28/11/2007

OOo WordPerfect import: ongemerkt opgelost

Filed under: — pinguim @ 2:30 pm


Ik vroeg me ooit af (hier nl) hoe oude WordPerfect teksten te lezen op een Linux systeem. Toen de vraag me onlangs weer gesteld werd, ontdekte ik tot mijn grote vreugde dat er een WordPerfect import bestaat in OpenOffice 2.x. Die werkt goed voor de eenvoudige WP6.x teksten waarvoor het in dit geval nodig was.
De import filter is een project dat buiten het standaardpakket van OpenOffice.org is ontstaan, maar nadien opgenomen werd in de standaard installatie. Meer info: http://wp.openoffice.org/.

Ik vond ook nog een oudere notitie over wp:

De AbiWord plugin heet wordperfect, en bestaat uit import en export:
wordperfect ++++ ++++ *1 Import Wordperfect files
wordperfect ++ ++ *1 Export Wordperfect files

De import zou dus vrij goed moeten zijn.
Ik vind op de website links naar verschillende download versies, ook Mandrake;
The latest version for Mandrake is always available at http://www.eslrahc.com/10.1/.

26/11/2007

KDE: Wie heeft mijn rekenmachine?

Filed under: — pinguim @ 2:09 pm

Dat soort typische buro-vraag ervoer ik na installatie van een nieuwe distributie met KDE (Kubuntu 7.10 in dit geval).
rekenmachine Een tip voor wie zich verslikt in de nieuwe rekenmachine in KDE “SpeedCrunch”: installeer de vorige standaard rekenmachine van KDE: KCalc. In Kubuntu ga je naar “add/remove programs” en zoek op kcalc, selecteren en bevestigen voor installatie. Daarna maak je een desktop of menu-item bij, en zet als “commando: kcalc”, verander het icoon door erop te klikken en iets anders te kiezen. Trouwens SpeedCrunch is wel handig omdat je de vorige waarden blijft zien, ik vind alleen het links/rechts kijken niet handig (je voelt je een scheidsrechter in een pingpongwedstrijd) en je kan hem niet smaller maken dan de breedte die één of andere programmeur beslist heeft.

Trouwens ik had ook kunnen vragen: Delphine, waar is mijn buro?
De standaard bestandsbeheerder is ook al zo’n ramp; “Dolphin” neemt veel plaats in op het scherm en stopt te veel mogelijkheden weg voor de ervaren gebruiker. Terug naar Konqueror dus, je moet hier en daar je instellingen veranderen om er de standaard filemanager van te maken (ben ze ff kwijt-update later misschien).

De gebruiksvriendelijkheidsgesel slaat weer toe … niet voor niets noemde jaren geleden een cartoonist zijn strip “User Friendly“.

25/11/2007

handleiding SuSe 10.3

Filed under: — think2ce @ 4:08 pm

via volgende links:
Yast repository uitleg
http://members.home.nl/ralphm/linux_handleiding_suse10.3.html
en andere 10.3 links:
http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/10.3 met links voor KDE codecs en GNOME codecs voor allerlei media (MP3, MPEG-4, etc.) Upd: deze link volgen in Konqueror start onmiddellijk Yast om de repositories toe te voegen.
http://download.opensuse.org/update/10.3/?alias=openSUSE-10.3-Updates
is algemener en voor (draadloze) netwerkkaarten:
http://en.opensuse.org/Wireless_Network_Card_Installation
http://en.opensuse.org/Ndiswrapper_howto

Update cybrarian 25/12/07:
Andere bronnen kan je bij ingeven, opensuse103 Yast Online repositories maar in 10.3 staan er al veel vooraf klaar in Yast:

  • “Software repositories”
  • “Community Repositories”

geven beiden een lijst met aanklikbare bronnen, waaronder de beroemde “Pacman” repository bij community.
Onderaan krijg je van de geselecteerde telkens de uitleg te zien.

Bv phpMyAdmin zit blijkbaar niet meer bijgesloten op de dvd (bij Linux Life 6/07, sonderheft PC Magazin, DE).
Behalve Version 2.11.3 (2007-12-08) afhalen van www.phpMyAdmin.net download kan je het ook uit een van de aanvullende repositories halen: 2.11.0-14 komt uit de “Main Repository (OSS)”

Verder gebruikte ik nog de ATI drivers die ik haalde van http://opensuse-community.org/1-click-collection, maar die bleken niet te passen voor mijn R51 Type 1829 die een ATI RV250 Lf (Radeon driver) zou hebben volgens mijn systeem; de monitor staat op LCD 1400×1050@75Hz met een resolutie van 1400×1050 of SXGA+ en 16.7 miljoen kleuren in 24 bit.
Mijn Configure – KDesktop, Display Settings zegt “Your X server is using the RandR extension at version 1.2 or greater which doesn’t have any configuration yet. Volgens Hardware Information Card Type AGP,

(meer…)

OpenSuse 10.3: grafisch scherm start niet

Filed under: — cybrarian @ 3:51 pm

Een installatie van versie 10.3 is mooi afgerond tot op het punt waar het systeem moet starten in het grafisch scherm. Er is blijkbaar iets mis met de instellingen van de grafische kaart of het beeldscherm.

Kort: ik heb het probleem omzeild zonder te weten wat er juist fout was. Ik ben er vanuit gegaan dat het enkel een instelling in het configuratiebestand /etc/X11/xorg.conf was. Ik wist niet wat de fout was, maar heb het configuratiebestand vervangen door een ander.

Ik heb dezelfde computer gestart met een andere Suse 10.3 dvd, waar een “live” systeem bij op stond; dat is een systeem dat kan starten en werken vanaf de dvd. Aangezien die live versie wel (grafisch) startte, moest die een juiste configuratie hebben. Dus ik kopieer die /etc/X11/xorg.conf file van de live versie (die bestaat daar alleen in het geheugen want je werkt uit het geheugen) naar een externe locatie (dat kan een usb stick zijn of een diskette of zo; ik heb het even op een webserver gekopieerd, maar je kan ook via webmail een mail naar jezelf sturen of zo).

Daarna start ik terug het “defecte” systeem. Ik haal de file af – ik heb geen grafische omgeving dus ik log in als root op een command prompt (CTRL-ALT-F2). Daar ga ik naar de plek waar ik de file wil: cd /etc/X11/ en daarna haal ik het bestand van het net: wget http://linuxuser.copyleft.be/xorg/xorg.conf bijvoorbeeld. Daardoor wordt de bestaande overschreven.
Suse 10.3 toolbar
Ik herstart de machine met shutdown -r now. Het werkt!

Screenshot: Nieuw icoon in de toolbar om de beschikbaarheid van updates aan te geven; lijkt wel een bloempje…

Volledig verslag zie hieronder … (meer…)

24/11/2007

OpenSuse 10.2, 10.3

Filed under: — cybrarian @ 11:16 pm

Ik las een kritische bespreking in het openingswoord van – ik denk een Duits, (misschien iX) – it-tijdschrift. Dat maakt niet minder nieuwsgierig om te installeren, het leek immers dat het vooral over een bepaalde combinatie van hardware ging.
Suse pre-install
Ondertussen duiken in Europa toch de eerste computers op met pre-installed Linux. En nee, niet waaraan je direkt zou denken als je de deining in de VS wat gevolgd hebt (nl Ubuntu/Dell). Maar wel van een fabrikant van mooie kleine computertjes, die ook wel “small form factor” genoemd worden. Als systeem is OpenSuse 10.2 voor consumentenmarkt of Suse 10 voor de bedrijfswereld verkrijgbaar. Het is blijkbaar een hardware fabrikant die zich kan veroorloven om zich onafhankelijk op te stellen van de softwaremonopolist; ze werken met postorderverkoop via een website. Daar kan je (op herkenbare manier), zelf je configuratie aanpassen; processor, geheugen, enz. Je kan bv het toetsenbord weglaten omdat toch geen “be” verkrijgbaar is. Spijtig genoeg geldt het aanbod voorlopig alleen voor Oostenrijk, Duitsland en het VK. (link)

(open)Suse versie 10.3 is ondertussen massaal als bijlage bij Linuxtijdschriften verspreid. Installatie doe ik later; ik lees uitzonderlijk de release notes en noteer daaruit:
Release notes die meest uptodate zijn:
www.suse.com/relnotes/i386/openSUSE/10.3/RELEASE-NOTES.en.html
Instant messenger is hernoemd naar “pidgin” (vroeger GAIM).
Je kan nu quota instellen voor gebruikers accounts, en wel vanuit yast.
Er zijn wat draadloos netwerkdrivers standaard voorzien.
De manier om dvd/cd’s te beschrijven is gewijzigd, sommige programma’s zouden daar last van kunnen hebben schrijven ze; ipv cdrecord, readcd, mkisofs en cdda2wav heb je nu wodim, readom, genisoimage en icedax. Ik zou vooral ook naar (eigen) shell scripts kijken die niet meer zullen werken, bv die backups maken op cd en zo. Er is een cdr-kit cdr-tools-compat pakket dat je hier even over kan helpen, maar de toekomst zal toch aan de nieuwe namen zijn blijkbaar; er zou meer mee mogelijk zijn.
Voor mp3’s (patentenprobleem! leve .ogg!) in bv Kaffeine kan je ofwel de codec na-installeren via Yast, ofwel van Xine naar Gstreamer omschakelen bij “player engine”.

Ubuntu alternate “encrypted”: nuttig voor laptop (wel dus)

Filed under: — cybrarian @ 3:19 pm

vervolg op een vorig artikel: “Ubuntu alternate: niet dus” – onder bijstaande link nog de beschrijving van het installeren vanaf die defecte cd/drive als opzoekreferentie.
Wat vooraf ging: Installeren van “alternate” CD KUbuntu 7.10 met encrypted filesysteem (versleuteld bestandssysteem) mislukte.
Achteraf heb ik ontdekt dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk de CD-lezer was, eerder dan de cd. Ik heb dan wel een encrypted systeem kunnen opzetten.

Maar dan had ik weer een ander probleem: ik bouw een paar dagen later de disk over in een ander toestel en start het systeem. Bij het starten toont hij een kubutu logo en vraagt de passphrase: “Enter password for sda5_crypt: _ ” en hoe ik ook probeer, ik geraak er niet door. Ik heb geen idee of ik me de passphrase niet meer juist herinner, of het overbouwen van de disk van invloed geweest is (*). Qwerty/Azerty toetsenbord kan ook een verschil maken; maar dat kan je uitproberen door naar een terminal over te schakelen met ctrl-alt-F1; die reageert in Azerty (alleen echo van de toetsen, je kan er niet werken).

Gelukkig had ik het systeem nog niet gebruikt, maar er zijn 2 dingen belangrijk: zeker de “wachtzin” niet vergeten, zelfs als je hem nog ongeveer weet zijn er veel te veel verschillende mogelijkheden om hem al gokkend terug te vinden. En twee: zorg van een backup van de data (natuurlijk algemene regel); waarbij de vraag zich dan stelt of je die niet-versleuteld bijhoudt. Dat kan bv het geval zijn bij een laptop die je versleuteld omdat de kans op verlies of diefstal veel groter is, maar waarbij de je backup op een niet versleuteld systeem houdt thuis of op het werk, waarvan je toch zeker genoeg bent.
(*) niet dus; zie onder… (meer…)

20/11/2007

Gebruikers mapjes maken na installatie

Filed under: — pinguim @ 3:27 pm

Het is weer zo’n moment waar ik na de installatie van een nieuw systeem voor een desktopgebruiker een aantal mapjes (subdirectories) wil klaarzetten, zodat het gemakkelijker is orde te houden in het werk. Ik vertrek vanaf een vroeger artikel op deze site en kijk of het nog toepasbaar is. Ter info: Distributie nu: KUbuntu 7.10, desktopgebruik.

Automatisch met een script: (update 11/12: download hier)

gemaaktemappen
Je kan zelf ook aanpassinge maken door te openen met bv “Kate”. Ook als de download op je desktop terecht komt, kan je het script met Kate openen en daarna bewaren in je “/home/gebruikersnaam” (home directory), vanuit Kate: File, Save As … en klik naar je “home folder”.

Om het script uit te voeren: wijzig de rechten naar “uitvoeren”. (Konqueror, rechts klikken, properties, permissions, [ ] is executable aanvinken.
Of commando chmod+x maakmappen.sh in een terminal)

Ik liep nog even door het script en haalde de ronde haakjes eruit omdat die niet werken in Ubuntu. Ik haalde directories die ik niet nodig heb eruit; bv die voor het synchroniseren, door er een hekje voor te zetten (dan wordt dat niet uitgevoerd) :
# mkdir ~/Documents/Sync
Maak een documenten directory als die nog niet bestaat (bij Kubuntu idd nodig): haal het hekje weg voor de regel met mkdir Documents.

Het script laten lopen: Menu, Systeem, Konsole.
Ga in de home directory staan met cd ~, en start daar het script met :
./maakmappen.sh

Het resultaat ziet u hiernaast. Daarna mag het maakmappen.sh bestand weg (en ook de backup als je bv Kate gebruikt hebt krijg je een backup met een recycleer symbool; zie afbeelding). Of maak het minstens niet-uitvoerbaar (rechts klikken, properties, permissions, is executable afvinken) en verzet het naar je “bin” map, die dient voor eigen shell scripts.

Misschien is het nuttig om voor iedere map een passend icoon te kiezen: op de map rechts klikken, klik op het icoon en kies een ander passend (bv tandwiel voor bin directory, camera voor foto, …). Je kan de mappen dan ook gaan gebruiken als standaard: De browser instellen dat de downloads in de downloadmap komen enz.

Nog enkele algemene todo’s voor een desktopinstallatie:
Host : hostname, ip adres, internettoegang, firewall, dns, gateway, geluid.
taal/land: systeemtaal, desktopomgeving, toetsenbordinstelling, decimaalteken, munteenheid, tijd en tijdzone.
Bestandsbeheer: In Konqueror het icoon voor splitsen vensterweergave aanzetten, standaard directory gebruiker naar “Documents” zetten ipv ~.
Browser: openingspagina instellen, bookmarks uitkuisen tot zo leeg mogelijk, rubrieken maken, lokale links instellen, nodige plugins testen of installeren (flash, …)
Desktop: Aantal desktops instellen en naam geven, Documentmap als home map instellen, programma koppelingen testen (jpg, html, pdf, ..)
Programma’s: Firefox, OpenOffice.org, Gimp, kmail, pdf-reader, …
Mail instellingen: pop3 server, smtp server, login, wachtwoord, mapjes, plaats attachments in, eventueel plaats attachments uit, belangrijkste mail adressen, importeren oude mailboxen, link attachment naar pdf-reader.
Backup: automatische backup instellen van maildir, documenten

19/11/2007

Windows (achtige) server bereiken vanuit OpenOffice.org/Linux/KDE

Filed under: — pinguim @ 3:10 pm

smb not supported in OpenOffice.orgIk heb een probleem met het openen van een OpenOffice.org document op de server. Als ik met de bestaande verbinding naar de map op de fileserver (oude NT server) ga en ik klik op een OpenOffice.org document lijkt OOo te openen, maar doet het uiteindelijk niet. Het is geen typisch (K)Ubuntu probleem, gelijkaardig tref ik aan bij OpenSuse 10.2; wel beiden met KDE.
Als ik eerst OOo open, bv de tekstverwerker, en ik open van daaruit het document via Open, Network Folders, waar ik de locale werkgroep en de server kies, en daar mijn mapje op de server (met ingeven login + wachtwoord) krijg ik …

“smb is supported only partially …”

en het document opent wel, maar het is eigenlijk een tijdelijke kopie. Dus ik kan het niet bewaren over het netwerk

“Saving using protocol smb is not supported”

(zie afbeelding), wel op mijn eigen pc. Dit effect treedt alleen op bij OpenOffice.org, niet bij bv eenvoudige tekstverwerker Kate.

Na wat opzoekwerk vermoed ik dat ik smbmount nodig heb. Ik tik op de command prompt smbmnt om te checken:

ik@mijnpc:~$ smbmnt
The program ‘smbmnt’ is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt-get install smbfs
bash: smbmnt: command not found
ik@mijnpc:~$ sudo apt-get install smbfs
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libsqlite0 alien
Use ‘apt-get autoremove’ to remove them.
The following NEW packages will be installed:
smbfs
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 485kB of archives.
After unpacking 1126kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://security.ubuntu.com gutsy-security/main smbfs 3.0.26a-1ubuntu2.2 [485kB]
Fetched 485kB in 2s (235kB/s)
Selecting previously deselected package smbfs.
(Reading database … 95274 files and directories currently installed.)
Unpacking smbfs (from …/smbfs_3.0.26a-1ubuntu2.2_i386.deb) …
Setting up smbfs (3.0.26a-1ubuntu2.2) …

Ik volgde dus de raad die ik daar kreeg en de installatie gebeurde automatisch. Als je dan terug smbmnt tikt krijg je meer uitleg:

ik@mijnpc:~$ smbmnt

Usage: smbmnt mount-point [options]
Version 3.0.26a

-s share share name on server
-n don’t update /etc/mtab
-r mount read-only
-u uid mount as uid
-g gid mount as gid
-f mask permission mask for files
-d mask permission mask for directories
-o options name=value, list of options
-h print this help text

Indachtig een vorige post over het wijzigen van smbfs naar cifs (link naar artikel) doe ik nu:
sudo mount -t cifs -o username=ik,password=mijnpazz //VERGANEGLORIE/ik /home/ik/VGlorieMount/
waarbij VERGANEGLORIE de naam van de smb/NT server is
ik de gebruikersnaam (user login) van mijzelf op mijn systeem
en VGlorieMount een mapje dat ik maakte op mijn systeem om te dienen als toegang tot die servermap.
Ik kan nu een rekenblad openen, bewerken en terug bewaren!
(update 20/11: screenshot)

KUbuntu zonder ssh deamon (sshd)?

Filed under: — pinguim @ 11:55 am

Kubuntu710
Na een Kubuntu installatie (7.10 Gutsy Gibbon ) mankeerde ik de ssh deamon: die laat je bv toe om op een veilige manier je computer te bereiken vanop een ander toetstel op het netwerk. Ik vond de sshd niet aktief (sudo ps -A), en evenmin kon ik het terugvinden bij diensten die ingeschakeld kunnen worden (Menu/System Settings/tab Advanced/System Services).

Misschien is de ssh deamon niet geïnstalleerd, dan moet ik het bij-installeren. In het software management “Add/Remove Programs” is niets te vinden over ssh, en evenmin over openssh. Ik heb dan hetvolgende gedaan:
menu, system, konsole om een terminalvenster te krijgen. Daarin een commando met root-rechten opgeroepen dmv sudo, waarbij je je password moet opgeven. (ps: je moet rechten hebben om sudo te mogen uitvoeren; voeg jezelf toe aan de groep van de administrators indien nodig)

Klik more om de terminal reaktie te zien op het commando
sudo apt-get install openssh-server
Daarna werkte het inloggen vanop een ander toestel naar mijn ip adres met
ssh gebruikersnaam@192.168.1.170
Je eigen ip adres kan je zien via Menu/System Settings/Network settings en natuurlijk via
sudo ifconfig

sudo apt-get install openssh-server
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libsqlite0 alien
Use ‘apt-get autoremove’ to remove them.
Suggested packages:
ssh-askpass rssh molly-guard
The following NEW packages will be installed:
openssh-server
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0B/248kB of archives.
After unpacking 655kB of additional disk space will be used.
Preconfiguring packages …
Selecting previously deselected package openssh-server.
(Reading database … 92202 files and directories currently installed.)
Unpacking openssh-server (from …/openssh-server_4.6p1-5build1_i386.deb) …
Setting up openssh-server (1:4.6p1-5build1) …
Creating SSH2 RSA key; this may take some time …
Creating SSH2 DSA key; this may take some time …
* Restarting OpenBSD Secure Shell server sshd

16/11/2007

Kubuntu 7.10: install

Filed under: — pinguim @ 3:53 pm

De KDE-versie van de nieuwe Ubuntu 7.10 uitgave: een alternatief voor sterke KDE-distributies als openSuse?

Ubuntu is gemakkelijk te vinden, zowel als download als bijgevoegd bij tijdschriften, en soms zelfs bij aankoop van een nieuwe computer. Ik vertrek van die laatste; DVD met volledige download van alle Ubuntu repositories, die bij een niet-merk pc (Antec kast) zat.

Adept NotifyUbuntu is een debian afgeleide en heeft een sterke integratie van het “apt-get” systeem gerealiseerd: tot rechtreeks in een menu “Add-remove programs”.
En beschikt natuurlijk ook over een goed online update-systeem (zie beeld).
Eigen aan (K)Ubuntu is dat er “geen root bestaat”. Dat vind ik soms vervelend; als je in een terminal gaat kan je niet even als root tekeer gaan. Je moet elk commando vooraf laten gaan door “sudo”. Het systeem blijft dat dan wel even onthouden en dan kan je een aantal commando’s na elkaar geven als je ingelogd blijft. Maar toch …
En niet alleen ikzelf maar sommige KDE applicaties hebben er ook al eens last van, vooral die root rechten nodig hebben. Ik denk dat ik de gebruiker in de admin groep heb gezet uiteindelijk.

– Ubuntu is (ook) streng voor het wachtwoord; het moet lang en verscheiden genoeg zijn.
– Adept Notifier vertelt dat er updates zijn. Heeft wachtwoord nodig om ze te installeren.
– KMail is niet aanwezig in de menu’s, maar is wel mee geïnstalleerd blijkt na Menu, Run Command, KMail: versie KMail 1.9.6. Er start een helper om de belangrijkste gegevens in te vullen.
– Ksystemlog is handig en aanwezig in het menu.
– Nieuwe bestandsbeheerder “Dolphin”.
– Nieuwe rekenmachine: “SpeedCrunch”

Na-geinstalleerd: Flash player (dan krijg je versie 9), mc (kwam niet voor in de “add/remove software”, dus op de command prompt met apt-get install mc), Firefox (dacht ik), …
MP3’s worden niet gespeeld tot je in Amarok (mediaspeler) het afhalen van de codecs bevestigt (hij stelt dat zelf voor, je moet maar klikken).

Een andere manier van installeren: (op HD staat een oudere Ubuntu versie) Resize partition: partitie in 2 delen en installeren in de nieuwe partitie.

14/11/2007

VirtualBox op Linux

Filed under: — pinguim @ 1:55 pm

VirtualBoxDe bekendste virtualisatiesoftware* is waarschijnlijk VMWare, maar er zijn ook alternatieven, zoals QEmu, en het net geprobeerde VirtualBox. Virtualbox is een programma onder GPL-licentie, en kan afgehaald worden van http://www.virtualbox.org/ en draait op Windows, Linux en Macintosh, en kan heel wat gastsystemen draaien.

Gastheer systeem: KUbuntu 7.10. Gast systeem: Windows2000.
Een crash bij installatie deed opzoeken dat er een parameter kan opgegeven worden om de snelheid te verminderen om de “race condition” fout te vermijden (nieuwe pc te snel voor oude Windows?).

De initiële install van VirtualBox 1.5.0 op KUbuntu leverde een vreemd fenomeen op in het Windows venster: het toetsenbord had een paar toetsen die verkeerde letters opleveren: de 6 en de 8 leverden een – en een + of zoiets. Door een recentere versie 1.5.2 te downloaden en te installeren werd dat probleem verholpen.

De Windows VM kan opgestart worden vanuit het VirtualBox beheerprogramma, waarbij je extra informatie krijgt over drive/harde schijf gebruik in de vorm van led’s. Voor eindgebruikers kan je ook een link op de desktop maken waaronder het commando zit dat de virtuele machine opstart:
VBoxSDL -vm Win2000

Het kan een manier zijn om dat ene niet-overdraagbare programma te blijven draaien onder Windows, maar het grote nadeel blijft dat je een Windows licentie nodig hebt voor die virtuele machine. Het programma is nog in ontwikkeling en dus kunnen zich bepaalde problemen voordoen, meestal kan je de beschrijving wel terugvinden op de VirtualBox fora.

(*) Virtualbox is een virtualisatieprogramma om op een computer binnen het bestaand systeem een ander computersysteem te laten draaien; dat gast-systeem “ziet” een pc met standaard hardware. De virtualisatie vertaalt tussen de echte hardware en gastheer-besturingssyteem naar het virtuele systeem. Daardoor kan je dat virtuele systeem ook bewaren in een bepaalde toestand (system snapshot) waarbij je het als backup kan bewaren om later naar die toestand terug te gaan, kan je op de gastheer verschillende gastsystemen draaien, zelfs naast elkaar, en allerlei andere experimenten uitvoeren zonder veel gevolgen.
Voor leken: ik draai bv op Ubuntu en daarin heb ik een venster met een Windows-systeem. Of een Mac met daar in een venster een Windows systeem, of een Linux systeem enz.

4/11/2007

Ubuntu “Alternate” – Niet dus.

Filed under: — cybrarian @ 1:57 am

Ik heb op een install party een cd in handen gekregen waarop staat: “Ubuntu – alternate”. Dit is een Ubuntu van de Gutsy Gibbon uitgave, 7.10 dus, maar blijkbaar een andere versie dan de standaard.
Bij het starten van de cd krijg ik volgende keuzes:

  • Install in text mode
  • OEM install (for manufacturers)
  • Install a command-line system
  • Check CD for defects
  • Rescue a broken system
  • Memory test
  • Boot from first hard disk

In omgekeerde volgorde: de laatste optie is de minst interessante want op de harde schijf staat een mij bekende Suse 10.0 en die mag eraf, de memory test en de rescue zijn niet wat ik nu nodig heb, ik heb ook geen aanleiding om de CD te controleren op fouten. Een OEM install lijkt me wel eens interessant om te doen.

Ik kan de taal (nl) en het land (be) kiezen, ik selecteer het Belgisch toetsenbord en dan wordt de hardware herkenning gestart. Daarna komt het netwerk aan de beurt; als DHCP niet werkt kan je zelf een ip adres opgeven voor de computer, en als je wil de standaard naam “ubuntu” vervangen door een zelfgekozen naam. Ik merk ondertussen dat bovenaan de hele tijd “OEM modus (alleen voor fabrikanten)” staat.

De indeling van de harde schijf heeft volgende mogelijkheden (ja hij staat ondertussen in het Nederlands):

  • Benut gehele harde schijf
  • Benut gehele harde schijf en gebruik LVM
  • Benut gehele harde schijf en gebruik LVM met encryptie
  • Handmatig

Ik kies de voor-laatste, twee vliegen in een klap … die encryptie was waarop ik gehoopt had bij deze CD. Ik bevestig schijf SCSI1 (0,0,0) 80 Gb ATA. Er komt een waarschuwing over de gevolgen en ik bevestig mijn keuze. Ik zie EXT3 voorbijflitsen en dan kan ik een “passphrase” ingeven – inderdaad Ubuntu is terug overgeschakeld naar het Engels – of is dat de encryptie 😉

Ik gebruik als passphrase “We are a team” en ik wordt – weer in het Nederlands nu – uitgenodigd ter controle de wachtzin (blijkt hier de vertaling te zijn van passphrase – woordspeling op wachtwoord zeker) in te voeren. Er komt nog eens een melding dat alle gegevens op de schijf zullen vernietigd worden, en een weergave van de indeling van een ext3 root partitie en een swap partitie “swap_1”.

Er komt een vraag over de internet klok; UTC wordt aangeraden (Universal Time). Daarna wordt het wachtwoord voor de nieuwe gebruiker gevraagd. Het basissysteem wordt geïnstalleerd, waaronder het “apt” systeem voor bijkomende software installaties.

Als de computer wat heviger begint te zoemen kijk ik op; op het scherm met rode achtergrond staat “De geselecteerde kernel kan niet geïnstalleerd worden” Kernelpakket: ‘linux-generic’ en een verwijzing naar terminal 4 voor foutmeldingen. Daar zie ik een foutmelding op het lezen van een bestand van de CD. Ik laat de installatie opnieuw proberen en volg op terminal 4 (alt-F4); het systeem valt stil op een lijn met “… info: arch_kernel: linux-generic (present)” Ik bevestig op scherm 1 de linux-generic, maar kom terug op dezelfde foutmelding uit die verwijst naar een fout bij lezen van cd.
Ik kies dus de mogelijkheid in het hoofdmenu om de CD te controleren en na enkele seconden krijg ik inderdaad een foutmelding:

“De MD5-som van het bestand ./pool/restricted/1/linux-restricted-modules-2.6.22 enz klopt niet. Mogelijk is dit bestand of uw cd beschadigd.”

Het controleren van het medium voor installatie kan toch nuttig zijn…
(meer…)

Powered by WordPress