4/12/2013

Platen opnemen en omzetten naar .ogg bestanden

Filed under: — cybrarian @ 1:10 am

Met laptop aan de stereo-installatie oude vinyl platen omzetten naar muziek op de computer; in enkele stappen uitgelegd.

  • Apparatuur: platenspeler, (voor)versterker om signaal af te nemen. PC of laptop met audio-in (micro). Audio kabel met mini-jack (audio -in kant) en stereo cinch (versterker). Computer: werkende geluidskaart,
  • Opnemen: gebruik Audacity. Speel wat met de instellingen om vast te stellen hoe gevoelig de opname moet worden, overstuur eens opzettelijk om te horen hoe dat klinkt om het beter te herkennen. Bewaar de ruwe opname (als .wav)
  • Bewaren/omzetten als/naar .ogg: betere geluidskwaliteit en compressie dan “mp3”, maar wel een formaat met verlies t.o.v. de originele opname. Als die laatste belangrijk is, apart opslaan, bv op externe harde schijf.

Audacity installeren

Menu Start, System, Yast, Software beheer, tik in zoekveld links boven “Audacity”. Je krijgt 3 resultaten:

  • audacity
  • audacity-debuginfo
  • audacity-debugsource

Selecteer het eerste en bevestig de installatie.
Er worden nog drie bijkomende paketten gevraagd:

  • LibSoundTouch0
  • libvamp-hostsdk3
  • libtwolame0

Bevestig.

Sluit Yast en kijk even later in het menu, onder “Recently installed”: Audacity (Sound Editor)

Hou het update-icoon in de gaten; bevestig de updates die aangeboden worden, kan er altijd een bij zijn ivm het pas geïnstalleerde pakket.

Audacity

Sluit een kabel aan van de audio uitgang van een radio/versterker/mengpaneel/ op de ingang van de computer; soms heeft de computer een aparte audio ingang, anders neem je de micro-ingang.

Start Audacity. Start de plaat en druk in Audacity op de rode opnameknop. De onmame in audacity begint te lopen. Er wordt een grafiek weergegeven van de opname, waarop je kan zien of het opnameniveau goed is. Regel bij indien nodig. Als je geen opname krijgt, moet je gaan zoeken in de selectie van de audio-ingang.

Druk op stop om de opname te eindigen. Klik File, Save project as.. en geef het een naam. Je krijgt een melding dat dit formaat niet door andere programma’s gelezen kan worden (klik op vakje om melding niet telkens te krijgen). Je hebt nu de “ruwe opnamedata” bewaart in een .aup project, en je kan deze data nog bewerken. Je kan tikjes van de plaat eruit halen, of er allerlei effecten als galm op toepassen. Je kan ook aan het begin en einde van de opname de stilte eraf snijden.

Is de opname helemaal goed, dan ga je ze omzetten. Je kan omzetten naar het formaat dat op CD’s gebruikt wordt: WAV. Die nemen dan evenveel plaats in als normale CD’s: een 10-tal bestanden op 650 Mb. De kwaliteit blijft goed, en de bestanden zijn uitwisselbaar, maar je kan ze niet meer direkt als Audacity projecten bewerken. Zover ik weet wordt bij het omzetten naar mp3 of ogg trouwens altijd als tussenstap een wav bestand gemaakt, dat dan verder omgezet wordt naar een gecomprimeerd formaat.

Je kan ook omzetten (exporteren) naar een formaat voor een muziekspeler. Daarbij wordt compressie gebruikt, die de bestanden verkleinen om er meer op een cd of harde schijf te krijgen. Er gaat een deel van de kwaliteit verloren. Mp3 is het bekendste, maar niet het beste formaat. Linux gebruikers en game-makers verkiezen eerder .ogg formaat. Het heeft een betere verhouding kwaliteit/compressie. Een track van 5 minuten duurt bv 10 seconden.

Kies daarvoor in het menu File, export in het lijstje tussen de vele formaten het ogg formaat. Ga naar de juist map, of maak een map met de naam “ogg” bij. Geef het bestand een naam en bevestig. Deze bestanden kan je spelen op alle computers (eventueel ogg/vorbis libraries bij installeren, maar die zijn vrij). Niet alle mp3 spelers kunnen ogg spelen!

Powered by WordPress