -> master

Ok nu zijn ze terug synchroon.

7/11/2024

git reset –hard

Filed under: — cybrarian @ 12:35 pm

Ik moet een oud project oppikken dat ooit een aparte branch had waarin ik wil gaan werken, en ik moet de code up to date maken met de huidige stand.

git reset --hard origin/master

Als antwoord krijg ik:

HEAD is now at 01d4e38 fix conflicts

Ik vraag me af welke conflicts er dan zijn, want er worden er geen opgesomd. Normaal, als er conflicten zijn, wordt de aktie niet uitgevoerd, maar hier heb ik wel de bevestiging van “Head is now at ..”.

Bij nader inzien bleek “fix conflicts” de commit message te zijn van de laatse commit waar head nu op zit ….

4/11/2024

upgrade opensuse leap 15.5 naar 15.6

Filed under: — cybrarian @ 10:36 pm

Korte versie:

su …
zypper repos -u

check

repo-backports-update
repo-sle-update
repo-update
aanwezig en staan aan.

sudo zypper refresh
sudo zypper update

grep baseurl /etc/zypp/repos.d/*.repo

sudo zypper –releasever=15.6 refresh

Dan rechtstreeks in een echte terminal (niet in X):
(kopieer eventueel eerst naar een tekstbestand met echo "..." > update.txt)

sudo zypper –releasever=15.6 dup –download-in-advance

Alles bevestigen.
Loopt.

Herstarten.

Software na-installeren:
– Nextcloud client: 3.12.2-bp156.1.3 nextcloud-desktop – Nextcloud desktop synchronisation client
– Gambas3 IDE: zie http://gambas.copyleft.be/blog/archives/3256 (via extra repo).

21/10/2024

Raspberry Pi updates

Filed under: — cybrarian @ 6:10 pm

400 kit update
Wie een Raspberry Pi 400 kit bestelt, kan kiezen tussen verschillende uitvoeringen, bv Qwerty en Azerty (fr).

Die laatste heeft een bijgevoegd Franstalige versie van de officiële Raspberry Pi beginners gids: “Le guide officiel du débutant Raspberry Pi”, het is de 4e editie, die tov van de vorige edities uitgebried is met inhoud over de pi 400.

Als je de Qwerty versie koopt (EU), dan krijg je de Engelstalige “The Official Raspberry Pi Beginner’s Guide” in de “5th edition”, een nieuwere uitgave dus.
Auteur: Gareth Halfacree.

Ik heb er nog geen Nederlandstalige versie van gezien, dus bij de “NL” versie zal waarschijnlijk een Engelstalige zitten.

Raspberry Pi 5 update
Tijdens de update komt er een waarschuwing ivm Raspberry Pi Connect.

15/10/2024

Van mysql naar mariadb, en SSL is required

Filed under: — cybrarian @ 9:14 am

mysql, mariadb

Uit oude gewoonte log ik op de commandolijn nog in op mijn database-servers met het “mysql” commando, hoewel ze ondertussen op mariadb draaien. Aangezien mariadb compatibel is/was met mysql, was dat nooit een probleem.
(ik ben “tester” op mijn lokale machine “tumbleweed”)

Maar nu:
tester@tumbleweed:~> mysql -u mydblogin -h dbserver01.mydomain.interal -p
mysql: Deprecated program name. It will be removed in a future release, use '/usr/bin/mariadb' instead
Enter password: ...

Oplossing: eenvoudig mysql vervangen door mariadb als commondolijn oproep.
(ps: voorlopig kan je nog wel verder, en is het maar een waarschuwing)

Secure

De volgende fout dient zich dan aan:

tester@tumbleweed:~>mariadb -u mydblogin -h dbserver01.mydomain.interal -p
Enter password: ****
ERROR 2026 (HY000): TLS/SSL error: SSL is required, but the server does not support it

Het gebruik van de versleutelde verbinding is standaard geworden, en als je een reden hebt om dat niet te gebruiken (intern netwerk, ..) moet je het expliciet opgeven met een parameter als --skip_ssl :

mariadb -u mydblogin -h dbserver01.mydomain.interal --skip_ssl -p

tester@tumbleweed:~> mariadb -u mydblogin -h dbserver01.mydomain.interal --skip_ssl -p
Enter password: ****
Welcome to the MariaDB monitor. Commands end with ; or \g.
Your MariaDB connection id is 2439
Server version: 10.11.8-MariaDB-0ubuntu0.24.04.1 Ubuntu 24.04
Copyright (c) 2000, 2018, Oracle, MariaDB Corporation Ab and others.
Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.
MariaDB [(none)]> exit
Bye

TLD voor het lokale netwerk: .INTERNAL

Filed under: — cybrarian @ 9:10 am

ICANN heeft in januari voorgesteld om “.internal” voor te behouden voor lokale netwerken, zoals het thuisnetwerk of een bedrijfsnetwerk dat niet publiek aan internet hangt.

Dat lost het probleem op dat voordien allerlei geïmproviseerde eigen namen werden gebruikt als “.loc”, “.local”, “….”, zonder dat er een éénduidige afspraak was.

Die is er nu wel, want in augustus besliste ICANN om inderdaad .INTERNAL daarvoor te reserveren.

14/10/2024

Raspberry Pi programma starten vanop desktop icoon

Filed under: — cybrarian @ 9:44 am

Start programma van desktop
Een icoon op de desktop om een programma te starten werkt in Raspbian 11 niet zo vlot als telkens de vraag gesteld wordt:

Dit tekstbestand lijkt een uitvoerbaar script te zijn. Wat wilt u ermee doen?
Uitvoeren – Uitvoeren in terminal – Openen – Annuleren

Op sommige systemen wordt die vraag de eerste keer gesteld dat je een progromma probeert uit te voeren, maar hier komt die vraag altijd terug, ook nadat je een keer “Uitvoeren” gekozen hebt.

Het starten met of zonder vraag is een algemene optie die kan veranderd worden:

File manager, Bewerken, Voorkeuren, Algemeen (Gedrag): "Vraag niet om opties bij starten van uitvoerbaar bestand".

Of volgens een ask Ubuntu forum:

To disable this annoying dialog from command line:
set quick_exec=1 in ~/.config/libfm/libfm.conf

Je kan bv met midnight commander (mcedit ~/.config/libfm/libfm.conf) (of een andere etitor) die parameter van quick_exec=0 op 1 zetten.

Icoon
Het icoon zelf kan je tegenwoordig veranderen op de Raspberry Pi desktop: klik rechts, Eigenschappen, klik op het icoon en kies een ander icoon, ofwel uit het aanbod, ofwel uit “afbeeldingsbestanden” waar je naar eender welk grafisch bestand in je home directory struktuur kan.

11/10/2024

Eén bepaalde tak afhalen van git

Filed under: — cybrarian @ 10:17 am

Ik heb in een “dev” map een project “myproject” met ontwikkeling in Gambas3 op een pc met Kde-desktop.

Er is één tak van het project, branch “compat-lxde”, die ik ontwikkel op een ander toestel (Raspberry Pi) met een LXDE desktop; om de applicatie daar compatibel met die desktop te houden. Hierin neem ik bijna alles over van de “main”, behalve de dingen die niet werken in een LXDE desktop, die laat ik weg of pas ik aan.

De branches main en compat-lxde lopen dus grotendeels parrallel.

Soms wijzig ik iets op di Pi aan de lxde versie dat ook nuttig is voor main, en om dat binnen te halen wil ik ook de lxde code op mijn KDE-pc, maar op zo’n manier dat ik mij niet vergis met mijn gewone development, ik moet vermijden dat ik mijn gewone development aan het doen ben in de lxde versie bv.

Ik wil dus op mijn pc op een andere plek één bepaalde tak van mijn ontwikkeling apart bijhouden om die daar enkel te raadplegen.
Ik wil hier niet alle andere branches in hebben want die heb ik in mijn dev map, en daar werk ik ook aan.

Algemeen:
git clone -b --single-branch

Bv: als branch compat-lxde bestaat in het project:
git clone -b compat-lxde --single-branch https://gitlab.com/project/myproject.git

Ook op de Raspberry Pi kan het nuttig zijn om niet alle code binnen te halen, maar enkel de branch “compat-lxde” en bv “main” of “test”.

Nu kan ik op de pc in mijn dev directory de branches gebruiken om in te werken, bv in “feat-abc”, dan naar test, tot binnenhalen in main.

Ik ga naar de pi, integreer daar alles van main in de lxde branch. Ik doe terloops ook nog een kleine correctie (die terug naar test/main moet).

Ik ga op de pc naar de map met de lxde, haal de wijzigingen af (pull), kan die openen en knippen/plakken naar het project dat in de ontwikkelomgeving open staat in dev directory.

Normaal zit in de dev directory ook de lxde branch, en kan je daar diff’s met test/main doen en zo.

Om een enkele tak lokaal toe te voegen, doe:

git remote set-branches –add origin [remote-branch]
git fetch origin [remote-branch]:[local-branch]

7/10/2024

BPMN en UML schema’s met LibreOffice

Filed under: — cybrarian @ 9:38 am

BPMN
Staat voor Business Process Model and Notation.
Het beschrijft een standaard voor het uittekenen van bedrijfsprocessen op een manier die leesbaar genoeg is voor de gebruikers en gestructureerd/bruikbaar voor de “developers”. Ze kunnen gebruikt worden in de communicatie tussen ontwikkelaars en eindgebruikers van software bij de analyse en ontwikkeling ervan. OO-programmeurs herkennen waarschijnlijk verwantschap met het “object-oriented” UML, maar BPMN is “process-oriented”.
BPMN kan dus ook gebruikt worden als tool om bedrijfsprocessen te verbeteren, los van software-ontwikkeling, terwijl UML eerder in detail gaat van de software componenten en ook kan gebruikt worden voor de documentatie van de code.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Business_Process_Model_and_Notation

Waar zit BPMN?

Vijf jaar geleden was er al sprake van BPMN symbolen in LibreOffice.
Maar als je LibreOffice Draw start, zie je ze niet onmiddellijk staan.

Ga in het menu Beeld naar “Galerij”, dat opent aan de rechterkant een kolom met groepen van symbolen, georganiseerd per onderwerp, als Diagrammen, Geluiden, Netwerken, Opsommingstekens, Pictogrammen enz.
Als ze alfabetisch staan, staat BPMN waarschijnlijk bovenaan.

De galerij kan je openen en sluiten met het smalle verticale zwarte pijltje dat aangeeft dat er nog iets is aan die kant (“sidepanel”).

En UML dan?
UML is uitgebreider, en moet apart geïnstalleerd worden als extentie van LibreOffice.
Download bv UML Elements (https://extensions.libreoffice.org/en/extensions/show/21647), dat bewaard wordt als UML_Elements-2.0.2.oxt.

Installeren met: “Tools – Extension Manager and click Add”, of in de Nederlandstalige LiberOffice:
Menu Extra's, Extenties, toevoegen, (ga naar de downloads map) selecteer je extentie, sluiten.

LibreOffice zal dan terug gestart moeten worden om de extentie te laden.
Je vindt ze terug in de Galery, bv

UML – Activity view
UML – Deployment view
UML – Implementation view
UML – Interaction view
UML – Model management view
UML – Use cases view

1/10/2024

KDE Plasma desktop hangt regelmatig

Filed under: — cybrarian @ 1:18 pm

OpenSUSE 15.4
(het probleem doet zich niet voor bij andere gebruikers van 15.4 op desktop/laptop)

Op een bepaald toestel heb ik het eigenaardige effect dat de desktop soms heel lang wacht om te reageren op bv het starten van een nieuw programma.
Eens het programma aktief is, werkt alles daarbinnen normaal.
Ik heb al geprobeerd meer geheugen te installeren (van 8G naar 16G), maar dat helpt niet.

Nu vond ik deze uitleg op reddit, waarin gesteld wordt dat het een bug kan zijn in de grafische drivers.

Ik probeer dus de instelling te veranderen van de compositor: menu SysteemInstellingen, Instellingen van het scherm, Compositor (kan ofwel af/aan bij het opstarten, en optie om toepassingen toe te staan compositor te laten blokkeren, deze laatste probeer ik eerst af te zetten).

Dat heeft niets opgeleverd, ik schakel nu (volgende dag) “Compositor, opstarten” uit op dezelfde plaats.

Powered by WordPress