14/4/2019

Netwerk probleem met OpenSUSE Leap 15

Filed under: — cybrarian @ 3:05 pm

Op één bepaald toestel(*) heb ik een netwerk probleem met OpenSUSE Linux (waarmee ik niet wil gezegd hebben dat het aan OpenSUSE ligt).
Een pc, geïnstalleerd met OpenSUSE Leap 15 KDE, werkt na installatie perfect. Hij wordt op een andere locatie ingezet, en heeft daar na een paar dagen een probleem: geen netwerk.
Het eigenaardige is dat een Windows systeem op een tweede harde schijf wel op het netwerk geraakt op zo’n moment (na herstart dus).
Een Linux laptop met OpenSUSE Leap 42.3 (één met Leap 15 staat klaar om te proberen) geraakt op dezelfde kabel ook op het netwerk.

Conclusie: het ligt niet aan het netwerk?

Na wat proberen het toestel daar weggehaald, en elders updates gedraaid enz; verder niets aan te merken, draait perfect, wordt dagen en weken na elkaar gebruikt.

Conclusie: het ligt niet aan de pc?

Dus terug op originele locatie geïnstalleerd. Terug na een paar dagen offline, met hetzelfde probleem: geen netwerk; andere toestellen wel.

Nu wordt het een typisch moeilijker probleem. Ligt het aan “een combinatie van”? En van wat dan? Het systeem en de hardware (kernel-netwerkkaart)? Dit systeem en de hardware aan de andere kant van de netwerkverbinding (een proximus dsl modem)?

Ik hou er rekening mee dat ik de echte oorzaak nooit vindt, dat het probleem plotseling verdwijnt. Of anderzijds het toestel vervang door een ander en het originele elders vrolijk verder kan gebruiken zonder probleem… Maar als ik iets vindt: vervolg hier.

Update:
Starten van een live dvd met Ubuntu 18.04: netwerk verbonden 100 Mb/s, geen verkeer.
Starten van een live dvd met Fedora 29: geen netwerk verbinding, ziet wel netwerkkaart, cable connect en snelheid

* HP EliteDesk 800 G1 SFF

Powered by WordPress