13/1/2006

::nonux NL-talige live-distributie

Filed under: — pinguim @ 3:14 pm

Een NL-talige distributie waar ik ergens – ik ben vergeten waar – iets over las, heb ik onlangs afgehaald van de website en op een CD gebrand met KIIIb. Dat levert een “live-CD” op, een CD waarmee je de computer kan starten zodat die het systeem van de CD gebruikt ipv dat van de eigen harde schijf. Deze mogelijkheid heeft het meeste bekendheid verworven dank zij de CD’s van de Duitse ingenieur Knopper: “Knoppix” is ondertussen uitgegroeid tot een zelfstartende DVD, vol met gebruiksklare software.

De CD werkt prima en start op mijn laptop een zachte lichtblauwe achtergrond van een Gnome desktop. Het netwerk werkt via de netwerkkabel (wireless wordt niet aangegeven in ifconfig), ik geraak makkelijk op internet met Firefox, maar ontdek al snel dat het toetsenbord in qwerty staat. Gelukkig heb ik al een idee waar ik moet gaan zoeken als ik het toetsenbord anders wil instellen. Met “Werkplek, Voorkeuren, Toetsenbord” maak ik een Belgische toetsenbord-keuze bij, en stel ze in als standaard.

Toen ik een terminal nodig had, moest ik niet meer naar root zoeken, ik was het automatisch, wat voor- maar ook nadelen heeft, voor een live-cd echter handig en je kan toch niet veel fout doen.

Het aantal toepassingen in de menu’s is beperkt: behalve een beeldvoorvertoon programma geen grafische programma’s, en bij internet zelfs geen IRC. Bij kantoor zit naast open office en document viewer, een diagram programma (“Dia 0.94”) en een projectplanner.

Behalve de ingebouwde wireless van mijn laptop wordt hardware standaard goed herkend: scherm, muispad, extern usb toetsenbord en wacom tablet, en een usb key wordt onmiddelijk geladen bij de drives nadat je hem in de usb poort steekt. Er is mogelijkheid de CD te installeren op je harde schijf, wat ik niet geprobeerd heb.

www.nnlinux.com/

Powered by WordPress