14/7/2012

Dual-Band Wireless-No Linux Access Point

Filed under: — cybrarian @ 11:53 pm

Cisco is een fabrikant van netwerkapparatuur wiens naam bekend klinkt in de professionele markt. Linksys is bekend van degelijke apparaten als de WRT- reeks, waar je leuke Linux-speeltuigen van kon maken.
Uitgepakt
Dit apparaat is in een winkel in Antwerpen (keten met 4 letters ****) de enige mogelijke keuze is als je geen wireless router wil, maar wel een “(Wireless) Access Point”. M.a.w. een apparaat dat je aansluit op het netwerk dat al bestaat en dat al een internetverbinding heeft (bv kabel/adsl modem – router – switch – WAP, en dat toegang geeft aan laptops enz.

Waarom niet ineens een complete wireless router kopen, die bovendien veel goedkoper is, en meer kan?

  • Opdracht is 1 defect apparaat vervangen in een bestaande situatie.
  • Oprdacht is een draadloze toegang te maken die met een schakelaar kan uitgeschakeld* worden, zonder de rest van het netwerk uit te schakelen.

* Sommige adsl/router/wireless apparaten hebben daarvoor een schakelaar op het toestel, maar in dit geval staat het draadloze verbindingspunt op een andere verdieping dan de router, en moet de WAP bovendien met een afstandsbedienings-schakelaar kunnen in/uitgeschakeld worden).

De doos ziet er veelbelovend uit; het beloofd een klein handig toestel te zijn dat heel wat mogelijkheden heeft. Het is wel duurder (bijna 95 euro incl btw) dan gecombineerde wireless-routers (rond 70 euro).

Hoewel de kans groot** is dat dit apparaat intern gebruik maakt van de geneugten van Linux, is de drift om iets voor de gebruikerscommunity te doen niet bijzonder groot. De installatie is een Windows-only setup, op CD.

Run First .. on Windows Op het apparaat zelf kleeft een sticker die de gebruiker – na aankoop en uitpakken weliswaar – duidelijk maakt dat je echt wel eerst absoluut de CD moet gebruiken – en als je dat doet merk je dat hij enkel voor Windows bedoeld is. Als je zoekt in de pdf-versie van de gebruikershandleiding: CTRL-F (voor Find) “Linux” – krijg je als enige vondst een stuk uit de licentievoorwaarden helemaal achteraan waarin “GNU/Linux” vermeld wordt.

Dus dit apparaat houdt geen rekening met gebruikers die geen Windows draaien (Linux/BSD/tablets), met gebruikers die enkel een netbook hebben, of een smartphone waarmee ze op Wireless willen, of een Mac (zonder CD-drive), enz.

Ik krijg het apparaat niet geïntalleerd. Ik vind op de Cisco/Linksys site geen support/of uitleg voor installatie onder Linux. Ik breng het apparaat terug naar de winkel.

(ps: in de zeer kleine lettertjes staat op de doos wel vermeld dat voor de setup wizard is een pc met Windows XP Vista of Vista64 vereist is; meestal is er echter een alternatieve methode voorzien. Hier niet – of ze is goed verstopt.)

** Linux intern?

  • De release notes bevatten Linux-achtige dingen (vrij straffe: de telnet vergeten dicht te zetten – iedereen gebruikt toch al 10 of 15 jaar ssh?).
    release notes:
    http://homedownloads.cisco.com/downloads/330/16/WAP610N_FwReleaseNotes,0.txt
  • Er wordt op de download pagina verwezen naar de GPL:
    http://homesupport.cisco.com/en-eu/gplcodecenter?gplsku=#WAP610N

De enige hoop als hij niet teruggenomen wordt is dat er een traditionele Linksys web-interface beschikbaar is op het apparaat. Je moet dan wel zijn ip-adres te weten komen. Dat kan als je een router hebt die de ip-adressen van de aangesloten apparaten toont. Kijk naar die tabel (meestal via de browser op router adres 192.168.1.1 bv), sluit dan de kabel aan de WAP aan, en kijk opnieuw; het bijgekomen adres is de WAP. Probeer daarnaar te surfen…. success.
Meer details hier: (user leeglaten en wachtwoord is admin)

Update: er schijnt wel een mac-install programma aanwezig te zijn – hoewel nergens vermeld. Je kan de CD dus wel gebruiken in een Mac met cd/dvd loopwerk zoals iMac enz. Hopelijk kan je ook vanuit de Mac de firmware updates doen dan …

MySQL 5.5 – phpMyAdmin : syntax error “TYPE=” en timestamp

Filed under: — cybrarian @ 8:47 pm

Een CMS of andere applicatie overzetten van een oude server naar een nieuwe, levert soms onverwachte problemen op, die op het eerste zicht weinig te maken hebben met het programma zelf. Zoals een onverwachte fout bij het maken van de tabellen; hier herhaalbaar met phpMyAdmin.

Ik maak een export van een tabel “tabeltest” op mysql server.
Ik gebruik daarvoor phpMyAdmin (hier NL-talige versie*) met de keuzes:

  • Export.SQL,
  • Structuur (auto_increment, bbadkquotes)
  • Data (hexadicimaal voor binaire velden)
  • verzenden zonder compressie.

* “Verzenden” betekent dat je het aangeboden krijgt als bestand; “als bestand” zou betere vertaling geweest zijn.

Import op Mysql 5.5, met phpMyAdmin 3.4.10:
Geeft foutmelding op syntax ongeveer zoals hieronder:

Fout
SQL-query
….
#1064 – You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near
‘(14) NOT NULL, PRIMARY KEY (lclr_id) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1896 at line 25

Ik gebruik bij het importeren “Formaatspecifieke opties, SQL-compatibiliteitsmode: MySQL 323.

Dit komt omdat phpMyAdmin op de oude server de syntax “TYPE=” gebruikt om de storage engine op te geven, en deze schrijfwijze is ondertussen afgeschaft. Je kan die echter vervangen door “ENGINE=”, zonder verder veel aan te passen.

Open het export bestand in bv Kate, vervang TYPE= door ENGINE=, bewaar.
Importeer dit gewijzigd bestand.

Dan werkt het wel:

Import is geslaagd, 978 queries uitgevoerd (test.sql)

Bij een andere tabel lukt het niet, dus er moet nog een andere fout inzitten.

Dezelfde tabel importeren op MySQL 5.1.37-2 met phpMyAdmin 3.2.3deb gaat wel !
Daar EXPORT die verschilt in een lijn met een timestamp:

export oude versie:

lclr_upddate timestamp(14) NOT NULL,

export nieuwe versie:

lclr_upddate timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP

Powered by WordPress