Fedora 15 + KDE
Deze Fedora wordt geïnstalleerd van een handige “live” dvd; dwz dat je de computer opstart van de DVD, en een “levend” systeem krijgt, volleidig draaiende van de DVD; traag dus. Maar je hebt een test of je systeem herkend wordt, en de installatie gebeurt vanuit een grafische omgeving. Bij het opstarten wordt de KDE versie gekozen; deze installeert KDE 4.6.3.
Fedora 15 biedt een handige keuze aan voor het gebruik en de formattering van de harde schijf/schijven; het houdt rekening met bestaande systemen en laat zowel toe een systeem te overschrijven, te verkleinen, updaten, enz.
Ik laat een bestaande installatie op hdd met mirroring op hdb en hdc intact en installeer op hda met een swap partitie van ongeveer 1 Gb en de rest voor een ext4 partitie.
Bij het herstarten mis ik even de keuzes die de DVD normaal biedt, het systeem was al gestart van harde schijf (meestal standaardkeuze bij installatie cd/dvd).
Daarna start ik het softwarecenter en kijk bij installatie nieuwe software; dat duurt heel erg lang.
Ik probeer bij upgrade om te kijken of hij daar misschien mee bezig is (gezien het netwerkverkeer ook), maar ook deze keuze reageert niet betekenisvol.
Na verloop van tijd geeft hij toch een hele rij van software en updates.
Ik bevestigde de 361 aangeboden updates, maar bij bevestiging liep hij al snel vast op iets met -64 in. Ik sla de update even over en installeer eerst nieuwe software bij. Er is goede keuze; als ik zoek op gambas biedt hij zowel gambas2 als gambas3 (nog in development of toch zeer vers zover ik weet) aan.
Als test selecteer ik de Gambas3 development environment met alle beschikbare onderdelen; die moet je allemaal individueel aanklikken, om ze allemaal te selecteren en in “install” modus te zetten. Er werden wel automatisch een aantal bijkomende compenenten geselecteerd (meer over de Gambas install en combinatie met Gambas3 op gambas.copyleft.be).
Ik miste blijkbaar het geven van het wachtwoord, want ik zie een foutmelding staan, en ik krijg geen tweede kans. Ik bevestig terug de (gelukkig nog geselecteerde) gambas2 bestanden, en krijg een venster “simulating the install – kpackagekit: waiting for service to start” of zoiets, ik ga weer even elders verderdoen omdat het te lang duurt.
Na een foutmelding alt-tab-te ik het password-vraag-venster naar de voorgrond en gaf het in (ja dat zit telkens ergens onder).
Ik zag de handige mogelijkheid om in de software-installatie packages de nog te installeren packages te tonen.
En ik zag er ook een instellingen venster met mogelijkheid om in te stellen hoe dikwijls je wil controleren op updates en hoe automatisch de installatie moet gebeuren.
Na een paar keer net te lang wachten was ik toch eens op tijd voor het wachtwoord maar liep de installatie toch niet verder, dus ik sloot software installatie en startte het terug op.
Ik zoek op gambas2, krijg een lijst met alle gambas2 componenten. Zoals gezegd werkt CTRL-A niet (select all), en moet ieder pakket afzonderlijk aangeklikt worden. Ik zoek naar een verwijzing naar het complete pakket, of de IDE, dan wordt zoveel mogelijk mee geïnstalleerd. Gambas IDE, the complete gambas development environment.
Ik krijg een foutmelding dat een component dezelfde functionaliteit levert als een eerder geinstalleerde (nl bij Gambas3), en ik kan niet “skip” of “ignore” doen, alleen “ok”, wat eenvoudigweg afbreekt.
Ik de-installeer het pakket waar de overlapping vandaan komt (scripter), en dan is het tijd voor een poging om de scripter van gambas3 terug te installeren: dat lukt niet (dezelfde foutmelding van overlapping). Misschien bestaat er nog een command-line manier om de installatie alsnog te forceren… mijn mijn experimentijd was om.
Fedora 15 heeft Libre Office 3.4.1 aan boord als variatie op OpenOffice.org, en eigenaardig genoeg enkel “Konqueror” als browser. Uit de software-installatie kan wel gemakkelijk Firefox bijgeïnstalleerd worden.
Het KDE-menu wordt mooi aangevuld met de nieuwe geïnstalleerde programma’s, zowel vaste waarden als Firefox, als de programmeeromgeving.
Ik overweeg nog wel om met kleinere stapjes de updates te proberen, hopelijk geraak ik rond de foutmelding heen. Na de Yast-1 kinderschoenen te zijn ontgroeid is het ondertussen lang gebruikte Yast2 in OpenSUSE toch nog steeds het beste software-installatie en upgrade systeem dat ik ken. Fedora en KDE ziet er toch ook niet zo optimaal uit als bij OpenSuse of Mandriva, traditionele KDE-distributies. Vergelijkingen zijn relatief en distro-tenen zijn lang, maar de omstandigheden van beoordeling zijn “Desktop” met “lichte LAMP-server” en “development toepassingen”.
De handige editor Kate is helaas niet aanwezig (of niet te vinden bij zoeken op “kate”). Als je wat doorzoekt op editors, kom je uiteindelijk uit bij KDESDK; de software development kit van KDE, waar Kate in blijkt te zitten als broncode-editor. Je haalt dan ook ineens Kompare (om twee bestanden of directories te vergelijken), Cervesia (SVN GUI), Umbrella (flowchartachtige UML schema’s), een hexeditor en andere toepassingen binnen.
Een even handige editor en bestandsbeheerder voor de commandline, Midnight commander, is ook niet standaard geïnstalleerd, die vind je onder “mc”.
Niet erg sociaal: Na installatie is de andere distributie (op de andere harde schijf/ven) niet mee opgenomen in het opstartmenu (ik veronderstel dat ze niet zijn overschreven en dat het gecorrigeerd kan worden).
De installatie gebeurde vanaf DVD (Bij Admin Network & security 04/2011).