27/5/2012

Distributie-upgrade in ubuntu 11.10

Filed under: — cybrarian @ 1:55 pm

Er staat nieuwe software klaar in mijn Ubuntu 11.10, en ik voer die zowat blindelings uit. Het waren geen gewone updates, maar een upgrade naar een nieuwe versie van Ubuntu, 12.04.
Op een bepaald moment is de update echter blijven hangen. Misschien heeft het te maken met het “encrypted filesystem”, dat soms oorzaak schijnt van update problemen.
Het resultaat was een omgeving waarin de takenbalk crashte na zowat 1 handeling, en soms 1 a 2 keer terugkwam, meestal echter helemaal niet.
Je hebt dan zelfs geen menu of knop of wat dan ook op het scherm om het toestel af te sluiten. De toepassingen leken geen “rand” te hebben, ze konden niet verzet worden (vervelend als het venster beneden van het scherm loopt), en het toetsenbord leek enkel nog te werken binnen het venster, maar niet in het systeem erbuiten.
De aan/uit knop, of ctrl-Alt-F1 om een terminal te krijgen. Inloggen en daar killall Xorg om de grafische sessie af te sluiten, sudo shutdown -r now om te herstarten of shutdown -h now om af te sluiten heb ik dikwijls gebruikt.
Eens je in die terminal ingelogd bent kan je natuurlijk ook manueel de update starten.
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get update
Nadien terug ingelogd, daar nog eens in de grafische omgeving de update tool laten lopen uit de menubalk (die ondertussen wel even bleef staan). De ingestelde achtergrondafbeelding bestaat hier blijkbaar niet meer, dus die moest terug ingesteld worden (rechtsklik op desktop, Werkbladachtergrond wijzigen).
Nu zit ik op ubuntu 12.04 LTS, met een Linux 3.2.0 kernel, Firefox 12.0, LibreOffice 3.5.2.2.

In het Ubuntu softwarecentrum, onder “ontwikkeling”, “IDE’s zit geen Gambas. Neem je “ontwikkeling”, kies daar “alle 128”, “op naam”, dan vind je wel gambas2, maar nog altijd geen gambas3.

Powered by WordPress