25/7/2017

RJ-45 stekkers op netwerkkabel zetten

Filed under: — cybrarian @ 10:38 am

Koop:

  • Netwerkkabel CAT5, CAT5e, CAT6 (laatste is duurder/beter)
  • RJ-45 stekkers, en vooral: “snagless”! (soort trekbeveiliging voor vastkliklipje)

Je kan de stekkers+trekbeveiliging samen kopen; de trekbeveiliging bestaat uit een plastic hoesje dat een uitstulping heeft op de plaats van het uitstekende weerhaakje dat de stekker vasthoudt in de netwerkaansluiting. Soms heeft het de vorm van twee “oortjes” aan beide zijden van het haakje. (Dus ik bedoel hier niet de trekbeveiliging van de kabel die het trekken aan de kabel niet door geeft aan de pinnen, maar opvangt in een klem op de kabelhoes)

De trekbeveiliging moet vermijden dat de “klik”-lipjes van de stekker afbreken als je de kabel ergens doorheen haalt, bv terug uit een bussel kabels trekt. Als dat weerhaakje afbreekt, klikt de stekker niet meer vast in je computer of je switch, en geeft dat onbetrouwbare netwerkverbinding. Soms lijkt het stekkertje er nog in te zitten, maar heb je toch geen netwerk, omdat het contact niet goed is.

Online handleidingen:
– Een Nederlandstalige met afbeeldingen
– Een zeer duidelijk handleiding (Engelstalig) vond ik hier: www.wikihow.com/Crimp-Rj45

Ik geef even de Nederlandstalige uitleg erbij:

  1. draad en stekkers (zie boven; denk aan de trekbeveiliging!): Steek het hoesje over de kabel met de smalle kant, zodat de open kant naar het einde van de draad wijst. Nadien zal je het over de stekker schuiven.
  2. strip 3 cm van de buitenkant van de draad af. Je krijgt vier draadparen te zien: oranje-wit, groen-wit, bruin-wit, blauw-wit (of andere kleuren).
  3. plooi de draadparen allemaal om zodat de kern of drager van de draad vrijkomt; dat kan een plastic kabel zijn, of een voorgevormde (doorsnee kruis) scheiding van de vier draadparen (soms is er alleen een verstevingingsdraad aanwezig)
  4. snij die eventuele binnendrager/verstevigingsdraad af (mag weg).
  5. maak de uiteinden van de opgedraaide draadparen recht, zodat de draden mooi plat naast elkaar komen te liggen.
  6. Volgorde: bruin-wit, groen-wit, blauw-wit, oranje-wit. De witte draad heeft altijd een bijhorende kleur (van origineel draadpaar); soms heeft de witte draad ook een zachte kleuraanduiding, bv een dun lijntje, dat toont waar hij bij hoort. Sorteer in de volgorde hieronder aangegeven.
  7. knip mooi recht af.
  8. schuif in de stekker (ps: hoes niet vergeten?). Bovenzicht op weerhaakje of onderaanzicht; check dat de kleurenvolgorde klopt en dat je de draad goed vasthebt om in de tang te passen.
  9. steek de stekker in de tang en knijp vast. Knijp een tweede keer om goed vast te zetten. Schuif de beschermhoes over de stekker (trekbeveiliging).
  10. herhaal hetzelfde aan de andere kant van de kabel.
  11. check de kabel met een kabeltester: elke draad 1-8 moet goed zijn. (ground is niet aangesloten)

Als de test slecht is, knip de meest verdachte stekker eraf en begin opnieuw. De stekkers zijn wegwerp eens dat je ze gebruikt hebt.

Wij gebruiken de kleurvolgorde van “standaard B”:
(zicht: draad naar beneden, stekker onderkant)

wiOrOran– wiGrBlauw – wiBlGroen – wiBrBruin

Draad naar beneden, stekker bovenkant:

Bruin – wiBrGroen – wiBlBlauw – wiGrOranje – wiOr

Hoewel de draadjes aan iedere stekker hetzelde uitkomen, is het toch belangrijk om de juiste draad (groen-blauw) anders aan te sluiten dan gewoon de opeenvolgende kleuren. De snelheid gaat eronder lijden als het niet juist is (bv maar 100 megabit ipv 1000).

Nummeren
Zet een nummer en een datum op de mantel van de draad, aan beide kanten.

Houd een rekenblad bij met de nummers, lengte, kleur en de plaats en/of het doel van de kabel. Later zal je blij zijn als je bv aan de datum ongeveer kan weten waarvoor je die kabel gelegd hebt, en waar die dus waarschijnlijk naartoe loopt, of je kan het opzoeken in je rekenblad adhv het nummer.

Powered by WordPress