23/3/2009

LaShit EdMini ethernet disk: runs Linux

Filed under: — cybrarian @ 12:50 am

LaCie maakt mooie behuizingen voor zijn externe harde schijven, zoals de EdMini schijven met aluminium behuizing. Ze zijn betaalbaar, handig in gebruik, zeker in de netwerkuitvoering, en klein met een stevige enveneens alu-voet. De behuizing schuift in die voet, waardoor je de disk als een vleermuis in een kast kan hangen als je de voet met de rail tegen de onderkant van een plank schroeft (gaatje boren in voet), of redelijk stabiel kan neerzetten.

Spijtig genoeg zijn ze niet erg “duurzaam”, ondanks hun stevig uiterlijk; ik zag verschillende exemplaren, in verschillende omstandigheden sneuvelen: de voeding begeeft het, de electronica begeeft het, of je weet het niet maar het apparaat begeeft het in ieder geval na een paar jaar intensief maar evengoed bij licht huiselijk gebruik. Spijtig, want zo kom je zelfs nooit aan het punt toe dat je de hele opslagcapaciteit ooit hebt kunnen benutten: wat heb je aan een disk van 320 Gig als die na twee jaar en 10 % gevuld al defect is?

Met een beetje geluk kan je wel je data recupereren. Schroef de EdMini behuizing uit elkaar en haal de harde schijf eruit (demontage foto’s hier). Bouw de disk in een externe usb-disk behuizing in, bv van conceptronic (20 à 30 euro – maar deze behuizing is zo krap-krapper dan de LaCie- dat ik me afvraag waar de warmte naartoe moet). Hang de disk aan een bestaand Linux systeem; je krijgt de kans de verschillende partities te “mounten”; mijn eigen harde schijf zit op sda, de externe usb op sdb:

sdb7: bevat een Linux systeem
sdb8: bevat een Linux systeem
sdb9: bevat een “EDMINI” en een “snaps” map
sdb2: bevat de zelf gemaakte directories voor opslag van data.

Hoewel de hardware het blijkbaar makkelijk laat afweten, kan je op deze manier toch nog aan je data.
Een andere mogelijkheid is natuurlijk de schijf in een bestaande computer te monteren als extra harde schijf (of als eerste harde schijf als je start van een bootable optische drive, bv met een Knoppix systeem).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress