23/1/2019

OpenSUSE Leap 15 – KDE desktop

Filed under: — cybrarian @ 1:39 pm

Installatie van een DVD bij het tijdschrift Linux Format (jan 2019?)
De installatie-DVD bevat verder nog 32-bit distro’s Sparky 5.3 en Trisquel 8.
De DVD is zelfstartend en bevat een menu waarin OpenSUSE Leap 15/KDE zit. Daarmee start de computer een KDE desktop in OpenSUSE 15.0 zelf. Op de desktop staat een icoontje voor Installation, dat zoekt op internet de repositories en haalt de nodige bestanden af. De computer moet dus aangesloten zijn aan het netwerk en internettoegang hebben. Vermoedelijk komt dit overeen met de network install die je kan afhalen op de download site van Suse…*

Foutmelding
Al helemaal in het begin krijg ik een foutmelding, iets van “Repository not found”. Dit komt omdat de internetverbinding niet is aangesloten of niet werkt.
Een tweede start geeft een andere foutmelding, blijkbaar kan de repository informatie niet worden bewaard. De oorzaak is dat de update procedure in de achtergrond gestart is, en de repository bestanden in beslag neemt. Je kan dat zien aan het update logo rechts in de balk onderaan (Software updates, groene of rode bol). Je kan die onderbreken (of even wachten tot hij klaar is met checken – je krijgt dan een melding dat er x updates zijn.)
Daarna wijn die repository bestanden vrij en kan je de installatie wel starten.

Enkele punten uit de installatie (algemeen: volg de aanwijzingen op het scherm)

  • Taal, maar vooral toetsenbordinstelling! Je zit momenteel in een qwerty toetsenbordinstelling (LXF is een Brits tijdschrift). Als je de huidige desktop wil wijzigen: Desktop settings, invoerapparaten, toevoegen van bv BE.
  • Netwerkverbinding: toont een netwerkkaart die niet geconfigureerd is. Dat lijkt raar, want ondertussen ben je al online; maar dat is in het live systeem, dat zelf de configuratie opspoorde. Kies hostname voor je toestel, dan DHCP (of vast IP als je zo werkt).
  • System Role keuze: Hier kan je alsnog een andere richting uit; Desktop met KDE Plasma, Desktop met Gnome, Server, Transactional Server, Custom. (KDE Desktop)
  • Partitionering wordt voorgesteld, waarbij bv de MS-DOS partities verwijderd worden en een aantal systeempartities voor Linux worden aangemaakt. Je kan ook kiezen om zelf de details te bepalen.
  • Klok en tijdszone instellen.
  • Gebruikersnaam en wachtwoord, (ook voor Root), eventueel automatische login
  • Je krijgt een overzicht van de keuzes, en de knop Install om te beginnen.

Ik heb op de desktop een paar “Widgets” toegevoegd (rechtsklik, add widgets): Network monitor, Hard Disk I/O (rechtsklik, kies sda, sr0 ..), en Hard Disk Space usage.

Tijdens de installatie heb je vooral netwerk trafiek, en harde schijf aktiviteit, er wordt niets van de DVD gelezen. Dit bevestigt de Network Install-theorie.*

Opgelet! Screensaver!
Eens de installatie op gang is, zal je misschien even weggaan van de computer, om hem terug te vinden met een screensaver met lock!
Dus hopelijk ken je het wachtwoord dat je voordien ingesteld hebt voor de gebruiker, want dat is nu geldig!
Afzetten: Menu, Configure Desktop (System Settings), Workspace behaviour, Screen Locking: afvinken. (Lock screen, lock screen on resume).
Opgelet: daarmee zet je de screensaver af van het op dit moment draaiende systeem; nl het live-dvd systeem dat je gestart hebt in het werkgeheugen. Dus niet dat van het te installeren systeem; daar moet je deze handeling opnieuw doen!

Time-Out
Tussendoor kreeg ik een foutmelding:
Time-out overschreden bij toegang tot ‘http://download.opensuse.org/distribution/leap/15.0/repo/oss/noarch/kdepim-addons-lang-17.12.3-lp150.1.2.noarch.rpm’.
Een klik deed de installatie echter voortlopen.

Help! Herstart!
Als de installatie klaar is, komt er een melding dat het systeem gaat herstarten (van de geïnstalleerde versie op harde schijf dus). Je hebt een tiental seconden die aftellen om op de STOP knop de drukken. Als dat lukt kan je de andere dingen die je aan het doen was op je virtuele desktop (bv een Firefox venster met een Blog artikel over de installatie van ..).
Alles bewaard? Ok!

Na herstarten de desktopinstellingen aanpassen (screensaver/lock-screen), en de updates afhalen en toepassen, eventueel herstarten.

Powered by WordPress