5/2/2012

mageia 1.0

Filed under: — cybrarian @ 3:06 pm

Ontdekt op Fosdem 2012: “mageia”, wat een Linux distributie blijkt te zijn, afgeleid van Mandriva (dat zelf fusie was van Mandrake-en nog iets met “iva” – conectiva?). Ik kreeg 2 CD’s mee: Mageia 1.0 KDE en Mageia 1.0 Gnome Live.

Ik start de KDE-versie vanaf een externe cd-drive aangesloten op een netbookje. Het opstartmenu doet heel erg denken aan dat van openSUSE; zelfde bediening met startkeuze (balkje met tekst-opties start, install, boot from harddisk), zelfde opties onderaan om schermresolutie in te stellen edm.

De stappen in het vervolg van het proces waren:

  • Choose a language : (NL) Ps: muis werkt dus.
  • Licentie te aanvaarden: een hele uitleg waarin ondermeer beperkte garantie, de eigen mageia logo’s als beschermd handelsmerk, de GPL en plaatselijk verschillende wetgeving over patenten vermeld worden. (accepteren + ok)
  • Locatie (Brussel)
  • Datum/tijdzone (wordt voorgesteld – lokale tijd); NTP protocol voor automatisch tijd ophalen kan ingesteld worden onder “geavanceerd” – help wat een verschrikkelijke vertaling van advanced; “verder”, “meer” of “opties” of “details” was ook goed geweest.
  • Opgelet, nu pas de toetsenbordkeuze (gelukkig heb je nog geen wachtwoord moeten kiezen)
  • Dan komt het mageia logo op de de desktop, en verschijnen de iconen van harde schijf, instellingen, wereldbol, desktop en KDE. En ook een Fout; KDE daemon: de bladwijzers konden niet in /home/live/.local/share//user-places.xbel worden opgeslagen; lijkt me logisch op een cd. Maar de desktop staat er dus wel, met een icoon van een huis (“Home”), een harde schijf “installeer op de harde schijf”, mageia logo “Join Mageia Community” en een “Prullenbak”

Bij lang niets kiezen of doen wordt het scherm donker.
Grafische sessie zit onder “alt-F8” (voor wie met ctrl-alt-F1 naar een terminal schakelt en terugwil)
Draadloos netwerk is beschikbaar, kan eenvoudig ingesteld worden.
Firefox is te starten uit het menu onderaan, en werkt; dus de internetverbinding is in orde.
Als bestandsbeheerder is in deze KDE natuurlijk standaard Dolphin voorzien, ik ben benieuwd of ik Konqueror nog kan vinden: Menu “Commando uitvoeren”, “kon”… en inderdaad wordt “konqueror” aangevuld als suggestie eronder; een klik en hij wordt gelanceerd.

Eerlijk gezegd werkt deze distro zo goed dat ik elke keer weer schrik als de reaktie hapert omdat een stuk van cd moet geladen worden “ah ja, ik ben met een live cd aan het werken”. De opensuse 12.1 die klaar lag gaat opzij, dit wordt de distro op mijn netboek!

Als office pakket is LibreOffice aanwezig, maar zonder “base” (writer, calc, impress, draw). Grafisch: Gimp, media: Amarok, browser Firefox (zonder flash plugin!).

Een belangrijke functie is natuurlijk softwarebeheer; bv software bij-installeren. Menu, “software installeren en verwijderen”, geeft “softwarebeheer” scherm. Daarin pakket-groepen, een “zoek” veld. Ik probeer bv “mc” of “midnight commander” (een commandline utility), maar die wordt niet gevonden, “flash” ook niet, en evenmin “Gambas” (programmeeromgeving); dus het is me niet direkt duidelijk of de beschikbare pakketten nog wat beperkt zijn, of de zoek niet goed werkt (ik vrees het eerste – voor Gambas bestaat er wel een beschrijving op gambasdoc.org)

Je kan natuurlijk zelf de pakketten zoeken op fr2.rpmfind.net “mc” bestaat voor mc-4.7.5.2-2.mga1.x86_64.rpm, en ook voor mga2.

Het wordt dan toch waarschijnlijk niet mijn vaste distro op de netbook, maar in ieder geval wel een goede desktop- en veelbelovende distro, die hopelijk de gebruiksvriendelijkheid van Mandr* in acht blijft nemen.

Ps: de Gnome versie start even vlot op en toont een desktop in dezelfde stijl.

mageia 1.0
Linux kern: 2.6.38.7-desktop586-1
Kde: 4.6.3
LibreOffice 3.3.2
op een Akoya, een netbook van een Duitse fabrikant met “4-processor i686 Atom” processor.

http://www.mageia.org/en/1/notes

Goedkope Linux netbook

Filed under: — cybrarian @ 1:30 am

In een lage-prijzen-keten vind je soms netbookjes voor -inderdaad- lage prijzen. Het zijn meestal niet de bekende merken als Hp/Ibm/Lenovo/Acer/Toshiba/.., en dus is het misschien niet zo vanzelfsprekend informatie te vinden over de hardware, en de installeerbaarheid van Linux.

En als er al Linux opstaat? De netbooks van Asus en Acer waren even verkrijgbaar met Linux bv, en de kans is dan groot dat je evengoed een andere distributie kan installeren; in principe moet het werken. Als je bij een minder groot merk enkel vermoedt dat er Linux opstaat?
Zoals de dubbelsysteem-apparaten van Medion, die naast (een beperkte versie van) Windows ook een “FastBoot” systeem aanbieden. Dat is – het is te verwachten- een nog beperktere versie van Linux. Die is alleen bedoeld om te mailen, surfen en chatten (en zo dus vooral geen concurrentie te vormen voor Windows).
Trouwens het lijkt wel of ze doorhebben dat er misschien wel een ander systeem gaat gebruikt worden: de “Windows 7 Starter” sticker zit zo muurvast dat je hem eigenlijk alleen kan overplakken.

Volgens eerst gevonden vermeldingen op het web zou FastBoot een Linux zijn gebaseerd op Ubuntu. Maar zo beperkt dat je niet zelf software kan bij-installeren, je krijgt zelfs nergens de mogelijkheid om een terminal te openen, kortom het lijkt wel Android.

De meest drastische oplossing is dan: wissen en nieuw installeren met een verse Linux distributie. Je kan testen vooraf, door te starten van een cd/dvd waarop de desktopkeuze voorzien is van het systeem dat je wil gebruiken. Meestal kan je daarmee een installatie starten door een icoon op de desktop te klikken, bv een Live Gnome of Live KDE zoals de keuzes op deze pagina.

Voorbeeld (hardware): Medion Akoya E1228 (MD 98721) BE met intel Atom / 1GB geheugen / 250 GB harde schijf
– usb: 2 gewone, 1 usb-3;
– muispad heeft geen aanduiding van een “scrolbar-gebied” (om rechtse zone als scrolbeweging te gebruiken); rechts onder en rechts boven van het touchpad kan je toch dat effect krijgen.
– netwerk-aansluiting heeft geen leds, dus je kan niet op zicht kijken of de kabel goed contact geeft.
– scherm: blinkend
– toetsen: afzonderlijke toetsen, opstaand (rechte rand), met beetje ruimte tussen de toetsen, “azerty” en natuurlijk geen afzonderlijke cijfertoetsen.
– Voor: muispad knoppen zitten onder het muispad; daarin geïntegreerd zitten ook de leds voor batterij-wireless-harde schijf.
– Voor, onder L en R luidstprekers. Midden boven scherm webcam, rechts ernaast gaatje (micro waarschijnlijk).
– Links: usb3, ventilatoropening, vga aansluiting extern scherm, voedingsconnector.
– Achter: batterij en overlappende schermrand; het scherm kan niet echt ver plat gelegd worden.
– Rechts: lock, netwerk met klepje, 2x usb, geluid in/out, cardreader. Rechts aan schermscharnier aan/uit knop.

  • Op andere computer: bovenstaande 64-bit Live KDE afgehaald (van ftp.belnet.be), bewaard als ISO.
  • Daarmee startende CD gebrand met KIIIb
  • Externe CD/DVD loopwerk aangesloten op USB aansluiting, daar KDE start CD in, computer aanzetten.
  • Bij het starten direkt op F12 duwen; dan krijg je een keuze om te starten; kies de externe CD/DVD drive
  • Kies om de Live KDE versie te starten. Oefen veel geduld, dit is geen snel medium

Eens gestart hebben we getest:

  • Scherm wordt herkend, toetsenbord, touchpad voor muiscursorbediening
  • startgeluid speelt af
  • Netwerk: ok Draadloos: ok (geen brandende aktief-led hoewel verbinding werkt)
  • Cardreader: SD kaart herkend, gelezen.
  • Fn-toetsen: geluidsniveau, schermlicht
  • usb vanzelfsprekend want daarvan gestart.
  • (upd: met ander live-cd getest in Gnome: “Cheese” toont dat ingebouwde webcam werkt)

Als je overtuigd bent van de beschikbaarheid van de mogelijkheden van het toestel, kan je op de desktop de “install” knop kiezen, maar beter is van de cd te starten en in het hoofdmenu “Installation” te kiezen.

Overzicht van de harde schijf indeling bij aankoop toont een indrukwekkend aantal schijven/partities:

  • /dev/sda4 (/dev/sda4), ntfs, 1 GiB
  • Recover (/dev/sda5), ntfs, 28 GiB
  • AMBION (/dev/sda7), ext3, 895 MB
  • AMBCROOT (/dev/sda8), ext3, 1023 MB
  • /dev/sda1, ntfs, 100 MB
  • Boot (/dev/sda2), ntfs, 201.8 GiB
  • openSUSE Live CD KDE (/dev/sdr0), iso9660, 673.9 MB *
  • / (/dev/loop0) *
  • (sda3 komt niet voor, blijkt de “extended” te zijn volgens Partitioner)

Boot bevat Windows, met ook een mapje “InstantOnOS”, waar bv de downloads terechtkomen.

Recover bevat de Medion FastBoot “Linux”:

License map:

Setup map:

Source Code map:

System map:

(meer…)

Powered by WordPress