21/3/2013

OpenSUSE 12.2 KDE 4.8 of 12.3 KDE 4.10?

Filed under: — pinguim @ 11:42 am

KDE 4.10 mag dan misschien mooi zijn, de vraag is of hij functioneel/praktisch is…

update Melding Suse 12.2

update Melding Suse 12.2

Update Notification
Deze aanduiding dat er updates beschikbaar zijn is mooi in 12..2/KDE 4.8: een grijs icoontje van een tandwiel (systeem/updates) met een slotje in (root wachtwoord geven om uit te voeren). Als je met de muis over het icoon beweegt krijg je een klein venster dat zegt hoeveel updates er klaarstaan. Als je op het icoon klikt gaat Apper venster open met de details en kan je bevestigen. Visueel eenvoudig, duidelijk, praktisch.

In 12.3 daarentegen komen de update meldingen terecht tussen allerlei andere systeemmeldingen in een KDE berichtensysteem. Dat toont het bericht even, waarna het verdwijnt en er in de balk een cijfertje blijft staan over hoeveel berichten er zijn; je ziet er niet aan welke aard van bericht. Een hardware of usb-melding? Update? Op dat cijfer kan je klikken, dan moet je het juiste bericht aanklikken op “review”, dan gaat Apper open enz. Omslachtiger en minder duidelijk dus.

Loginscherm
Het loginscherm van 12.3 is misschien wel mooi, met rechts de “art deco” plant en kameleon, maar het inlogscherm zelf is veel te rommelig.

SysInfo:/ (My Computer)
Het grootste gat in de 12.3 KDE 4.10 combinatie is ongetwijfeld het ontbreken van SysInfo:/, ofwel de “My Computer” link die een Konqueror venster opende met als url sysinfo:/ en een overzichtelijke samenvatting van je systeem. Het lijkt wel of ze zich ervan bewust waren, want op de desktop werd een icoon van KInfoCenter gezet, dat een samenvatting van de hardware toont. Hoewel hetzelfde icoon als sysinfo wordt gebruikt, is de weergegeven informatie toch helemaal anders dan sysinfo, dat zeer overzichtelijk Meestgebruikte mappen, Disk partities, CPU informatie, OS informatie, Geheugen informatie, en Beeldscherminformatie toonde. Het was de ideale openingspagina voor Konqueror, de bestandsbeheerder, omdat je zowel informatie krijgt, als links hebt naar de belangrijkste mappen of naar het mounten/unmounten van een (externe usb-) drive. Als je met dezelfde intentie op KInfoCenter klikt, kom je bedrogen uit: je krijgt wel informatiescherm maar geen bestandsbeheerder, dus je kan hier niet veel mee; je moet toch nog een bestandsbeheerder openen om iets de *doen*.

Update: zoals de url al suggereerde was het een extern programma (kio_sysinfo van de hxtools suite) dat de informatie verzamelde en weergaf in Konqueror. De kio_sysinfo – Konqueror combinatie werd vervangen door KInfoCenter toen er problemen ontstonden met het onderhouden van kio_sysinfo. Eén van de meldingen die ik vond ging over problemen met het ophalen van de grafische kaart-informatie, waardoor het scherm hing of foute informatie weergaf.
Misschien kan je kio_sysinfo zelf wel na-installeren in Yast, zoek “sysinfo” (v3.1.1) of uit factory-tested/repo/oss (toevoegen als repo) en “sysinfo” installeren (v 4.1), kio_sysinfo en kio_sysinfo-branding-basedonopensuse. Nota 21/3: kio_sysinfo lijkt hier verwijderd te zijn, alleen de branding file is aanwezig maar die heeft kio_sysinfo nodig om te installeren. Wil je dat omzeilen, kan je proberen met een zoek op http://rpm.pbone.net, daar downloaden van een mirror waar het nog niet afgehaald is. Zoals altijd: Op eigen risico! (maar bij mij werkte het perfect: ik heb sysinfo terug! (en die geeft nu ook netwerk- en batterij-status weer)

Helderheid
Schermhelderheid wordt in 12.3 KDE 4.10 mooi weergegeven; bij het donker worden en weer oplichten bij hervatten wordt getoond wat de schermhelderheid op dat moment is: zeer handig op laptop/netbook. Extra informatie op een niet-opdringerige manier en zonder extra handelingen te moeten doen.

Mooi
Ja, 12.3/KDE 4.10 is mooier. Voelt prettig snel aan om mee te werken.

Powered by WordPress