10/10/2007

rsync gebruikt voor backup

Filed under: — cybrarian @ 9:44 am

rsync dient om de inhoud van een harde schijf in overeenstemming te brengen met een andere schijf, die zich elders bevindt (vandaar de r van remote). Je kan het gebruiken om een backup te maken van je gegevens naar de harde schijf van een andere computer, of een (backup)-server.

Bv: Op de server bestaat een gebruiker voor mezelf, dat password heb je nodig. Op de server heb ik een mapje “WSBU” (workstation backup) gemaakt, onderverdeeld in mapjes “laptop” en “desktop”.

Als ik van mijn laptop de “Documenten”-directory met inhoud wil backup-en naar mijn backupserver genaamd “buserver”, moet ik vragen bij het kopieren recursief (-r) in de mappen af te dalen:

rsync -r ~/Documents/IT/ cyb@buserver.loc:WSBU/laptop/

password:

Het wachtwoord van de bestemmeling is nodig.

Als je wil dat de eigenschappen van de bestanden, zoals datum, hetzelfde blijven op de backup als op de laptop, kan je dat met parameters opgeven (-rlptgoD). Met de parameter –archive of -a kan je een aantal handige parameters samenvatten:

rsync -a ~/Documents/IT/ cyb@buserver.loc:WSBU/laptop/

Als je wil dat bestanden die op je laptop verwijderd werden ook op de backup verwijderd worden, moet je –delete toevoegen:

rsync -a --delete ~/Documents/IT/ cyb@buserver.loc:WSBU/laptop/

En wil je de backup files die je editor maakt niet meesturen, dan kan je een patroon opgeven van wat genegeerd wordt; bv de bestanden die eindigen op een tilde (gebruikt als backup teken door kate, write, enz):

rsync -a --exclude=*.*~ --delete ~/Documents/IT/ cyb@buserver.loc:WSBU/laptop/

Als je deze regel als shell script in een tekstbestand bewaart (bv itbackup.sh), en het uitvoerbaar maakt (execute rechten geeft met chmod +x itbackup.sh) dan kan je het het script aanroepen om de kopie te starten. Je kan het script kopieren naar je desktop, en pas het dan aan om de gegevens op de juiste plaats te krijgen.

Je kan dit systeem ook tussen servers gebruiken, of tussen je laptop en je desktop, tussen desktops onderling enz.

Meer uitleg en een A4’tje vol parameters:
rsync --help

PS:
rsync heeft niets met sync te maken. Sync dient om de buffers uit het geheugen naar de harde schijf te laten schrijven (je krijgt na een sync commando geen zichtbare reaktie).

Powered by WordPress