7/1/2007

Niet gebruikt? Geld terug!

Filed under: — cybrarian @ 2:08 am

Op Linux.com verscheen een artikel over hoe een computer-koper zijn geld terugkreeg voor een niet-gewenst maar verplicht mee aangekocht Windows besturingssysteem. Het is mezelf nog niet gelukt, en meestal beperk ik mijn keuze voor pc’s tot de aangeboden toestellen zonder besturingssysteem.

Als je daarvoor afstapt van een groot merk, en je computer van een kleinere leverancier of zelfbouwer koopt, vrees ik dat de grote merken daar hun politiek niet voor zullen wijzigen. Ze hebben eenvoudigweg geen gegevens die hun politiek zou kunnen bijstellen. Nergens in hun cijfers duikt iets op dat zegt dat ze een klant verloren hebben omdat ze geen Linux of andere niet-Windows versie aanbieden.

Dus als je de keuze van de klant wil vergroten, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je vraag naar een leeg systeem of een Linux voorgeïnstalleerd systeem zoveel mogelijk sporen achterlaat in hun organisatie. Het terug-eisen van het geld van de niet-gebruikte Windows licentie lijkt me daar in ieder geval een goede strategie.

Het is de tweede of de derde keer dat ik zo’n uitgebreid gedocumenteerde getuigenis lees. Helaas telkens over UK/USA. Ik vraag me af of de voorgestelde werkwijze ook in Nederlandstalig gebied tot een teruggave zou leiden. De grote computerleveranciers die vermeld worden zijn ook bij ons aktief. Wie er ervaring mee heeft of er ergens iets over gepubliceerd heeft: laat maar weten…

Ontsnapt aan de “Windows Belasting”: How to get a Windows tax refund

Cybrarian

Powered by WordPress