7/7/2009

Mandriva mijn diva

Filed under: — cybrarian @ 9:50 pm

Een installatie-DVD met Mandriva 2009.1 bevat een “live” versie van Mandriva. Die draait prachtig en is ook gemakkelijk te installeren: een icoon op de desktop klikken en je bent vertrokken.
mandriva2009_1

Deze Mandriva liet van in het begin toe de Nederlandse taal te installeren, Dat heeft bv als gevolg dat je in de command prompt-schermen (ook buiten de X omgeving) de shell met Nederlandstalige help krijgt.

Bv: CTRL-ALT-F1, login als root (zonder passw in de live distro), tik ls –help

Je krijgt een gemakkelijke keuze om te partitioneren, met bv behoud van bestaande partitie met een andere Linux distributie. Als je op een bestaande partitie klikt krijg je er informatie over. Je kan de gewenste partitie van een harde schijf controleren op “bad blocks” bij het formatteren. Ubuntu 9.04 wordt vriendelijk voorzien in het Grub-menu bij het opstarten.

Na installatie, bij de eerste keer opstarten, worden (naam en) wachtwoorden gevraagd voor root en de grebruiker; het automatisch inloggen met die gebruiker heb ik ofwel gemist ofwel komt het niet voor (ik weet ook niet of ik tijdens de installatie de mogelijkheid gemist heb om deze dan al in te vullen).

Het gebruiksgemak is legendarisch bij Mandriva en voorheen Mandrake, maar op dat gebied zijn andere distributies natuurlijk sterk verbeterd. Mandriva blijft echter een van de distributies die een schitterende KDE desktop aflevert en dat bovendien als standaard heeft. In het Mandriva Linux Configuratiecentrum vind je alle informatie over je systeem en kan je het configureren of de instellingen fijnregelen.

In mijn hardware-configuratie geen problemen (al iets ouder P IV systeem met tft, 20G disk en 1 Gb ram draait nog perfect), maar dat is natuurlijk nooit een garantie.

Bij de upgrade “opwaarderen met RPMDrake” wordt het wachtwoord van de gebruiker gevraagd, niet meer dat van root. Er worden 401 bijgewerkte softwarepaketten afgehaald.
Voor het bij-installeren van software is het root wachtwoord nodig. Het is een mooie optie om die twee gescheiden te houden; de gebruiker kan zijn systeem up-to-date houden, zonder het helemaal om zeep te helpen door onmogelijke software te installeren.

Systeem: kernel 2.6.29.3 (na update), KDE 4.x die mooi zacht opstart.
Software: OpenOffice in versie 3.0.1, Gimp 2.6, Firefox 3.0.8 (met standaard zoek in “Ask.com”), en de screensaver bevat (Amerikaanse?) woestijnlandschappen. Maar bv geen “Kate”! (of is dat een KDE4 probleem?)

Bij-installeren van software kan dus met root rechten. De keuze is hier groot (in tegenstelling tot het standaard menu, dat echt naar desktopgebruikers is gericht en bv geen “ontwikkling” / “development” bevat.

Bij-installeren van Quanta: zoek “quanta” en bevestig. Bij-installeren van mc (midnight commander) vind je niet op het eerste zicht; de software selectie staat immers op software met een grafische interface. Als je de selectie op “Alle” zet vind je ook mc.

Softwarebeheer, Ontwikkeling bevat geen Gambas, maar de zoek werkt prima: “Gambas” zoeken levert “Gambas2 Versie: 2.12-1mdv2009.1” op (een eigen mandriva versie), en mits bevestigen van afhankelijkheden kan de installatie gestart worden.

Powered by WordPress