19/8/2005

Geef die punaise terug!

Filed under: — cybrarian @ 2:10 pm

Op mijn vroegere Linux-desktops maakte ik regelmatig gebruik van de “punaise” in de venster-titelbalk van programma’s. Daarmee kan je een programma-venster “vastpinnen” zodat het op elke desktop (*) verschijnt.

In de laatste installaties is de “punaise” in de balk bovenaan helaas niet meer aanwezig. Dat verwonderde me wel omdat het toch een typisch voordeel van Linux/Unix desktops was. Mijn vermoeden dat het niet echt verdwenen was werd bevestigd door een zoektocht.

Op RH/Fedora: met de aanwijzer boven de balk rechts klikken, “configure windows behaviour”, “windows decorations”: “Buttons”. Dan kan je onderaan knoppen in te titelbalk toevoegen als algemene instelling voor het gedrag van je vensters.

In Suse (9.3) zijn er enkele mogelijkheden meer en het symbool is een plusteken ipv van een punaise. Op het scherm is het uiteindelijk een lege of volle cirkel, een beetje radio-button achtig, maar de werking is gelijkaardig.

(*) Voor de niet-Linux gebruikers: het is gangbaar om verschillende desktops te hebben, waar de vensters van programma’s over verdeeld worden. Je schakelt dan tussen de verschillende werkschermen met ALT-F1, ALT-F2, enz, naargelang hoeveel werkschermen je hebt ingesteld. Standaard zijn het er dikwijls 4, op beperkte systemen stel ik meestal 2 in, op mijn eigen pc heb ik er 6.

Met twee kom je al ver: je kan werken op een scherm, en als je toch eens iets anders nodig hebt, schakel je naar het tweede scherm, neemt daar bv een rekenmachine om iets te berekenen en je kan heen en weer schakelen tussen de twee schermen.

Bij 4 kan je organisatie brengen in je openstaande programma’s: bv e-mail programma op scherm 1, tekstverwerker op 2, rekenblad op 3 en het bestandsbeheer van je mappen in scherm 4. Op mijn pc is het zo verdeeld:
1: File / Mail,
2: Browser,
3: Console(s),
4: Tekstverwerker / source code editor,
5: Werk div.,
6: Muziek (xmms-speler, lijst, equaliser).

Als je het gewend bent werkt het veel ordelijker en sneller (of spaart een extra monitor/pc uit), je weet blindelings hoe je even de mail kan checken, een bestand kan opzoeken, of muziek kan kiezen.

Ps: Ik twijfelde nog even of het duimspijker moest zijn, maar volgens het woordenboek dus niet. Punaise komt van het Frans, duimspijker van het Engels (thumbnail), maar het is op zich geen IT-taal dus ik hou het maar bij de officiele naam.

Powered by WordPress